Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Συμβουλές για την επιτυχία στην σπορά των φυτών μας.

Την Άνοιξη κάνουμε τις περισσότερες σπορές από κάθε άλλη εποχή. Σπέρνουμε τα περισσότερα λαχανικά τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό, και παρακολουθούμε αυτά τα μικροσκοπικά θαύματα που έχουν τόση ενέργεια για ζωή μέσα τους, να ξεπροβάλλουν από το χώμα μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ.

Γιατί όμως επιμένουμε να σπέρνουμε σπόρους;

  • 1. Έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία φυτών σε σπόρο , να διαλέξουμε αυτά που μας αρέσουν, από τα έτοιμα φυτά.

2. Ξέρουμε με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και είμαστε σίγουρη ότι δεν είναι γεμάτα με χημικά.

3. Σπέρνουμε τα φυτά όποτε θέλουμε να προγραμματίσουμε πότε να είναι έτοιμα για φύτευση στον κήπο, πιο νωρίς η πιο αργά.

Ας ξεκινήσουμε με το βασικό ότι κάποιοι σπόροι προτιμούν απευθείας την σπορά τους στην οριστική τους θέση και δεν τους αρέσει η μεταφύτευση π.χ. το καρότο, το ραπάνι δεν τους αρέσει να διαταράσσεται η ρίζα τους και τα σπέρνουμε απευθείας στην οριστική τους θέση. Ένας κατάλογος με τετοια λαχανικά θα ανέβει στο instagram

Παρόλα αυτά αν χρειαστεί κάποια να τα σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο για λίγο ,προτείνω τα παλετάκια κοκοφοίνικα που έχουμε βίντεο ΕΔΩΤα συγκεκριμένα παλετάκια φυτεύονται όπως είναι στο χώμα χωρίς να διαταράζεται η ρίζα του φυτού.

1. Απολυμαίνουμε τα δοχεία σποράς, τα οποία μπορεί να είναι πλαστικά δοχεία από το σπίτι η χρησιμοποιημένοι δίσκοι σποράς από προηγούμενες σπορές. Η απολύμανση είναι απλή τα πλένουμε καλά με νερό και σαπούνι και τα τοποθετούμε άδεια μερικές ώρες στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να κολλήσουν οι σπόροι και τα νεαρά φυτά μας παθογόνους οργανισμούς από την προηγούμενη καλλιέργεια.

Οποιοδήποτε δοχείο έχει βάθος από 5 εκατοστά και πάνω μας κάνει. Απλά για μεγαλύτερους σπόρους όπως η κολοκύθες θα χρειαστούν μεταφύτευση αμεσα μόλις μεγαλώσουν λίγο.

2. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες σποράς σε φακελάκια σπόρων. Θα βρεις πληροφορίες όπως το βάθος σποράς, θερμοκρασία βλάστησης, απαιτήσεις φωτός, εποχή σποράς, και πότε θα έχετε παραγωγή.

3. Μην ξεκινάς σπορές την Άνοιξη αν δεν ξέρεις την ημερομηνία των τελευταίων παγετών στην περιοχή σου. Μετράμε ανάποδα για να είναι τα φυτά μας έτοιμα την ώρα που πρέπει να βγουν στον κήπο, αν είναι πολύ νωρίς, θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε μέσα στρεσάροντας τα πολύ αν είναι μεγάλα. Ένας γενικός κανόνας είναι 4-6 εβδομάδες από την σπορά μέχρι την μεταφύτευση.

4. Δεν σπέρνουμε όλους τους σπόρους μαζί. Υπάρχουν φυτά ψυχρής περιόδου και φυτά θερμής περιόδου. Στα βίντεο αναφέρω την θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου για να ξεχωρίσουν οι αρχάριοι τις δυο ομάδες.

5. Χρησημοποιηστε ένα χώμα προσαρμοσμένο για σπόρους που θα τους εξασφαλίσει άριστη βλαστική ικανότητα και ιδανικό περιβάλλον για τα νεαρά φυτά. Τέτοιο χώμα μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο η να το φτιάξουμε μόνοι μας.Θα βρεις τις οδηγίες ΕΔΩ.

6. Προμηθευτείτε ταμπελίτσες και γράψτε πάντα τι έχετε σπείρει στα δοχεία η του δίσκους, για να μην χαθείτε στην πορεία και να ξέρετε τι έχετε σπείρει και που. Μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας κόβοντας πλαστικά δοχεία από το σπίτι που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

    7. Αν κάνετε εσωτερικές σπορές τοποθετήστε τα δοχεία κοντά σε πηγή φωτός, έτσι ώστε τα μικρά φυτά που θα ξεπροβάλλουν να φωτοσυνθέτουν αμέσως, και δεν θα γίνουν ψιλά και άχαρα αναζητώντας μάταια φως. Η πηγή μπορεί να είναι ένα ηλιόλουστο παράθυρο η το κουτί βλάστησης  που θα φτιάξεις μόνος σου ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ.

8. Κάποιοι σπόροι θέλουν αρκετά θερμό περιβάλλον για να βλαστίσουν όπως η πιπεριά. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα θερμαντικό σώμα κάτω από το δίσκο ιδικό για φυτά, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα τότε μια καλή λύση είναι το πάνω μέρος του ψυγείου μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι, μετά θέλουν φως όμως.

9. Τα νεαρά φυτά μας θα χρειαστούν κάποια στιγμή μεταφύτευση. Πότε όμως είναι έτοιμα για αυτό; Στην αρχή έχουν δυο φύλλα, που στην πραγματικότητα δεν είναι φύλλα αλλα τροφοδότες για το φυτό. Από εκεί παίρνει φως για να κάνει φωτοσύνθεση μέχρι να αποκτήσει τα κανονικά φύλλα. Τα αμέσως επόμενα είναι τα κανονικά φύλλα του φυτού και έχουν και τα τεχνικά γνωρίσματα του φυτού. Μόλις το νεαρό φυτό μας έχει 4-5 κανονικά φύλλα, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το φυτό στην οριστική του θέση στον κήπο η την γλάστρα.

10. Αν για κάποιο λόγο τα φυτά είναι έτοιμα αλλα ο καιρός δεν επιτρέπει την μεταφύτευση σε εξωτερικό χώρο τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερο δοχείο. Και τα κρατάμε όπως πριν σε πηγή φωτός.

11. Μπορούμε να τροφοδοτούμε με βιολογικό λίπασμα τα νεαρά φυτά μας, προτιμούμε ένα υδατοδιαλυτό που μπαίνει στο νερό ποτίσματος όπως το εκχύλισμα φυκιών.



12. Ποτίζουμε τόσο ώστε να είναι υγρό το χώμα τους και αν μένει νερό στο δίσκο που είναι μέσα τα δοχεία το πετάμε, για να μην δημιουργούνται παθογόνοι οργανισμοί.

13. Για να μεταφυτεύσουμε σε εξωτερικό χώρο χρειαζόμαστε 7- 10 ημέρες να σκληραγωγήσουμε τα φυτά που θα βγουν από το προστατευμένο εσωτερικό χώρο. Βγάζουμε τα φυτά 1 ώρα την πρώτη μέρα έξω και προσθέτουμε 1 ώρα την ημέρα. Αν δούμε ότι ο καιρός δεν το επιτρέπει καθυστερούμε την μεταφορά τους μέχρι να έχουμε ιδανικό καιρό για μερικές ημέρες.

Οδηγίες κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μείγμα χώματος για σπορείο, πως το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Πολλές φορές στην διάρκεια του χρόνου σπέρνουμε σπόρους σε μικρά δοχεία μας χώμα. Για να βλαστίσουν οι σπόροι μας, χρειάζονται ένα πολύ αφράτο χώμα που να μην τους πέφτει βαρύ, και να κρατάει υγρασία χωρίς όμως να κρατάει νερό που θα τους σαπίσει.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το χώμα του κήπου είναι εντελώς ακατάλληλο για σπορά αν δεν το ενισχύσουμε αλλα και πάλη έχει μύκητες και μικρόβια από προηγούμενες καλλιέργειες μου μπορεί να φυτρώσουν οι σπόροι μας αλλα τα νεαρά φυτά να κουβαλάνε ότι κόλλησαν από το χώμα που τα σπέρνουμε. 

Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει απλά δεν θα μεγαλώσουν όσο πρέπει , αν φυτρώσουν τελικά, ίσως να έχουμε περισσότερες ασθενειες στον κήπο από ότι συνήθως, και δεν θα πάρουμε τους καρπούς που θα περναμε αν μεγαλώναμε υγιή φυτά.

Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετά χώματα σποράς έτοιμα για χρήση ωστόσο ίσως να μας φαίνονται ακριβά και να θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας. Μια διαδικασία που είναι εύκολη αν ξέρουμε τα υλικά.

Εγώ έχω μια αρκετά μεγάλη λεκάνη με καπάκι  που αναμιγνύω το χώμα που χρησιμοποιώ για αυτό το λόγο και την έχω στην αποθήκη μου έτοιμη για όταν μου χρειαστεί.

Έχουμε ένα κουβαδάκι στο μέγεθος που θέλουμε δεν παίζει ρόλο γιατί θα μετρήσουμε μέρη.

2 μέρη κομποστ: Μπορεί να είναι το κομποστ που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, η θα βρούμε ετοιμο κομποστ στα φυτώρια της περιοχής μας , η on line. Το κομποστ θα απελευθερώσει σταδιακά θρεπτικά συστατικά για τα νεαρά φυτά μόλις βγουν για να δυναμώσουν.

2 μέρη μειγμα κοκοφοίνικα: Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή χώματος η σε συμπαγές τούβλο που θα το μουσκέψουμε με νερό και θα γίνει αφράτο μειγμα. Θα βοηθήσει έτσι ώστε το χώμα που θα προκύψει να κάνει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στις ρίζες του φυτού όταν φυτρώσει. Επίσης κάνει πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες των φυτών.

1 μέρος περλίτη: Απορροφά το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά διατηρώντας την πρέπουσα υγρασία για τον σπόρο και το φυτό, χωρίς να λιμνάζει στις ρίζες και να σαπίζει το σπόρο η το φυτό όταν βγει.

Αν δεν έχετε κάποιο δοχείο με καπάκι φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη. Κάθε φορά που χρησιμοποιήτε μια ποσότητα και είναι στεγνό το υγροποιούμε λίγο  για να μην χρειάζονται πολύ πότισμα  τα δοχεία σποράς και με το νερό μετακινείται ο σπόρος.

Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε τα σπορεία με σπρέι η με ένα μπουκάλι που έχει μερικές τρύπες στο καπάκι. Αν χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε τα φυτά σε μεγαλύτερο δοχείο πριν τα βάλουμε στην οριστική τους θέση χρησιμοποιούμε το ίδιο μειγμα χώματος.

Οδηγός κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ.

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

5 Λαχανικά με γρήγορη ανάπτυξη για να δοκιμάσετε την κηπουρική.

Τα πιο γρήγορα σε ανάπτυξη λαχανικά που θα μας δώσουν γρήγορη παραγωγή για να δοκιμάσουμε την κηπουρική οι αρχάριοι και να απολαύσουμε πιο γρήγορα λαχανικά από τα δικά μας χέρια.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση και δύναμη για έναν κηπουρό και ιδιαίτερα έναν νέο, να έχει γρήγορη παραγωγή. Εδω θα δούμε τα 5 πιο γρήγορα λαχανικά που θα έχουμε αμεσα στα πιάτα μας.

Ιδανικά μπορούμε με αυτά να καλύψουμε κενά στον κήπο η τις γλάστρες μας η να τα καλλιεργήσουμε ανάμεσα από δυο καλλιέργειες με μακρύ χρόνο. Συνοπτικές κάρτες καλλιέργειας θα βρειτε στο instagram για πολλά από αυτά.

1. Ραπανάκια: Χρειάζονται μόνο 3-4 εβδομάδες για να φτάσουμε από την σπορά στην συγκομιδή. Εξαιρετικά εύκολα στην καλλιέργεια αλλα και την ανάπτυξη τους. Μπορούμε να τα σπειρουμε απευθείας στο χώμα η σε γλάστρα και σε μερικές ημέρες θα δούμε τα πρώτα φυτά. 

2. Ρόκα: Χρειάζεται περίπου 20 ημέρες από την σπορά για να μαζέψουμε τα νεαρά φύλλα της πιπεράτης ρόκας και να την προσθέσουμε σε σαλάτες και πίτσες. Σπέρνουμε απευθείας σε γλάστρα η στο χώμα του κήπου, και αραιώνουμε καθώς μαζεύουμε.

3. Μαρούλι : Χρειάζονται περίπου 25 ημέρες  για να μαζέψουμε μικρά φύλλα από τα μαρούλια μας. Σπέρνουμε σε ευρύχωρη γλάστρα και μαζεύουμε μόνο τα φύλα της σε συνδυασμό με την ρόκα μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες.

4. Σπανάκι: Χρειάζεται μόνο 30 ημέρες από την σπορά για να μαζέψουμε φύλλα μαρουλιού και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες , πίτες, και συνταγές. Σπέρνουμε σε γλάστρα η σε μικρά δοχεία και τα μεταφέρουμε στον κήπο. 

5. Καρότο: Σίγουρα δεν είναι από τα πιο γρήγορα όμως σε περίπου 50 ημέρες από την σπορά μπορούμε να μαζέψουμε νεαρά μικρά καρότα και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες η όπου άλλου θέλουμε, αραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όσα θέλουμε να αφήσουμε να γίνουν μεγαλύτερα.

Δοκιμάστε αυτά τα λαχανικά σε γλάστρες στο μπαλκόνι και πάρτε μαζί και τα παιδιά σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για εσάς και για εκείνα.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πότε να φυτέψει και που ο αρχάριος κηπουρός

Αν αποφάσισες να καλλιεργείς 2-3 φυτά η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Η δυσκολία είναι να δημιουργήσεις ένα πλήρη κήπο που θα καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες της οικογενείας σε λαχανικά. Ιδιαίτερα αν καλλιεργούμε σε δοχεία η μικρο κήπο.

Την Άνοιξη ξεκίνα τυπικά η καλλιεργητική περίοδος. Αυτήν την εποχή καλλιεργούμε δυο ομάδες λαχανικών. Και τα λαχανικά ψυχρής περιόδου (μαρούλι, σπανάκι,ραπάνι, καρότο κ.α) και τα λαχανικά θερμής περιόδου (ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθιές, αγγουριές κ.α.)

Ξεκινάμε σπορές τον Ιανουάριο με λαχανικά ψυχρής περιόδου που βγαίνουν στον κήπο προς το τέλος του χειμώνα με αρχές της Άνοιξης όταν περάσουν οι παγετοί. Αρχίζουμε σπορά σπέρνουμε τα λαχανικά της θερμής περιόδου 5-6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να ισορροπήσει η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας και να μην έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, για να βγουν στον κήπο.

 Εκείνη την εποχή τα λαχανικά της ψυχρής περιόδου με την ζέστη θα ανθίζουν για να κάνουν σπόρο οπότε θα κρατήσουμε κάποια για σπόρο αν θέλουμε και φυτεύουμε τα θερμής περιόδου στις θέσεις που μένουν κενές. Κάπως έτσι λειτουργεί ένας μικρός κήπος η ένας κήπος σε μπαλκόνι.

Δεν μπορώ να ξέρω πότε ακριβώς είναι ο τελευταίος παγετός για κάθε περιοχή, γιατί διαφέρει από τόπο σε τόπο. Δεν είναι ίδιες οι ημερομηνίες στην Θράκη και ίδιες στην Κρήτη. Όπως άλλες περιοχές έχουν χιόνι άλλες δεν το βλέπουν ποτέ. Άρα ένα μετεωρολογικό δελτίο καιρού της περιοχής σας θα  βοηθήσει.

Τα ψηλά λαχανικά όπως φασόλια, καλαμπόκια,η αναρριχώμενα φροντίζουμε να μην ρίχνουν την σκιά τους πάνω  στα μικρότερα σε ύψος λαχανικά. Αν έχετε σκιερές περιοχές στο κήπο η το μπαλκόνι μπορούμε να καλλιεργήσουμε μερικά λαχανικά ψυχρής περιόδου καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και να τους δώσουμε μια παράταση ζωής.

Τα περισσότερα λαχανικά τα φυτεύουμε εκ νέου κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως και λαχανικά μόνιμης καλλιέργειας όπως το σπαράγγι η ρίγανη που θα πρέπει να αποφασίσουμε την μόνιμη θέση τους για να μην μας εμποδίζουν μετά.

Δεν σπέρνουμε π.χ. ένα ολόκληρο φακελάκι από μαρούλι η ραπάνι γιατί θα πρέπει να μαζέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτά την ίδια στιγμή και να τα καταναλώσουμε αμεσα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να σπέρνουμε λίγα κάθε 15 ήμερες και να έχουμε σταδιακή παράγωγη.

Όσα χρόνια καλλιεργώ έχω ένα τετράδιο ημερολόγιο μέσα σε αυτό σχεδιάζω τον κήπο μου, γράφω ημερομηνία σποράς, παρατηρήσεις καιρού, φυτών και αποτελέσματα κάθε χρόνο. Την επόμενη χρονιά ξέρω τι πρέπει να διορθώσω και τι έκανα λάθος. Θα σας πρότεινα να κρατάτε ημερολόγιο κήπου έστω στην αρχή μέχρι να κατανοήσετε πως συμπεριφέρονται τα φυτά στην περιοχή σας.

Για να πετύχει ένας κηπουρός προσαρμόζεται στην φύση γιατί η φύση δεν θα προσαρμοστεί ποτέ με τα δικά σας θέλω. Λάθη και απώλειες θα έχετε πάντα, και πάντα θα μαθαίνετε κάτι καινούριο. Αυτή είναι η μαγεία ενός λαχανόκηπου!

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργήσω λαχανικά σε δοχεία.

Η κηπουρική σε δοχεία η κοντέινερ η ακόμα και σε σάκους  γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ιδιαίτερα στους ανθρώπους των πόλεων χάρη στη ευελιξία να καλλιεργούμε πολλά φυτά σε περιορισμένο χώρο.

Για να πετύχουμε μια καλή καλλιέργεια λαχανικών σε δοχεία θέλει προγραμματισμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας.

Τα περισσότερα από τα φυτά μας χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 6 ώρες κάθε μέρα, άρα πρέπει να τοποθετηθούν σε θέση που να λαμβάνουν αυτό το ηλιακό φως.

Επιλέγουμε ένα σημείο που τα φυτά μας δεν θα δέχονται τους κρύους και δυνατούς ανέμους πάνω τους.  Οι φράχτες σε κήπους είναι η καλύτερη λύση για αυτό το σκοπό, όπως  επίσης, τοίχοι , και εσοχές στο μπαλκόνι αν δεν έχουμε κήπο και καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Χωρίς όμως αυτά τα προστατευτικά να ρίχνουν την σκιά τους πάνω στα φυτά μας. Είπαμε θέλουμε ήλιο.

Το πότισμα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα φυτά σε δοχεία δεν έχουν το βάθος ενός κήπου και στεγνώνει πιο γρήγορα το χώμα τους σε σχέση με ένα φυτό του κήπου. Πρέπει να ελέγχουμε καθημερινά το χώμα στην επιφάνεια να δούμε αν έχει στεγνώσει. Τα πιατάκια στις γλάστρες η τα δοχεία ιδικά τους ζεστούς μήνες θα μας δώσουν ένα προβάδισμα. Επίσης φροντίζουμε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε βρύση που θα γεμίζουμε το ποτιστήρι μας αν δεν έχουμε νερό σε κοντινή απόσταση.

Τα φυτά σε δοχεία ποτίζονται νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ και φροντίζουμε να φτάνει μέχρι τις ρίζες. Θα το καταλάβουμε μόλις δούμε το νερό να φτάνει στο πιατάκι της γλάστρας. Αν συσσωρευτεί νερό στο πιατάκι καλό είναι να το αδειάζουμε για να αποφύγουμε σάπισμα της ρίζας του φυτού.

Οι πλαστικές γλάστρες είναι μια από τις λύσεις που μπορούμε να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο, στο εμπόριο όμως θα βρούμε κι άλλες λύσεις όπως οι σάκοι τα ξύλινα παρτέρια ακόμα και δοχεία από το σπίτι που ανοίγοντας τρύπες μπορούμε να κάνουμε γλάστρες φύτευσης του λαχανόκηπου.

Γεμίζουμε με χώμα τα δοχεία μας αλλα όχι ότι χώμα βρούμε, θέλουμε αφράτο και γόνιμο χώμα. Αν δεν έχουμε δικό μας κομποστ, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ένα φυτώριο και να πάρουμε φυτόχωμα που θα το αναμίξουμε με αγοραστό κομποστ και λίγο περλίτη που θα βοηθήσει με την υγρασία. Ανακατεύοντας τα υλικά μας έχουμε το τέλειο χώμα για φύτευση.

Τα 3 φυτά που επιβιώνουν άριστα σε δοχεία.

Μαρούλι: καλλιεργείται άψογα σε μακρόστενες γλάστρες ύψους περίπου 30 εκατοστών και αν δεν είναι σε απευθείας έκθεση στο μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο θα μας δώσει πολλές σαλάτες κόβοντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μεγαλώσει και αφήνοντας τα μικρά να μεγαλώσουν  ξανά. Βίντεο ΕΔΩ

Τομάτα: Καλλιεργείτε εύκολα σε δοχείο ύψους 45 εκατοστών και διάμετρο 35 εκατοστών. Χρειάζεται όμως τακτική λίπανση με βιολογικό λίπασμα και νερό έτσι ώστε να μην στεγνώνει το χώμα της.

Πατάτα: Χρειάζεται δοχείο με βάθος και εδώ θα πρότεινα τους ιδικούς σάκους φύτευσης πατάτας, καθώς έχουν τις διαστάσεις που πρέπει. Γεμίζουμε το 1/3 με χώμα και βάζουμε μέσα την πατάτα, σκεπάζουμε ξανά με μερικά εκατοστά και ποτίζουμε. Καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί τους παραχώνουμε συνεχώς με νέο χώμα μέχρι να φτάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας. Έχουμε κάνει σχετικό βίντεο με λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Όλα σχεδόν τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία, οπότε η κηπουρική δεν είναι απαγορευτική για κάποιον που δεν έχει κήπο αλλα έχει μπαλκόνι.

 Είτε κήπος είτε δοχεία όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι θέληση και πείσμα. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...