Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Δεντρολίβανο, πως να φυτέψουμε, να φροντίσουμε το φυτό στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα

Το δεντρολίβανο είναι ένας αιώνιος αιθάλης θάμνος με πανέμορφα μπλε άνθη που θα τον φυτέψουμε μια φορά στον κήπο μας και θα τον έχουμε για πάντα.

Λατρεύει το μεσογειακό κλίμα και με την σωστή υγρασία στις ρίζες του μπορεί να μείνει ένας μικρός πυκνός θάμνος η να φτάσει σε ύψος αρκετά μέτρα.

Χρησιμοποιείται σε αρκετά πιάτα, μαρινάδες,και τουρσιά η για να αρωματίσει ελαιόλαδο.

Μπορούμε να τον σπειρουμε την Άνοιξη όπως όλα τα αρωματικά, όμως είναι αργής ανάπτυξης και θα κάνει πάρα πολύ καιρό να μας δώσει μεγάλα φυτά.

Η πιο γρήγορη λύση είναι να πάρουμε ένα ετοιμο φυτό η να τον πολλαπλασιασουμε με μόσχευμα που είναι πολύ πιο γρήγορη η ανάπτυξη του.

Βίντεο με τον πολλαπλασιασμό με μόσχευμα ΕΔΩ.

Και πως το φυτέψαμε μετά σε γλάστρα ΕΔΩ.

Αν επιμένετε στον σπόρο θα χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες να φυτρώσουν στους 15 -20 βαθμούς Κελσίου. Τα νεαρά φυτά θα είναι έτοιμα να μπουν στην οριστική τους θέση σε 2 μήνες.

Το χώμα του πρέπει να στραγγίζει καλά γιατί η υγρασία στις ρίζες το ενοχλεί. Αλλά δεν πρέπει να ζει και στην ξηρασία, για να αναπτυχθεί σωστά.

Το κλαδεύουμε για να πάρει το σχήμα που θέλουμε.

Αν βλέπουμε ότι έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν επιβιώνει στην περιοχή μας μπορούμε να το έχουμε σε γλάστρα και να το μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα.

Μπορούμε να κόψουμε μπουκέτα που θα τα αποξηράνουμε σε καλά αεριζόμενο και σκιερό χώρο, και να έχουμε ξερό δεντρολίβανο στο βαζάκι της κουζίνας μας.

Κλαδεύουμε μέχρι και το 1/3 του δεντρολίβανου για να το βοηθήσουμε να βγάλει νέους βλαστούς.

Μάθε να καλλιεργείς ρίγανη ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ρίγανη, σπορά καλλιέργεια φροντίδα στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα.

Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, εύκολο να καλλιεργηθεί σε γλάστρα και να αρωματίζει με τα φρέσκα φιλαράκια της τις χωριάτικες και την φέτα μας, για πολλά χρόνια.

Είναι ανθεκτικό φυτό που με λίγη φροντίδα θα μας χαρίσει την ζεστή και έντονη γεύση της σε κάθε πιάτο που την χρησιμοποιούμε.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε με μόσχευμα από άλλο φυτό, αλλα και η σπορά της είναι εξίσου εύκολη αν την κάνουμε νωρίς την Άνοιξη.

Η θερμοκρασία που θα βλαστίσουν οι σπόροι είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου για αυτό προτιμούμε να την σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο νωρίς την Άνοιξη η σε εξωτερικό όταν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες.

Θα βλαστίσει σε 10 -15 ημέρες αν κρατάμε το χώμα της υγρό και χρησιμοποιήσουμε για την σπορά της καλής ποιότητας χώμα που μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας. Οδηγίες ΕΔΩ.

Τα νεαρά φυτά θα τα μεταφυτέψουμε στον κήπο των αρωματικών η σε γλάστρα όταν φτάσουν τα 5 εκατοστά περίπου.

Βίντεο για την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Κόβοντας τις κορυφές του φυτού τακτικά βοηθάμε το φυτό να απλώσει και να γίνει ένας στρόγγυλος θάμνος.

Ποτίζουμε την ρίγανη τόσο όσο να μην ξεραθεί το χώμα της. Καλύτερα να ποτίζουμε καλά 1-2 φορές την εβδομαδα παρά λίγο κάθε ημέρα.

Η ρίγανη αυτοφυτεύεται οπότε τα κλαδιά της ριζώνουν και προχωράνε, με αποτέλεσμα να γεμίσει όλη την γύρω περιοχή. Για αυτό είναι καλύτερα να την έχουμε σε δικό της χώρο η μια μεγάλη γλάστρα.

Το χειμώνα θα εξαφανιστεί και θα αφήσει ξερά κλαδάκια. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Στα τέλη του χειμώνα θα της κάνουμε ένα πολύ γενναίο κούρεμα- κλάδεμα και τον Μάρτιο θα αρχίσει να πετάει νέα κλαδιά.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά

Μπορούμε να φυλάξουμε φρέσκια ρίγανη στον καταψύκτη για να έχουμε όποτε την χρειαζόμαστε.

Το αποκορύφωμα του αρώματος το έχει λίγο πριν ανθίσει.

Μάθε να καλλιεργείς σέλινο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σέλινο, πως σπέρνω, φυτεύω,φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Τα σέλινα από τον δικό μας αρωματικό κήπο δεν έχουν μόνο το καλύτερο άρωμα αλλα και καθόλου χημικά.  Σπέρνουμε και καλλιεργούμε σέλινο την Άνοιξη.

Ένα από τα βασικότερα αρωματικά φυτά που θα χρειαστεί στην κουζίνα σχεδόν κάθε μέρα. Ακόμα κι αν δεν καλλιεργείς κάτι άλλο μια γλάστρα με σέλινο πρέπει πάντα να βρίσκεται στην αυλή, στο μπαλκόνι, στο περβάζι του παραθύρου.

Χρειάζεσαι  τουλάχιστον 10 εβδομάδες με δροσερό καιρό για να έχεις σέλινο. Με την ζέστη του καλοκαιριού, σποριάζει αμέσως.

Ξεκινάμε με σπορά σε εσωτερικό χώρο, σε μικρά δοχεία. Οι σπόροι θα βλαστίσουν σε θερμοκρασία 15-20 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να κάνουν από 12 - 20 ημέρες.

Διατηρούμε υγρό το χώμα που όπως πάντα χρησιμοποιούμε χώμα καλής ποιότητας για σπορά. Θα το φτιάξεις εσύ ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ.

Όταν τα φυτά μας φτάσουν σε ύψος 3-4 εκατοστά τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο η σε γλάστρα.

Φροντίστε όταν φυτέψετε τα φυτά σας έξω ο καιρός να μην απειλεί με παγετό.

Το σέλινο αγαπά το νερό μην το αφήσετε να διψάσει καθόλου σε όλη την διάρκεια τις καλλιέργειας.

Μαζεύουμε πάντα τα εξωτερικά φύλλα του φυτού αφήνοντας τα εσωτερικά να μεγαλώσουν. Τα φύλλα του μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για αργότερη χρήση.

Καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο και το σέλερι.

Μάθε να καλλιεργείς μαϊντανό ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Μαϊντανός, πως σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Ο μαϊντανός είναι διετές αρωματικό φυτό και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σαλάτες, και σούπες. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και σίδηρο.

Σπέρνουμε τον σπόρο τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης. Είναι αργόπορο φυτό και μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες να βλαστίσει σε θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Για να βοηθήσουμε λίγο μπορούμε να μουλιάσουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες, και να συντομεύσουμε την βλάστηση.

Διατηρούμε το σπορείο υγρό σε όλη την διάρκεια της φύτρωσης. Αφού τα μικρά φυτά σας φτάσουν τα 3-4 εκατοστά μπορείτε να τα μεταφυτέψετε στην οριστική τους θέση αν έχει λίγο κρύο δεν θα τα πειράξει. 

Μπορεί να καλλιεργηθεί όπως όλα τα αρωματικά φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Χρειάζεται καλό πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού για να μην βγάλει σπόρο σύντομα. Επίσης μαζεύουμε τα φύλλα του τακτικά για να δίνει νέα παραγωγή.

Τα φύλλα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη όταν θέλουμε φρέσκο μαϊντανό.

Μαζεύουμε πάντα τα εξωτερικά φύλλα του φυτού και αφήνουμε τα εσωτερικά να μεγαλώνουν.

Βίντεο με την κατάψυξη του μαϊντανού ΕΔΩ.

Μπορούμε να αποξηράνουμε τον μαϊντανό κρεμώντας τον ανάποδα σε μπουκέτα σε καλά αεριζόμενο σκιερό χώρο.

Μπορείτε να καλλιεργείτε μαϊντανό όλο το χρόνο ακόμα και τον χειμώνα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο μέσα στο σπίτι.

Μάθε να καλλιεργείς άνηθο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Άνηθος, πως σπέρνω, φυτεύω και φροντίζω το φυτό στον κήπο των αρωματικών

Ο άνηθος είναι ετήσιο αρωματικό με φτερωτά φύλλα, που εύκολα καλλιεργείται στον κήπο των αρωματικών. Ο κήπος των αρωματικών μπορεί να είναι μια θέση στο λαχανόκηπο, η μια συστάδα γλάστρες σε μια ηλιόλουστη θέση του μπαλκονιού.

Αν θέλετε να σπείρετε άνηθο θα πρέπει η να το κάνετε απευθείας στο χώμα του κήπου όταν η θερμοκρασία είναι από 15 βαθμούς Κελσίου και πάνω, η να κάνετε σπορά νωρίτερα σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο.

Αν επιλέξετε την σπορά στα δοχεία τα φυτά πρέπει να μεταφυτευθούν αμέσως μόλις αποκτήσουν 3-4 φύλλα στην οριστική θέση τους.

Αυτό γιατί κάνει ρίζα όπως το καρότο και η μεταφύτευση θα βλάψει την ρίζα του φυτού. Άρα πρέπει να γίνει πριν αυξηθεί πολύ η ρίζα.

Σε 10 - 15 ημέρες οι σπόροι μας θα βλαστίσουν δίνοντας τα νεαρά φυτά.

Φυτεύουμε τον άνηθο σε θέση ηλιόλουστη, και με αφράτο καλά σταγγιζόμενο χώμα όπως τα καρότα για να αναπτυχθεί σωστά η ρίζα του, και να μας δώσει καλή παραγωγή.

Μην το φυτέψετε με τα καρότα είναι ανταγωνιστικό φυτό λόγο τις ρίζας. Μπορεί όμως να παντρευτεί πολύ καλά με λάχανο η τα κρεμμύδια μας.

Διάβασε το άρθρο με τις συγκαλλιέργειες ΕΔΩ.

Ποτίστε στον άνηθο καλά να μην στεγνώνει το χώμα στην ρίζα του. Μαζεύετε τακτικά το φύλλωμα για να μην ανθίσει γρήγορα.

Όταν ανθίσει αφήστε μερικούς σπόρους να πέσουν στην γύρω περιοχή για να έχετε νέα φυτά χωρίς κόπο την επόμενη Άνοιξη.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...