Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Σχοινόπρασο, σπορά, φύτευση, καλλιέργεια στον κήπο των αρωματικών

Το σχοινόπρασο είναι ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών. Καλλιεργείται εύκολα στον κήπο των αρωματικών φυτών η σε γλάστρα.

Είναι πολυετές φυτό που θα το σπείρετε μια φορά και θα σας δώσει πολλές τα μικρά λεπτά φιλαράκια του με άρωμα κρεμμυδιού.

Είναι ένα φυτό που τείνει να προχωράει και μπορεί να καταλάβει όλο τον κήπο αν πέσουν οι σπόροι  από τα άνθη του.

Είναι ομάδες μικρών βολβών που βγάζουν μικρά ντελικάτα φύλλα όπως του κρεμμυδιού, ύψους 15  εκατοστών.

Τα άνθη είναι ροζ, μοβ, λευκό, η κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Είναι φυτά ψυχρής περιόδου και αναπτύσσονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Το καλοκαιρι αδρανοποιούνται και το δυνατό κρύο τα εξαφανίζει. Κάτω από το χώμα μένει ο βολβός που θα βλαστίσει ξανά μόλις ο καιρός να έρθει στις δροσερές συνθήκες που αγαπούν.

Ξεκινάμε σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν το τελευταίο παγετό της. Η θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου είναι από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Η σπορά μπορεί να γίνει και σε γλάστρα αραιά και να γίνει και η μόνιμη θέση του σχοινόπρασου.

Σχετικό βίντεο θα βρειτε ΕΔΩ.

 Τα φυτά θα εγκατασταθούν στο κήπο μόλις η θερμοκρασία είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις αν και τα καταφέρνουν και στην σκιά.

Είναι καλλιέργεια ψυχρής περιόδου και χρειάζεται καλό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά. Αν βρίσκονται στην μέση του κήπου και όχι σε δικό τους δοχείο, μαζεύουμε τα άνθη για να μην σκορπιστούν οι σπόροι σε όλο τον κήπο.

Τα άνθη είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας και κυρίως τις σαλάτες μας.

Μαζεύουμε τα φύλλα περίπου 2 μήνες μετά την σπορά αφήνοντας ένα διάστημα από το χώμα, για να βγάλουν νέο φύλλωμα.

Βίντεο για το πως μαζεύουμε σχοινόπρασο ΕΔΩ.

Η παραγωγή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φτάσει και μια φορά το μήνα. Μπορούμε να κρατήσουμε το κομμένο φύλλωμα στην κατάψυξη για όταν δεν έχουμε φρέσκο.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κόλιανδρος, σπορά, φύτευση, φροντίδα του φυτού στον κήπο των αρωματικών

Ο κόλιανδρος είναι αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί καλύτερα την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου. Δεν του αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες ούτε της ζέστης ούτε του κρύου.

Το φυτό χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πολλά πιάτα και είναι βρώσιμα τόσο τα φύλλα του όσο και οι σπόροι του.

Θα το συναντήσουμε στις συνταγές με δυο ονόματα, το κόλιαντρο και το κόλιανδρο. Και οι δυο όροι αναφέρονται στο ίδιο φυτό αλλα σε διαφορετικά μέρη του.

Το κόλιαντρο αναφέρεται στα πράσινα φύλλα του φυτού, ενώ το κόλιανδρο αναφέρεται στους σπόρους του φυτού που θα βγάλει μόλις βλαστήσει.

Σπέρνουμε το σπόρο σε μικρά δοχεία σε εσωτερικό χώρο (αν δεν έχουμε την θερμοκρασία που χρειάζεται) στην αρχή της Άνοιξης, αρχές φθινοπώρου όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15 βαθμούς.

Αν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες αφήνουμε την σπορά σε εξωτερικό χώρο.

Οι σπόροι μας, θα κάνουν να βλαστίσουν σε αυτές τις θερμοκρασίες γύρω στις 7-10 ημέρες. Μόλις τα φυτά βγάλουν 5-6 φύλλα τα τοποθετούμε στην οριστική τους θέση σε απόσταση 6-10 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Φυτέψτε τον σε ηλιόλουστο σημείο έτσι ώστε οι σπόροι που θα αποκτήσει με την ζέστη θα έχουν καλύτερο άρωμα.

Μόλις ο καιρός ζεστάνει αρκετά το φυτό θα πετάξει ένα μακρύ στέλεχος που θα γεμίσει με άνθη και μετά με σπόρους.

Αν δεν μαζέψετε όλο το σπόρο και αφήσετε να πέσει στο χώμα, την επόμενη Άνοιξη η Φθινόπωρο στην περιοχή θα βγουν νέα φυτά.

Διατηρείτε το χώμα υγρό μέχρι να βλαστίσουν η σπόροι και ποτίζετε το φυτό τακτικά αν δεν βρέχει να είναι το χώμα του υγρό.

Τα φύλλα του μπορούμε να τα βάλουμε φρέσκα στην κατάψυξη για να τα έχουμε όταν δεν υπάρχει το φυτό.

Όταν το φυτό βγάλει σπόρο και ξεραθεί το φύλλωμα σταματάμε το πότισμα να ξεραθεί το στέλεχος με τους σπόρους για να τους αποξηράνουμε και να τους κρατήσουμε στο βαζάκι της κουζίνας.

Ο σπόροι του κόλιανδρου μπορούν να αρωματίσουν τουρσιά και λάδια. .

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Βασιλικός, σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε βασιλικό στον κήπο των αρωματικών

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό φυτό της θερμής περιόδου. Αρωματίζει πολλά πιάτα στην κουζίνα μας και είναι το βασικό υλικό της σάλτσας πέστο.

Καλλιεργούμε βασιλικό όταν έχουν περάσει τα κρύα και μαζεύουμε τακτικά τα φύλλα του για να δυναμώνει το φυτό.

Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού για την κουζίνα συνήθως καλλιεργούμε τον πράσινο πλατύφυλλο τον ιταλικό που έχει πιο γλυκιά γεύση. Ο κόκκινος είναι λιγότερο γλυκός.

Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε εξωτερικό χώρο το καλοκαιρι και όταν η ζεστή είναι ομοιόμορφη νύχτα και μέρα, για αυτό σχεδιάζουμε την σπορά τις σωστές ημερομηνίες.

Για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο καλλιέργειας ιδιαίτερα στης πιο κρύες περιοχές κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα της Άνοιξης.

Σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου τα φυτά μας θα εμφανιστούν σε περίπου 5-10 ημέρες. Κρατάμε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε εξωτερικό χώρο και την νύχτα να μην πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου.

Μην βιαστείτε να τον βγάλετε έξω αν δεν υπάρχουν οι σωστές θερμοκρασίες γιατί θα χαλάσει.

Μπορεί να επιβιώσει σε ημισκιερό μέρος αλλα προτιμούμε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο για τον βασιλικό που να έχει τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο.

Χρειάζεται καλής ποιότητας χώμα που να κρατά υγρασία αλλα να στραγγίζει το περίσσευμα του νερού.

Αναπτύσσεται άριστα σε γλάστρα γιατί του εξασφαλίζει καλύτερη αποστράγγιση νερού.

Σπέρνουμε τους σπόρους σε 5 εκατοστά το πολύ, βάθος, και κρατάμε υγρό το χώμα μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι. Όσο αραιά κι αν τον σπειρουμε θα χρειαστεί αραίωση γιατί οι σπόροι του είναι πολύ μικροί.

Μπορεί να καλλιεργηθεί δίπλα στις ντομάτες στον κήπο βελτιώνοντας το άρωμα τους.

Μόλις τα φυτά φτάσουν περίπου 10 εκατοστά και έχουν 6 κανονικά φύλλα κόβουμε την κορυφή. Με αυτό τον τρόπο τον αναγκάζουμε να αρχίσει να διακλαδίζεται και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε νέο κλαδί που έχει αυτές τις προδιαγραφές.

Έτσι έχουμε ωραία φυτά και πλούσιο φύλλωμα. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει 25 βαθμούς Κελσίου το φυτό θα δώσει τα καλύτερα του.

Μπορούμε να μαζέψουμε βασιλικό και να τον βάλουμε σε μπολ στην κατάψυξη για χρήση τον χειμώνα που δεν υπάρχει.

Βίντεο με το πως συντηρούμε αρωματικά στην κατάψυξη ΕΔΩ.

Εκτός από την κατάψυξη μπορούμε να τον αποξηράνουμε σε σκιερό μέρος 4-5 ημέρες, να τα τρίψετε και να γεμίσετε το βάζο της κουζίνας.

Αν κόψουμε κλαδί βασιλικού και το βάλουμε σε νερό, σε μερικές ημέρες θα πετάξει ρίζες και θα έχουμε ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε.

Όλη η διαδικασία ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πυρεθρίνη, το βιολογικό φυσικό εντομοκτόνο για τα φυτά

Φυσικό εντομοκτόνο που προέρχεται από κάποια είδη χρυσανθέμου. Η εξαγωγή του πύρεθρου γίνεται σε ιδικά εργαστήρια με την μέθοδο της εκχύλισης.

KENPEI - KENPEI's photo

Θα βρούμε σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων έτοιμα σκευάσματα. Υπάρχουν και χημικά σκευάσματα όμως εμείς θέλουμε την φυσική πυρεθρίνη, που είναι για βιολογική καλλιέργεια.

Επαναλαμβάνουμε τους ψεκασμούς σε έντονο πρόβλημα, γιατί η σύσταση του αναδομείται μέσα σε 48 ώρες για να μην προκαλεί ζημιά στο οικοσύστημα. Παραμένει στο φυτό σαν αβλαβή ουσία, δεν είναι ενεργό.

Οδηγίες για κάθε σκεύασμα υπάρχουν πάνω στην συσκευασία.

Ο ψεκασμός με πύρεθρο γίνεται απογευματινές ώρες.

Η δράση του πύρεθρου στα έντομα είναι παράλυση και μετά θάνατος. Για να έχουμε δράση πρέπει να ψεκάσουμε όλο το φύλλο και από την κάτω μεριά.

Tanacetum cinerariifolium, εικονογράφηση από τον Köhler.

48 ώρες μετά μπορούμε να μαζέψουμε τους καρπούς και με ένα καλό πλύσιμο να τους καταναλώσουμε.

Η φυσική πυρεθρίνη είναι 100% φυσικό προϊόν και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο στην βιολογική καλλιέργεια ενάντια κυρίως στην καπνιά

Περισσότερα για την ασθένεια της καπνιάς θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καπνιά, ο μύκητας που αργοπεθαίνει τα φυτά μας

Η καπνιά είναι  μια μυκητολογική ασθένεια των φυτών και των δέντρων του κήπου, που παρουσιάζεται με μια έντονη μαυρίλα πάνω στα φύλλα και τους καρπούς του φυτού.

Στην ουσία είναι εκκρίματα εντόμων όπως η αφίδα, κοκκοειδή, ψώρα η ψευδόκοκκο που συντηρούν τον μύκητα που τρέφεται από αυτά. Η καπνιά συντηρείται στην ουσία από αυτά τα έντομα και ευνοείται από τις συνθήκες που παράγουν αυτά τα έντομα.

Η υγρασία σε συνδυασμό με την υγρασία και τον κακό αερισμό των φυτών συντελούν στην εξάπλωση των εντόμων και κατά συνέπεια αυτού του μύκητα.

Προσβάλει συνήθως καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, και τα συγγενή του χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτά αλλα μπορεί να εξαπλωθεί και σε αλλα φυτά του κήπου όπως αλλα δέντρα, θάμνους, αμπέλι,και λαχανικά.

Επίσης μπορεί να την δούμε και σε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν κάνει καμία εξαίρεση.

Η καπνιά δεν προκαλεί άμεση ζημιά, συνήθως την ζημιά την προκαλούν τα έντομα που την συνοδεύουν. Αλλά η εξάπλωση αυτοί του σκοτεινού πέπλου πάνω στα φύλλα εμποδίζει την φωτοσύνθεση.

Χωρίς την φωτοσύνθεση το φυτό δεν αναπτύσσεται και δεν παράγει. Είναι καταδικασμένο να πεθάνει.

Αντιμετώπιση

Κλαδεύουμε σχολαστικά το φυτό δημιουργώντας αερισμό.

Κάνουμε τακτικούς ψεκασμού με φυσική πυρεθρίνη  που θα βρούμε στα καταστήματα γεωργικών ειδών. Αν είναι δυνατόν κάθε 2 ημέρες.

Δες τι είναι και πως χρησιμοποιείται η φυσική πυρεθρίνη ΕΔΩ


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...