Οι μελιτζάνες είναι ένα ακόμα λαχανικό της θερμής περιόδου που την μαζεύουμε από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Το βασικό συστατικό του μουσακά μας δίνει την τέλεια γεύση αν καλλιεργηθεί στον δικό μας κήπο.
Η μελιτζάνα στην πατρίδα της την νότια Ασία υπάρχει σε άγρια μορφή και είναι πολυετές φυτό.
Στην πατρίδα μας όμως είναι καταδικασμένη να πεθάνει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ με πιο χαμηλή λίγο καθυστερούν.
Ξεκινάμε την σπορά όταν οι θερμοκρασίες είναι σε αυτά τα επίπεδα, η ακολουθούμε την δεύτερη επιλογή και σπέρνουμε 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό, σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία.
Βίντεο με την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.
Οι σπόροι σε αυτές τις θερμοκρασίες που είπαμε φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία.
Τα νεαρά φυτά δεν μπορούν να βγουν στο κήπο η στις γλάστρες μας πριν ο καιρός ζεστάνει αρκετά.
Τις φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου που το χώμα είναι αφράτο και έχει καλή αποστράγγιση.
Καλλιεργείται επίσης άριστα σε γλάστρα στο μπαλκόνι αρκεί να της εξασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες.
Έχουμε πολλές ποικιλίες σε μακριές η φλάσκες και σε χρώματα από σκούρο μωβ μέχρι λευκό. Οι λεύκες ποικιλίες είναι λιγότερο πικρές στην γεύση.
Ίσως χρειαστούν ένα είδος υποστήριξης όταν έχουν τους καρπούς που από το βάρος μπορεί να σπάσουν κλαδιά.
Λιπαίνουμε μια φορά κάθε 20-30 ημέρες με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Μην βρέχετε τα φύλλα της στην διάρκεια του ποτίσματος.
Η μελιτζάνα θα μας δώσει καρπούς σε περίπου 60 - 80 ημέρες μετά την φύτευση. Οι καρποί καλό είναι να μην αφήνονται να γίνουν τεράστιοι. Έχουν καλύτερη γεύση μικρότεροι.
Μην την αφήσετε να διψάσει αλλα ούτε να το παρακάνετε με το νερό. Μια μέτρια ποσότητα που κρατάει υγρό το χώμα είναι ότι πρέπει.
Μια σειρά βίντεο με την καλλιέργεια της θα βρειτε ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ