Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε στον κήπο η σε γλάστρα

Η μπάμια είναι εύκολο να καλλιεργηθεί στον κήπο η σε γλάστρα, στολίζοντας πρώτα τον χώρο της με όμορφα άνθη που θα καταλήξουν σε καρπό πλούσιο σε βιταμίνη Α και χαμηλό σε θερμίδες.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Μπορούμε να ξεκινήσουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο η στο κουτί βλάστησης που έχουμε φτιάξει ΕΔΩ.

Η θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου είναι 15°C και πάνω. Χρειάζεται περίπου  3-4 εβδομάδες μέχρι να είναι έτοιμα τα φυτά για να βγουν στον κήπο.

Σε διαφορετική περίπτωση περιμένουμε να ανέβει η θερμοκρασία και σπέρνουμε απευθείας στην οριστική τους θέση στο χώμα. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.

Αγαπά τον ήλιο γιατί είναι τροπικό φυτό, και το χώμα με καλή αποστράγγιση.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Γίνεται μεγάλο φυτό και δώστε τους χώρο μια απόσταση 40 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Το βάθος σποράς είναι περίπου 1 εκατοστό και θα ήταν καλύτερο να μουλιάσουμε σε νερό το σπόρο για 24 ώρες. Η βλάστηση του σπόρου μπορεί να πάρει από 10 - 25 ημέρες ανάλογα το περιβάλλον.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χώμα φύτευσης με καλά χωνεμένη κοπριά και να τα ενισχύουμε με λίπανση 1 φορά το μήνα.

Χρειάζεται υγρασία για αυτό κρατήστε την καλά ποτισμένη.

Η πρώτη συγκομιδή θα γίνει σε 2 μήνες, και οι καρποί έχουν καλύτερη γεύση μόλις φτάσουν τα 5 εκατοστά.

Αν χρειάζεται μαζεύουμε τις μπάμιες κάθε δεύτερη ήμερα γιατί αν τις αφήσουμε θα γίνουν μεγάλες και άνοστες.

Δεν τραβάμε ποτέ τον καρπό από το φυτό αλλα κόβουμε με ένα ψαλίδι, για να μην δημιουργήσουμε πληγές στον κορμό και στην ρίζα και το κάνουμε επιρρεπείς στις ασθενειες.

Μπάμια, σπέρνουμε και καλλιεργούμε

Αν είσαστε αλλεργικοί καλό είναι να φοράτε γάντια η μπάμιες έχουν μικρο τρίχωμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτό δεν συμβαίνει αν τις φάμε.

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις μπάμιες όπως είναι, σε σακούλα στην κατάψυξη, αφού τις πλύνουμε καλά, για τον χειμώνα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τηγανίτες πικραλίδας

Η πικραλίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο ,σίδηρο και πρωτεΐνες.

Τηγανίτες πικραλίδας

Μαζεύουμε τα κεφαλάκια από τις πικραλίδες και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό.

Τις τυλίγουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ετοιμάζουμε χυλό με

αυγό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι αλεύρι

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι ψιλό

λίγο πιπέρι

Βάζουμε τηγάνι με λάδι να κάψει.

Βουτάμε τα λουλούδια στο χυλό και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πράσινη σούπα μπιζελιού, γρήγορο και ελαφρύ γεύμα

Ανοιξιάτικη ελαφριά σούπα για ένα ελαφρύ γεύμα η συνοδευτικό σε κύριος πιάτο.

Πράσινη σούπα  μπιζελιού

3 κουταλιές βούτυρο η λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

5 φλιτζάνια κοτόπουλο ψιλοκομμένο

4 φλιτζάνια αρακά

1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους.

Αλάτι - πιπέρι 

Λίγη γραβιέρα η φέτα  τριμμένη για γαρνιτούρα

Τσιγαρίσουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι η το βούτυρο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και  νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσουν τα υλικά περίπου 15-20 λεπτά.

Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Περνάτε στο μπλέντερ όλα τα στερεά υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα προσθέτοντας ζωμό όταν χρειάζεται.

Αραιώνετε την σούπα σας με τον ζωμό όσο σας αρέσει.

Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα από πάνω μόλις σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το κοτόπουλο και να προσθέσουμε vegan τυρί

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο η κατεψυγμένο αρακά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή του στον κήπο η την γλάστρα μας

Το σούπερ φυλλώδες λαχανικό ψυχρής περιόδου που καλλιεργούμε Άνοιξη, Φθινόπωρο και σε πολλές περιοχές όλο το χρόνο.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Το σπανάκι έχει παρόμοιες απαιτήσεις καλλιέργειας με το μαρούλι. Είναι όμως πιο ευέλικτο λόγο του ότι μπορούμε να το καταναλώσουμε και ωμό και μαγειρεμένο σε άπειρες παραλλαγές.

Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμινών Α, Β, C.

Στο εμπόριο θα βρούμε τρεις διαφορετικές ποικιλίες, το Ανοιξιάτικο, το Χειμερινό και το Καλοκαιρινό.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Ας δούμε τις διαφορές.

Ανοιξιάτικο: Το σπέρνουμε την Άνοιξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-20 °C. Σε καλά προετοιμασμένο παρτέρι η ευρύχωρη γλάστρα. Από την ημέρα σποράς μέχρι να αρχίσουμε να μαζεύουμε σπανάκι θα μεσολαβήσουν 6 περίπου εβδομάδες.

Χρειάζεται δροσερό καιρό για να αναπτυχθεί σωστά  και μόλις η θερμοκρασία ανέβει παραπάνω θα βγάλει σπόρο.

Καλοκαιρινό: Εδω ερχεται το καλοκαιρινό σπανάκι που αν το σπειρουμε προς το τέλος την Άνοιξης μπορεί να αντέξει παραπάνω θερμοκρασία από ότι το Ανοιξιάτικο και έτσι να παρατείνομε την συγκομιδή. Μόλις ο καιρός δροσίσει μπορούμε να κάνουμε άλλη μια σπορά από το Ανοιξιάτικο για Φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Φθινοπωρινό: Είναι η ποικιλία που μπορούμε να την σπειρουμε στην μέση του Φθινοπώρου, σε περιοχές με ήπιο Χειμώνα και να αντέξει τις ελαφριές παγωνιές. Αν φτιάξουμε και μια κατασκευή με κάλυμμα, ίσως φτάσουμε μέχρι την επόμενη Ανοιξιάτικη σπορά.

Αυτός είναι ο σκοπός των διάφορων ποικιλιών που υπάρχουν. Βεβαία το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε όλες τις ποικιλίες και να βρούμε τον τρόπο καλλιέργειας στην δική μας περιοχή.

Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση για την σπορά, αν και μπορεί να επιβιώσει και σε μερική σκιά, και σε χώμα καλά προετοιμασμένο και με καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία αλλα υπάρχει περίπτωση η μεταφύτευση να μην πάει καλά, για αυτό προτιμούμε την σπορά απευθείας στην οριστική του θέση.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Κάνουμε αραιή σπορά και σκεπάζουμε με μια στρώση χώματος όχι παραπάνω από ένα εκατοστό. Θα χρειαστεί αραίωση την οποία μπορούμε να κάνουμε μόλις αναπτυχθεί λίγο και να μαζέψουμε τα φυτά για φαγητό.

Βίντεο με αραίωση και κατάψυξη σπανακιού ΕΔΩ.

Ποτίζουμε αν δεν βρέχει κρατώντας το χώμα του υγρό, και λιπαίνουμε μόνο αν είναι απαραίτητο και έχουμε αδύναμο χώμα.

Βίντεο με σπορά σπανακιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Και μια καλοκαιρινή σπορά ΕΔΩ.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα του σπανακιού και να μην ξεριζώνουμε τα φυτά παρά μόνο για αραίωση. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να πάρετε τα φύλλα για να μην τραυματίσετε την ρίζα του που είναι επιφανειακή.

Μπορούμε να βάλουμε σπανάκι στην κατάψυξη η διαδικασία βρίσκεται σε βίντεο πιο πάνω.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας, πως να το φυτέψουμε και να το καλλιεργήσουμε

Το σκόρδο η αλλιώς το τριαντάφυλλο που βρομάει, είναι εύκολα καλλιεργήσιμο λαχανικό, με άπειρες χρήσεις στην κουζίνα. Έχει  έντομοαπωθητική δράση στον κήπο και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες στο σπίτι.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Το σκόρδο κατά κανόνα φυτεύεται με σκελίδες το φθηνοπωρο και συγκομίζεται με την ζέστη του καλοκαιριού.

Για να γίνει σωστή η καλλιέργεια για ξερό σκόρδο, φυτεύουμε τις σκελίδες αργά το φθηνοπωρο. Βγάζουν γερές ρίζες κατά την διάρκεια του χειμώνα και την Άνοιξη φτιάχνουν το φύλλωμα. Μέχρι το Καλοκαίρι έχοντας την δύναμη από τον Χειμώνα φτιάχνουν μεγάλους βολβούς.

Ο στόχος είναι να του δώσουμε χρόνο να φτιάξει την ρίζα αλλα το κρύο να σταματήσει το φύλλωμα να μαζέψει δυνάμεις για να ολοκληρώσει την Άνοιξη.

Στα πιο ψυχρά μέρη φυτεύεται Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Στα μέρη με πιο ομαλό Χειμώνα μπορούμε να τα φυτέψουμε σε όλη την διάρκεια του Χειμώνα. Αλλά τα σκόρδα του Φθινοπώρου έχουν μεγάλο βολβό και ωραίες σκελίδες.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Όταν ο καιρός ζεσταθεί δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Προτιμά καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστη θέση.

Καλύτερα να χρησιμοποιούμε στην φύτευση σκόρδα που υπάρχουν για αυτό το σκοπό, και όχι σκόρδα από μανάβικα που πιθανώς να είναι ακατάλληλα για σπορά.

Τα σκόρδα που έχουν φύτρες στην κουζίνα μας μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μια γλάστρα και να τα μαζεύουμε φρέσκα για μαγειρική.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Φυτεύουμε τις σκελίδες περίπου 2 εκατοστά βάθος και 4-5 εκατοστά την μια από την άλλη.

Βίντεο με την φύτευση θα δείτε ΕΔΩ, η ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Τον χειμώνα καλύπτουμε το χώμα με άχυρα η ξερά φύλλα για να κρατήσουμε ζεστούς του βολβούς. Αλλά το αφαιρουμε νωρίς την Άνοιξη για να μην κρατάει υγρασία και ζέστη στους βολβούς.

Αν την Άνοιξη βγάλουν βλαστούς με άνθη τα κόβουμε αμέσως για να μην μικρύνουν τον βολβό. Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα την περίοδο της Άνοιξης που φτιάχνουν τον βολβό.

Ποτίζουμε τις ξηρές περιόδους μέχρι 20 ημέρες πριν την συγκομιδή.

Το σκόρδο δεν έχει μεγάλη ανάγκη από παράσιτα του κήπου καθώς είναι το ίδιο εντομοαπωθητικό. Και λειτουργεί έτσι και για αλλα φυτά.

Μάθετε ποια φυτά φυτεύουμε μαζί για προστασία ΕΔΩ.

 Μαζεύουμε τα σκόρδα μας στην διάρκεια του Ιουλίου μόλις ξεραθούν τα 2/3 από το φύλλωμα του. Δεν τραβάμε ποτέ από το ξερό φύλλωμα γιατί συνήθως έχει ένα πολύ ισχυρό ρίζωμα που θα το κρατήσει κάτω.

Με ένα εργαλείο σκάβουμε το χώμα γύρω από τον βολβό και σπρώχνουμε προς τα πάνω.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Βίντεο με το μάζεμα θα βρειτε ΕΔΩ.

Κάνουμε τα σκόρδα μας μπουκέτα η πλεξούδες και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά, κατά προτίμηση στην αποθήκη μας να αποξηρανθούν τελείως.

Βίντεο με το πως θα κάνετε πλεξούδες τα σκόρδα σας ΕΔΩ.

Η γεύση τους είναι πιο ήπια στην αρχή και αυξάνεται καθώς ξεραίνονται.

Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο για την επόμενη σεζόν, κρατήστε τους μεγαλύτερους και τους πιο ωραίους βολβούς.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...