Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Τριανταφυλλιά, πως την κλαδεύουμε σωστά, διατηρήστε την υγιή

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς δεν είναι όσο περίπλοκο όσο φαίνεται. Θέλει απλώς να μάθουμε την σωστή τεχνική και γίνεται παιχνίδι.

Το κλάδεμα είναι μια δουλειά που απομακρύνει τα νεκρά σημεία του φυτού, διευκολύνοντας τον αέρα και τον ήλιο να φτάσουν στους υγιης βλαστούς και να τους βοηθούν με την αποφυγή των ασθενειών.

Μην ξεχνάμε γερά γάντια και μακρύ μανίκι αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε με πονεμένα χέρια και άσχημα γδαρσίματα. Ένα ψαλίδι κλαδέματος καλά ακονισμένο θα μας γλυτώσει από κόπο.

Για τα μικρά κλαδιά το ψαλίδι θα κάνει την δουλειά του αλλα αν χρειαστεί να βγάλουμε κάποιο χοντρό κλαδί θα χρειαστεί και πριόνι σίγουρα.

Καλό θα ήταν να αποστειρώνουμε τα εργαλεία με λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι. Μπορεί στο παρελθόν να κλαδέψαμε κάποιο άρρωστο φυτό.

Κόβουμε σε γωνιά 45 μοιρών ακριβώς πάνω από το μάτι που τείνει να βγει.

Αφαιρούμε όλα τα κλαδιά που έχουν πεθάνει και έχουν ένα γκρι χρώμα.

Αφαιρούμε κάθε κλαδί που είναι μικρότερο από το πάχος ενός μολυβιού, και κατόπιν κονταίνουμε όλα τα μεγαλύτερα αφήνοντας 2-3 μάτια σε κάθε ένα, μετρώντας από εκεί που βγαίνει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος του.

Αφαιρούμε κάθε κλαδί που δεν έχει ωραία εμφάνιση η έχει στραβή κατεύθυνση και δίνουμε ωραία εμφάνιση στο φυτό.

Τα μάτια είναι οι νέοι βλαστοί που θα βγουν υπολογίζουμε πόσο πυκνό θα είναι το φυτό όταν μεγαλώσουν και φροντίζουμε να μην πνίγεται. 

Αν χρειαστεί αφαιρουμε και ολόκληρα χονδρά κλαδιά για να παίρνει αέρα το φυτό.

Προσπαθούμε να αφαιρουμε κλαδιά που θα δώσουν βλαστούς προς το κέντρο του φυτού, και αφήνουμε αυτούς που πηγαίνουν προς τα έξω,

Αν αφαιρέσετε λιγότερους από όσο πρέπει δεν θα γίνει και κάτι τρομερό. Σιγά σιγά καθώς βλέπετε το φυτό θα καταλάβετε πως θα το κάνετε την επόμενη φορά. 

Καλύτερα να κλαδεύουμε τα φυτά μας στο τέλος του χειμώνα η αρχές της Άνοιξης για να βλέπουμε ποιοι βλαστοί έχουν βγάλει μάτι και που. Αυτό θα διευκολύνει την δουλειά μας.

Μάθε να καλλιεργείς τριαντάφυλλα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τριανταφυλλιά, πως να την φυτέψω, να την φροντίσω στον κήπο η σε γλάστρα

Βάλτε το πιο διάσημο φυτό του κόσμου στον κήπο σας και απολαύστε για χρόνια τα χρώματα και τα αρώματα που θα γεμίζει τον κήπο και τα βάζα του σπιτιού σας.

Ο θάμνος της τριανταφυλλιάς έχει πολλές ποικιλίες από την μικρή νάνα μέχρι τις τεράστιες αναρριχώμενες.

Για να επιλέξετε τριανταφυλλιες θα πρέπει να περάσετε αρκετή ώρα μέσα σε κάποιο φυτώριο για να αποφασίσετε.

 Κάθε φορά που βλέπετε τα άνθη κάποιας σίγουρα θα ενθουσιαστείτε περισσότερο από την προηγούμενη.

Προμηθευτείτε τις τριανταφυλλιές σας προς τα τέλη του χειμώνα με αρχές τις Άνοιξης, που είναι και η κατάλληλη εποχή να τις φυτέψετε.

Αν επιλέξετε φυτά εκτός γλάστρας θα μοιάζουν με νεκρά κλαδιά αλλα δεν είναι. Απλά είναι φυτά σε λήθαργο που μόλις μπουν στο χώμα θα ξυπνήσουν και θα γεμίσουν βλαστούς και φύλλα.

Φυτεύουμε σε θέση που θα έχει τουλάχιστον 5-6 ώρες ήλιο την ημέρα. Ιδιαίτερα ο πρωινός ήλιος στεγνώνει τα φύλλα από την υγρασία της νύχτας και συμβάλει στην μετρίαση των ασθενειών.

Βίντεο με την φύτευση της τριανταφυλλιάς ΕΔΩ.

Όσο περισσότερο ήλιο δέχεται μια τριανταφυλλιά τόσο πιο όμορφα και πολλά άνθη θα βγάζει.

Θέλει αφράτο χώμα που να έχει καλή αποστράγγιση νερού. Τα λιμνάζοντα νερά κάνουν κακό στην ρίζα της και δημιουργούν ασθενειες.

Αν φυτεύετε φυτό με γυμνή ρίζα θα χρειαστεί να την βάλετε σε ένα κουβά με νερό για μερικές ώρες, να υγροποιηθεί η ρίζα.

Αν φυτεύετε φυτό με χώμα αφαιρέστε μέρος η όλο το χώμα και στρώστε τις ρίζες του φυτού όμορφα μέσα στο λάκκο.

Μην φυτεύετε πολύ κοντά το ένα φυτό με το άλλο γιατί κινδυνεύουν από ωίδιο αν δεν τους παρέχεται ο αερισμός που πρέπει.

Το καλοκαιρι η τριανταφυλλιες θέλουν καλό πότισμα 2-3 φορές την εβδομαδα.  Προσοχή όμως δεν τους αρέσει να κολυμπάνε οι ρίζες τους στο νερό.

Λιπαίνουμε τις τριανταφυλλιες μας μια φορά το μήνα ιδιαίτερα στην περίοδο της ανθοφορίας με λίπασμα καταλληλο για τριανταφυλλιες.

Τα άλατα epsom είναι επίσης ένα πολύ καλό λίπασμα για τριανταφυλλιες και τους δίνουν έξτρα δύναμη.

Κλαδεύουμε το φθηνοπωρο η στο τέλος του χειμώνα.Το φθηνοπωρο πρέπει να είσαι πολύ καλός γνώστης του κλαδέματος για να μην κάνετε κάποια ζημιά στο φυτό. 

Καλύτερα θα ήταν να τολμήσετε στο τέλος του χειμώνα που τα φυτά κινδυνεύουν λιγότερο, και θα σας δείξει μόνο του που θα βγάλει τα νέα κλαδιά.

Αφαιρέστε όλα τα ξερά μέρη του φυτού και αφήστε όσα είναι σε μέγεθος μολυβιού σε πάχος. Μετά κλαδεύουμε και αυτά αφήνοντας τα στα 10-15 εκατοστά ύψος.

Η αφαίρεση των ξερών ανθέων την ωθεί σε νέα άνθηση. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της με νερό. Το νερό και η υγρασία μπορεί να την προσβάλουν με ασθενειες.

Περισσότερα για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς ΕΔΩ.

Με τον ίδιο τρόπο καλλιεργούμε τριανταφυλλιες σε ευρύχωρες γλάστρες στο μπαλκόνι. 

Για καλύτερη αποστράγγιση στρώστε μια στρώση χαλίκια στον πάτο της γλάστρας.

Μάθε να καλλιεργείς ζίνια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Εστραγκόν, σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό για τον κήπο των αρωματικών

Το εστραγκόν είναι πολυετές αρωματικό βότανο, με μακρυά ανοιχτόπράσινα φύλλα και μικροσκοπικά άσπρα η κιτρινωπά λουλούδια.

Αν το θέλετε για την κουζίνα σας προτιμήστε το γαλλικό εστραγκόν. Το ρώσικο μοιαζει με το γαλλικό αλλα έχει πιο τραχιά φύλλα και λιγότερη γεύση.

Το εστραγκόν δεν μπορείτε να το αποκτήσετε με σπόρο. Το καλύτερο είναι να αποκτήσετε ένα ετοιμο φυτό και μετά το πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα.

Τα μοσχεύματα τα καλλιεργούμε Άνοιξη και Φθινόπωρο. Τα φυτεύουμε σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση και διατηρούμε υγρό το χώμα μέχρι να βγάλουν ρίζα.

Αν καλλιεργούμε σε μικρά δοχεία αφήνουμε το φυτό να δυναμώσει καλά πριν κάνουμε μεταφύτευση στην οριστική του θέση.

Κλαδεύουμε τακτικά το φυτό για να διατηρήσουμε το σχήμα και να αποτρέψουμε την γρήγορη άνθηση.

Αν έχουμε βαρύ χειμώνα προστατεύουμε τις ρίζες του φυτού με μια στρώση ξερά άχυρα η φύλλα που τα αφαιρουμε στην αρχή της Άνοιξης.

Κάθε 3-4 χρόνια φτιάχνουμε νέα φυτά με μοσχεύματα και ανανεώνουμε τα φυτά για καλύτερο άρωμα.

Μπορούμε να φυλάξουμε φρέσκα φύλλα στην κατάψυξη η να αποξηράνουμε στην σκιά και να τα κλείσουμε σε αεροστεγές βάζο.

Μάθε να καλλιεργείς φασκόμηλο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Φασκόμηλο, πως σπέρνω, φυτεύω, καλλιεργώ και φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Το φασκόμηλο είναι ανθεκτικό πολυετές αρωματικό φυτό που καλλιεργείται πολύ εύκολα ανάμεσα στα αρωματικά μας φυτά και μας χαρίζει το ξεχωριστό του άρωμα σε πιάτα και αφεψήματα.

Εύκολο να αποκτηθεί με σπόρο που σπέρνουμε σε θερμοκρασία 15 - 20 βαθμών Κελσίου την Άνοιξη. Αν δεν έχουμε αυτήν την θερμοκρασία κάνουμε σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Τα μικρά ίσως αργήσουν λίγο να εμφανιστούν. Ανάλογα την θερμοκρασία μπορεί να πάρει μέχρι και 25 ημέρες.

Η πιο γρήγορη επιλογή είναι να πάρουμε ετοιμο φυτό.

Μετά η ανάπτυξη τους θα είναι πολύ γρηγορότερη και θα έχουμε συγκομιδή από την πρώτη χρονιά.

Φυτεύουμε τα μικρά φυτά στον κήπο των αρωματικών όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά και φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικά να μην στεγνώσει το χώμα τους.

Μαζεύουμε φύλλα από το φυτό και κλαδεύουμε μετά τον δεύτερο χρόνο στην αρχή της άνοιξης, για να του δώσουμε νέα ώθηση.

Όταν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη μπορούμε να μαζέψουμε μέχρι και 3 φορές μια σεζόν.

Σταματάμε να μαζεύουμε τα φύλλα το φθηνοπωρο  για να προετοιμαστεί το φυτό για τον χειμώνα.

Μπορούμε να αποξηράνουμε τα φύλλα του σε σκιερό μέρος που αερίζεται καλά, η να τα βάλουμε στον καταψύκτη για αργότερα.

Μάθε να καλλιεργείς θυμάρι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Θυμάρι, πως σπέρνω, φυτεύω, φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Το θυμάρι είναι ένα υπέροχο αρωματικό φυτό με ευχάριστη πικάντικη γεύση. Φέρνει στα πιάτα μας το άρωμα του Ελληνικού καλοκαιριού, και δεν μπορεί να λείπει από έναν κήπο αρωματικών φυτών.

Με πάνω από 50 ποικιλίες με διακυμάνσεις αρώματος και γεύσης, το μεσογειακό θυμάρι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και προσελκύει με τα μικροσκοπικά άνθη του τις μέλισσες στον κήπο για να γονιμοποιήσουν και τα αλλα φυτά μας.

Το καλλιεργούμε σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και το συλλέγουμε μέχρι και αργά το Φθινόπωρο.

Μπορεί να καλλιεργηθεί το ίδιο καλά στο χώμα του κήπου η σε γλάστρα. Του αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, αλλα μπορούμε να έχουμε μια μικρή γλάστρα σε παράθυρο μέσα στο σπίτι τον χειμώνα που σε εξωτερικό χώρο εξαφανίζεται.

Την επόμενη Άνοιξη το θυμάρι σε εξωτερικό χώρο θα ξαναβγάλει νέους βλαστούς από την αργή, και έτσι θα το έχουμε αρκετά χρόνια.

Μπορούμε να αποκτήσουμε θυμάρι από σπόρο σπέρνοντας το την Άνοιξη με θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου και πάνω. Αν δεν έχετε αυτήν την θερμοκρασία κάντε την σπορά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία.

Λόγο του ότι η σπορά είναι  πολύ αργή τόσο στην φύτρωση όσο και στην ανάπτυξη για αυτό προτιμάμε ένα ετοιμο φυτό η πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, που είναι πιο γρήγορη η ανάπτυξη.

Δεν ποτίζουμε σε υπερβολικό βαθμό, παρά μόνο όταν πάει να στεγνώσει το χώμα του.

Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά που έχουν μείνει από την προηγούμενη χρονιά κάθε Άνοιξη, για να πετάξει νέους βλαστούς.

Μέτα από 3 χρόνια φτιάχνουμε νέα φυτά από μοσχεύματα και αντικαθιστούμε τα παλιά για να έχουμε καλύτερο άρωμα.

Μπορούμε να αποξηράνουμε το θυμάρι, για να το έχουμε πάντα στην κουζίνα μας.

Βίντεο με την αποξήρανση του θα βρειτε ΕΔΩ.

Μάθε να καλλιεργείς δεντρολίβανο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...