Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Πράσινη σούπα μπιζελιού, γρήγορο και ελαφρύ γεύμα

Ανοιξιάτικη ελαφριά σούπα για ένα ελαφρύ γεύμα η συνοδευτικό σε κύριος πιάτο.

Πράσινη σούπα  μπιζελιού

3 κουταλιές βούτυρο η λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

5 φλιτζάνια κοτόπουλο ψιλοκομμένο

4 φλιτζάνια αρακά

1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους.

Αλάτι - πιπέρι 

Λίγη γραβιέρα η φέτα  τριμμένη για γαρνιτούρα

Τσιγαρίσουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι η το βούτυρο.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και  νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να βράσουν τα υλικά περίπου 15-20 λεπτά.

Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Περνάτε στο μπλέντερ όλα τα στερεά υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα προσθέτοντας ζωμό όταν χρειάζεται.

Αραιώνετε την σούπα σας με τον ζωμό όσο σας αρέσει.

Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα από πάνω μόλις σερβίρουμε.

Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το κοτόπουλο και να προσθέσουμε vegan τυρί

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο η κατεψυγμένο αρακά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή του στον κήπο η την γλάστρα μας

Το σούπερ φυλλώδες λαχανικό ψυχρής περιόδου που καλλιεργούμε Άνοιξη, Φθινόπωρο και σε πολλές περιοχές όλο το χρόνο.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Το σπανάκι έχει παρόμοιες απαιτήσεις καλλιέργειας με το μαρούλι. Είναι όμως πιο ευέλικτο λόγο του ότι μπορούμε να το καταναλώσουμε και ωμό και μαγειρεμένο σε άπειρες παραλλαγές.

Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις κορυφαίες πηγές βιταμινών Α, Β, C.

Στο εμπόριο θα βρούμε τρεις διαφορετικές ποικιλίες, το Ανοιξιάτικο, το Χειμερινό και το Καλοκαιρινό.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Ας δούμε τις διαφορές.

Ανοιξιάτικο: Το σπέρνουμε την Άνοιξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 15-20 °C. Σε καλά προετοιμασμένο παρτέρι η ευρύχωρη γλάστρα. Από την ημέρα σποράς μέχρι να αρχίσουμε να μαζεύουμε σπανάκι θα μεσολαβήσουν 6 περίπου εβδομάδες.

Χρειάζεται δροσερό καιρό για να αναπτυχθεί σωστά  και μόλις η θερμοκρασία ανέβει παραπάνω θα βγάλει σπόρο.

Καλοκαιρινό: Εδω ερχεται το καλοκαιρινό σπανάκι που αν το σπειρουμε προς το τέλος την Άνοιξης μπορεί να αντέξει παραπάνω θερμοκρασία από ότι το Ανοιξιάτικο και έτσι να παρατείνομε την συγκομιδή. Μόλις ο καιρός δροσίσει μπορούμε να κάνουμε άλλη μια σπορά από το Ανοιξιάτικο για Φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Φθινοπωρινό: Είναι η ποικιλία που μπορούμε να την σπειρουμε στην μέση του Φθινοπώρου, σε περιοχές με ήπιο Χειμώνα και να αντέξει τις ελαφριές παγωνιές. Αν φτιάξουμε και μια κατασκευή με κάλυμμα, ίσως φτάσουμε μέχρι την επόμενη Ανοιξιάτικη σπορά.

Αυτός είναι ο σκοπός των διάφορων ποικιλιών που υπάρχουν. Βεβαία το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε όλες τις ποικιλίες και να βρούμε τον τρόπο καλλιέργειας στην δική μας περιοχή.

Επιλέγουμε μια ηλιόλουστη θέση για την σπορά, αν και μπορεί να επιβιώσει και σε μερική σκιά, και σε χώμα καλά προετοιμασμένο και με καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε να κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία αλλα υπάρχει περίπτωση η μεταφύτευση να μην πάει καλά, για αυτό προτιμούμε την σπορά απευθείας στην οριστική του θέση.

Σπανάκι η σπορά η καλλιέργεια και η συγκομιδή

Κάνουμε αραιή σπορά και σκεπάζουμε με μια στρώση χώματος όχι παραπάνω από ένα εκατοστό. Θα χρειαστεί αραίωση την οποία μπορούμε να κάνουμε μόλις αναπτυχθεί λίγο και να μαζέψουμε τα φυτά για φαγητό.

Βίντεο με αραίωση και κατάψυξη σπανακιού ΕΔΩ.

Ποτίζουμε αν δεν βρέχει κρατώντας το χώμα του υγρό, και λιπαίνουμε μόνο αν είναι απαραίτητο και έχουμε αδύναμο χώμα.

Βίντεο με σπορά σπανακιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Και μια καλοκαιρινή σπορά ΕΔΩ.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα του σπανακιού και να μην ξεριζώνουμε τα φυτά παρά μόνο για αραίωση. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι για να πάρετε τα φύλλα για να μην τραυματίσετε την ρίζα του που είναι επιφανειακή.

Μπορούμε να βάλουμε σπανάκι στην κατάψυξη η διαδικασία βρίσκεται σε βίντεο πιο πάνω.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας, πως να το φυτέψουμε και να το καλλιεργήσουμε

Το σκόρδο η αλλιώς το τριαντάφυλλο που βρομάει, είναι εύκολα καλλιεργήσιμο λαχανικό, με άπειρες χρήσεις στην κουζίνα. Έχει  έντομοαπωθητική δράση στον κήπο και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες στο σπίτι.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Το σκόρδο κατά κανόνα φυτεύεται με σκελίδες το φθηνοπωρο και συγκομίζεται με την ζέστη του καλοκαιριού.

Για να γίνει σωστή η καλλιέργεια για ξερό σκόρδο, φυτεύουμε τις σκελίδες αργά το φθηνοπωρο. Βγάζουν γερές ρίζες κατά την διάρκεια του χειμώνα και την Άνοιξη φτιάχνουν το φύλλωμα. Μέχρι το Καλοκαίρι έχοντας την δύναμη από τον Χειμώνα φτιάχνουν μεγάλους βολβούς.

Ο στόχος είναι να του δώσουμε χρόνο να φτιάξει την ρίζα αλλα το κρύο να σταματήσει το φύλλωμα να μαζέψει δυνάμεις για να ολοκληρώσει την Άνοιξη.

Στα πιο ψυχρά μέρη φυτεύεται Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Στα μέρη με πιο ομαλό Χειμώνα μπορούμε να τα φυτέψουμε σε όλη την διάρκεια του Χειμώνα. Αλλά τα σκόρδα του Φθινοπώρου έχουν μεγάλο βολβό και ωραίες σκελίδες.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Όταν ο καιρός ζεσταθεί δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Προτιμά καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστη θέση.

Καλύτερα να χρησιμοποιούμε στην φύτευση σκόρδα που υπάρχουν για αυτό το σκοπό, και όχι σκόρδα από μανάβικα που πιθανώς να είναι ακατάλληλα για σπορά.

Τα σκόρδα που έχουν φύτρες στην κουζίνα μας μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μια γλάστρα και να τα μαζεύουμε φρέσκα για μαγειρική.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Φυτεύουμε τις σκελίδες περίπου 2 εκατοστά βάθος και 4-5 εκατοστά την μια από την άλλη.

Βίντεο με την φύτευση θα δείτε ΕΔΩ, η ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Τον χειμώνα καλύπτουμε το χώμα με άχυρα η ξερά φύλλα για να κρατήσουμε ζεστούς του βολβούς. Αλλά το αφαιρουμε νωρίς την Άνοιξη για να μην κρατάει υγρασία και ζέστη στους βολβούς.

Αν την Άνοιξη βγάλουν βλαστούς με άνθη τα κόβουμε αμέσως για να μην μικρύνουν τον βολβό. Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα την περίοδο της Άνοιξης που φτιάχνουν τον βολβό.

Ποτίζουμε τις ξηρές περιόδους μέχρι 20 ημέρες πριν την συγκομιδή.

Το σκόρδο δεν έχει μεγάλη ανάγκη από παράσιτα του κήπου καθώς είναι το ίδιο εντομοαπωθητικό. Και λειτουργεί έτσι και για αλλα φυτά.

Μάθετε ποια φυτά φυτεύουμε μαζί για προστασία ΕΔΩ.

 Μαζεύουμε τα σκόρδα μας στην διάρκεια του Ιουλίου μόλις ξεραθούν τα 2/3 από το φύλλωμα του. Δεν τραβάμε ποτέ από το ξερό φύλλωμα γιατί συνήθως έχει ένα πολύ ισχυρό ρίζωμα που θα το κρατήσει κάτω.

Με ένα εργαλείο σκάβουμε το χώμα γύρω από τον βολβό και σπρώχνουμε προς τα πάνω.

Σκόρδο από τον κήπο η την γλάστρα μας

Βίντεο με το μάζεμα θα βρειτε ΕΔΩ.

Κάνουμε τα σκόρδα μας μπουκέτα η πλεξούδες και τα κρεμάμε σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά, κατά προτίμηση στην αποθήκη μας να αποξηρανθούν τελείως.

Βίντεο με το πως θα κάνετε πλεξούδες τα σκόρδα σας ΕΔΩ.

Η γεύση τους είναι πιο ήπια στην αρχή και αυξάνεται καθώς ξεραίνονται.

Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο για την επόμενη σεζόν, κρατήστε τους μεγαλύτερους και τους πιο ωραίους βολβούς.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κρεμμύδι για ξερό, πως το καλλιεργούμε στον κήπο μας η σε γλάστρα

Τα κρεμμύδια είναι λαχανικά ψυχρής περιόδου και εύκολα στην καλλιέργεια λόγο της ανθεκτικότητας τους. Έχουμε δυο καλλιέργειες μια για ξερά και μια για χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα σπέρνουμε δυο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο. Και έχουμε δυο είδη σποράς, από σπόρο η από μικρο κρεμμυδάκι κοκκάρι.

Προτιμούμε την σπορά με κοκκάρι γιατί είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση τους στο χώμα και λιγότερος ο χρόνος ανάπτυξης. 

Το κοκκάρι είναι μικρά κρεμμυδάκια που πωλούνται από τα φυτώρια ιδικά για σπορά και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 3-4 μήνες απο την ημέρα σποράς.

Βίντεο με σπορά κρεμμυδιού κοκκάρι θα βρειτε ΕΔΩ.

Παλαιότερα βίντεο Εδω και Εδω.

Τα κρεμμυδάκια κοκκάρι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τον σπόρο και μεγαλύτερη αντοχή σε παγετό.

Φυσικά και η καλλιέργεια από σπόρο είναι δυνατή και θα βρειτε συμβουλές σποράς ΕΔΩ και βίντεο με σπορά ΕΔΩ.

Σπέρνουμε τον σπόρο με δροσερό καιρό γύρω στου 10°C αλλα όταν πρόκειται να σπείρετε σπόρο θέλουμε λίγο μεγαλύτερη για καλύτερη βλάστηση.

Αν φυτέψετε το Φθινόπωρο θα αδρανοποιηθούν την περίοδο του χειμώνα και θα ξαναπάρουν μπρος την Άνοιξη για να ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα κρεμμύδια του φθινοπώρου γίνονται μεγαλύτερα και καλύτερα σε γεύση από εκείνα της Άνοιξης.

Αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή σας δεν πέφτουν κάτω από 2°C το Χειμώνα τότε δεν έχετε πρόβλημα να καλλιεργήσετε κρεμμύδι Φθινοπώρου.

Είτε από κοκκάρι είτε από σπόρο τα κρεμμύδια χρειάζονται αφράτο καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση για να μπορέσουν να φτιάξουν βολβό.

Το κομποστ θα σας βοηθήσει να κάνετε το χώμα σας ανάλαφρο για αυτήν την καλλιέργεια. Πως φτιάχνουμε μόνοι μας κομποστ ΕΔΩ.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε στο χώμα σας καλά χωνεμένη κοπριά.

Τα κρεμμύδια που ετοιμάζονται για ξερά καλό θα ήταν να έχουν πλήρη ήλιο γιατί έτσι παίρνουν δύναμη και φτιάχνουν βολβό.

Φυτέψτε το κοκκάρι σε απόσταση 4-5 εκατοστά το ένα από το άλλο αν πρόκειται για ξερό για να δώσετε χώρο στον βολβό. Μπορείτε και πιο κοντά και μετά να αραιώσετε όσο είναι χλωρό για σαλάτα η μαγείρεμα και να δώσετε χώρο σε όσο μείνει.

Καλλιεργούνται άψογα σε ευρύχωρες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

Το βάθος φύτευσης μην ξεπερνά τα 2 εκατοστά

Αν θέλετε να αφήσετε σπόρο προς το τέλος της καλλιέργειας το κρεμμύδι θα πετάξει ένα μακρύ σκληρό βλαστάρι χωρίς φύλλα, και την κορυφή του θα βγάλει το άνθος με το σπόρο. Αυτό το φυτό δεν θα έχει βολβό όμως θα είναι κούφιος.

Το άνθος αυτό είναι βρώσιμο και μπορούμε να στολίσουμε τις σαλάτες μας.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα κρεμμύδια που πετάνε γρήγορα το βλαστάρι με το άνθος συνήθως έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται και θέλουν βγάλσιμο.

Όταν τα φυτά κιτρινίσουν το φύλλωμα ετοιμάζονται για ωρίμανση και βγάλσιμο. Αν ποτίζετε ( αν και τα ξερά κανονικά δεν τα ποτίζουμε) σταματήστε το πότισμα μέχρι να ξεραθεί το φύλλωμα, και μπορείτε να τα βγάλετε.

Ο καλύτερος τρόπος φύλαξης είναι να τα πλέξετε πλεξούδες η μπουκέτα και να τα κρεμάσετε από την οροφή της αποθήκης σας.

Μυστικό! Τα πιο καυτερά κρεμμύδια διαρκούν περισσότερο στην αποθήκευση από τα πιο γλυκά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ τα καρότα στον κήπο η σε γλάστρα

Τα καρότα του κήπου μας ξεπερνούν σε γεύση και ποιότητα τα καρότα του εμπορίου. Είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου και καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα κλίματα ακόμα και σε μια γλάστρα.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Τα καρότα πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν αρκεί να βρουν χώμα ανάλαφρο χωρίς σβόλους. Το Φθινόπωρο και η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να τα καλλιεργήσουμε.

Αντέχουν μικρούς παγετούς και αν είναι σκεπασμένα με κάποιο πανί μπορούν να επιβιώσουν σε ελαφρύ χειμώνα.

Θέλουν περίπου  2-4 μήνες για να είναι έτοιμα για συγκομιδή ανάλογα την ποικιλία.

Η σωστή προετοιμασία του εδάφους είναι το μυστικό για την καλλιέργεια τους, μιας και το βαρύ σκληρό χώμα τα εμποδίζει να αναπτύξουν σωστό βολβό.

Πως θα φτιάξεις το χώμα του κήπου σου κατάλληλο για καλλιέργεια ΕΔΩ.

Σκάψτε βαθιά το χώμα σας και  κομποστ. Αποφεύγουμε την κοπριά και το υπερβολικό λίπασμα στο έδαφος γιατί το πολύ άζωτο προκαλεί φύτρωση πλευρικών ριζών και σχήμα του βολβού σαν πιρούνι.

Μην περιμένετε τα τέλεια καρότα σε σχήμα όπως του μανάβικου αλλα σίγουρα θα έχουν πολύ καλύτερη γεύση.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε θερμοκρασία γύρω στους 10°C, νωρίς την Άνοιξη η το Φθινόπωρο. Είναι προτιμότερη η σπορά στην οριστική θέση του και όχι σε δοχεία, γιατί δεν του αρέσουν οι μεταφυτευσεις.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Μπορούν να αναπτυχθούν σε μερική σκιά ιδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλα τους αρέσουν περισσότερο εκείνες με πλήρη ήλιο.

Κάνουμε την σπορά αραιά και μόλις αναπτυχθούν λίγο τα φυτά τα αραιώνουμε σε απόσταση 3-4 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Δεν τραβάμε με το χέρι για να μην διαταράσσουμε την ρίζα των διπλανών. Προτιμούμε την αραίωση με ένα μικρο ψαλίδι.

Βίντεο με την αραίωση θα βρειτε ΕΔΩ.

Κρατάτε το χώμα υγρό τόσο κατά την φύτρωση του σπόρου όσο και στην διάρκεια της καλλιέργειας. Οι σπόροι δεν φυτρώνουν σε στεγνό χώμα.

Μπορεί τα καρότα μας να κάνουν μέχρι και 3 εβδομάδες να βλαστίσουν τον σπόρο τους, είναι αργής εκκίνησης.

Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε μαζί με ραπανάκι στην ίδια περιοχή μέχρι να γίνουν τα καρότα, θα έχουμε μαζέψει τα ραπανάκια.

Λιπαίνουμε 1-2 φόρες στην περίοδο της καλλιέργειας αν είναι απαραίτητο για να φτιάξουν βολβό και όχι φύλλωμα. Αν είναι δυνατό με λίπασμα χαμηλό σε άζωτο.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Δεν τα σπέρνουμε σε χώμα που έχει προηγηθεί καλλιέργεια οσπρίων όπως φασόλια γιατί έχει υψηλή συγκέντρωση αζώτου.

Μπορούμε να τα συλλέξουμε αμέσως μόλις κάνουν μικρο βολβό που είναι πιο γλυκά και πιο τρυφερά. Τα αποθηκεύουμε σε κατάψυξη για αργότερη κατανάλωση και μπορούν να γίνουν και ωραίο τουρσί για την σαλάτα μας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...