Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς δεν είναι όσο περίπλοκο όσο φαίνεται. Θέλει απλώς να μάθουμε την σωστή τεχνική και γίνεται παιχνίδι.
Το κλάδεμα είναι μια δουλειά που απομακρύνει τα νεκρά σημεία του φυτού, διευκολύνοντας τον αέρα και τον ήλιο να φτάσουν στους υγιης βλαστούς και να τους βοηθούν με την αποφυγή των ασθενειών.
Μην ξεχνάμε γερά γάντια και μακρύ μανίκι αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε με πονεμένα χέρια και άσχημα γδαρσίματα. Ένα ψαλίδι κλαδέματος καλά ακονισμένο θα μας γλυτώσει από κόπο.
Για τα μικρά κλαδιά το ψαλίδι θα κάνει την δουλειά του αλλα αν χρειαστεί να βγάλουμε κάποιο χοντρό κλαδί θα χρειαστεί και πριόνι σίγουρα.
Καλό θα ήταν να αποστειρώνουμε τα εργαλεία με λίγο οινόπνευμα σε ένα βαμβάκι. Μπορεί στο παρελθόν να κλαδέψαμε κάποιο άρρωστο φυτό.
Κόβουμε σε γωνιά 45 μοιρών ακριβώς πάνω από το μάτι που τείνει να βγει.
Αφαιρούμε όλα τα κλαδιά που έχουν πεθάνει και έχουν ένα γκρι χρώμα.
Αφαιρούμε κάθε κλαδί που είναι μικρότερο από το πάχος ενός μολυβιού, και κατόπιν κονταίνουμε όλα τα μεγαλύτερα αφήνοντας 2-3 μάτια σε κάθε ένα, μετρώντας από εκεί που βγαίνει, αφαιρώντας το μεγαλύτερο μέρος του.
Αφαιρούμε κάθε κλαδί που δεν έχει ωραία εμφάνιση η έχει στραβή κατεύθυνση και δίνουμε ωραία εμφάνιση στο φυτό.
Τα μάτια είναι οι νέοι βλαστοί που θα βγουν υπολογίζουμε πόσο πυκνό θα είναι το φυτό όταν μεγαλώσουν και φροντίζουμε να μην πνίγεται.
Αν χρειαστεί αφαιρουμε και ολόκληρα χονδρά κλαδιά για να παίρνει αέρα το φυτό.
Προσπαθούμε να αφαιρουμε κλαδιά που θα δώσουν βλαστούς προς το κέντρο του φυτού, και αφήνουμε αυτούς που πηγαίνουν προς τα έξω,
Αν αφαιρέσετε λιγότερους από όσο πρέπει δεν θα γίνει και κάτι τρομερό. Σιγά σιγά καθώς βλέπετε το φυτό θα καταλάβετε πως θα το κάνετε την επόμενη φορά.
Καλύτερα να κλαδεύουμε τα φυτά μας στο τέλος του χειμώνα η αρχές της Άνοιξης για να βλέπουμε ποιοι βλαστοί έχουν βγάλει μάτι και που. Αυτό θα διευκολύνει την δουλειά μας.
Μάθε να καλλιεργείς τριαντάφυλλα ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ