Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μείγμα χώματος για σπορείο, πως το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Πολλές φορές στην διάρκεια του χρόνου σπέρνουμε σπόρους σε μικρά δοχεία μας χώμα. Για να βλαστίσουν οι σπόροι μας, χρειάζονται ένα πολύ αφράτο χώμα που να μην τους πέφτει βαρύ, και να κρατάει υγρασία χωρίς όμως να κρατάει νερό που θα τους σαπίσει.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το χώμα του κήπου είναι εντελώς ακατάλληλο για σπορά αν δεν το ενισχύσουμε αλλα και πάλη έχει μύκητες και μικρόβια από προηγούμενες καλλιέργειες μου μπορεί να φυτρώσουν οι σπόροι μας αλλα τα νεαρά φυτά να κουβαλάνε ότι κόλλησαν από το χώμα που τα σπέρνουμε. 

Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει απλά δεν θα μεγαλώσουν όσο πρέπει , αν φυτρώσουν τελικά, ίσως να έχουμε περισσότερες ασθενειες στον κήπο από ότι συνήθως, και δεν θα πάρουμε τους καρπούς που θα περναμε αν μεγαλώναμε υγιή φυτά.

Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετά χώματα σποράς έτοιμα για χρήση ωστόσο ίσως να μας φαίνονται ακριβά και να θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας. Μια διαδικασία που είναι εύκολη αν ξέρουμε τα υλικά.

Εγώ έχω μια αρκετά μεγάλη λεκάνη με καπάκι  που αναμιγνύω το χώμα που χρησιμοποιώ για αυτό το λόγο και την έχω στην αποθήκη μου έτοιμη για όταν μου χρειαστεί.

Έχουμε ένα κουβαδάκι στο μέγεθος που θέλουμε δεν παίζει ρόλο γιατί θα μετρήσουμε μέρη.

2 μέρη κομποστ: Μπορεί να είναι το κομποστ που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, η θα βρούμε ετοιμο κομποστ στα φυτώρια της περιοχής μας , η on line. Το κομποστ θα απελευθερώσει σταδιακά θρεπτικά συστατικά για τα νεαρά φυτά μόλις βγουν για να δυναμώσουν.

2 μέρη μειγμα κοκοφοίνικα: Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή χώματος η σε συμπαγές τούβλο που θα το μουσκέψουμε με νερό και θα γίνει αφράτο μειγμα. Θα βοηθήσει έτσι ώστε το χώμα που θα προκύψει να κάνει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στις ρίζες του φυτού όταν φυτρώσει. Επίσης κάνει πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες των φυτών.

1 μέρος περλίτη: Απορροφά το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά διατηρώντας την πρέπουσα υγρασία για τον σπόρο και το φυτό, χωρίς να λιμνάζει στις ρίζες και να σαπίζει το σπόρο η το φυτό όταν βγει.

Αν δεν έχετε κάποιο δοχείο με καπάκι φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη. Κάθε φορά που χρησιμοποιήτε μια ποσότητα και είναι στεγνό το υγροποιούμε λίγο  για να μην χρειάζονται πολύ πότισμα  τα δοχεία σποράς και με το νερό μετακινείται ο σπόρος.

Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε τα σπορεία με σπρέι η με ένα μπουκάλι που έχει μερικές τρύπες στο καπάκι. Αν χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε τα φυτά σε μεγαλύτερο δοχείο πριν τα βάλουμε στην οριστική τους θέση χρησιμοποιούμε το ίδιο μειγμα χώματος.

Οδηγός κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ.

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

5 Λαχανικά με γρήγορη ανάπτυξη για να δοκιμάσετε την κηπουρική.

Τα πιο γρήγορα σε ανάπτυξη λαχανικά που θα μας δώσουν γρήγορη παραγωγή για να δοκιμάσουμε την κηπουρική οι αρχάριοι και να απολαύσουμε πιο γρήγορα λαχανικά από τα δικά μας χέρια.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση και δύναμη για έναν κηπουρό και ιδιαίτερα έναν νέο, να έχει γρήγορη παραγωγή. Εδω θα δούμε τα 5 πιο γρήγορα λαχανικά που θα έχουμε αμεσα στα πιάτα μας.

Ιδανικά μπορούμε με αυτά να καλύψουμε κενά στον κήπο η τις γλάστρες μας η να τα καλλιεργήσουμε ανάμεσα από δυο καλλιέργειες με μακρύ χρόνο. Συνοπτικές κάρτες καλλιέργειας θα βρειτε στο instagram για πολλά από αυτά.

1. Ραπανάκια: Χρειάζονται μόνο 3-4 εβδομάδες για να φτάσουμε από την σπορά στην συγκομιδή. Εξαιρετικά εύκολα στην καλλιέργεια αλλα και την ανάπτυξη τους. Μπορούμε να τα σπειρουμε απευθείας στο χώμα η σε γλάστρα και σε μερικές ημέρες θα δούμε τα πρώτα φυτά. 

2. Ρόκα: Χρειάζεται περίπου 20 ημέρες από την σπορά για να μαζέψουμε τα νεαρά φύλλα της πιπεράτης ρόκας και να την προσθέσουμε σε σαλάτες και πίτσες. Σπέρνουμε απευθείας σε γλάστρα η στο χώμα του κήπου, και αραιώνουμε καθώς μαζεύουμε.

3. Μαρούλι : Χρειάζονται περίπου 25 ημέρες  για να μαζέψουμε μικρά φύλλα από τα μαρούλια μας. Σπέρνουμε σε ευρύχωρη γλάστρα και μαζεύουμε μόνο τα φύλα της σε συνδυασμό με την ρόκα μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες.

4. Σπανάκι: Χρειάζεται μόνο 30 ημέρες από την σπορά για να μαζέψουμε φύλλα μαρουλιού και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες , πίτες, και συνταγές. Σπέρνουμε σε γλάστρα η σε μικρά δοχεία και τα μεταφέρουμε στον κήπο. 

5. Καρότο: Σίγουρα δεν είναι από τα πιο γρήγορα όμως σε περίπου 50 ημέρες από την σπορά μπορούμε να μαζέψουμε νεαρά μικρά καρότα και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες η όπου άλλου θέλουμε, αραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όσα θέλουμε να αφήσουμε να γίνουν μεγαλύτερα.

Δοκιμάστε αυτά τα λαχανικά σε γλάστρες στο μπαλκόνι και πάρτε μαζί και τα παιδιά σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για εσάς και για εκείνα.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πότε να φυτέψει και που ο αρχάριος κηπουρός

Αν αποφάσισες να καλλιεργείς 2-3 φυτά η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Η δυσκολία είναι να δημιουργήσεις ένα πλήρη κήπο που θα καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες της οικογενείας σε λαχανικά. Ιδιαίτερα αν καλλιεργούμε σε δοχεία η μικρο κήπο.

Την Άνοιξη ξεκίνα τυπικά η καλλιεργητική περίοδος. Αυτήν την εποχή καλλιεργούμε δυο ομάδες λαχανικών. Και τα λαχανικά ψυχρής περιόδου (μαρούλι, σπανάκι,ραπάνι, καρότο κ.α) και τα λαχανικά θερμής περιόδου (ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθιές, αγγουριές κ.α.)

Ξεκινάμε σπορές τον Ιανουάριο με λαχανικά ψυχρής περιόδου που βγαίνουν στον κήπο προς το τέλος του χειμώνα με αρχές της Άνοιξης όταν περάσουν οι παγετοί. Αρχίζουμε σπορά σπέρνουμε τα λαχανικά της θερμής περιόδου 5-6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα και τα κρατάμε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να ισορροπήσει η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας και να μην έχουμε μεγάλες αποκλίσεις, για να βγουν στον κήπο.

 Εκείνη την εποχή τα λαχανικά της ψυχρής περιόδου με την ζέστη θα ανθίζουν για να κάνουν σπόρο οπότε θα κρατήσουμε κάποια για σπόρο αν θέλουμε και φυτεύουμε τα θερμής περιόδου στις θέσεις που μένουν κενές. Κάπως έτσι λειτουργεί ένας μικρός κήπος η ένας κήπος σε μπαλκόνι.

Δεν μπορώ να ξέρω πότε ακριβώς είναι ο τελευταίος παγετός για κάθε περιοχή, γιατί διαφέρει από τόπο σε τόπο. Δεν είναι ίδιες οι ημερομηνίες στην Θράκη και ίδιες στην Κρήτη. Όπως άλλες περιοχές έχουν χιόνι άλλες δεν το βλέπουν ποτέ. Άρα ένα μετεωρολογικό δελτίο καιρού της περιοχής σας θα  βοηθήσει.

Τα ψηλά λαχανικά όπως φασόλια, καλαμπόκια,η αναρριχώμενα φροντίζουμε να μην ρίχνουν την σκιά τους πάνω  στα μικρότερα σε ύψος λαχανικά. Αν έχετε σκιερές περιοχές στο κήπο η το μπαλκόνι μπορούμε να καλλιεργήσουμε μερικά λαχανικά ψυχρής περιόδου καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία και να τους δώσουμε μια παράταση ζωής.

Τα περισσότερα λαχανικά τα φυτεύουμε εκ νέου κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως και λαχανικά μόνιμης καλλιέργειας όπως το σπαράγγι η ρίγανη που θα πρέπει να αποφασίσουμε την μόνιμη θέση τους για να μην μας εμποδίζουν μετά.

Δεν σπέρνουμε π.χ. ένα ολόκληρο φακελάκι από μαρούλι η ραπάνι γιατί θα πρέπει να μαζέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα από αυτά την ίδια στιγμή και να τα καταναλώσουμε αμεσα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να σπέρνουμε λίγα κάθε 15 ήμερες και να έχουμε σταδιακή παράγωγη.

Όσα χρόνια καλλιεργώ έχω ένα τετράδιο ημερολόγιο μέσα σε αυτό σχεδιάζω τον κήπο μου, γράφω ημερομηνία σποράς, παρατηρήσεις καιρού, φυτών και αποτελέσματα κάθε χρόνο. Την επόμενη χρονιά ξέρω τι πρέπει να διορθώσω και τι έκανα λάθος. Θα σας πρότεινα να κρατάτε ημερολόγιο κήπου έστω στην αρχή μέχρι να κατανοήσετε πως συμπεριφέρονται τα φυτά στην περιοχή σας.

Για να πετύχει ένας κηπουρός προσαρμόζεται στην φύση γιατί η φύση δεν θα προσαρμοστεί ποτέ με τα δικά σας θέλω. Λάθη και απώλειες θα έχετε πάντα, και πάντα θα μαθαίνετε κάτι καινούριο. Αυτή είναι η μαγεία ενός λαχανόκηπου!

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργήσω λαχανικά σε δοχεία.

Η κηπουρική σε δοχεία η κοντέινερ η ακόμα και σε σάκους  γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ιδιαίτερα στους ανθρώπους των πόλεων χάρη στη ευελιξία να καλλιεργούμε πολλά φυτά σε περιορισμένο χώρο.

Για να πετύχουμε μια καλή καλλιέργεια λαχανικών σε δοχεία θέλει προγραμματισμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας.

Τα περισσότερα από τα φυτά μας χρειάζονται ήλιο τουλάχιστον 6 ώρες κάθε μέρα, άρα πρέπει να τοποθετηθούν σε θέση που να λαμβάνουν αυτό το ηλιακό φως.

Επιλέγουμε ένα σημείο που τα φυτά μας δεν θα δέχονται τους κρύους και δυνατούς ανέμους πάνω τους.  Οι φράχτες σε κήπους είναι η καλύτερη λύση για αυτό το σκοπό, όπως  επίσης, τοίχοι , και εσοχές στο μπαλκόνι αν δεν έχουμε κήπο και καλλιεργούμε στο μπαλκόνι μας. Χωρίς όμως αυτά τα προστατευτικά να ρίχνουν την σκιά τους πάνω στα φυτά μας. Είπαμε θέλουμε ήλιο.

Το πότισμα είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τα φυτά σε δοχεία δεν έχουν το βάθος ενός κήπου και στεγνώνει πιο γρήγορα το χώμα τους σε σχέση με ένα φυτό του κήπου. Πρέπει να ελέγχουμε καθημερινά το χώμα στην επιφάνεια να δούμε αν έχει στεγνώσει. Τα πιατάκια στις γλάστρες η τα δοχεία ιδικά τους ζεστούς μήνες θα μας δώσουν ένα προβάδισμα. Επίσης φροντίζουμε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε βρύση που θα γεμίζουμε το ποτιστήρι μας αν δεν έχουμε νερό σε κοντινή απόσταση.

Τα φυτά σε δοχεία ποτίζονται νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ και φροντίζουμε να φτάνει μέχρι τις ρίζες. Θα το καταλάβουμε μόλις δούμε το νερό να φτάνει στο πιατάκι της γλάστρας. Αν συσσωρευτεί νερό στο πιατάκι καλό είναι να το αδειάζουμε για να αποφύγουμε σάπισμα της ρίζας του φυτού.

Οι πλαστικές γλάστρες είναι μια από τις λύσεις που μπορούμε να φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο, στο εμπόριο όμως θα βρούμε κι άλλες λύσεις όπως οι σάκοι τα ξύλινα παρτέρια ακόμα και δοχεία από το σπίτι που ανοίγοντας τρύπες μπορούμε να κάνουμε γλάστρες φύτευσης του λαχανόκηπου.

Γεμίζουμε με χώμα τα δοχεία μας αλλα όχι ότι χώμα βρούμε, θέλουμε αφράτο και γόνιμο χώμα. Αν δεν έχουμε δικό μας κομποστ, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ένα φυτώριο και να πάρουμε φυτόχωμα που θα το αναμίξουμε με αγοραστό κομποστ και λίγο περλίτη που θα βοηθήσει με την υγρασία. Ανακατεύοντας τα υλικά μας έχουμε το τέλειο χώμα για φύτευση.

Τα 3 φυτά που επιβιώνουν άριστα σε δοχεία.

Μαρούλι: καλλιεργείται άψογα σε μακρόστενες γλάστρες ύψους περίπου 30 εκατοστών και αν δεν είναι σε απευθείας έκθεση στο μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο θα μας δώσει πολλές σαλάτες κόβοντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα που έχουν μεγαλώσει και αφήνοντας τα μικρά να μεγαλώσουν  ξανά. Βίντεο ΕΔΩ

Τομάτα: Καλλιεργείτε εύκολα σε δοχείο ύψους 45 εκατοστών και διάμετρο 35 εκατοστών. Χρειάζεται όμως τακτική λίπανση με βιολογικό λίπασμα και νερό έτσι ώστε να μην στεγνώνει το χώμα της.

Πατάτα: Χρειάζεται δοχείο με βάθος και εδώ θα πρότεινα τους ιδικούς σάκους φύτευσης πατάτας, καθώς έχουν τις διαστάσεις που πρέπει. Γεμίζουμε το 1/3 με χώμα και βάζουμε μέσα την πατάτα, σκεπάζουμε ξανά με μερικά εκατοστά και ποτίζουμε. Καθώς μεγαλώνουν οι βλαστοί τους παραχώνουμε συνεχώς με νέο χώμα μέχρι να φτάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας. Έχουμε κάνει σχετικό βίντεο με λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Όλα σχεδόν τα φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία, οπότε η κηπουρική δεν είναι απαγορευτική για κάποιον που δεν έχει κήπο αλλα έχει μπαλκόνι.

 Είτε κήπος είτε δοχεία όλοι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι θέληση και πείσμα. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πότε και πως φυτεύουμε Ανοιξιάτικους βολβούς λουλουδιών.

 Οι Ανοιξιάτικοι βολβοί είναι εκείνοι που φυτεύονται όταν έχουν περάσει τα κρύα του χειμώνα, σε αντίθεση με τους φθινοπωρινους βολβούς, μας δίνουν άνθη στην διάρκεια του καλοκαιριού. Αν φυτέψουμε προς τα τέλη της Άνοιξης θα έχουμε ανθοφορία μέχρι και το φθηνοπωρο.

Μπορούν να φυτευθούν στο χώμα του κήπου σε ζαρτιέρες η γλάστρες αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση και να μην κρατάει νερό οπού θα τους σαπίσει. Δεν χρειάζονται τίποτε άλλο από το να τους φυτέψουμε και να διατηρούμε το χώμα υγρό αν δεν βρέχει. Δεν χρειάζονται λίπασμα γιατί από την φύση τους είναι εφοδιασμένοι με την δύναμη να ανθίσουν.

Όπως και με τους φθινοπωρινούς ελέγχουμε οι βολβοί μας να είναι σε καλή κατάσταση. Να μην έχουν ρωγμές και σημάδια σαπίλας, να μην είναι μισοί η κομμένοι, και να μην είναι ζαρωμένοι.

Αν έχουν αρχίσει να φυτρώνουν η να έχουν μικρές ρίζες δεν μας ενοχλεί αντίθετα αυτό είναι σημάδι δύναμης του βολβού. Αρκεί να μην έχει πολύ μεγάλη φύτρα και έχει καταναλώσει όλη την δύναμη του βολβού.

Φυτεύουμε και αν δεν βρέχει ποτίζουμε τακτικά για να διατηρούμε υγρό το χώμα. Το χώμα είναι προτιμότερο να το έχουμε εμπλουτίσει με κομποστ και να είναι καλής ποιότητας γιατί από εκεί θα πάρει όλες τις πολύτιμες ουσίες ο βολβός για να ανθίσει.

Φυτεύουμε νωρίς την Άνοιξη αφού έχουν περάσει τα κρύα του χειμώνα στην περιοχή μας. Εγώ προτιμώ να φυτεύω τους Ανοιξιάτικους βολβούς σε γλάστρες και όχι στο χώμα. 

Αυτό γιατί στο τέλος της ανθοφορίας και μόλις ξεραθεί το φύλλωμα πρέπει να τους βγάλω από το χώμα και να τους φυλάξω σε στεγνό μέρος μέσα σε κουτί με πριονίδι. Αν τους αφήσω στο χώμα το κλίμα τις περιοχής μου που είναι αρκετά υγρό τους σαπίζει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί βολβοί για να τους αναφέρουμε έναν έναν απλά αναζητήστε βολβούς Ανοιξιάτικης φύτευσης και θα βγουν κατάλογοι να διαλέξετε τι θέλετε και τι σας αρέσει.

Στο Happy Garden θα βρειτε τους Ανοιξιάτικους βολβούς ΕΔΩ, μπορείτε να τους πάρετε με έκπτωση που θα βρειτε ΕΔΩ.

Στο κανάλι υπάρχουν βίντεο βήμα βήμα για διάφορους βολβούς ΕΔΩ.

Έχουμε κάνει αφιέρωμα και στους Φθινοπωρινούς βολβούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...