Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Μελιτζάνα, πως την σπέρνουμε την καλλιεργούμε στον κήπο η σε γλάστρα.

Οι μελιτζάνες είναι ένα ακόμα λαχανικό της θερμής περιόδου που την μαζεύουμε από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Το βασικό συστατικό του μουσακά μας δίνει την τέλεια γεύση αν καλλιεργηθεί στον δικό μας κήπο.

Η μελιτζάνα στην  πατρίδα της την νότια Ασία υπάρχει σε άγρια μορφή και είναι πολυετές φυτό.

Στην πατρίδα μας όμως είναι καταδικασμένη να πεθάνει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ με πιο χαμηλή λίγο καθυστερούν.

Ξεκινάμε την σπορά όταν οι θερμοκρασίες είναι σε αυτά τα επίπεδα, η ακολουθούμε την δεύτερη επιλογή και σπέρνουμε 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό, σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία.

Βίντεο με την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Οι σπόροι σε αυτές τις θερμοκρασίες που είπαμε φυτρώνουν σε  7-14 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία.

Τα νεαρά φυτά δεν μπορούν να βγουν στο κήπο η στις γλάστρες μας πριν ο καιρός ζεστάνει αρκετά.

Τις φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου που το χώμα είναι αφράτο και έχει καλή αποστράγγιση.

Καλλιεργείται επίσης άριστα σε γλάστρα στο μπαλκόνι αρκεί να της εξασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες.

Έχουμε πολλές ποικιλίες σε μακριές η φλάσκες και σε χρώματα από σκούρο μωβ μέχρι λευκό. Οι λεύκες ποικιλίες είναι λιγότερο πικρές στην γεύση.

Ίσως χρειαστούν ένα είδος υποστήριξης όταν έχουν τους καρπούς που από το βάρος μπορεί να σπάσουν κλαδιά.

Λιπαίνουμε μια φορά κάθε 20-30 ημέρες με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Μην βρέχετε τα φύλλα της στην διάρκεια του ποτίσματος.

Η μελιτζάνα θα μας δώσει καρπούς σε περίπου 60 - 80 ημέρες μετά την φύτευση. Οι καρποί καλό είναι να μην αφήνονται να γίνουν τεράστιοι. Έχουν καλύτερη γεύση μικρότεροι.

Μην την αφήσετε να διψάσει αλλα ούτε να το παρακάνετε με το νερό. Μια μέτρια ποσότητα που κρατάει υγρό το χώμα είναι ότι πρέπει.

Μια σειρά βίντεο με την καλλιέργεια της θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πιπεριές, σπορά και καλλιέργεια για να μαζέψουμε καρπούς.

Οι πιπεριές είναι διάσημο λαχανικό της θερμής περιόδου, με πολλές ποικιλίες και πολλά χρώματα. Στολίζουν τους κήπους και μετά τα πιάτα μας με τις γεύσεις τους, γλυκές η καυτερές.

Είναι το μόνο λαχανικό που αντιστέκεται με πείσμα σε όλα τα παράσιτα του κήπου, και πάντα προσφέρουν κάτι σε όποιον αγαπά το γλυκό, το πικάντικο, η το καυτερό στην γεύση του.

Έχουμε δυο είδη πιπεριάς την γλυκιά και την καυτερή. Οι γλυκές πιπεριές δεν περιέχουν καψαικίνη μια ουσία που έχουν οι καυτερές και τους δίνει την καυτερή γεύση.

Οι κόκκινες και οι πράσινες φλάσκες που βλέπουμε στα ράφια του μανάβικου είναι στην ουσία καρποί του ίδιου φυτού. Αν αφήσουμε τις πράσινες πιπεριές πάνω στο φυτό να ωριμάσουν περισσότερο θα γίνουν κόκκινες εξαιτίας  της αύξησης της βιταμίνης C.

Οι πιπεριά είναι λαχανικό της θερμής περιόδου και σπέρνεται όταν η θερμοκρασία ανέβει από 20 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Αν περιμένουμε αυτήν την θερμοκρασία θα χάσουμε μέρος της παραγωγής. Για αυτό σπέρνουμε τις αργόπορες πιπεριές σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες 8 περίπου εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό στην περιοχή μας. Σε βάθος όχι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό. Τα φυτά μπορεί να κάνουν από 10 έως και 40 ημέρες για να βλαστίσουν.

Βίντεο με την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά στον κήπο η σε γλάστρα αφού ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό.

Οπωσδήποτε σκληραγωγούμε τα φυτά μας με τον τρόπο που περιγράφεται ΕΔΩ.

Τα φυτά έχουν ανάγκη από πλήρες φως του ηλίου και επιλέγουμε το πιο ηλιόλουστο σημείο του για να της φυτέψουμε.

Δεν τους αρέσει το νερό στις ρίζες τους οπότε φυτέψτε τις σε χώμα που έχει καλή αποστράγγιση και δεν συγκρατεί νερό. Ενσωματώστε στο χώμα κομποστ που είναι πλούσια οργανική ύλη πριν τις φυτέψετε

Λιπαίνουμε όπως τα αλλα λαχανικά με βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 ημέρες και ενδιάμεσα μπορούμε να ποτίσουμε με ένα υγρό λίπασμα.

Οι πιπεριές λατρεύουν τα άλατα epsom ρίξτε μια κουταλιά στο λάκκο που θα τις φυτέψετε και μετά μπορείτε ανά διαστήματα να προσθέσετε και μια κουταλιά στο νερό από ένα ποτιστήρι.

Ίσως να χρειαστούν μια μικρή στήριξη περισσότερο στα κλαδιά που βαραίνουν από τους καρπούς και πολλές φορές σπάνε.

Μια σειρά από βίντεο αφιερωμένα στην πιπεριά θα βρειτε ΕΔΩ.

Μάθε να καλλιεργείς κολοκύθια ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αφίδες, πως να τις εντοπίσετε πάνω στα φυτά, και να απαλλαγείτε από αυτές.

Αν εντοπίσετε μια συστάδα από μικρά άσπρα προ πράσινα ζουζούνια στα φυτά σας, κατά πάσα πιθανότητα σας έχουν επισκεφθεί αφίδες.

Οι αφίδες τρυπώνουν σε όλους τους κήπους κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 2-3 φορές για να μην πω κάθε χρόνο θα αντιμετωπίσετε στην κηπουρική σας καριέρα τις αφίδες.

Είναι μικρά μαλακά έντομα που ζουν ρουφώντας τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά.

Ο αυξανόμενος αριθμός τους μπορεί να αποδυναμώσει εντελώς ένα φυτό. Δεν σταματούν μέχρι το φυτό να πεθάνει, και να μετακομίσουν στο επόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό τους.

Αυτό όπως μπορείτε να φανταστείτε μπορεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο κήπο αν δεν τις εντοπίσουμε όσο είναι νωρίς.

Σε μια εποχή γεννιούνται αρκετές γενιές από αυτές για αυτό ελέγχουμε τακτικά τα φυτά μας και η αντιμετώπιση γίνετε αμεσα πριν πολλαπλασιαστούν.

Η αντιμετώπιση τους όταν είναι στην αρχή είναι εύκολη, σε αντίθεση με μετά που θα είναι πολλές και θα μας γίνουν πονοκέφαλος.

Οι αφίδες είναι μικρές με πολύ προσοχή μπορούμε να τις εντοπίσουμε αν είναι μικρός ο αριθμός τους, είναι σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι. 

Τα χρώματα τους ποικίλουν σε μαύρο, άσπρο, καφέ, κίτρινο, ανοιχτό πράσινο,γκρι.

Δεν έχουν φτερά τα αποκτούν όμως όταν αυξάνεται ο πληθυσμός και μειώνεται η τροφή. Τότε θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο φυτό.

Αναπτύσσονται σε μικρές η μεγάλες ομάδες κριμένες κάτω από τα φύλλα των φυτών. Αν δείτε ένα φύλλο να είναι γυρισμένο, να έχει παράξενες καμπύλες, η ανομοιόμορφη επιφάνεια, κοιτάξτε από κάτω.

Τρέφονται με όλα τα φυτά αλλα εντοπίζουμε και αφίδες που έχουν προτίμηση σε κάποια φυτά όπως η φασολιά, λάχανο, πατάτα πεπόνι ακόμα και τριανταφυλλιά.

Μπορούν να προσβάλουν όλα τα μέρη του φυτού χωρίς διακρίσεις.

Αντιμετώπιση

Κάνουμε μια καλή πλύση της περιοχές με νερό που έχουμε μέσα διαλύσει λίγο πράσινο σαπούνι. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε ακόμα και ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίσετε την περιοχή.

Κάνουμε ψεκασμό με neem oil είναι ένα μειγμα που περιέχει το έλαιο και θα βρειτε την συνταγή ΕΔΩ,

και το βίντεο με την εφαρμογή του ΕΔΩ

Θα πρέπει να συνεχίσετε την εφαρμογή κάθε 2 ημέρες για 2 εβδομάδες πριν αποφασίσετε ότι απαλλαχτήκατε από αυτές.

Μπορούμε να προλάβουμε τον σχηματισμό τους ελέγχοντας τακτικά τα φυτά μας και κάνοντας προληπτικούς ψεκασμούς με το διάλειμμα neem.

Μάθε για τον περονόσπορο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Neem oil, το οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση της αφίδας στα φυτά

Οι αφίδες όπως είπαμε και στο σχετικό άρθρο, είναι μαλακά έντομα που συσσωρεύονται σε ομάδες πάνω σε διάφορα μέρη του φυτού, και απομυζούν τα θρεπτικά συστατικά του φυτού μέχρι να πεθάνει.

Δες το άρθρο ΕΔΩ.

Το έλαιο neem είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν,που εξάγεται από τους σπόρους των καρπών διαφόρων τροπικών δέντρων.

Το κύριο συστατικό του είναι το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους του δέντρου Neem tree.

Το ελαιώδες εκχύλισμα έχει πολλά συστατικά που ευνοούν την δράση του σαν οικολογικό εντομοκτόνο στη καλλιέργεια.

Ιδικά για τις αφίδες είναι ότι καλύτερο μπορείτε να βρειτε σε βιολογικό επίπεδο. Δεν βλάπτει το φυτό, η τους καρπούς είναι φιλικό στο οικοσύστημα και γενικότερα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η παρασκευή του είναι εξαιρετικά απλή αρκεί να έχουμε πάντα ένα μπουκάλι neem oil στο ντουλάπι της αποθήκης.

Για να φτιάξουμε το υγρό ψεκασμού

1 λίτρο νερό

1-2 κουταλάκια του γλυκού neem

2 κουταλιές της σούπας λιωμένο πράσινο σαπούνι

Αναμιγνύουμε τα παραπάνω υλικά μέσα σε ένα ψεκαστήρα κήπου, και κάνουμε εφαρμογή κάθε 2 ημέρες  στην περιοχή που εντοπίζουμε το πρόβλημα, για 2 εβδομάδες.

Μπορούμε να εφαρμόζουμε προληπτικά το σκεύασμα μια φορά το μήνα σε όλα τα φυτά.

Το neem oil μπορείς να το βρεις ΕΔΩ

Βίντεο με την παρασκευή και την εφαρμογή έχουμε ΕΔΩ.

Μάθε να αντιμετωπίζεις τον περονόσπορο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αγγουριά, πως σπέρνουμε, φυτεύουμε και καλλιεργούμε στον κήπο η την γλάστρα

Λαχανικό εύκολης καλλιέργειας που λατρεύει τον ήλιο και το νερό. Οι αγγουριές μεγαλώνουν εύκολα αρκεί να τους προσφέρουμε σταθερό πότισμα και ζεστό καιρό.

Μην αφήνεται τα αγγούρια να μεγαλώσουν πολύ πριν τα κόψετε θα έχουν λιγότερη γεύση και πολλά σπόρια.

Μην παραμελείτε το πότισμα τους θα έχουν πικρή γεύση.

Μάθε πότε να μαζέψεις το κάθε λαχανικό ΕΔΩ.

Υπάρχουν δυο είδη αγγουριας που μπορείς να έχεις στον λαχανόκηπο σου.

1. Τα μεγάλα αγγούρια σαλάτας, αναρριχώμενα με μεγάλους καρπούς που τα χρησιμοποιούμε για σαλάτα.

2. Τα μικρά αγγούρια για τουρσί, αναρριχώμενα με μικρούς κοντούς καρπούς που τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τουρσί και να έχουμε αγγουράκι όταν δεν είναι η εποχή του.

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, δηλαδή το μικρο μπορούμε να το προσθέσουμε στην σαλάτα, και το μεγάλο να γίνει τουρσί.

Θα βρειτε το βίντεο με την παρασκευή τουρσιού με φέτες μεγάλου αγγουριού ΕΔΩ.

Η αγγουριά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό στην παγωνιά και δεν μπαίνει νωρίτερα στο έδαφος παρά μόνο όταν έχει περάσει οριστικά η εποχή των παγετών.

Μπορούμε να σπειρουμε τους σπόρους απευθείας στο έδαφος όταν έχει ζεστάνει ο καιρός  και το χώμα.

Έτσι ξεκινάμε σπορά 3 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό στην περιοχή μας σε δοχεία μέσα σε εσωτερικό χώρο.

Οδηγίες σποράς θα δείτε σε βίντεο ΕΔΩ.

Το βάθος σποράς δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα εκατοστό και η θερμοκρασία περιβάλλοντος που θα κρατήσουμε τους σπόρους για να βλαστίσουν να είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Τα πρώτα φυτά μπορεί να κάνουν από 4-10 ημέρες να εμφανιστούν ανάλογα την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για να φυτέψουμε αγγουριές στον κήπο η την γλάστρα σας, επιλέξτε μια ηλιόλουστη θέση. Εκτός από ζέστη χρειάζεται και πολύ φως.

Απαιτούν έφορο έδαφος και για αυτό πρέπει να έχει γίνει η ανάλογη επεξεργασία στο χώμα που θα φυτέψουμε τις αγγουριές.

Θα βρειτε της πληροφορίες ΕΔΩ.

Ποτίζουμε τακτικά διατηρώντας το χώμα τους υγρό. Και φροντίστε δίπλα να έχετε φτιάξει μια πέργολα για να ανέβει το φυτό, που αρχίζει από νωρίς την αναρρίχηση.

Ποτίζουμε κατά προτίμηση η νωρίς το πρωί, η αργά το απόγευμα προσέχοντας να μην βρέχουμε τα φύλλα του φυτού.

Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα με ένα βιολογικό λίπασμα για λαχανικά, και όταν τα φυτά βάζουν καρπούς ενισχύουμε με υδατοδιαλυτό λίπασμα ανάμεσα στις βασικές λιπάνσεις αν υπάρχει ανάγκη.

Αν τα φυτά σας βγάζουν άνθη αλλα όχι καρπούς, δεν είναι ασθένεια απλά δεν υπάρχουν έντομα να κάνουν την επικονίαση. Τα λουλούδια προσελκύουν πεταλούδες και μέλισσες που θα κάνουν αυτήν την δουλειά.

Φυτέψτε λουλούδια κοντά η μέσα στον λαχανόκηπο. Βρες ποια λουλούδια έλκουν έντομα ΕΔΩ.

Μάθε να καλλιεργείς ντομάτα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...