Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Πως να φυτέψουμε, να μεγαλώσουμε και να φροντίσουμε τα Lilium (Λίλιουμ)

Τα λιλιουμ είναι πανέμορφα μεγάλα άνθη σαν κρίνα. Με ελάχιστη φροντίδα μπορούμε να τα καλλιεργούμε στον κήπο η το μπαλκόνι μας για χρόνια.

Είναι χαμηλής συντήρησης, πολυετές, εύκολο στην καλλιέργεια, χωρίς ασθενειες και παράσιτα, ικανό να επιβιώσει σε ξηρασία, σε φτωχό έδαφος,και σε ανώμαλο ηλιακό φως.

Ανθίζει όλο το καλοκαιρι μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Αν κάνουμε διαδοχικές φύτευσης μπορούμε να έχουμε  ανθοφορία σε όλη αυτήν την διάρκεια.

Τα αληθινά λιλιουμ προέρχονται από βολβούς που μοιάζουν με κρεμμύδι, υπάρχουν και ποικιλίες που έχουν σαρκώδης ρίζες και δεν είναι αληθινά.

Τα άνθη βγαίνουν από ένα μακρύ άφυλλο στέλεχος μέσα από μια μια συστάδα φυλλώματος που βγάζει ο βολβός και στολίζουν υπέροχα μια ανθοδέσμη. 

Κάθε στέλεχος έχει  πάνω από 10 μπουμπούκια που ανοίγουν σταδιακά και έτσι ένα ώριμο φυτό που έχει παραπάνω στελέχη έχει και μακράς διάρκειας ανθοφορία.

Του βολβούς τους φυτεύουμε νωρίς την Άνοιξη και αν δεν έχουμε βαρύ χειμώνα μπορούμε να το φυτέψουμε το φθηνοπωρο 5-6 εβδομάδες πριν έρθουν τα κρύα. 

Δεν έχουν καμιά ανάγκη από οργανική ύλη και ανταγωνίζονται αλλα φυτά που υπάρχουν διπλά τους. Εγώ τα έχω φυτεμένα σε γλάστρες για να μην χάνω τους βολβούς και να μην τους χτυπάω όταν κάνω βελτιωση χώματος η σκάψιμο στα παρτέρια.

Μπορείτε όμως να φυτέψετε ολόκληρο παρτέρι στον κήπο μόνο με βολβούς λιλιουμ σε διάφορα χρώματα και να έχετε ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα όταν ανθίσουν.

Σκάβουμε ένα λάκκο που να χωράει άνετα να απλωθεί η ρίζα του φυτού και βάθος περίπου 5 εκατοστών. Ρίχνουμε από πάνω το χώμα και πατάμε απαλά  με τα χέρια να κάνει καλή επαφή με το βολβό. Ποτίζουμε αρκετά να βραχεί όλο το χώμα τριγύρω.

Μετά και να τα ξεχάσετε αυτά θα ανθίσουν ακόμα και στην ξηρασία, ωστόσο καλό είναι να τα ποτίζουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα, να μην στεγνώσει το χώμα τους, για να δώσουν το καλύτερο που μπορούν.

Αν θέλουμε ποτίζουμε με το υδατοδιάλυτο λίπασμα που ποτίζουμε και τις τομάτες.

Κόβουμε τα άνθη μόλις μαραθούν για να τα παρακινήσουμε να ανθίσουν κι άλλο.

Κάθε 3-5 χρόνια ίσως χρειαστεί να τα βγάλουμε από το χώμα και να διαχωρίσουμε λίγο την ριζά, δίνοντας τους δύναμη και αποκτώντας κι αλλα φυτά.

Θα τα βρούμε σε πολλές ποικιλίες και σε διάφορα χρώματα. Μια θεωρία λέει ότι αν ένα από το λουλούδια ανοίξει στις 7 το πρωί θα μαραθεί στις 7 το βράδυ.

Τα άνθη είναι φαγώσιμα και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική.

Μάθε να καλλιεργείς αμαρυλλίδα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πότε και πως μαζεύω τα λαχανικά και βότανα από τον κήπο μου

Πότε είναι έτοιμα τα φυτά για συγκομιδή; Σίγουρα είναι μια εύλογη απορία που όλοι έχουμε και περισσότερο κάποιος που ξεκινάει τώρα την κηπουρική. Όλοι θέλουμε να μαζέψουμε λαχανικά τα οποία θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γεύσης τους, και όλοι έχουμε κάνει το λάθος να μαζεύουμε λαχανικά η πολύ νωρίς η πολύ αργά. Αυτό δεν είναι κακό απλά αφού κάνουμε τόσο κόπο, νομίζω ότι αξίζει να φέρουμε στο τραπεζι μας το καλύτερο.

1. Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ένας κανόνας που ισχύει σε κάποια λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια που πρέπει να έχουν μέγεθος 10 - 15 εκατοστά. Εξακολουθούν και μετά να είναι νόστιμα όμως η γεύση αρχίζει και φθίνει καθώς μεγαλώνουν περισσότερο.

2.Δεν συλλέγουμε όλους τους καρπούς με την ίδια λογική. Το καρπούζι πρέπει να έχει πλήρη ανάπτυξη για να το μαζέψουμε. Οι ντομάτες όμως συνεχίζουν να ωριμάζουν στο πάσο της κουζίνας μας. Στο ψυγείο όμως αργούν πολύ περισσότερο. Αν και εγώ τις βάζω στο ψυγείο μόνο όταν θέλω να τις διατηρήσω παραπάνω μέρες για κάποιο λόγο, Και τις βγάζω 2-3 ημέρες πριν τις χρησιμοποιήσω. Θεωρώ ότι η ντομάτα του ψυγείου χάνει μέρος από την γεύση της.

3. Είμαστε ευγενικοί όταν μαζεύουμε τους καρπούς. Δεν τραβάμε τον καρπό από το φυτό με βια. Έτσι σπάμε βλαστούς από το φυτό, και πολλές φορές μπορεί να ξεριζωθεί. Ο καλύτερός τρόπος είναι να έχουμε ένα ψαλίδι συγκομιδής μαζί μας.

4. Καθημερινός έλεγχος. Όταν ξεκινάει μια παραγωγή  παρακολουθούμε καθημερινά και μαζεύουμε ότι είναι ετοιμο. Έτσι αναγκάζουμε το φυτό να παράγει όλο και περισσότερο. Αν αφήνουμε πάνω του τον ετοιμο καρπό αυτό θεωρεί ότι έχει ετοιμο το σπόρο του και σταματάει να παράγει επικεντρώνοντας στον ετοιμο καρπό. Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζει να παράγει μέχρι να πετύχει τον τέλειο σπόρο.

5. Συντηρούμε το πλεόνασμα. Αν η παραγωγή μας είναι αρκετή και έχουμε περίσσευμα μπορούμε να χαρίσουμε κάποια σε φίλους η συγγενείς,η να αποθηκεύσουμε μέρος της για αργότερα. Στο κανάλι έχουμε βίντεο με συντήρηση τροφίμων ΕΔΩ.

Ας δούμε τώρα μερικά λαχανικά πότε είναι έτοιμα.

Αγκινάρες, πρέπει να κλειστές, σκληρές, χωρίς μαραμένα φύλλα, και τσιμπάνε ελαφρά τα φύλλα στην κορυφή όταν τα αγγίζουμε.

Σπαράγγι, το στέλεχος που βγαίνει από το χώμα πρέπει να είναι 15 εκατοστά. Το πάχος είναι περίπου όσο ένα μολύβι.

Βασιλικός, μόλις δούμε ότι πάει να ανθίσει αλλα πριν το κάνει, τότε έχει όλο το άρωμα.

Φασόλια, εδώ παίζει ρόλο η ποικιλία και το γούστο μας, μαζεύουμε όμως κατά κύριο λόγο πριν αρχίσουν να φαίνονται τα φασόλια μέσα στο λοβό, για να είναι τρυφερά και να μην έχουν ίνες.

Παζάρι, ελέγχουμε τον βολβό να έχει μέγεθος ανάμεσα σε 10- 15 εκατοστά. Σαφώς μαζεύουμε και νωρίτερα αν θέλουμε αλλα τότε είναι η καλύτερη εποχή του βολβού. Τα φύλλα μαζεύονται όσο είναι τρυφερά και δεν έχουν ίνες.

Μπρόκολο - κουνουπίδι, όταν το λουλούδι είναι συμπαγές και σκληρό.

Λάχανο Βρυξελλών, όταν τα μπουμπούκια έχουν διάμετρο 3-4 εκατοστά.

Λάχανο, συμπαγές και σφικτό κεφάλι με ζωηρό χρώμα.

Καρότο, τα καρότα είναι γλυκά και νόστιμα όταν είναι μικρά, όταν η διάμετρος της ρίζας δεν  περνάει τα 2,5 εκατοστά.

Σέλινο, τα φύλλα να έχουν μήκος μέχρι 20 εκατοστά, έντονο πράσινο χρώμα και να είναι γυαλιστερά χωρίς σημάδια. Επίσης αναδίδει έντονο άρωμα.

Αγγούρι,  το ιδανικό μέγεθος είναι 20-30 εκατοστά ανάλογα την ποικιλία έχει σκούρο πράσινό χρώμα. 

Μελιτζάνα, όταν έχει 5-15 εκατοστά διάμετρο ανάλογα την ποικιλία με ζωηρά χρώματα και σκληρό καρπό.

Μπάμιες, όταν έχουν μήκος 5-7 εκατοστά.

Σκόρδο - κρεμμύδι, όταν έχουν ξεραθεί τα 2/3 από το φύλλωμα τους.

Αρακάς, όταν φαίνονται οι καρποί μέσα στο λοβό και είναι αρκετά παχουλοί.

Πιπεριές, όταν έχουν λεία γυαλιστερή επιφάνεια και ομοιόμορφο χρώμα.

Πατάτα, δέκα μέρες μετά από όταν ξεραθεί και πέσει όλο το φύλλωμα τους.

Ραπανάκια, όταν φτάσουν στο μέγεθος που λέει η συσκευασία, υπάρχουν πολλές ποικιλίες.

Σπανάκι, νεαρά φύλλα εντόνου σκουροπράσινου χρώματος.

Σέσκουλο, μαζεύουμε τα φύλλα που έχουν μήκος γύρω στα 15 εκατοστά.

Τομάτες, αφήνουμε πάνω στο φυτό μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα και γυαλιστερή σάρκα οι καρποί.

Με τον καιρό θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε έναν καρπό όταν βρίσκετε στα καλύτερα του, πάντα παίζει ρόλο και το προσωπικό γούστο του καθενός από εμάς.

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός ΕΔΩ θα βρεις οδηγίες που σε ενδιαφέρουν, και ΕΔΩ είναι μαζεμένα όλα τα άρθρα που σε οδηγούν στην επιτυχία. Στο κανάλι έχουμε δυο playlists με βίντεο που θα σε βοηθήσουν με τις σπορές ΕΔΩ, και με τις μεταφυτευσεις ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως μεγαλώνουμε και φροντίζουμε τους βολβούς αμαρυλλίδων.

Μπορούμε να βρούμε την αμαρυλλίδα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής στα φυτώρια και ανθοπωλεία. Οι κηπουροί όμως προτιμούν να την μεγαλώνουν μόνοι τους από βολβό.

Όπως ο νάρκισσος και οι τουλίπες, η αμαρυλλίδα φυτεύεται ως βολβός, στα τέλη του χειμώνα αρχή της Άνοιξης και ανθίζει αργά την Άνοιξη με αρχή καλοκαιριού, ανάλογα το κλίμα της περιοχής και την εποχή φύτευσης.

Τα φυτά που βλέπουμε ανθισμένα τα Χριστούγεννα είναι προϊόντα τα οποία έχουν εξαναγκαστεί να ανθίσουν εκείνη την εποχή. Ωστόσο αν έχετε ένα τέτοιο φυτό βάλτε το σε γλάστρα και την επόμενη χρονιά θα προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.

Αφού πέσουν τα άνθη το φυτό κρατάει το πράσινο φύλλωμα του για να συσσωρεύσει με το βοήθεια του καλοκαιρινού ηλίου ενέργεια στον βολβό. Το φθηνοπωρο θα ξεραθούν και τα φύλλα και θα κοιμηθεί μέχρι την επόμενη Άνοιξη που θα ανθίσει ξανά. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν αφαιρουμε το φύλλωμα άπω τους βολβούς που έχουμε ακόμα και μετά το πέρας της ανθοφορίας. Αν το κάνουμε οι βολβοί στο χώμα δεν θα ανθίσουν χωρίς αυτήν την ενέργεια και μάλιστα μπορεί να σαπίσουν και να χαθούν.

Το όνομα της προέρχεται από ελληνική λέξη που σημαίνει <να λάμπει>.

Αν πάρουμε ετοιμο φυτό έχουμε λίγες επιλογές χρώματος όπως το κόκκινο, και το λευκό. Ενώ με αγορά βολβού  έχουμε περισσότερες επιλογές.

Κάθε κορυφή δίνει ένα άνθος που αποτελείται από 2-4 μεγάλα άνθη σε σχήμα τρομπέτας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βολβός τόσο περισσότερες κορυφές μπορεί να έχει.

Η αγορά βολβών μας δίνει την δυνατότητα να δούμε την κατάσταση του που πρέπει να μην έχει ρωγμές, σαπίλες, η να είναι ζαρωμένος. Στο κάτω μέρος του πρέπει να φαίνονται οι μεγάλες λεύκες ρίζες.

Τους φυτεύουμε σε αφράτο χώμα που στραγγίζει καλά και συγκρατεί νερό που θα σαπίσει τα φυτά μας. Είναι προτιμότερο να φυτεύουμε τον βολβό τόσο ρηχά που το 1/4 να είναι έξω από το χώμα.

Αν φυτεύεται σε γλάστρα δεν χρειάζεται μεγάλη προμηθευτείτε μια που απλά να χωράει τον βολβό. Αρέσκεται στο να είναι σε μικρο χώρο.

Φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία. Το φυτό θα ανθίσει σε περίπου 6-8 εβδομάδες μετά την φύτευση. Μην ποτίσετε τακτικά παρά μόνο αν αρχίσει να στεγνώνει το χώμα του.

Αν κάνουμε διαδοχικές φυτεύσεις κάθε 10 ημέρες θα έχουμε διαδοχική άνθηση στον κήπο περισσότερο χρόνο.

Μόλις ξεραθεί το άνθος μπορούμε να το αφαιρέσουμε αλλα όχι και το φύλλωμα που θα βοηθήσει το βολβό να ανθίσει ξανά.

Αν θέλετε να ανθίσει το φυτό για τα Χριστούγεννα 

Αφήστε το απότιστο τον Αύγουστο να ξεραθούν τα φύλλα και να μπει σε περίοδο αδράνειας. Βάλτε το σε δροσερό μέρος περίπου 10 βαθμών Κελσίου. Το Νοέμβριο φέρτε το σε θερμοκρασία 15-20 βαθμών και ξεκινήστε πότισμα . Αν θέλετε προσθέστε μερικές κουταλιές κομποστ γύρω του αφού ξύσετε λίγο το παλιό χώμα. Σε περίπου 6-8 εβδομάδες θα έχετε πλήρη άνθηση.

Μάθε πως να καλλιεργείς ντάλιες ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ντάλιες, πως να τις φυτέψω, να τις φροντίσω, να τις μεγαλώσω

Μεγαλώνουμε ντάλιες στον κήπο η το μπαλκόνι μας για πανέμορφα λουλούδια σε μοναδικά χρώματα όλο το καλοκαιρι και το φθηνοπωρο, όταν όλα τα αλλα λουλούδια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.

Αναπτύσσονται από μικρούς κονδύλους που φυτεύουμε την Άνοιξη. Εκτός από τα παράξενα και ποικίλα χρώματα που σου δίνει να διαλέξεις το μέγεθος του άνθους κυμαίνεται από 5 έως και 30 εκατοστά πολλές φορές.

Έχουμε τις νάνες ποικιλίες που δεν φτάνουν σε μεγάλο ύψος και έχουν χαμηλή βλάστηση, και τις ψηλές ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα.

Η διάρκεια καλλιέργειας από την φύτευση μέχρι την ανθοφορία καλύπτει περίπου 120 ημέρες. Το φυτό δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη υγρασία, έχει παρόμοιες ιδιότητες με την πατάτα, για αυτό ίσως χρειαστεί τον χειμώνα να ξεθάψετε του κονδύλους και να τους φυλάξετε σε σκοτεινό στεγνό μέρος. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σαπίσουν.

Φυτεύουμε τις ντάλιες στο χώμα όταν έχει περάσει η εποχή του παγετού, όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει περίπου στους 15 βαθμούς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας σε γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βγάλουμε έξω όταν ζεστάνει ο καιρός.

Καλλιεργούνται το ίδιο εύκολα και στο χώμα του κήπου η σε μια γλάστρα αρκεί για τις μεγάλες ποικιλίες να επιλέξετε μια ευρύχωρη γλάστρα για να μην ζοριστεί ο κόνδυλος.

Φυτέψτε σε ηλιόλουστη θέση που να δέχεται τουλάχιστον  6-8 ώρες άμεσου ηλίου, και ιδιαίτερα του πρωινού. Αν είναι δυνατό να χτυπιούνται από δυνατούς ανέμους.

Θέλουν καλής ποιότητας γόνιμο και ελαφρύ χώμα που να μην συγκρατεί νερό.

Οι ψιλές ντάλιες καλλιεργούνται ιδικά για τα άνθη τους που χρησιμοποιούνται σε μπουκέτα. Μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστό παρτέρι στον κήπο μόνο με ντάλιες. Φυτεύουμε σε σειρές με 30-40 εκατοστά απόσταση τον ένα κόνδυλο από τον άλλο.

Φυτεύουμε μόνο υγιης κονδύλους που δεν έχουν ρωγμές, σαπίλες και δεν είναι ζαρωμένοι. Δεν χωρίζουμε ποτέ τους κονδύλους ακόμα κι αν είναι μεγάλοι, τους φυτεύουμε όπως είναι.

Μπορεί να έχουν βγάλει μικρούς βλαστούς, αυτό δεν είναι κακό, αντίθετα δείχνει δύναμη και καλή βλαστικότητα.

Ανοίγουμε λάκκο λίγο μεγαλύτερο από τον κόνδυλο και όχι πολύ βαθύ, γύρω στα 15-20 εκατοστά ανάλογα το μέγεθος του κονδύλου. Και τοποθετούμε τον κόνδυλο μέσα με τα μάτια προς τα πάνω.

Σκεπάζουμε με χώμα και μόλις βγει ο βλαστός αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αφράτο χώμα ακόμα στην γλάστρα, η παραχώνουμε λίγο στο παρτέρι, όπως κάνουμε και στην πατάτα.

Βίντεο με την διαδικασία θα βρείτε ΕΔΩ.

Αν φυτέψετε τις ψιλές ποικιλίες θα χρειαστεί να μπήξετε πάσσαλο να δεθούν τα φυτά επάνω. Αυτό κάντε το πριν τοποθετήσετε τον κόνδυλο στην τρύπα, για να μην τον τραυματίσετε μετά.

Δεν χρειάζεται να ποτίσετε μετά για να μην σαπίσουν οι κόνδυλοι. Εκτός κι αν το χώμα είναι υπερβολικά στεγνό. Ξεκινάμε πότισμα όταν δούμε τα πρώτα φύλλα από την ντάλια, και όχι σε υπερβολικό βαθμό, απλά διατηρούμε υγρό το χώμα.

Λιπαίνουμε κάθε μήνα με ένα υγρό λίπασμα που χρησιμοποιούμε και για τα λαχανικά.

Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου το φυτό θα εξαφανιστεί. Τότε είναι η εποχή να ξεθάψουμε τους κονδύλους και να τους τοποθετήσουμε σε κουτί με πριονίδι. Τους διατηρούμε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος, μέχρι την επόμενη Άνοιξη.

Αν δεν το κάνετε ο πάγος μπορεί να σκοτώσει τον κόνδυλο και να χάσετε το φυτό. Αν κάθε χρόνο αποκτήσετε και μια νέα ποικιλία στο τέλος θα έχετε μια πολύ μεγάλη συλλογή από ντάλιες να στολίζουν τον κήπο η το μπαλκόνι σας.

Μάθε πως θα καλλιεργησεις Μοσχομπίζελο ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μοσχομπίζελο το αρωματικό, το αναρριχώμενο στολίδι του κήπου

Το σαγηνευτικό του άρωμα και τα έντονα χρώματα του θα σας μαγέψουν. Ένα φυτό κατάλληλο για να δώσετε χρώμα και άρωμα στον κήπο σας. Μπορεί να στολίσει τα κάγκελα του μπαλκονιού, μιας και είναι αναρριχώμενο.

Τα μπιζέλια κατάγονται από την Σικελία και έχουν ιστορία 300 χρόνων πίσω. Δεν είναι φαγώσιμα και καλλιεργούνται για διακοσμητικούς λόγους και για το υπέροχο άρωμα τους. Ονομάζονται μπιζέλια γιατί η σπόροι τους μοιάζουν με τα φαγώσιμα μπιζέλια αλλα σε πολύ μικρότερο μέγεθος.

Τα σπέρνουμε νωρίς προς το τέλος του χειμώνα η αρχές τις Άνοιξης ανάλογα την περιοχή. Μπορούμε να τα σπειρουμε σε δοχεία και να τα βγάλουμε στον κήπο μόλις ζεστάνει ο καιρός, η να τα σπειρουμε την Άνοιξη στο χώμα του κήπου η γλάστρες όταν περάσει ο παγετός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να τα σπειρουμε στο τέλος του φθινοπώρου και να έχουμε άνθηση στο τέλος του χειμώνα αν δεν έχει πολλά κρύα η περιοχή μας.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και το υγρό χώμα. Μπορούμε να τα σπειρουμε μαζί με αλλα λουλούδια πιο χαμηλά που θα κρατούν σκιά στις ρίζες τους.

Τους αρέσει το γόνιμο αφράτο χώμα για να δώσουν μεγάλα ωραία άνθη που θα στολίσουν και τα βάζα του σπιτιού μας και έχουν αρκετά μεγάλα στελέχη. Αν είναι δυνατόν στο χώμα που θα τα σπειρουμε ενσωματώνουμε  μια δόση καλά χωνεμένης κοπριάς η κομποστ.

Πριν σπειρουμε μουλιάζουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες για να βοηθήσουμε να φυτρώσουν πιο γρήγορα. Ανοίγοντας μικρές τρύπες βάθους το πολύ ένα εκατοστό ρίχνουμε το σπόρο στο χώμα, και ποτίζουμε καλά. Διατηρούμε το χώμα υγρό μέχρι την φύτρωση.

Οι σπόροι του είναι λίγο αργόποροι και θα κάνουν μερικές μέρες να βλαστίσουν, κάνουν συνήθως από 7 - 20 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία, που πρέπει να είναι γύρω στους 15 βαθμούς.

Αγαπούν τον μέτριο ζεστό καιρό και θα χαλάσουν με την μεγάλη ζέστη η τα μεγάλα κρύα. Χρειάζονται μια στήριξη για να ανέβουν όπως μια πέργολα.

Αν απομακρύνουμε τα ξερά άνθη τακτικά τα φυτά δίνουν ακόμα περισσότερα. Τα σαλιγκάρια και το ωίδιο είναι οι βασικοί εχθροί τους.

Το άρωμα τους είναι απωθητικό για τις μύγες, αυτό τα κάνει ιδανικό φυτό για μια πέργολα κοντά στο τραπεζι του κήπου, η μια γλάστρα στο ανοιχτό παράθυρο. Εκτός από αναρριχώμενα μπορούμε να τα σπειρουμε και σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...