Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Παντζάρι, πως σπέρνουμε και καλλιεργούμε σε κήπο η σε γλάστρα.

Τα παντζάρια είναι διπλή παραγωγή στους κήπους μας. Μπορούμε να καταναλώσουμε τους γλυκούς κόκκινους βολβούς που όλοι ξέρουμε αλλα μέχρι να γίνουν μπορούμε να μαζεύουμε τα εξωτερικά φύλλα τους.

Παντζάρι

Τα πατζαρια είναι λαχανικό ψυχρής περιόδου, εύκολο να καλλιεργηθεί από σπόρους σε αφράτο καλής ποιότητας χώμα σε ηλιόλουστες θέσεις, στον κήπο η σε γλάστρα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες εκτός από το γνωστό μας παντζάρι ακόμα και λευκό η κίτρινο.

Μαζεύουμε τα παντζάρια όταν η ρίζα τους έχει το μέγεθος μιας μπάλας τένις. Τότε είναι ιδανική, οι μεγαλύτερες είναι πιο σκληρές και δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία.

Σπέρνουμε διαδοχικά σε μικρές ποσότητες για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

Παντζάρι

Μπορούν να επιβιώσουν  σε συνθήκες ελαφριού παγετού και αν τα σκεπάσουμε με πανί παγετού μπορούμε να τα καλλιεργούμε όλο το χειμώνα όπου δεν έχουμε χιόνι.

Ξεκινάμε την καλλιέργεια στις αρχές της Άνοιξης που θα μας δώσει παραγωγή μέχρι τα μέσα καλοκαιριού.

Για να βλαστίσει ο σπόρος  χρειάζεται από 10 °C θερμοκρασία, και θα βλαστίσουν σε 5-10 ημέρες σε συνθήκες υγρασίας.

Κάνουμε επίσης δεύτερη καλλιέργεια το φθηνοπωρο όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες. Και τα καλλιεργούμε σκεπασμένα όλο το χειμώνα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο την ημέρα για αυτό το καλοκαιρι τα φυτεύουμε σε πιο δροσερά μέρη του κήπου, ενώ το χειμώνα στα πιο θερμά.

Για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα στο βολβό που μας ενδιαφέρει, θέλει καλής ποιότητας χώμα που έχουμε ενσωματώσει κοπριά η κομποστ, και να είναι αφράτο.

Προτιμούν την απευθείας σπορά στην θέση τους στο χώμα αλλα έχω κάνει και σπορά σε μικρά δοχεία που μεταφύτευσα στον κήπο όσο ήταν ακόμα μικρά για να μην ενοχλήσω την ρίζα πολύ.

Σπέρνουμε σε βάθος 1 εκατοστό σκεπάζοντας με λεπτή στρώση χώμα, και υγροποιώντας καλά το χώμα.

Παντζάρι

Όταν αραιώνουμε δεν τραβάμε με δύναμη για να μην ταράξουμε την ρίζα στα διπλανά.

Τα πατζαρια χρειάζονται υγρασία και έτσι φροντίζουμε να είναι το χώμα τους πάντα υγρό.

Θα δώσουν βολβούς σε 55 - 70 ημέρες ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Από την αραίωση μπορούμε να καταναλώσουμε τα νεαρά φυτά.

Μπορούμε να  φτιάξουμε τουρσί τα πατζαρια μας ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Ξηρή άκρη, πως την αντιμετωπίζουμε στην ντομάτα και σε αλλα λαχανικά

Αν σαπίζουν οι ντομάτες στο κάτω μέρος το πρόβλημα είναι από το άνθος και το συναντάμε και σε αλλα φυτά όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα, κολοκυθιές, η καρπούζι κάποιες φορές.

Ξηρή άκρη

Η σήψη των άκρων των ανθών, είναι μια διαταραχή, πουν  έχουμε ασθένεια στο άκρο του άνθους και κατά συνέπεια το κέντρο του καρπού.

Η σήψη προκαλείτε από την ελλειψη ασβεστίου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν έχει το χώμα ελλειψη ασβεστίου η τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν τα φυτά διψάνε και ξαφνικά δέχονται πολύ νερό.

 Αν δηλαδή δεν υπάρχει ομαλότητα στο πότισμα και μετά έχει πολύ υγρασία. Αυτές οι διακυμάνσεις στην υγρασία μειώνουν την ικανότητα του φυτού να απορροφά το ασβέστιο από το χώμα.

Εκτός από το πότισμα μπορεί επίσης να προκληθεί ελλειψη ασβεστίου από: Υπερβολικό άζωτο στο λίπασμα, ακατάλληλο ph χώματος, υψηλά επίπεδα αλατιού στο έδαφος, κάποια βλάβη στις ρίζες του φυτού.

Ξηρή άκρη

Βλέπουμε λοιπόν ότι το χώμα που είναι μέσα το φυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την καρποφορία.

Θα βρειτε πως βελτιώνω το χώμα του κήπου ΕΔΩ

Και πως φτιάχνω χώμα μεταφύτευσης ΕΔΩ.

Αν το φαινόμενο παρατηρηθεί στην αρχή της σεζόν σε κάποιους καρπούς του φυτού, είναι φυσιολογικό γιατί το φυτό δεν έχει αναπτύξει πλήρως το ριζικό του σύστημα και ζορίζεται αν συντηρήσει άνθη και καρπό.

Επίσης έχουμε το νου μας όταν καλλιεργούμε σε γλάστρα μιας και το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα από του κήπου.

Παρόλα αυτά επεμβαίνουμε για να βελτιώσουμε τις καταστάσεις μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα φυτά μας.

Συνήθως το σάπιο  εμφανίζεται όταν ο καρπός είναι ακόμα πράσινος, στο κάτω μέρος. Είναι μια βαθουλωτή μαύρη κηλίδα που το μέγεθος ποικίλει.

Ο καρπός που έχει επηρεαστεί δεν μπορεί να σωθεί, εμείς επεμβαίνουμε με σκοπό να σώσουμε τα άνθη που θα έρθουν στο μέλλον και όχι αυτά που είδη έχουν επηρεαστεί.

Ξηρή άκρη

Καταρχάς αλλάζουμε τρόπο ποτίσματος έτσι ώστε τα φυτά μας να έχουν πάντα την ίδια υγρασία στις ρίζες τους. Δηλαδή να μην στεγνώνει το χώμα και μετά να ρίχνουμε απότομα πολύ νερό.

Αν είμαστε σε περίοδο βροχών τότε φροντίζουμε τα χώμα του κήπου μας να έχει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στην ρίζα.

Αν καλλιεργήσουμε σε γλάστρα διατηρούμε την υγρασία στο χώμα τους βάζοντας μια στρώση άχυρα από πάνω, την περίοδο που κάνει υπερβολική ζέστη. Θα βρειτε το σχετικό ποστ για την εδαφοκάλυψη ΕΔΩ.

Δεν λιπαίνουμε περισσότερο από όσο πρέπει η συσσώρευση αζώτου, μαγνησίου και καλίου στο έδαφος μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Υπάρχει ιδικό λίπασμα ασβεστίου στο εμπόριο που μπορούμε να ενισχύσουμε το χώμα του φυτού, ακολουθώντας τις οδηγίες που έχει η συσκευασία του κάθε προϊόντος.

Μεγάλη προσοχή στις ρίζες των φυτών όταν κάνουμε μεταφύτευση. Η κακή τοποθέτηση ριζών στο έδαφος μπορεί να προξενήσει προβλήματα στα φυτά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε αγκινάρες στον κήπο η σε γλάστρα

Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του γαΐδουράγκαθου . Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και στο μπαλκόνι σε ευρύχωρες γλάστρες.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια ολόκληρη σειρά στην περίμετρο του κήπου σαν έναν χαμηλό φράχτη για να μην πιάσουμε χώρο στον κήπο.

Αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαιρι η αγκινάρα είναι στα καλύτερα της.

Ένα φυτό θα μας δώσει αρκετές αγκινάρες  κι έτσι με 3-4 φυτά ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο τις αγκινάρες μας σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία στο τέλος του χειμώνα.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Μουλιάζουμε τους σπόρους πριν την σπορά σε νερό 24 ώρες, και μετά κάνουμε την σπορά σε ζεστό μέρος. 

Τα μικρά φυτά θα βγουν στον κήπο αφού περάσει η περίοδος των παγετών.

Άλλος τρόπος είναι να πάρουμε κομμάτια ρίζας από παλιά φυτά  τέλος του Χειμώνα - αρχές της Άνοιξης, και τις φυτεύουμε.

Βίντεο με την διαδικασία ΕΔΩ.

Γι να φυτέψουμε τις αγκινάρες μας χρησιμοποιούμε αρκετή κοπριά η κομποστ στο σημείο που θα φυτέψουμε και ξεκινάμε λίπανση μια φορά το μήνα, σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.

Φυτέψτε τα φυτά τουλάχιστον μισό μέτρο μακρυά το ένα από το άλλο, και ποτίστε καλά.

Το καλοκαιρι τα φυτά θα αδρανοποιηθούν τα φύλλα τους ξεραίνονται και μαζεύουν δυνάμεις για να επανέλθουν την επόμενη Άνοιξη.

Αγκινάρα, πως φυτεύουμε και καλλιεργούμε

Σε περιοχές με χιόνι μπορούμε να καλύψουμε τις ρίζες με άχυρο η ξερά φύλλα, και τα αφαιρουμε την Άνοιξη για να βγουν τα νέα φυτά.

Μαζεύουμε τις αγκινάρες όταν είναι ακόμα κλειστές και κόβουμε 2-3 εκατοστά κάτω από το μπουμπούκι.

Μπορούμε να φυλάξουμε τις αγκινάρες στην κατάψυξη. Η διαδικασία συντήρησης θα την βρειτε σε βίντεο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε φασολάκια στον κήπο η το μπαλκόνι

Τα πράσινα φασολάκια είναι αναπόσπαστο κομματι του καλοκαιρινού κήπου, όχι μόνο γιατί είναι εύκολη η καλλιέργεια τους αλλα γιατί με την αναρριχώμενη μορφή τους μπορούν εύκολα να μπουν ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Αν και στην πραγματικότητα όλα τα φασολάκια είναι πράσινα έχουμε και κάποιες ποικιλίες που ο καρπός μπορεί να είναι μοβ, κόκκινο η κίτρινο.

Έχουμε δυο ποικιλίες τα καθιστά και τα αναρριχώμενα. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι τα καθιστά είναι φασολιές που γίνονται μικρή θάμνοι που φτάνουν περίπου το μισό μέτρο, ενώ τα αναρριχώμενα μπορεί να φτάσουν τα 3 μέτρα ύψος και οπωσδήποτε χρειάζονται κάτι να ανέβουν πάνω όπως μια πέργολα.

Τα καθιστά πρέπει πρώτα να αναπτύξουν όλο το θάμνο  και μετά να αρχίσουν να βγάζουν καρπό. Είναι πιο ανθεκτικά στις ασθενειες και αντέχουν περισσότερο καιρό.

Τα αναρριχώμενα παράγουν σχεδόν αμέσως μόλις βγάλουν λίγο φύλλωμα, αλλα έχουν παραγωγή περίπου στους δυο μήνες, και είναι πιο ευάλωτα στις ασθενειες. Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στον κήπο από ότι ο θάμνος και είναι ιδανικά για μικρο κήπο.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Όσο πιο συχνά μαζεύουμε τα φασολάκια μας τόσο μεγαλύτερη παραγωγή θα έχουμε.

Σπέρνουμε στην μόνιμη θέση τους στον κήπο η την γλάστρα μετά τον τελευταίο παγετό, και η θερμοκρασία είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Αν ο καιρός είναι ψυχρός θα καθυστερήσει την βλάστηση και σε συνδυασμό με την υγρασία της εποχής μπορεί να σαπίσει τον σπόρο.

Δεν ξεκινάμε σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία γιατί έχουν πολύ ευαίσθητο ριζικό σύστημα και η παραμικρή βλάβη στην μεταφύτευση, μπορεί να τα πεθάνει.

Άλλωστε είναι τόσο γρήγορο φυτό που δεν χρειάζεται να βιαστούμε.

Το φυτό δεν χρειάζεται πολύ λίπανση γιατί το άζωτο που συσσωρεύει η ρίζα τους τα βοηθάει πολύ. Έχουμε όμως το νου μας για ασθενειες και ελέγχουμε τακτικά τα φύλλα για αφίδες.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Βάλτε τα στηρίγματα τους από την στιγμή που τα σπέρνετε για να μην τραυματίσετε την ρίζα μετά.

Σπέρνουμε τον σπόρο σε 2 εκατοστά βάθος και διατηρούμε υγρό το χώμα τους σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας.

Μπορούμε να κάνουμε και δεύτερη σπορά ένα μήνα πριν χάσουμε τα παλιά φυτά στην μέση της σεζόν για να έχουμε αργότερα φασολάκια.

Ξεκινάμε λίπανση αφού δούμε τα πρώτα άνθη μια φορά τον μήνα για καλύτερη παραγωγή.

Μαζέψτε τα φασολάκια σας όταν είναι μικρά και τρυφερά. Αν θέλετε ξερά για τον χειμώνα απλά αφήνουμε να φτάσουν σε πλήρες μέγεθος χωρίς να τα μαζέψουμε και μόλις ξεραθεί το φυτό το βγάζουμε από την ρίζα και το αφήνουμε να ξεραθεί πάνω σε ύφασμα η νάιλον τελείως, μέχρι να τρίβεται.

Φασολάκια πράσινα, πως να σπειρουμε και να καλλιεργήσουμε

Με ένα παλούκι ραβδίσουμε τα ξερά φυτά να βγει ο σπόρος. Μόλις πάρουμε τα ξερά φύλλα θα έχουμε τα ξερά φασόλια μας.Τα φυλάμε σε ένα τενεκέ  πασπαλίζοντας τα με στάχτη από το τζάκι, για να μην πιάσουν ψείρα, η σε ψυγείο.

Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη φρέσκα φασολάκια. Βίντεο με την διαδικασία ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως να απαλλαγούμε από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια στον κήπο

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι επιβλαβή παράσιτα του κήπου συνήθως εμφανίζονται την άνοιξη η το φθηνοπωρο όταν έχει δροσερό καιρό και έχουμε βροχερές ημέρες.

Πως να απαλλαγούμε από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Μαλάκια με η χωρίς κέλυφος που τρέφονται αποκλειστικά και μόνο από τα φυτά μας και υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες κριμένα την ημέρα κάτω από πέτρες, ξύλα, γλάστρες και γενικά όπου μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Βγαίνουν το βράδυ με την υγρασία και μπορούν να καταστρέψουν εξολοκλήρου μια παραγωγή.

Πριν μερικά χρόνια όταν ημουν στην αρχή και ανυποψίαστη ότι ο τόπος που καλλιεργούσα ήταν ιδανικός για αυτά λόγο υγρασίας, δέχτηκα ομαδική επίθεση στα μικρά φυτά του θερμοκηπίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω τα 2/3 από τα φυτά μου που όχι μόνο έφαγαν μερικά φύλλα αλλα έκοψαν τους βλαστούς στην μέση.

Από τότε δεν τον κρύβω έχω πόλεμο μαζί τους και εδώ θα δούμε μερικούς βιολογικούς τρόπους να απαλλαγούμε από αυτά.

Καταρχάς σπάνια θα τα δείτε την ημέρα. Την νύχτα τρέφονται και την ημέρα είναι κριμένα από τους θηρευτές τους.

Τα σημάδια που αφήνουν συνήθως είναι μια γλοιώδη ουσία από εκεί που πέρασαν σαν κάτι άσπρο πάνω στο χώμα η στα φύλλα των φυτών.

Επίσης θα δούμε φαγωμένα φύλλα η κομμένα μικρά φυτά.

Για να δείτε αν έχετε σαλιγκάρια στον κήπο, κάντε ένα αυλάκι στο χώμα βάθους  3-4 εκατοστών και σκεπάστε με μια σανίδα. Μετά από 2-3 ημέρες σηκώστε την σανίδα και θα τους βρειτε από κάτω.

Πως να απαλλαγούμε από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Γεννούν τα αυγά τους στο χώμα με υγρασία και οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ταχύτατα.

Μπορούν να φάνε τα πάντα μέσα στον κήπο έχουν όμως μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ντομάτες, μαρούλι, φασόλια, λάχανα.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι ο τρόπος με την σανίδα που είπαμε παραπάνω και το πρωί τους ρίχνεται σε δοχείο με καπάκι και το βάζετε στον καταψύκτη για 4-5 ώρες. Μετά τους ρίχνετε στο σωρό του κομποστ.

Δεύτερος τρόπος είναι ρηχά πιάτα με μπύρα που τους έλκει και πίνουν μέχρι να μεθύσουν και μετά πεθαίνουν.

Νερό με μελάσα, αλεύρι και μαγιά για ψωμί έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την μπίρα.

Μερικά είναι δυνατοί πότες και καταφέρνουν να συρθούν έξω από την μπίρα οπότε αν θέλετε φτιάξτε μια παγίδα όπως αυτή της εικόνας.

Πως να απαλλαγούμε από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Είναι  δυο μέρη ενός  μπουκαλιού  από νερό ύψους 10 εκατοστών που έχω γυρίσει του πάνω μέρος ανάποδα  και έχω ανοίξει λίγο περισσότερο το στόμιο για να χωράνε να πέσουν μέσα, αλλα δεν μπορούν να βγουν από εκεί.

Αν θέλετε κολλήστε τα δυο μέρη του δοχείου με κόλλα ατλακόλ για μεγαλύτερη σταθερότητα. Βυθίστε στο χώμα μέχρι το χείλος για εύκολη πρόσβαση.

Η επόμενη λύση είναι οι ιδικές παγίδες σαλιγκαριών που υπάρχουν στο εμπόριο.

Αν θέλετε να κάνετε πιο δραστική την μπίρα προσθέστε κι άλλη μαγιά μέσα.

Μερικοί λένε ότι η στάχτη και τα σπασμένα τσόφλια αυγών κάνουν δουλειά και τους απομακρύνουν σε μένα δεν δούλεψε. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 
Κάντε κλικ εδώ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...