Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Κρεμμύδι για ξερό, πως το καλλιεργούμε στον κήπο μας η σε γλάστρα

Τα κρεμμύδια είναι λαχανικά ψυχρής περιόδου και εύκολα στην καλλιέργεια λόγο της ανθεκτικότητας τους. Έχουμε δυο καλλιέργειες μια για ξερά και μια για χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα σπέρνουμε δυο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο. Και έχουμε δυο είδη σποράς, από σπόρο η από μικρο κρεμμυδάκι κοκκάρι.

Προτιμούμε την σπορά με κοκκάρι γιατί είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση τους στο χώμα και λιγότερος ο χρόνος ανάπτυξης. 

Το κοκκάρι είναι μικρά κρεμμυδάκια που πωλούνται από τα φυτώρια ιδικά για σπορά και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 3-4 μήνες απο την ημέρα σποράς.

Βίντεο με σπορά κρεμμυδιού κοκκάρι θα βρειτε ΕΔΩ.

Παλαιότερα βίντεο Εδω και Εδω.

Τα κρεμμυδάκια κοκκάρι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τον σπόρο και μεγαλύτερη αντοχή σε παγετό.

Φυσικά και η καλλιέργεια από σπόρο είναι δυνατή και θα βρειτε συμβουλές σποράς ΕΔΩ και βίντεο με σπορά ΕΔΩ.

Σπέρνουμε τον σπόρο με δροσερό καιρό γύρω στου 10°C αλλα όταν πρόκειται να σπείρετε σπόρο θέλουμε λίγο μεγαλύτερη για καλύτερη βλάστηση.

Αν φυτέψετε το Φθινόπωρο θα αδρανοποιηθούν την περίοδο του χειμώνα και θα ξαναπάρουν μπρος την Άνοιξη για να ολοκληρωθούν αρχές καλοκαιριού.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα κρεμμύδια του φθινοπώρου γίνονται μεγαλύτερα και καλύτερα σε γεύση από εκείνα της Άνοιξης.

Αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή σας δεν πέφτουν κάτω από 2°C το Χειμώνα τότε δεν έχετε πρόβλημα να καλλιεργήσετε κρεμμύδι Φθινοπώρου.

Είτε από κοκκάρι είτε από σπόρο τα κρεμμύδια χρειάζονται αφράτο καλοδουλεμένο χώμα με καλή αποστράγγιση για να μπορέσουν να φτιάξουν βολβό.

Το κομποστ θα σας βοηθήσει να κάνετε το χώμα σας ανάλαφρο για αυτήν την καλλιέργεια. Πως φτιάχνουμε μόνοι μας κομποστ ΕΔΩ.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε στο χώμα σας καλά χωνεμένη κοπριά.

Τα κρεμμύδια που ετοιμάζονται για ξερά καλό θα ήταν να έχουν πλήρη ήλιο γιατί έτσι παίρνουν δύναμη και φτιάχνουν βολβό.

Φυτέψτε το κοκκάρι σε απόσταση 4-5 εκατοστά το ένα από το άλλο αν πρόκειται για ξερό για να δώσετε χώρο στον βολβό. Μπορείτε και πιο κοντά και μετά να αραιώσετε όσο είναι χλωρό για σαλάτα η μαγείρεμα και να δώσετε χώρο σε όσο μείνει.

Καλλιεργούνται άψογα σε ευρύχωρες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

Το βάθος φύτευσης μην ξεπερνά τα 2 εκατοστά

Αν θέλετε να αφήσετε σπόρο προς το τέλος της καλλιέργειας το κρεμμύδι θα πετάξει ένα μακρύ σκληρό βλαστάρι χωρίς φύλλα, και την κορυφή του θα βγάλει το άνθος με το σπόρο. Αυτό το φυτό δεν θα έχει βολβό όμως θα είναι κούφιος.

Το άνθος αυτό είναι βρώσιμο και μπορούμε να στολίσουμε τις σαλάτες μας.

Κρεμμύδι για ξερό

Τα κρεμμύδια που πετάνε γρήγορα το βλαστάρι με το άνθος συνήθως έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται και θέλουν βγάλσιμο.

Όταν τα φυτά κιτρινίσουν το φύλλωμα ετοιμάζονται για ωρίμανση και βγάλσιμο. Αν ποτίζετε ( αν και τα ξερά κανονικά δεν τα ποτίζουμε) σταματήστε το πότισμα μέχρι να ξεραθεί το φύλλωμα, και μπορείτε να τα βγάλετε.

Ο καλύτερος τρόπος φύλαξης είναι να τα πλέξετε πλεξούδες η μπουκέτα και να τα κρεμάσετε από την οροφή της αποθήκης σας.

Μυστικό! Τα πιο καυτερά κρεμμύδια διαρκούν περισσότερο στην αποθήκευση από τα πιο γλυκά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ τα καρότα στον κήπο η σε γλάστρα

Τα καρότα του κήπου μας ξεπερνούν σε γεύση και ποιότητα τα καρότα του εμπορίου. Είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου και καλλιεργείται σχεδόν σε όλα τα κλίματα ακόμα και σε μια γλάστρα.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Τα καρότα πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν αρκεί να βρουν χώμα ανάλαφρο χωρίς σβόλους. Το Φθινόπωρο και η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να τα καλλιεργήσουμε.

Αντέχουν μικρούς παγετούς και αν είναι σκεπασμένα με κάποιο πανί μπορούν να επιβιώσουν σε ελαφρύ χειμώνα.

Θέλουν περίπου  2-4 μήνες για να είναι έτοιμα για συγκομιδή ανάλογα την ποικιλία.

Η σωστή προετοιμασία του εδάφους είναι το μυστικό για την καλλιέργεια τους, μιας και το βαρύ σκληρό χώμα τα εμποδίζει να αναπτύξουν σωστό βολβό.

Πως θα φτιάξεις το χώμα του κήπου σου κατάλληλο για καλλιέργεια ΕΔΩ.

Σκάψτε βαθιά το χώμα σας και  κομποστ. Αποφεύγουμε την κοπριά και το υπερβολικό λίπασμα στο έδαφος γιατί το πολύ άζωτο προκαλεί φύτρωση πλευρικών ριζών και σχήμα του βολβού σαν πιρούνι.

Μην περιμένετε τα τέλεια καρότα σε σχήμα όπως του μανάβικου αλλα σίγουρα θα έχουν πολύ καλύτερη γεύση.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε θερμοκρασία γύρω στους 10°C, νωρίς την Άνοιξη η το Φθινόπωρο. Είναι προτιμότερη η σπορά στην οριστική θέση του και όχι σε δοχεία, γιατί δεν του αρέσουν οι μεταφυτευσεις.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Μπορούν να αναπτυχθούν σε μερική σκιά ιδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλα τους αρέσουν περισσότερο εκείνες με πλήρη ήλιο.

Κάνουμε την σπορά αραιά και μόλις αναπτυχθούν λίγο τα φυτά τα αραιώνουμε σε απόσταση 3-4 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Δεν τραβάμε με το χέρι για να μην διαταράσσουμε την ρίζα των διπλανών. Προτιμούμε την αραίωση με ένα μικρο ψαλίδι.

Βίντεο με την αραίωση θα βρειτε ΕΔΩ.

Κρατάτε το χώμα υγρό τόσο κατά την φύτρωση του σπόρου όσο και στην διάρκεια της καλλιέργειας. Οι σπόροι δεν φυτρώνουν σε στεγνό χώμα.

Μπορεί τα καρότα μας να κάνουν μέχρι και 3 εβδομάδες να βλαστίσουν τον σπόρο τους, είναι αργής εκκίνησης.

Μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε μαζί με ραπανάκι στην ίδια περιοχή μέχρι να γίνουν τα καρότα, θα έχουμε μαζέψει τα ραπανάκια.

Λιπαίνουμε 1-2 φόρες στην περίοδο της καλλιέργειας αν είναι απαραίτητο για να φτιάξουν βολβό και όχι φύλλωμα. Αν είναι δυνατό με λίπασμα χαμηλό σε άζωτο.

Καρότα, πως σπέρνω και καλλιεργώ

Δεν τα σπέρνουμε σε χώμα που έχει προηγηθεί καλλιέργεια οσπρίων όπως φασόλια γιατί έχει υψηλή συγκέντρωση αζώτου.

Μπορούμε να τα συλλέξουμε αμέσως μόλις κάνουν μικρο βολβό που είναι πιο γλυκά και πιο τρυφερά. Τα αποθηκεύουμε σε κατάψυξη για αργότερη κατανάλωση και μπορούν να γίνουν και ωραίο τουρσί για την σαλάτα μας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω ένα λουλούδι γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες

Το καταπληκτικό αυτό λουλούδι όχι μόνο ηρεμεί στην θέα του, με το έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα του, αλλα είναι γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω

Για αρχή θα πούμε ότι: 

α) προσελκύει επικονιαστές στον κήπο

β) απωθεί τα παράσιτα

γ) έχει θεραπευτικές ιδιότητες

δ) μπορεί να κοπεί για το βάζο μας

ε) είναι βρώσιμο και στολίζει τα πιάτα μας

Τα έντονα χαρούμενα χρώματα της γεμίζουν με χαρά και ηρεμία όποιον αντικρίζει τα λουλούδια της σε σχήμα μαργαρίτας.

Το σαφράν του φτωχού! Τα άνθη αυτά μπορούμε να τα αποξηράνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε όπως το σαφράν. Μπορούν όμως να στολίσουν φρέσκα την σαλάτα μας, να να τα προσθέσουμε σε ρύζι. Θα κάνουν απλά πιάτα να μοιάζουν πολυτελή.

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω

Η καλέντουλα χρησιμοποιήται από την ιατρική. Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν φάρμακο για τα τσιμπήματα του σκορπιού και στον μεσαίωνα το φάρμακο για τα πάντα. Οι σημερινοί βοτανολόγοι την χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν ηλιακά εγκαυματα, σκασμένα χείλη, μικρά εγκαυματα και γδαρσίματα.

Στον κήπο ανάμεσα στα φυτά μας προσελκύει επικονιαστές για τα άνθη και διώχνει μακρυά τα παράσιτα.

Μπορούμε εύκολα να την αποκτήσουμε από σπόρο στην αρχή της Άνοιξης  σπέρνοντας απευθείας στο χώμα όταν η θερμοκρασία είναι 13- 15 °C. Διαφορετικά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία, και μεταφέρουμε τα φυτά στον κήπο μόλις ανέβει η θερμοκρασία.

Την φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου και ανάμεσα σε φυτά όπως η ντομάτα που διώχνει πολλά από τα παρασιτικά έντομα που την απειλούν.

Δεν χρειάζεται λίπανση και όσο κόβουμε τα άνθη της θα παράγει περισσότερα.

Μπορεί να σπαρθεί μόνη της μέσα στον κήπο αν αφήσουμε κάποια άνθη να ρίξουν το σπόρο τους τριγύρω.

Προσθέστε τα πέταλα των λουλουδιών της σε σαλάτα με μαρούλι, ρόκα μαζί με ελαιόλαδο, και απολαύστε τα οφέλη της στην διατροφή σας.

Φτιάξε αλοιφή για εγκαυματα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αλοιφή για εγκαυματα, φτιάξτην μόνος σου, με λουλούδια από τον κήπο σου

Φτιάχνουμε κηραλοιφή καλέντουλας για εγκαυματα και γδαρσίματα η μικρές πληγές.

Αλοιφή για εγκαυματα

Πληροφορίες για το φυτό και την καλλιέργεια του ΕΔΩ.

1 φλιτζάνι πέταλα καλέντουλας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Ανακατεύουμε τα δυο υλικά σε γυάλινο βάζο, και το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο παράθυρο για μια εβδομαδα.

Σουρώνουμε το ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λιωμένο σε μπεν μαρι η φούρνο μικροκυμάτων κερί μέλισσας

Ανακατέψτε τα δυο μέρη, και μοιράστε το σε μικρά βαζάκια.

Αφήστε να στερεοποιηθεί όλη νύχτα, και είναι ετοιμο για χρήση.

Μαζέψτε τα πέταλα του λουλουδιού το μεσημέρι.

Περισσότερες συνταγές για κηραλοιφές στο βιβλίο μου  κηραλοιφές που θα βρεις ΕΔΩ.

Βιβλίο κηραλοιφής

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Αρακάς, πως σπέρνω καλλιεργώ και φροντίζω τον αρακά στον κήπο η σε γλάστρες

Ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που μπορούμε να τα σπειρουμε η το Φθινόπωρο όπου δεν έχει βαρύ Χειμώνα, έτσι ώστε να έχουμε παραγωγή νωρίς την Άνοιξη, η νωρίς την Άνοιξη αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα.

Αρακάς

Έχουμε την επιλογή αν αργεί στα μέρη μας να έρθουν οι πιο θερμές ημέρες να τον σπειρουμε τον αρακά σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο και να τον φυτέψουμε ετοιμο στον κήπο μόλις περάσουν οι παγωνιές της Άνοιξης

Μια τετοια σπορά κάνω στο βίντεο ΕΔΩ.

Όπως κάνουν όλα τα όσπρια ο αρακάς αυξάνει το άζωτο του εδάφους και θα βελτιώσει το χώμα του κήπου κάνοντας το πιο γόνιμο για αλλα φυτά που θα μπουν εκεί.

Αυτό τον κάνει εξαιρετικό να τον φυτέψουμε μαζί με αλλα φυτά στον ίδιο χώρο.

Αρακάς

Όσο νωρίτερα μπουν στο χώμα τόσο το καλύτερο γιατί αγαπούν τον δροσερό καιρό και αναπτύσσονται καλύτερα σε αυτόν.

Η ζέστη τα ενοχλεί και σταματούν να παράγουν μέχρι να ξεραθούν.

Σπέρνουμε τον αρακά σε δοχεία η στο χώμα σε θερμοκρασία  7-10 °C, και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές η σε εσωτερικό χώρο. Μπορούμε να επαναλάβουμε την σπορά στο χώμα το φθηνοπωρο με τις ίδιες συνθήκες.

Η Ανοιξιάτικες σπορές είναι πιο παραγωγικές από τις φθινοπωρινές.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και έχουν καλύτερη ανάπτυξη σε αυτές. Και σε χώμα ανάλαφρο που δεν λασπώνει για να βγει ο σπόρος. Αγαπά επίσης το χώμα με στάχτη γιατί έχει ανάγκη από φώσφορο και κάλιο.

Ένα βίντεο με φύτευση αρακά σπαρμένο σε εσωτερικό χώρο ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε το έδαφος μια φορά το μήνα αλλα όχι παραπάνω γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι να φτιάξουμε τεράστια φυτά χωρίς όμως να καρποφορήσουν αρκετά.

Αρακάς

Χρειάζονται στήριξη που θα φτιάξουμε πριν βάλουμε το σπόρο στο χώμα για να μην πληγώσουμε μετά την ρίζα του φυτού.

Δεν σπέρνουμε τον σπόρο παραπάνω από 2 εκατοστά βάθος.

Ποτίζουμε τα φυτά μόνο αν έχουμε ξηρασία και δεν βρέχει. Απομακρύνουμε τακτικά τα ζιζάνια από την ρίζα.

Θέλουν περίπου 60 -70 ημέρες για να αρχίσουμε να μαζεύουμε αρακά. Τα μαζεύουμε μόλις φαίνεται καθαρά ο αρακάς μέσα στο λοβό. Μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα του 5 ημέρες στην συντήρηση του ψυγείου μετά πρέπει η να μαγειρευτούν η να μπουν στην κατάψυξη.

Συνταγή για πράσινη σούπα από αρακά ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...