Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Μαρούλι, πως να σπειρουμε, να καλλιεργήσουμε και να απολαύσουμε άφθονο στον κήπο η σε γλάστρα

Αγαπημένο λαχανικό που ο δικός μας κήπος του δίνει ανώτερη γεύση. Πλούσιο σε βιταμίνη A μπορούμε να το καλλιεργήσουμε Άνοιξη και φθηνοπωρο.

Το μαρούλι είναι πράσινο φυλλώδες λαχανικό γλυκό στην γεύση που τρώγεται μόνο του σαν σαλάτα αλλα συνοδεύει πάρα πολλά αλλα πιάτα.

Σε θερμοκρασία  15 - 20 βαθμούς Κελσίου σπέρνουμε το μαρούλι απευθείας στο χώμα του κήπου η της γλάστρας σε εξωτερικό χώρο, αν όμως θέλουμε νωρίτερα παραγωγή για να τα βγάλουμε έξω όταν ο καιρός ζεστάνει, μπορούμε να κάνουμε και σπορά σε μικρά δοχεία.

Βίντεο με τις σπορές του μαρουλιού θα βρειτε ΕΔΩ.

Αν κρατήσουμε το χώμα του υγρό ο σπόρος θα βλαστίσει σε περίπου 10 - 15 ημέρες.

Θα χρειαστεί να αραιώσουμε μετά την φύτρωση και τα νεαρά φυτά γίνονται σαλάτα αμέσως, μιας και είναι εύγευστα και τρυφερά.

Στην υπερβολική ζέστη βγάζει σπόρο, ενώ με τον παραμικρό παγετό χαλάει.

Κάνουμε μικρές διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες έτσι ώστε να έχουμε συνεχώς νέα παραγωγή.

Ποτίζουμε τακτικά το μαρούλι μας να μην στεγνώνει το χώμα του που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να στραγγίζει καλά. Αν το μαρούλι μείνει απότιστο θα γίνει πικρό και σκληρό.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα για να μας δίνει πλούσιο φύλλωμα.

Είναι προτιμότερο να μαζεύουμε τα φύλλα του μαρουλιού και όχι όλο το φυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μαρούλι περισσότερο καιρό από όταν αφαιρουμε όλα τα φυτά.

Κόβουμε τα εξωτερικά φύλλα του φυτού όσο είναι τρυφερά και αφήνουμε το εσωτερικό του να παράγει νέα φύλλα.

Αν θέλετε δεύτερη παραγωγή το φθηνοπωρο διαλέγουμε μια πιο δροσερή περιοχή  στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα το κλίμα,και αφού βελτιώσουμε το χώμα της σκεπάζουμε με ξερά άχυρα το χώμα που καταβρέχουμε κάθε μέρα για μια εβδομαδα.

 Μετά μπορούμε εκεί να σπειρουμε τα μαρούλια μας. Αν το χτυπάει ο ήλιος το μεσημέρι μπορούμε να σκιάσουμε την περιοχή με ύφασμα σκίασης και να κάνουμε ένα πιο δροσερό κλίμα για αυτά.

Χρειάζεται 6 ώρες ήλιο την ημέρα και όπου έχουμε ζεστό φθηνοπωρο προτιμούμε να το βλέπει ο πρωινός ήλιος.

Η σπορά θα γίνει σχεδόν στην επιφάνεια του χώματος και θα πιέσουμε ελαφρά με το χέρι για να κάνει καλή επαφή με το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Υπάρχουν άπειρες ποικιλίες μαρουλιού να επιλέξουμε. Εγώ συνήθως παίρνω 4-5 και σπέρνω λίγο από κάθε ποικιλία έτσι ώστε η σαλάτες μου να έχουν χαρακτήρα.

Η αγαπημένη μου σαλάτα μαρουλιού περιέχει διάφορα φύλλα μαρουλιού ρόκα, κάρδαμο τριμμένη φέτα,βαλσάμικο και μέλι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και σχοινοπρασο.

Όλα αυτά τα λαχανικά μπορείς να τα έχεις ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και θα βρεις πως θα τα καλλιεργησεις στα λαχανικά ψυχρής περιόδου.

Μάθε να καλλιεργείς ραπανάκι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ραπανάκια, φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή στον κήπο η το μπαλκόνι

Το ραπανάκι είναι εύκολο ταχείας ανάπτυξης λαχανικό βολβού. Είναι κατάλληλο για να αρχίσει κάποιος την κηπουρική γιατί μόλις σε ένα μήνα μετά την σπορά μπορείς να χαρείς ραπανάκια στο τραπεζι σου.

Τους σπόρους τους σπέρνουμε Άνοιξη και φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 13-25 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να το κάνει να ανθίσει γρήγορα και ο βολβός ξυλοποιείται και χάνει την γεύση του, για αυτό προτιμάμε τον μέτρια δροσερό καιρό.

Θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε σκιά όμως πολλές φορές τότε δίνουν δύναμη στο φύλλωμα και δεν κάνουν βολβό.

Φροντίζουμε να έχουμε αφράτο καλής ποιότητας χώμα για να μην ζορίζεται ο βολβός, όπως και στα καρότα.

Προτιμούμε να τα σπέρνουμε απευθείας στο χώμα η σε γλάστρα στην οριστική τους θέση, γιατί δεν τους αρέσουν οι μεταφυτευσεις.

Το βάθος σποράς να μην υπερβαίνει τα ο,5 εκατοστά. Κάνουμε διαδοχικές σπορές κάθε 10 ημέρες για να έχουμε συνεχόμενη παραγωγή.

Η σπορά να είναι όσο το δυνατών πιο αραιή και μετά αραιώνουμε κι άλλο αφήνοντας 3-4 εκατοστά ανάμεσα στα μικρά ραπανάκια και 5-6 σε πιο μεγάλα.

Έχουμε αρκετές ποικιλίες να διαλέξουμε ανάμεσα σε κόκκινα, άσπρα, και δίχρωμα. Στρογγυλά η μακρυά που μοιάζουν με τα καρότα. Πιο μικρά η τα μεγάλα.

Αγαπάνε την υγρασία για αυτό φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα τους σε όλη την περίοδο της καλλιέργειας.

Διατηρούνται στο ψυγείο κομμένα μέχρι και 3 ημέρες μετά στεγνώνουν και δεν είναι τόσο νόστιμα.

Μάθε πως καλλιεργούμε ρόκα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ρόκα, πως την σπέρνουμε, την καλλιεργούμε και την φροντίζουμε στον λαχανόκηπο

Η  ρόκα είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο ψυχρής περιόδου φυλλώδες  πράσινο λαχανικό, με πικάντικη πιπεράτη γεύση, που καλλιεργείται ακόμα και σε γλάστρα.

Με καταγωγή από την μεσόγειο, και συγγενική σχέση με το μπρόκολο, και το λάχανο.

.Καλλιεργείται εύκολα και έχει γρήγορη ανάπτυξη και την πιο έντονη γεύση από όλα τα λαχανικά.

Σπέρνεται δυο φορές τον χρόνο, στις αρχές της Άνοιξης και το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-15 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά θα κάνουν την εμφάνιση τους σε 10 ημέρες περίπου.

Τα νεαρά φυτά θα μας δώσουν τα φύλλα τους σε 6-8 εβδομάδες αν διατηρούμε υγρό το χώμα τους.

Η σπορά μπορεί να γίνει απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ευρύχωρη γλάστρα. Τα φυτά μπορούν να αντέξουν ένα μικρο παγετό. Αλλά αν υπάρχει πιθανότητα  έντονου παγετού τα σκεπάζουμε με κατάλληλο ύφασμα.

Είναι το ιδανικό λαχανικό για καλλιέργεια σε γλάστρα η ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκιερή θέση αλλα προτιμά τον ήλιο.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε βάθος περίπου μισό εκατοστό, και το κρατάμε υγρό μέχρι να βλαστίσει.

Αν κάνουμε συνεχείς σπορές κάθε 10 ημέρες θα έχουμε συνεχή παραγωγή.

Για αραίωση αφήνουμε τα φυτά να μεγαλώσουν τα φυτά και αραιώνουμε μαζεύοντας τα φυτά για την σαλάτα μας.

Τα νεαρά φύλλα είναι πιο τρυφερά, όσο μεγαλώνουν γίνονται  πιο τραχιά. Τα άνθη που θα βγάλει είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας.

Αν αφήσουμε τον σπόρο να πέσει μέσα στην γλάστρα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα φυτρώσει μόνη της.

Μάθε να καλλιεργείς παντζάρι ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τριανταφυλλιά, πως την κλαδεύουμε σωστά, διατηρήστε την υγιή

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς δεν είναι όσο περίπλοκο όσο φαίνεται. Θέλει απλώς να μάθουμε την σωστή τεχνική και γίνεται παιχνίδι.

Το κλάδεμα είναι μια δουλειά που απομακρύνει τα νεκρά σημεία του φυτού, διευκολύνοντας τον αέρα και τον ήλιο να φτάσουν στους υγιης βλαστούς και να τους βοηθούν με την αποφυγή των ασθενειών.

Μην ξεχνάμε γερά γάντια και μακρύ μανίκι αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε με πονεμένα χέρια και άσχημα γδαρσίματα. Ένα ψαλίδι κλαδέματος καλά ακονισμένο θα μας γλυτώσει από κόπο.

Για τα μικρά κλαδιά το ψαλίδι θα κάνει την δουλειά του αλλα αν χρειαστεί να βγάλουμε κάποιο χοντρό κλαδί θα χρειαστεί και πριόνι σίγουρα.

Καλό θα ήταν να αποστειρώνουμε τα εργαλεία με λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι. Μπορεί στο παρελθόν να κλαδέψαμε κάποιο άρρωστο φυτό.

Κόβουμε σε γωνιά 45 μοιρών ακριβώς πάνω από το μάτι που τείνει να βγει.

Αφαιρούμε όλα τα κλαδιά που έχουν πεθάνει και έχουν ένα γκρι χρώμα.

Αφαιρούμε κάθε κλαδί που είναι μικρότερο από το πάχος ενός μολυβιού, και κατόπιν κονταίνουμε όλα τα μεγαλύτερα αφήνοντας 2-3 μάτια σε κάθε ένα, μετρώντας από εκεί που βγαίνει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος του.

Αφαιρούμε κάθε κλαδί που δεν έχει ωραία εμφάνιση η έχει στραβή κατεύθυνση και δίνουμε ωραία εμφάνιση στο φυτό.

Τα μάτια είναι οι νέοι βλαστοί που θα βγουν υπολογίζουμε πόσο πυκνό θα είναι το φυτό όταν μεγαλώσουν και φροντίζουμε να μην πνίγεται. 

Αν χρειαστεί αφαιρουμε και ολόκληρα χονδρά κλαδιά για να παίρνει αέρα το φυτό.

Προσπαθούμε να αφαιρουμε κλαδιά που θα δώσουν βλαστούς προς το κέντρο του φυτού, και αφήνουμε αυτούς που πηγαίνουν προς τα έξω,

Αν αφαιρέσετε λιγότερους από όσο πρέπει δεν θα γίνει και κάτι τρομερό. Σιγά σιγά καθώς βλέπετε το φυτό θα καταλάβετε πως θα το κάνετε την επόμενη φορά. 

Καλύτερα να κλαδεύουμε τα φυτά μας στο τέλος του χειμώνα η αρχές της Άνοιξης για να βλέπουμε ποιοι βλαστοί έχουν βγάλει μάτι και που. Αυτό θα διευκολύνει την δουλειά μας.

Μάθε να καλλιεργείς τριαντάφυλλα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τριανταφυλλιά, πως να την φυτέψω, να την φροντίσω στον κήπο η σε γλάστρα

Βάλτε το πιο διάσημο φυτό του κόσμου στον κήπο σας και απολαύστε για χρόνια τα χρώματα και τα αρώματα που θα γεμίζει τον κήπο και τα βάζα του σπιτιού σας.

Ο θάμνος της τριανταφυλλιάς έχει πολλές ποικιλίες από την μικρή νάνα μέχρι τις τεράστιες αναρριχώμενες.

Για να επιλέξετε τριανταφυλλιες θα πρέπει να περάσετε αρκετή ώρα μέσα σε κάποιο φυτώριο για να αποφασίσετε.

 Κάθε φορά που βλέπετε τα άνθη κάποιας σίγουρα θα ενθουσιαστείτε περισσότερο από την προηγούμενη.

Προμηθευτείτε τις τριανταφυλλιές σας προς τα τέλη του χειμώνα με αρχές τις Άνοιξης, που είναι και η κατάλληλη εποχή να τις φυτέψετε.

Αν επιλέξετε φυτά εκτός γλάστρας θα μοιάζουν με νεκρά κλαδιά αλλα δεν είναι. Απλά είναι φυτά σε λήθαργο που μόλις μπουν στο χώμα θα ξυπνήσουν και θα γεμίσουν βλαστούς και φύλλα.

Φυτεύουμε σε θέση που θα έχει τουλάχιστον 5-6 ώρες ήλιο την ημέρα. Ιδιαίτερα ο πρωινός ήλιος στεγνώνει τα φύλλα από την υγρασία της νύχτας και συμβάλει στην μετρίαση των ασθενειών.

Βίντεο με την φύτευση της τριανταφυλλιάς ΕΔΩ.

Όσο περισσότερο ήλιο δέχεται μια τριανταφυλλιά τόσο πιο όμορφα και πολλά άνθη θα βγάζει.

Θέλει αφράτο χώμα που να έχει καλή αποστράγγιση νερού. Τα λιμνάζοντα νερά κάνουν κακό στην ρίζα της και δημιουργούν ασθενειες.

Αν φυτεύετε φυτό με γυμνή ρίζα θα χρειαστεί να την βάλετε σε ένα κουβά με νερό για μερικές ώρες, να υγροποιηθεί η ρίζα.

Αν φυτεύετε φυτό με χώμα αφαιρέστε μέρος η όλο το χώμα και στρώστε τις ρίζες του φυτού όμορφα μέσα στο λάκκο.

Μην φυτεύετε πολύ κοντά το ένα φυτό με το άλλο γιατί κινδυνεύουν από ωίδιο αν δεν τους παρέχεται ο αερισμός που πρέπει.

Το καλοκαιρι η τριανταφυλλιες θέλουν καλό πότισμα 2-3 φορές την εβδομαδα.  Προσοχή όμως δεν τους αρέσει να κολυμπάνε οι ρίζες τους στο νερό.

Λιπαίνουμε τις τριανταφυλλιες μας μια φορά το μήνα ιδιαίτερα στην περίοδο της ανθοφορίας με λίπασμα καταλληλο για τριανταφυλλιες.

Τα άλατα epsom είναι επίσης ένα πολύ καλό λίπασμα για τριανταφυλλιες και τους δίνουν έξτρα δύναμη.

Κλαδεύουμε το φθηνοπωρο η στο τέλος του χειμώνα.Το φθηνοπωρο πρέπει να είσαι πολύ καλός γνώστης του κλαδέματος για να μην κάνετε κάποια ζημιά στο φυτό. 

Καλύτερα θα ήταν να τολμήσετε στο τέλος του χειμώνα που τα φυτά κινδυνεύουν λιγότερο, και θα σας δείξει μόνο του που θα βγάλει τα νέα κλαδιά.

Αφαιρέστε όλα τα ξερά μέρη του φυτού και αφήστε όσα είναι σε μέγεθος μολυβιού σε πάχος. Μετά κλαδεύουμε και αυτά αφήνοντας τα στα 10-15 εκατοστά ύψος.

Η αφαίρεση των ξερών ανθέων την ωθεί σε νέα άνθηση. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της με νερό. Το νερό και η υγρασία μπορεί να την προσβάλουν με ασθενειες.

Περισσότερα για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς ΕΔΩ.

Με τον ίδιο τρόπο καλλιεργούμε τριανταφυλλιες σε ευρύχωρες γλάστρες στο μπαλκόνι. 

Για καλύτερη αποστράγγιση στρώστε μια στρώση χαλίκια στον πάτο της γλάστρας.

Μάθε να καλλιεργείς ζίνια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...