Τα κρεμμύδια είναι λαχανικά ψυχρής περιόδου και εύκολα στην καλλιέργεια λόγο της ανθεκτικότητας τους. Έχουμε δυο καλλιέργειες μια για ξερά και μια για χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι.
Τα σπέρνουμε δυο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο. Και έχουμε δυο είδη σποράς, από σπόρο η από μικρο κρεμμυδάκι κοκκάρι.
Προτιμούμε την σπορά με κοκκάρι γιατί είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση τους στο χώμα και λιγότερος ο χρόνος ανάπτυξης.
Το κοκκάρι είναι μικρά κρεμμυδάκια που πωλούνται από τα φυτώρια ιδικά για σπορά και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 3-4 μήνες απο την ημέρα σποράς.
Βίντεο με σπορά κρεμμυδιού κοκκάρι θα βρειτε ΕΔΩ.
Παλαιότερα βίντεο Εδω και Εδω.
Τα κρεμμυδάκια κοκκάρι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τον σπόρο και μεγαλύτερη αντοχή σε παγετό.
Φυσικά και η καλλιέργεια από σπόρο είναι δυνατή και θα βρειτε συμβουλές σποράς ΕΔΩ και βίντεο με σπορά ΕΔΩ.
Σπέρνουμε τον σπόρο με δροσερό καιρό γύρω στου 10°C αλλα όταν πρόκειται να σπείρετε σπόρο θέλουμε λίγο μεγαλύτερη για καλύτερη βλάστηση.
Αν φυτέψετε το Φθινόπωρο θα αδρανοποιηθούν την περίοδο του χειμώνα και θα ξαναπάρουν μπρος την Άνοιξη για να ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού.
Τα κρεμμύδια του φθινοπώρου γίνονται μεγαλύτερα και καλύτερα σε γεύση από εκείνα της Άνοιξης.
Αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή σας δεν πέφτουν κάτω από 2°C το Χειμώνα τότε δεν έχετε πρόβλημα να καλλιεργήσετε κρεμμύδι Φθινοπώρου.
Είτε από κοκκάρι είτε από σπόρο τα κρεμμύδια χρειάζονται αφράτο καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση για να μπορέσουν να φτιάξουν βολβό.
Το κομποστ θα σας βοηθήσει να κάνετε το χώμα σας ανάλαφρο για αυτήν την καλλιέργεια. Πως φτιάχνουμε μόνοι μας κομποστ ΕΔΩ.
Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε στο χώμα σας καλά χωνεμένη κοπριά.
Τα κρεμμύδια που ετοιμάζονται για ξερά καλό θα ήταν να έχουν πλήρη ήλιο γιατί έτσι παίρνουν δύναμη και φτιάχνουν βολβό.
Φυτέψτε το κοκκάρι σε απόσταση 4-5 εκατοστά το ένα από το άλλο αν πρόκειται για ξερό για να δώσετε χώρο στον βολβό. Μπορείτε και πιο κοντά και μετά να αραιώσετε όσο είναι χλωρό για σαλάτα η μαγείρεμα και να δώσετε χώρο σε όσο μείνει.
Καλλιεργούνται άψογα σε ευρύχωρες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
Το βάθος φύτευσης μην ξεπερνά τα 2 εκατοστά
Αν θέλετε να αφήσετε σπόρο προς το τέλος της καλλιέργειας το κρεμμύδι θα πετάξει ένα μακρύ σκληρό βλαστάρι χωρίς φύλλα, και την κορυφή του θα βγάλει το άνθος με το σπόρο. Αυτό το φυτό δεν θα έχει βολβό όμως θα είναι κούφιος.
Το άνθος αυτό είναι βρώσιμο και μπορούμε να στολίσουμε τις σαλάτες μας.
Τα κρεμμύδια που πετάνε γρήγορα το βλαστάρι με το άνθος συνήθως έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται και θέλουν βγάλσιμο.
Όταν τα φυτά κιτρινίσουν το φύλλωμα ετοιμάζονται για ωρίμανση και βγάλσιμο. Αν ποτίζετε ( αν και τα ξερά κανονικά δεν τα ποτίζουμε) σταματήστε το πότισμα μέχρι να ξεραθεί το φύλλωμα, και μπορείτε να τα βγάλετε.
Ο καλύτερος τρόπος φύλαξης είναι να τα πλέξετε πλεξούδες η μπουκέτα και να τα κρεμάσετε από την οροφή της αποθήκης σας.
Μυστικό! Τα πιο καυτερά κρεμμύδια διαρκούν περισσότερο στην αποθήκευση από τα πιο γλυκά.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ