Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Μαϊντανός, πως σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Ο μαϊντανός είναι διετές αρωματικό φυτό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σαλάτες, και σούπες. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και σίδηρο.

Σπέρνουμε τον σπόρο τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης. Είναι αργόπορο φυτό και μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες να βλαστίσει σε θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Για να βοηθήσουμε λίγο μπορούμε να μουλιάσουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες, και να συντομεύσουμε την βλάστηση.

Διατηρούμε το σπορείο υγρό σε όλη την διάρκεια της φύτρωσης. Αφού τα μικρά φυτά σας φτάσουν τα 3-4 εκατοστά μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στην οριστική τους θέση αν έχει λίγο κρύο δεν θα τα πειράξει. 

Μπορεί να καλλιεργηθεί όπως όλα τα αρωματικά φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Χρειάζεται καλό πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού για να μην βγάλει σπόρο σύντομα. Επίσης μαζεύουμε τα φύλλα του τακτικά για να δίνει νέα παραγωγή.

Τα φύλλα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη όταν θέλουμε φρέσκο μαϊντανό.

Μαζεύουμε πάντα τα εξωτερικά φύλλα του φυτού και αφήνουμε τα εσωτερικά να μεγαλώνουν.

Βίντεο με την κατάψυξη του μαϊντανού ΕΔΩ.

Μπορούμε να αποξηράνουμε τον μαϊντανό κρεμώντας τον ανάποδα σε μπουκέτα σε καλά αεριζόμενο σκιερό χώρο.

Μπορείτε να καλλιεργείτε μαϊντανό όλο το χρόνο ακόμα και τον χειμώνα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο μέσα στο σπίτι.

Μάθε να καλλιεργείς άνηθο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Άνηθος, πως σπέρνω, φυτεύω και φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Ο άνηθος είναι ετήσιο αρωματικό με φτερωτά φύλλα, που εύκολα καλλιεργείται στον κήπο των αρωματικών. Ο κήπος των αρωματικών μπορεί να είναι μια θέση στο λαχανόκηπο, η μια συστάδα γλάστρες σε μια ηλιόλουστη θέση του μπαλκονιού.

Αν θέλετε να σπείρετε άνηθο θα πρέπει η να το κάνετε απευθείας στο χώμα του κήπου όταν η θερμοκρασία είναι από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω, η να κάνετε σπορά νωρίτερα σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο.

Αν επιλέξετε την σπορά στα δοχεία τα φυτά πρέπει να μεταφυτευθούν αμέσως μόλις αποκτήσουν 3-4 φύλλα στην οριστική θέση τους.

Αυτό γιατί κάνει ρίζα όπως το καρότο και η μεταφύτευση θα βλάψει την ρίζα του φυτού. Άρα πρέπει να γίνει πριν αυξηθεί πολύ η ρίζα.

Σε 10 - 15 ημέρες οι σπόροι μας θα βλαστίσουν δίνοντας τα νεαρά φυτά.

Φυτεύουμε τον άνηθο σε θέση ηλιόλουστη, και με αφράτο καλά σταγγιζόμενο χώμα όπως τα καρότα για να αναπτυχθεί σωστά η ρίζα του, και να μας δώσει καλή παραγωγή.

Μην το φυτέψετε με τα καρότα είναι ανταγωνιστικό φυτό λόγο τις ρίζας. Μπορεί όμως να παντρευτεί πολύ καλά με λάχανο η τα κρεμμύδια μας.

Διάβασε το άρθρο με τις συγκαλλιέργειες ΕΔΩ.

Ποτίστε στον άνηθο καλά να μην στεγνώνει το χώμα στην ρίζα του. Μαζεύετε τακτικά το φύλλωμα για να μην ανθίσει γρήγορα.

Όταν ανθίσει αφήστε μερικούς σπόρους να πέσουν στην γύρω περιοχή για να έχετε νέα φυτά χωρίς κόπο την επόμενη Άνοιξη.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σχοινόπρασο, σπορά, φύτευση, καλλιέργεια στον κήπο των αρωματικών

Το σχοινόπρασο είναι ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών. Καλλιεργείται εύκολα στον κήπο των αρωματικών φυτών η σε γλάστρα.

Είναι πολυετές φυτό που θα το σπείρετε μια φορά και θα σας δώσει πολλές τα μικρά λεπτά φιλαράκια του με άρωμα κρεμμυδιού.

Είναι ένα φυτό που τείνει να προχωράει και μπορεί να καταλάβει όλο τον κήπο αν πέσουν οι σπόροι  από τα άνθη του.

Είναι ομάδες μικρών βολβών που βγάζουν μικρά ντελικάτα φύλλα όπως του κρεμμυδιού, ύψους 15  εκατοστών.

Τα άνθη είναι ροζ, μοβ, λευκό, η κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Είναι φυτά ψυχρής περιόδου και αναπτύσσονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Το καλοκαιρι αδρανοποιούνται και το δυνατό κρύο τα εξαφανίζει. Κάτω από το χώμα μένει ο βολβός που θα βλαστίσει ξανά μόλις ο καιρός να έρθει στις δροσερές συνθήκες που αγαπούν.

Ξεκινάμε σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν το τελευταίο παγετό της. Η θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου είναι από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Η σπορά μπορεί να γίνει και σε γλάστρα αραιά και να γίνει και η μόνιμη θέση του σχοινόπρασου.

Σχετικό βίντεο θα βρειτε ΕΔΩ.

 Τα φυτά θα εγκατασταθούν στο κήπο μόλις η θερμοκρασία είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις αν και τα καταφέρνουν και στην σκιά.

Είναι καλλιέργεια ψυχρής περιόδου και χρειάζεται καλό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά. Αν βρίσκονται στην μέση του κήπου και όχι σε δικό τους δοχείο, μαζεύουμε τα άνθη για να μην σκορπιστούν οι σπόροι σε όλο τον κήπο.

Τα άνθη είναι βρώσιμα και μπορούν να στολίσουν τα πιάτα μας και κυρίως τις σαλάτες μας.

Μαζεύουμε τα φύλλα περίπου 2 μήνες μετά την σπορά αφήνοντας ένα διάστημα από το χώμα, για να βγάλουν νέο φύλλωμα.

Βίντεο για το πως μαζεύουμε σχοινόπρασο ΕΔΩ.

Η παραγωγή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να φτάσει και μια φορά το μήνα. Μπορούμε να κρατήσουμε το κομμένο φύλλωμα στην κατάψυξη για όταν δεν έχουμε φρέσκο.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κόλιανδρος, σπορά, φύτευση, φροντίδα του φυτού στον κήπο των αρωματικών

Ο κόλιανδρος είναι αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί καλύτερα την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου. Δεν του αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες ούτε της ζέστης ούτε του κρύου.

Το φυτό χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πολλά πιάτα και είναι βρώσιμα τόσο τα φύλλα του όσο και οι σπόροι του.

Θα το συναντήσουμε στις συνταγές με δυο ονόματα, το κόλιαντρο και το κόλιανδρο. Και οι δυο όροι αναφέρονται στο ίδιο φυτό αλλα σε διαφορετικά μέρη του.

Το κόλιαντρο αναφέρεται στα πράσινα φύλλα του φυτού, ενώ το κόλιανδρο αναφέρεται στους σπόρους του φυτού που θα βγάλει μόλις βλαστήσει.

Σπέρνουμε το σπόρο σε μικρά δοχεία σε εσωτερικό χώρο (αν δεν έχουμε την θερμοκρασία που χρειάζεται) στην αρχή της Άνοιξης, αρχές φθινοπώρου όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15 βαθμούς.

Αν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες αφήνουμε την σπορά σε εξωτερικό χώρο.

Οι σπόροι μας, θα κάνουν να βλαστίσουν σε αυτές τις θερμοκρασίες γύρω στις 7-10 ημέρες. Μόλις τα φυτά βγάλουν 5-6 φύλλα τα τοποθετούμε στην οριστική τους θέση σε απόσταση 6-10 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Φυτέψτε τον σε ηλιόλουστο σημείο έτσι ώστε οι σπόροι που θα αποκτήσει με την ζέστη θα έχουν καλύτερο άρωμα.

Μόλις ο καιρός ζεστάνει αρκετά το φυτό θα πετάξει ένα μακρύ στέλεχος που θα γεμίσει με άνθη και μετά με σπόρους.

Αν δεν μαζέψετε όλο το σπόρο και αφήσετε να πέσει στο χώμα, την επόμενη Άνοιξη η Φθινόπωρο στην περιοχή θα βγουν νέα φυτά.

Διατηρείτε το χώμα υγρό μέχρι να βλαστίσουν η σπόροι και ποτίζετε το φυτό τακτικά αν δεν βρέχει να είναι το χώμα του υγρό.

Τα φύλλα του μπορούμε να τα βάλουμε φρέσκα στην κατάψυξη για να τα έχουμε όταν δεν υπάρχει το φυτό.

Όταν το φυτό βγάλει σπόρο και ξεραθεί το φύλλωμα σταματάμε το πότισμα να ξεραθεί το στέλεχος με τους σπόρους για να τους αποξηράνουμε και να τους κρατήσουμε στο βαζάκι της κουζίνας.

Ο σπόροι του κόλιανδρου μπορούν να αρωματίσουν τουρσιά και λάδια. .

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Βασιλικός, σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε βασιλικό στον κήπο των αρωματικών

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό φυτό της θερμής περιόδου. Αρωματίζει πολλά πιάτα στην κουζίνα μας και είναι το βασικό υλικό της σάλτσας πέστο.

Καλλιεργούμε βασιλικό όταν έχουν περάσει τα κρύα και μαζεύουμε τακτικά τα φύλλα του για να δυναμώνει το φυτό.

Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού για την κουζίνα συνήθως καλλιεργούμε τον πράσινο πλατύφυλλο τον ιταλικό που έχει πιο γλυκιά γεύση. Ο κόκκινος είναι λιγότερο γλυκός.

Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε εξωτερικό χώρο το καλοκαιρι και όταν η ζεστή είναι ομοιόμορφη νύχτα και μέρα, για αυτό σχεδιάζουμε την σπορά τις σωστές ημερομηνίες.

Για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο καλλιέργειας ιδιαίτερα στης πιο κρύες περιοχές κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα της Άνοιξης.

Σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου τα φυτά μας θα εμφανιστούν σε περίπου 5-10 ημέρες. Κρατάμε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε εξωτερικό χώρο και την νύχτα να μην πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου.

Μην βιαστείτε να τον βγάλετε έξω αν δεν υπάρχουν οι σωστές θερμοκρασίες γιατί θα χαλάσει.

Μπορεί να επιβιώσει σε ημισκιερό μέρος αλλα προτιμούμε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο για τον βασιλικό που να έχει τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο.

Χρειάζεται καλής ποιότητας χώμα που να κρατά υγρασία αλλα να στραγγίζει το περίσσευμα του νερού.

Αναπτύσσεται άριστα σε γλάστρα γιατί του εξασφαλίζει καλύτερη αποστράγγιση νερού.

Σπέρνουμε τους σπόρους σε 5 εκατοστά το πολύ, βάθος, και κρατάμε υγρό το χώμα μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι. Όσο αραιά κι αν τον σπειρουμε θα χρειαστεί αραίωση γιατί οι σπόροι του είναι πολύ μικροί.

Μπορεί να καλλιεργηθεί δίπλα στις ντομάτες στον κήπο βελτιώνοντας το άρωμα τους.

Μόλις τα φυτά φτάσουν περίπου 10 εκατοστά και έχουν 6 κανονικά φύλλα κόβουμε την κορυφή. Με αυτό τον τρόπο τον αναγκάζουμε να αρχίσει να διακλαδίζεται και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε νέο κλαδί που έχει αυτές τις προδιαγραφές.

Έτσι έχουμε ωραία φυτά και πλούσιο φύλλωμα. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει 25 βαθμούς Κελσίου το φυτό θα δώσει τα καλύτερα του.

Μπορούμε να μαζέψουμε βασιλικό και να τον βάλουμε σε μπολ στην κατάψυξη για χρήση τον χειμώνα που δεν υπάρχει.

Βίντεο με το πως συντηρούμε αρωματικά στην κατάψυξη ΕΔΩ.

Εκτός από την κατάψυξη μπορούμε να τον αποξηράνουμε σε σκιερό μέρος 4-5 ημέρες, να τα τρίψετε και να γεμίσετε το βάζο της κουζίνας.

Αν κόψουμε κλαδί βασιλικού και το βάλουμε σε νερό, σε μερικές ημέρες θα πετάξει ρίζες και θα έχουμε ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε.

Όλη η διαδικασία ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...