Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Άσπρα σκουλήκια, σκουλήκια ρίζας,ασπροσκούληκα τι είναι πως τα αντιμετωπίζουμε

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί μπερδεύουν τους γεωσκώληκες  με τα ασπροσκούληκα. Δυο εντελώς διαφορετικά σκουλήκια που ζουν μέσα στο χώμα.

Άσπρα σκουλήκια

Ας τα ξεχωρίσουμε λοιπόν. Οι γεωσκώληκες είναι πάρα πολύ χρήσιμα σκουλήκια του χώματος και είναι μακρυά και λεπτά σκουλήκια καφέ η γκρι χρώματος. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ

Το είδος που εμείς κυνηγάμε είναι κοντά, χοντρά, άσπρα σκουλήκια που ονομάζονται ασπροσκούληκα η σκουλήκια της ρίζας του λάχανου.

Τα ασπροσκούληκα συνήθως τα βρίσκουμε στο κομποστ που εκεί δεν μας ενοχλούν γιατί τρων τα υπολείμματα από αυτά που ρίχνουμε αλλα το θέμα είναι να μην τα μεταφέρουμε στο χώμα του κήπου μαζί με το κομποστ.

 Καλό θα ήταν αν έχουμε τετοια παρουσία να κοσκινίζουμε το κομποστ πριν το μεταφέρουμε στον κήπο με ένα καφάσι με τρύπες που να μην χωράνε να περάσουν.

Αύξηση έχουμε περισσότερο την εποχή του φθινοπώρου γιατί τα συγκεκριμένα σκουλήκια αγαπούν τα λαχανικά της ψυχρής περιόδου όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο κ.α.

Τα ευνοεί η υγρασία που επικρατεί εκείνη την εποχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα συναντήσουμε και την άνοιξη.

Στην πραγματικότητα δεν είναι σκουλήκια αλλα προνύμφες σκαθαριών, που αφήνουν τα αυγά τους μέσα στο χώμα. Έχουν προτίμηση στο κομποστ γιατί έχει υγρασία, μιας και αυτό γίνεται το καλοκαιρι.

Αν τα αφήσουν στο χώμα του κήπου η τα μεταφέρετε εσείς με το κομποστ, στην αρχή είναι μικρά και δεν κάνουν εμφανή ζημίες. Καθώς μεγαλώνουν τρώνε όλο και περισσότερο από τις ρίζες των φυτών σας.

Άσπρα σκουλήκια

Αν παρατηρήσετε ότι τα  φυτά σας μαραίνονται η μαραζώνουν χωρίς εμφανή λόγο, σκάψτε και ξεθάψτε την ρίζα τότε θα δείτε αυτά τα άσπρα σκουλήκια στο χώμα και την ρίζα του φυτού.

Το φυτό φυσικά είναι καταδικασμένο να πεθάνει αλλα αν μείνετε άπραγοι το πρόβλημα θα εξαπλωθεί και στα αλλα φυτά.

Παρατηρείτε σχολαστικά τα φυτά ψυχρής περιόδου να βρειτε τυχών αυγά στις βάσεις τα οποία πρέπει να καταστραφούν αμεσα. 

Υπάρχουν ειδικές παγίδες που πιάνουν τα σκαθάρια αυτά πριν γεννήσουν τα αυγά τους. 

Σκεπάστε τα φυτά σας με τούλι ώστε να μην μπορούν να τα πλησιάσουν, εστιάστε σε λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, κουνουπίδι κ.α.

Οι σφήγκες είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής τους, όπου υπάρχουν σφήγκες δεν υπάρχει το σκαθάρι του λάχανου. Μην σκοτώνετε πολύτιμα για τον κήπο σας έντομα.

Τα κοτόπουλα επίσης τα λατρεύουν αλλα δυστυχώς θα φάνε και τα λάχανα μαζί.

Το ραπανάκι είναι μια λύση μιας και τα έλκει μακρυά από τα λάχανα σας. μετά μπορείτε να τα τραβήξετε έξω από τον κήπο μαζί με τα ραπανάκια παγίδες.

Άσπρα σκουλήκια

Προσοχή λοιπόν:

α) στο κομποστ που εκεί τα θέλουμε γιατί είναι μέρος της διαδικασίας κομποστοποιήσης, αλλα μην τα μεταφέρουμε στον κήπο η τις γλάστρες.

β) Σκεπάζουμε με τούλι τα μπρόκολα,κουνουπίδια,λάχανα,λαχανάκι Βρυξελλών με τούλι για να μην τα βρουν τα σκαθάρια για να γεννήσουν.

γ) χρησιμοποιούμε ραπανάκια παγίδες ανάμεσα στην καλλιέργεια των λάχανων.

δ) τοποθετούμε αυτοκόλλητες παγίδες εντόμων ανάμεσα στις καλλιέργειες αν εντοπίσουμε το σκαθάρι που τα γεννά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Λόγοι για τους οποίους ένας κήπος μας κάνει ευτυχισμένους και πιο υγιείς

Όταν λέμε κήπο δεν ενώνουμε σώνει και καλά κάποιο τεράστιο κομματι γης  με ότι φυτό μπορεί να φανταστεί το μυαλό σου. Κήπος μπορεί να είναι και μια γωνιά του μπαλκονιού μας που έχουμε έστω και λίγα απαραίτητα αρωματικά φυτά.

κήπος μας κάνει ευτυχισμένους

Θεωρώ ότι ο κήπος του καθενός από εμάς, από την σχεδίαση μέχρι την δημιουργία έχει στοιχεία της προσωπικότητας και του τρόπου ζωής μας, άρα δεν μπορούμε να πούμε αν είναι όμορφος ένας κήπος, παρά μόνο αν νιώθουμε εμείς οι ίδιοι όμορφα μέσα σε αυτόν.

Είναι δικό μας κομματι και προσαρμόζεται ανάλογα το χώρο, το χρόνο, και τις ανάγκες που έχει ο καθένας να ασχοληθεί με την κηπουρική σαν χόμπι. Ένα χόμπι που μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς.

Αν σκέφτεστε ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τρόπο ζωής, να τρώτε καλύτερα και να ασκηθείτε περισσότερο, ο κήπος μπορεί να σας προσφέρει και τα δυο, αυξάνοντας τα όρια της ζωής και της μακροζωίας σας.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι κάποιοι άνθρωποι που ζουν περισσότερο στον κόσμο έχουν ένα κοινό στοιχείο, την ενασχόληση τους με την κηπουρική. Σαν άνθρωπος που καλλιεργεί χρόνια κάτι τέτοιο δεν με εκπλήσσει.

κήπος μας κάνει ευτυχισμένους

Γύρω μας μπορεί να επικρατεί ένα χάος, ο κήπος έχει την ικανότητα όσο μικρός κι αν είναι να δημιουργεί μέσα μας το αίσθημα της τάξης. Παρατηρήστε το παρτέρι η την γλάστρα, που μόλις ετοιμάσατε και διαπιστώστε πόση ασφάλεια και χαρά μπορεί να μας δώσει.

Με πόση χαρά βλέπουμε τα δυο πρώτα μικροσκοπικά φύλλα ενός σπόρου, το πρώτο άνθος ενός λουλουδιού, η τον πρώτο καρπό από ένα λαχανικό. Όλα μαζί συντελούν στην εσωτερική μας ισορροπία.

Δεν προκαλεί το ίσιο συναίσθημα το μαρούλι που αγοράσαμε από τον μανάβη, με το μαρουλάκι που μαζέψαμε από τον κήπο μας. Και ποτέ δεν έχει την ίδια γεύση. Δεν είναι η ιδέα σας είναι αλήθεια.

Ένας κήπος ακόμα και στο μπαλκόνι προσθέτει περισσότερα φρέσκα προϊόντα στο τραπεζι μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ενόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο νόστιμη θα μπορούσε να είναι μια ντομάτα που μόλις κόπηκε από το φυτό στον κήπο.

Κάθε δραστηριότητα στον κήπο μπορεί να είναι ένας μικρός διαλογισμός. Από το να αφαιρέσετε ζιζάνια, να ανανεώσετε το χώμα, η να μαζέψετε τα φασολάκια, σας παρέχει χρόνο να ηρεμήσετε, να αποσυμπιέσετε και να αδειάσετε το μυαλό σας από αγχωτικές σκέψεις.

κήπος μας κάνει ευτυχισμένους

Η κηπουρική δίνει τον τρόπο να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας, και τον  χρόνο να παρατηρήσετε ένα φυτό η ένα έντομο και να ηρεμήσετε δίνοντας την ευκαιρία στο μυαλό σας να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Κάνετε τις κηπουρικές εργασίες με αργό ρυθμό, όχι πίεση και άγχος κι αν κάτι πάει στραβά δεν το βάζουμε κάτω, προσπαθούμε ξανά. Όλα αυτά μπορεί να αποδειχτούν πολύ θεραπευτικά για κάποιον που ασχολείται με την κηπουρική.

Πόση από εμάς νιώθουμε ότι πρέπει να ασκηθούμε αλλα δεν το έχουμε όλοι με τον αθλητισμό και πιέζουμε τον εαυτό μας με το ζόρι να κάνουμε έστω και 2-3 ασκήσεις για να ξεμουδιάσουμε από την καθιστική ζωή.

Η κηπουρική μπορεί να μας προσφέρει τόση άσκηση όση θέλουμε να έχουμε, μαζί με μια πληθώρα ασκήσεων που θα τις κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Φανταστείτε πόσες ασκήσεις θα κάνετε κουβαλώντας δυο κουβάδες χώμα, αδειάζοντας το μέσα στις γλάστρες η στο παρτέρι, ανακατεύοντας τα υλικά του χώματος, ποτίζοντας με το ποτιστήρι η φυτεύοντας σπόρους, και αλλα πολλά.

κήπος μας κάνει ευτυχισμένους

Όση ώρα είσαστε στον κήπο τόση άσκηση κάνετε.

Όσοι καπνίζουν, θα καπνίσουν πολύ λιγότερο από το να κάθονταν στο καναπέ και να έβλεπαν μια εκπομπή. Όταν και τα δυο σου χέρια είναι απασχολημένα σίγουρα θα κάνεις πολύ λιγότερα τσιγάρα από το να μην έκανες τίποτα.

Μειώνεις τα έξοδα της οικογένειας. Ναι, θα  συγκρίνεις προϊόντα σου με τα βιολογικά προϊόντα του μανάβικου και όχι με τα συμβατικά που έχουν στις λαϊκές.

Ξέρεις ακριβώς τι τρώει το παιδί σου και γνωρίζεις πόση ασφάλεια του προσφέρεις μέσα σε ένα φύλο μαρουλιού η μια φράουλα που τσίμπησε από τον δικό σου κήπο.

Βάλτε τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό με οποίο τρόπο μπορείτε. Μαθαίνουν από που προέρχεται το φαγητό τους και ότι θέλει κάποιο κόπο για να βγει, δεν πέφτει από τον ουρανό.

κήπος μας κάνει ευτυχισμένους

Σε κάθε βήμα στην κηπουρική θα μαθαίνεις κάτι καινούριο,που θα σε ενθουσιάζει. Καλλιέργησε τον δικό σου κήπο στο χώμα η σε μπαλκόνι ανάλογα τον χώρο που έχεις και κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να ασχοληθούν με κάτι που θα γεμίσει το χρόνο τους δημιουργικά.

Σε αυτό το ιστολόγιο θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις από το μηδέν και χωρίς να ξέρεις τίποτα.

Αν θέλεις κανε εγράφη για να λαμβάνεις στο email σου όλα τα νέα άρθρα, και στο κανάλι θα βρεις όλα τα βίντεο για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παντζάρι, πως σπέρνουμε και καλλιεργούμε σε κήπο η σε γλάστρα.

Τα παντζάρια είναι διπλή παραγωγή στους κήπους μας. Μπορούμε να καταναλώσουμε τους γλυκούς κόκκινους βολβούς που όλοι ξέρουμε αλλα μέχρι να γίνουν μπορούμε να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα τους.

Παντζάρι

Τα πατζαρια είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου, εύκολο να καλλιεργηθεί από σπόρους σε αφράτο καλής ποιότητας χώμα σε ηλιόλουστες θέσεις, στον κήπο η σε γλάστρα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες εκτός από το γνωστό μας παντζάρι ακόμα και λευκό η κίτρινο.

Μαζεύουμε τα παντζάρια όταν η ρίζα τους έχει το μέγεθος μιας μπάλας τένις. Τότε είναι ιδανική, οι μεγαλύτερες είναι πιο σκληρές και δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία.

Σπέρνουμε διαδοχικά σε μικρές ποσότητες για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

Παντζάρι

Μπορούν να επιβιώσουν  σε συνθήκες ελαφριού παγετού και αν τα σκεπάσουμε με πανί παγετού μπορούμε να τα καλλιεργούμε όλο το χειμώνα όπου δεν έχουμε χιόνι.

Ξεκινάμε την καλλιέργεια στις αρχές της Άνοιξης που θα μας δώσει παραγωγή μέχρι τα μέσα καλοκαιριού.

Για να βλαστίσει ο σπόρος  χρειάζεται από 10 °C θερμοκρασία, και θα βλαστίσουν σε 5-10 ημέρες σε συνθήκες υγρασίας.

Κάνουμε επίσης δεύτερη καλλιέργεια το φθηνοπωρο όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες. Και τα καλλιεργούμε σκεπασμένα όλο το χειμώνα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο την ημέρα για αυτό το καλοκαιρι τα φυτεύουμε σε πιο δροσερά μέρη του κήπου, ενώ το χειμώνα στα πιο θερμά.

Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα στο βολβό που μας ενδιαφέρει, θέλει καλής ποιότητας χώμα που έχουμε ενσωματώσει κοπριά η κομποστ, και να είναι αφράτο.

Προτιμούν την απευθείας σπορά στην θέση τους στο χώμα αλλα έχω κάνει και σπορά σε μικρά δοχεία που μεταφύτευσα στον κήπο όσο ήταν ακόμα μικρά για να μην ενοχλήσω την ρίζα πολύ.

Σπέρνουμε σε βάθος 1 εκατοστό σκεπάζοντας με λεπτή στρώση χώμα, και υγροποιώντας καλά το χώμα.

Παντζάρι

Όταν αραιώνουμε δεν τραβάμε με δύναμη για να μην ταράξουμε την ρίζα στα διπλανά.

Τα πατζαρια χρειάζονται υγρασία και έτσι φροντίζουμε να είναι το χώμα τους πάντα υγρό.

Θα δώσουν βολβούς σε 55 - 70 ημέρες ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Από την αραίωση μπορούμε να καταναλώσουμε τα νεαρά φυτά.

Μπορούμε να  φτιάξουμε τουρσί τα πατζαρια μας ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Ξηρή άκρη, πως την αντιμετωπίζουμε στην ντομάτα και σε αλλα λαχανικά

Αν σαπίζουν οι ντομάτες στο κάτω μέρος το πρόβλημα είναι από το άνθος και το συναντάμε και σε αλλα φυτά όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα, κολοκυθιές, η καρπούζι κάποιες φορές.

Ξηρή άκρη

Η σήψη των άκρων των ανθών, είναι μια διαταραχή, πουν  έχουμε ασθένεια στο άκρο του άνθους και κατά συνέπεια το κέντρο του καρπού.

Η σήψη προκαλείτε από την ελλειψη ασβεστίου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν έχει το χώμα ελλειψη ασβεστίου η τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν τα φυτά διψάνε και ξαφνικά δέχονται πολύ νερό.

 Αν δηλαδή δεν υπάρχει ομαλότητα στο πότισμα και μετά έχει πολύ υγρασία. Αυτές οι διακυμάνσεις στην υγρασία μειώνουν την ικανότητα του φυτού να απορροφά το ασβέστιο από το χώμα.

Εκτός από το πότισμα μπορεί επίσης να προκληθεί ελλειψη ασβεστίου από: Υπερβολικό άζωτο στο λίπασμα, ακατάλληλο ph χώματος, υψηλά επίπεδα αλατιού στο έδαφος, κάποια βλάβη στις ρίζες του φυτού.

Ξηρή άκρη

Βλέπουμε λοιπόν ότι το χώμα που είναι μέσα το φυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καρποφορία.

Θα βρειτε πως βελτιώνω το χώμα του κήπου ΕΔΩ

Και πως φτιάχνω χώμα μεταφύτευσης ΕΔΩ.

Αν το φαινόμενο παρατηρηθεί στην αρχή της σεζόν σε κάποιους καρπούς του φυτού, είναι φυσιολογικό γιατί το φυτό δεν έχει αναπτύξει πλήρως το ριζικό του σύστημα και ζορίζεται αν συντηρήσει άνθη και καρπό.

Επίσης έχουμε το νου μας όταν καλλιεργούμε σε γλάστρα μιας και το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα από του κήπου.

Παρόλα αυτά επεμβαίνουμε για να βελτιώσουμε τις καταστάσεις μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα φυτά μας.

Συνήθως το σάπιο  εμφανίζεται όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος, στο κάτω μέρος. Είναι μια βαθουλωτή μαύρη κηλίδα που το μέγεθος ποικίλει.

Ο καρπός που έχει επηρεαστεί δεν μπορεί να σωθεί, εμείς επεμβαίνουμε με σκοπό να σώσουμε τα άνθη που θα έρθουν στο μέλλον και όχι αυτά που είδη έχουν επηρεαστεί.

Ξηρή άκρη

Καταρχάς αλλάζουμε τρόπο ποτίσματος έτσι ώστε τα φυτά μας να έχουν πάντα την ίδια υγρασία στις ρίζες τους. Δηλαδή να μην στεγνώνει το χώμα και μετά να ρίχνουμε απότομα πολύ νερό.

Αν είμαστε σε περίοδο βροχών τότε φροντίζουμε τα χώμα του κήπου μας να έχει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στην ρίζα.

Αν καλλιεργήσουμε σε γλάστρα διατηρούμε την υγρασία στο χώμα τους βάζοντας μια στρώση άχυρα από πάνω, την περίοδο που κάνει υπερβολική ζέστη. Θα βρειτε το σχετικό ποστ για την εδαφοκάλυψη ΕΔΩ.

Δεν λιπαίνουμε περισσότερο από όσο πρέπει η συσσώρευση αζώτου, μαγνησίου και καλίου στο έδαφος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Υπάρχει ιδικό λίπασμα ασβεστίου στο εμπόριο που μπορούμε να ενισχύσουμε το χώμα του φυτού, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχει η συσκευασία του κάθε προϊόντος.

Μεγάλη προσοχή στις ρίζες των φυτών όταν κάνουμε μεταφύτευση. Η κακή τοποθέτηση ριζών στο έδαφος μπορεί να προξενήσει προβλήματα στα φυτά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε αγκινάρες στον κήπο η σε γλάστρα

Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του γαΐδουράγκαθου . Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στο μπαλκόνι σε ευρύχωρες γλάστρες.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια ολόκληρη σειρά στην περίμετρο του κήπου σαν έναν χαμηλό φράχτη για να μην πιάσουμε χώρο στον κήπο.

Αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαιρι η αγκινάρα είναι στα καλύτερα της.

Ένα φυτό θα μας δώσει αρκετές αγκινάρες  κι έτσι με 3-4 φυτά ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο τις αγκινάρες μας σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία στο τέλος του χειμώνα.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Μουλιάζουμε τους σπόρους πριν την σπορά σε νερό 24 ώρες, και μετά κάνουμε την σπορά σε ζεστό μέρος. 

Τα μικρά φυτά θα βγουν στον κήπο αφού περάσει η περίοδος των παγετών.

Άλλος τρόπος είναι να πάρουμε κομμάτια ρίζας από παλιά φυτά  τέλος του Χειμώνα - αρχές της Άνοιξης, και τις φυτεύουμε.

Βίντεο με την διαδικασία ΕΔΩ.

Γι να φυτέψουμε τις αγκινάρες μας χρησιμοποιούμε αρκετή κοπριά η κομποστ στο σημείο που θα φυτέψουμε και ξεκινάμε λίπανση μια φορά το μήνα, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.

Φυτέψτε τα φυτά τουλάχιστον μισό μέτρο μακρυά το ένα από το άλλο, και ποτίστε καλά.

Το καλοκαιρι τα φυτά θα αδρανοποιηθούν τα φύλλα τους ξεραίνονται και μαζεύουν δυνάμεις για να επανέλθουν την επόμενη Άνοιξη.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Σε περιοχές με χιόνι μπορούμε να καλύψουμε τις ρίζες με άχυρο η ξερά φύλλα, και τα αφαιρουμε την Άνοιξη για να βγουν τα νέα φυτά.

Μαζεύουμε τις αγκινάρες όταν είναι ακόμα κλειστές και κόβουμε 2-3 εκατοστά κάτω από το μπουμπούκι.

Μπορούμε να φυλάξουμε τις αγκινάρες στην κατάψυξη. Η διαδικασία συντήρησης θα την βρειτε σε βίντεο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...