Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε στον κήπο μας

Ποιος δεν λατρεύει ένα ζουμερό καρπούζι στην μέση του καλοκαιριού. Το καρπούζι χρειάζεται 25°C για να ωριμάσει και μακρά περίοδο θερμής περιόδου.

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε
Ξεκινάμε τον σπόρο σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία μόνο στην περίπτωση που δεν έχουμε 90 ήμερες ζέστη, πράγμα απίθανο στην πατρίδα μας.

Διαφορετικά σπορά κατευθειαν στο χώμα η σε δοχεία αν δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα το μέρος φύτευσης, μόλις η θερμοκρασία ανέβει κοντά στους 20°C.

 Εγώ κάνω σπορά στο μικρο μου θερμοκήπιο στα μέσα Απριλίου με 15°C περίπου  έξω από αυτό.

Τα μικρά φυτά έχουν ευαισθησία στο κρύο και πρέπει να βγαίνουν έξω 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης.

Βελτιώνουμε το χώμα που θα τα φυτέψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κομπόστ, χωνεμένη κοπριά, και λίπασμα είναι απαραίτητα σε αυτά τα φυτά, για αυτό κάντε το καλύτερο δυνατό.

Μπορούμε να τα μεγαλώσουμε και σε μια ευρύχωρη γλάστρα. Θα πρότεινα 2 φυτά στο μπαλκόνι σας μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα. Ζητήστε τις ποικιλίες που κάνουν μικρο καρπό είναι το ίδιο νόστιμες με τις μεγάλες.

Τις μικρές ποικιλίες μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και σαν αναρριχώμενες σε μια γερή πέργολα.

Τους καρπούς όταν βαρύνουν τους βοηθάμε λίγο δένοντας τους με ένα καλσόν από την πέργολα, κάνοντας ένα αυτοσχέδιο μάρσιπο.

Δώστε χώρο στα φυτά να αναπτυχθούν μπορούν να απλωθούν  στο χώμα η να τα βοηθήσουμε εμείς να στηριχθούν κάπου αν δεν έχουμε χώρο.

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε

Σπέρνουμε το σπόρο σε βάθος 1-2 εκατοστά στο χώμα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε 2-3 φυτά μαζί στην ίδια γλάστρα αν είναι μεγάλη, η την ίδια θέση στον κήπο.

Χρειάζεται αρκετό νερό για να φτιάξει ζουμερούς και γλυκούς καρπούς. Φροντίστε να μην στεγνώνει το χώμα τους καθόλου, και αποφεύγετε να βρέχετε το φύλλωμα για να αποφύγετε ασθενειες.

Αν θα λιπάνετε προτιμήστε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα με εκχύλισμα φυκιών.

Όσοι καλλιεργείτε στο έδαφος μόλις σχηματιστεί ο καρπός τοποθετήστε ένα χαρτόνι ανάμεσα στον καρπό και το έδαφος για να μην σαπίσει.

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στο φυτό για να μην μεγαλώσουν οι πλευρικοί βλαστοί και να επικεντρωθεί στον καρπό.

Όπως είπαμε ένας καρπός για να είναι έτοιμος χρειάζεται περίπου 90 ημέρες ανάλογα την ποικιλία. 

Θα καταλάβουμε ότι το φρούτο είναι ετοιμο όταν α) χτυπώντας το ακούγεται κούφιο και β) πάνω από το κοτσάνι του φρούτου υπάρχει ένας μικρός κοντός βλαστός αυτός πρέπει να είναι ξερός. ( θα προσπαθήσω φέτος να σας κάνω βίντεο ιδικά για αυτό το βλαστό).

Καρπούζι, πως σπέρνουμε και πως το καλλιεργούμε

 Το καρπούζι διατηρείται 10-15 ημέρες σε σκιερό δροσερό μέρος μετά την συγκομιδή του, και 4 ημέρες στο ψυγείο κομμένο σε φέτες.

Μην κόβετε σε κομμάτια ένα καρπούζι που δεν θα φαγωθεί αμεσα. Κόψτε το μισό και στο άλλο μισό κολλήστε ερμητικά μια μεμβράνη πάνω στο κομμένο σημείο, θα διατηρηθεί καλύτερα έτσι στο ψυγείο.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια στον κήπο μας, και φύλαξη για τον χειμώνα.

Η κίτρινη μακρυά κολοκύθα χρειάζεται 75-100 ζεστές ημέρες για να ωριμάσει πλήρως για να είναι έτυμη για φύλαξη τον χειμώνα.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Αυτό σημαίνει ότι την σπέρνουμε μέχρι τα τέλη Μάιου με αρχές Ιουνίου σε εξωτερικές θερμοκρασίες 18 - 25 °C. 

Έχουμε βέβαια την επιλογή να την σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες, αλλα προσωπικά θεωρώ ότι στην χώρα μας έχουμε το χρονικό περιθώριο να την σπειρουμε κατευθειαν στο χώμα την εποχή που πρέπει

Την μαζεύουμε όταν ωριμάσει την περίοδο του φθινοπώρου όπως και τις άλλες κολοκύθες και μπορούμε να την κρατήσουμε σε σκοτεινό στεγνό μέρος σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Για αυτό την λέμε και χειμωνιάτικη κολοκύθα.

Είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο για αυτό επιλέγουμε να την σπειρουμε όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά. Αποφεύγουμε να την σπέρνουμε σε δοχεία γιατί δεν αρέσει στις ρίζες της η μεταφύτευση και δεν χει πάντα επιτυχία, με αποτέλεσμα να χάνουμε κάποια φυτά.

Χρειάζεται έφορο καλά προετοιμασμένο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Πως θα βελτιώσετε το χώμα του κήπου σας ΕΔΩ.

Χρειάζεστε μια θέση με ήλιο και αρκετό χώρο για να απλωθεί, αν και προσωπικά την έχω κάνει να απλωθεί και πάνω στο φράχτη του κήπου με μεγάλη επιτυχία απλά βοηθούσα λίγο με το βάρος των καρπών.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Δεν χρειάζεστε πολλά  φυτά 2-3  φτάνουν να καλύψουν την οικογένεια σας και να δωρίσετε και σε φίλους, γιατί παράγουν αρκετούς καρπούς.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τουλάχιστον ένα φυτό σε γλάστρα 11 λίτρων στο μπαλκόνι αλλα να ξέρετε ότι θα πρέπει να την πιάσετε στα κάγκελα του μπαλκονιού αλλιως δεν θα μπορείτε να βγείτε στο μπαλκόνι γιατί θα απλωθεί παντού.

Προετοιμάζουμε το χώμα που θα την φυτέψουμε με γενναία ποσότητα κοπριάς η κομποστ. Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά μια φορά το μήνα.

Τους σπόρους τους φυτεύουμε σε βάθος περίπου 2 εκατοστών και κρατάμε το χώμα υγρό. Ποτίζουμε κανονικά την περίοδο του καλοκαιριού όπως και τα πράσινα κολοκυθάκια.

Μπορούμε να κλαδέψουμε το φυτό αν δούμε ότι απλώνει πολύ και δεν χωράει πια στον χώρο που του έχουμε ορίσει.

Οι κολοκύθες μας θα είναι έτοιμες από τα μέσα Σεπτέμβριο και μετά. Της μαζεύουμε όταν το φυτό φτάσει στο τέλος του και αρχίζει να ξεραίνεται. Μια δοκιμή είναι να προσπαθήσουμε να τον χαράξουμε με το νύχι μας.

Αν χαράζεται δεν είναι έτυμη και αν την αποθηκεύσουμε θα σαπίσει. Θα πρέπει να είναι σκληρή και να μην χαράζεται.

Κολοκύθα γλυκιά, butternut, σπορά και καλλιέργεια

Μαζέψτε τον καρπό και πλύνετε με νερό και πράσινο σαπούνι την επιφάνεια. Αφήστε να στεγνώσει καλά και φυλάξτε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος που να αερίζεται καλά.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν πέργολα αν δεν έχετε χώρο.

Τα ίδια ισχύουν για όλες τις γλυκές κολοκύθες. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε στον κήπο η σε γλάστρα

Η μπάμια είναι εύκολο να καλλιεργηθεί στον κήπο η σε γλάστρα, στολίζοντας πρώτα τον χώρο της με όμορφα άνθη που θα καταλήξουν σε καρπό πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαμηλό σε θερμίδες.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Μπορούμε να ξεκινήσουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο η στο κουτί βλάστησης που έχουμε φτιάξει ΕΔΩ.

Η θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου είναι 15°C και πάνω. Χρειάζεται περίπου  3-4 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμα τα φυτά για να βγουν στον κήπο.

Σε διαφορετική περίπτωση περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία και σπέρνουμε απευθείας στην οριστική τους θέση στο χώμα. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Αγαπά τον ήλιο γιατί είναι τροπικό φυτό, και το χώμα με καλή αποστράγγιση.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Γίνεται μεγάλο φυτό και δώστε τους χώρο μια απόσταση 40 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 εκατοστό και θα ήταν καλύτερο να μουλιάσουμε σε νερό το σπόρο για 24 ώρες. Η βλάστηση του σπόρου μπορεί να πάρει από 10 - 25 ημέρες ανάλογα το περιβάλλον.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα φύτευσης με καλά χωνεμένη κοπριά και να τα ενισχύουμε με λίπανση 1 φορά το μήνα.

Χρειάζεται υγρασία για αυτό κρατήστε την καλά ποτισμένη.

Η πρώτη συγκομιδή θα γίνει σε 2 μήνες, και οι καρποί έχουν καλύτερη γεύση μόλις φτάσουν τα 5 εκατοστά.

Αν χρειάζεται μαζεύουμε τις μπάμιες κάθε δεύτερη ήμερα γιατί αν τις αφήσουμε θα γίνουν μεγάλες και άνοστες.

Δεν τραβάμε ποτέ τον καρπό από το φυτό αλλα κόβουμε με ένα ψαλίδι, για να μην δημιουργήσουμε πληγές στον κορμό και στην ρίζα και το κάνουμε επιρρεπείς στις ασθενειες.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Αν είσαστε αλλεργικοί καλό είναι να φοράτε γάντια η μπάμιες έχουν μικρο τρίχωμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτό δεν συμβαίνει αν τις φάμε.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις μπάμιες όπως είναι, σε σακούλα στην κατάψυξη, αφού τις πλύνουμε καλά, για τον χειμώνα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τηγανίτες πικραλίδας

Η πικραλίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο ,σίδηρο και πρωτεΐνες.

Τηγανίτες πικραλίδας

Μαζεύουμε τα κεφαλάκια από τις πικραλίδες και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό.

Τις τυλίγουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ετοιμάζουμε χυλό με

αυγό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι αλεύρι

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι ψιλό

λίγο πιπέρι

Βάζουμε τηγάνι με λάδι να κάψει.

Βουτάμε τα λουλούδια στο χυλό και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πράσινη σούπα μπιζελιού, γρήγορο και ελαφρύ γεύμα

Ανοιξιάτικη ελαφριά σούπα για ένα ελαφρύ γεύμα η συνοδευτικό σε κύριος πιάτο.

Πράσινη σούπα  μπιζελιού

3 κουταλιές βούτυρο η λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

5 φλιτζάνια κοτόπουλο ψιλοκομμένο

4 φλιτζάνια αρακά

1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους.

Αλάτι - πιπέρι 

Λίγη γραβιέρα η φέτα  τριμμένη για γαρνιτούρα

Τσιγαρίσουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι η το βούτυρο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και  νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσουν τα υλικά περίπου 15-20 λεπτά.

Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Περνάτε στο μπλέντερ όλα τα στερεά υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα προσθέτοντας ζωμό όταν χρειάζεται.

Αραιώνετε την σούπα σας με τον ζωμό όσο σας αρέσει.

Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα από πάνω μόλις σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το κοτόπουλο και να προσθέσουμε vegan τυρί

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο η κατεψυγμένο αρακά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...