Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Εστραγκόν, σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό για τον κήπο των αρωματικών

Το εστραγκόν είναι πολυετές αρωματικό βότανο, με μακρυά ανοιχτόπράσινα φύλλα και μικροσκοπικά άσπρα η κιτρινωπά λουλούδια.

Αν το θέλετε για την κουζίνα σας προτιμήστε το γαλλικό εστραγκόν. Το ρώσικο μοιαζει με το γαλλικό αλλα έχει πιο τραχιά φύλλα και λιγότερη γεύση.

Το εστραγκόν δεν μπορείτε να το αποκτήσετε με σπόρο. Το καλύτερο είναι να αποκτήσετε ένα ετοιμο φυτό και μετά το πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα.

Τα μοσχεύματα τα καλλιεργούμε Άνοιξη και Φθινόπωρο. Τα φυτεύουμε σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση και διατηρούμε υγρό το χώμα μέχρι να βγάλουν ρίζα.

Αν καλλιεργούμε σε μικρά δοχεία αφήνουμε το φυτό να δυναμώσει καλά πριν κάνουμε μεταφύτευση στην οριστική του θέση.

Κλαδεύουμε τακτικά το φυτό για να διατηρήσουμε το σχήμα και να αποτρέψουμε την γρήγορη άνθηση.

Αν έχουμε βαρύ χειμώνα προστατεύουμε τις ρίζες του φυτού με μια στρώση ξερά άχυρα η φύλλα που τα αφαιρουμε στην αρχή της Άνοιξης.

Κάθε 3-4 χρόνια φτιάχνουμε νέα φυτά με μοσχεύματα και ανανεώνουμε τα φυτά για καλύτερο άρωμα.

Μπορούμε να φυλάξουμε φρέσκα φύλλα στην κατάψυξη η να αποξηράνουμε στην σκιά και να τα κλείσουμε σε αεροστεγές βάζο.

Μάθε να καλλιεργείς φασκόμηλο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Φασκόμηλο, πως σπέρνω, φυτεύω, καλλιεργώ και φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Το φασκόμηλο είναι ανθεκτικό πολυετές αρωματικό φυτό που καλλιεργείται πολύ εύκολα ανάμεσα στα αρωματικά μας φυτά και μας χαρίζει το ξεχωριστό του άρωμα σε πιάτα και αφεψήματα.

Εύκολο να αποκτηθεί με σπόρο που σπέρνουμε σε θερμοκρασία 15 - 20 βαθμών Κελσίου την Άνοιξη. Αν δεν έχουμε αυτήν την θερμοκρασία κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Τα μικρά ίσως αργήσουν λίγο να εμφανιστούν. Ανάλογα την θερμοκρασία μπορεί να πάρει μέχρι και 25 ημέρες.

Η πιο γρήγορη επιλογή είναι να πάρουμε ετοιμο φυτό.

Μετά η ανάπτυξη τους θα είναι πολύ γρηγορότερη και θα έχουμε συγκομιδή από την πρώτη χρονιά.

Φυτεύουμε τα μικρά φυτά στον κήπο των αρωματικών όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά και φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικά να μην στεγνώσει το χώμα τους.

Μαζεύουμε φύλλα από το φυτό και κλαδεύουμε μετά τον δεύτερο χρόνο στην αρχή της άνοιξης, για να του δώσουμε νέα ώθηση.

Όταν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη μπορούμε να μαζέψουμε μέχρι και 3 φορές μια σεζόν.

Σταματάμε να μαζεύουμε τα φύλλα το φθηνοπωρο  για να προετοιμαστεί το φυτό για τον χειμώνα.

Μπορούμε να αποξηράνουμε τα φύλλα του σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά, η να τα βάλουμε στον καταψύκτη για αργότερα.

Μάθε να καλλιεργείς θυμάρι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Θυμάρι, πως σπέρνω, φυτεύω, φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Το θυμάρι είναι ένα υπέροχο αρωματικό φυτό με ευχάριστη πικάντικη γεύση. Φέρνει στα πιάτα μας το άρωμα του Ελληνικού καλοκαιριού, και δεν μπορεί να λείπει από έναν κήπο αρωματικών φυτών.

Με πάνω από 50 ποικιλίες με διακυμάνσεις αρώματος και γεύσης, το μεσογειακό θυμάρι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και προσελκύει με τα μικροσκοπικά άνθη του τις μέλισσες στον κήπο για να γονιμοποιήσουν και τα αλλα φυτά μας.

Το καλλιεργούμε σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και το συλλέγουμε μέχρι και αργά το Φθινόπωρο.

Μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο καλά στο χώμα του κήπου η σε γλάστρα. Του αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, αλλα μπορούμε να έχουμε μια μικρή γλάστρα σε παράθυρο μέσα στο σπίτι τον χειμώνα που σε εξωτερικό χώρο εξαφανίζεται.

Την επόμενη Άνοιξη το θυμάρι σε εξωτερικό χώρο θα ξαναβγάλει νέους βλαστούς από την αργή, και έτσι θα το έχουμε αρκετά χρόνια.

Μπορούμε να αποκτήσουμε θυμάρι από σπόρο σπέρνοντας το την Άνοιξη με θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου και πάνω. Αν δεν έχετε αυτήν την θερμοκρασία κάντε την σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Λόγο του ότι η σπορά είναι  πολύ αργή τόσο στην φύτρωση όσο και στην ανάπτυξη για αυτό προτιμάμε ένα ετοιμο φυτό η πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, που είναι πιο γρήγορη η ανάπτυξη.

Δεν ποτίζουμε σε υπερβολικό βαθμό, παρά μόνο όταν πάει να στεγνώσει το χώμα του.

Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά που έχουν μείνει από την προηγούμενη χρονιά κάθε Άνοιξη, για να πετάξει νέους βλαστούς.

Μέτα από 3 χρόνια φτιάχνουμε νέα φυτά από μοσχεύματα και αντικαθιστούμε τα παλιά για να έχουμε καλύτερο άρωμα.

Μπορούμε να αποξηράνουμε το θυμάρι, για να το έχουμε πάντα στην κουζίνα μας.

Βίντεο με την αποξήρανση του θα βρειτε ΕΔΩ.

Μάθε να καλλιεργείς δεντρολίβανο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεντρολίβανο, πως να φυτέψουμε, να φροντίσουμε το φυτό στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα

Το δεντρολίβανο είναι ένας αιώνιος αιθάλης θάμνος με πανέμορφα μπλε άνθη που θα τον φυτέψουμε μια φορά στον κήπο μας και θα τον έχουμε για πάντα.

Λατρεύει το μεσογειακό κλίμα και με την σωστή υγρασία στις ρίζες του μπορεί να μείνει ένας μικρός πυκνός θάμνος η να φτάσει σε ύψος αρκετά μέτρα.

Χρησιμοποιείται σε αρκετά πιάτα, μαρινάδες,και τουρσιά η για να αρωματίσει ελαιόλαδο.

Μπορούμε να τον σπειρουμε την Άνοιξη όπως όλα τα αρωματικά, όμως είναι αργής ανάπτυξης και θα κάνει πάρα πολύ καιρό να μας δώσει μεγάλα φυτά.

Η πιο γρήγορη λύση είναι να πάρουμε ένα ετοιμο φυτό η να τον πολλαπλασιασουμε με μόσχευμα που είναι πολύ πιο γρήγορη η ανάπτυξη του.

Βίντεο με τον πολλαπλασιασμό με μόσχευμα ΕΔΩ.

Και πως το φυτέψαμε μετά σε γλάστρα ΕΔΩ.

Αν επιμένετε στον σπόρο θα χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες να φυτρώσουν στους 15 -20 βαθμούς Κελσίου. Τα νεαρά φυτά θα είναι έτοιμα να μπουν στην οριστική τους θέση σε 2 μήνες.

Το χώμα του πρέπει να στραγγίζει καλά γιατί η υγρασία στις ρίζες το ενοχλεί. Αλλά δεν πρέπει να ζει και στην ξηρασία, για να αναπτυχθεί σωστά.

Το κλαδεύουμε για να πάρει το σχήμα που θέλουμε.

Αν βλέπουμε ότι έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν επιβιώνει στην περιοχή μας μπορούμε να το έχουμε σε γλάστρα και να το μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα.

Μπορούμε να κόψουμε μπουκέτα που θα τα αποξηράνουμε σε καλά αεριζόμενο και σκιερό χώρο, και να έχουμε ξερό δεντρολίβανο στο βαζάκι της κουζίνας μας.

Κλαδεύουμε μέχρι και το 1/3 του δεντρολίβανου για να το βοηθήσουμε να βγάλει νέους βλαστούς.

Μάθε να καλλιεργείς ρίγανη ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ρίγανη, σπορά καλλιέργεια φροντίδα στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα.

Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, εύκολο να καλλιεργηθεί σε γλάστρα και να αρωματίζει με τα φρέσκα φιλαράκια της τις χωριάτικες και την φέτα μας, για πολλά χρόνια.

Είναι ανθεκτικό φυτό που με λίγη φροντίδα θα μας χαρίσει την ζεστή και έντονη γεύση της σε κάθε πιάτο που την χρησιμοποιούμε.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε με μόσχευμα από άλλο φυτό, αλλα και η σπορά της είναι εξίσου εύκολη αν την κάνουμε νωρίς την Άνοιξη.

Η θερμοκρασία που θα βλαστίσουν οι σπόροι είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου για αυτό προτιμούμε να την σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο νωρίς την Άνοιξη η σε εξωτερικό όταν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες.

Θα βλαστίσει σε 10 -15 ημέρες αν κρατάμε το χώμα της υγρό και χρησιμοποιήσουμε για την σπορά της καλής ποιότητας χώμα που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Οδηγίες ΕΔΩ.

Τα νεαρά φυτά θα τα μεταφυτέψουμε στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα όταν φτάσουν τα 5 εκατοστά περίπου.

Βίντεο για την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Κόβοντας τις κορυφές του φυτού τακτικά βοηθάμε το φυτό να απλώσει και να γίνει ένας στρόγγυλος θάμνος.

Ποτίζουμε την ρίγανη τόσο όσο να μην ξεραθεί το χώμα της. Καλύτερα να ποτίζουμε καλά 1-2 φορές την εβδομαδα παρά λίγο κάθε ημέρα.

Η ρίγανη αυτοφυτεύεται οπότε τα κλαδιά της ριζώνουν και προχωράνε, με αποτέλεσμα να γεμίσει όλη την γύρω περιοχή. Για αυτό είναι καλύτερα να την έχουμε σε δικό της χώρο η μια μεγάλη γλάστρα.

Το χειμώνα θα εξαφανιστεί και θα αφήσει ξερά κλαδάκια. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Στα τέλη του χειμώνα θα της κάνουμε ένα πολύ γενναίο κούρεμα- κλάδεμα και τον Μάρτιο θα αρχίσει να πετάει νέα κλαδιά.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά

Μπορούμε να φυλάξουμε φρέσκια ρίγανη στον καταψύκτη για να έχουμε όποτε την χρειαζόμαστε.

Το αποκορύφωμα του αρώματος το έχει λίγο πριν ανθίσει.

Μάθε να καλλιεργείς σέλινο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...