Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ντάλιες, πως να τις φυτέψω, να τις φροντίσω, να τις μεγαλώσω

Μεγαλώνουμε ντάλιες στον κήπο η το μπαλκόνι μας για πανέμορφα λουλούδια σε μοναδικά χρώματα όλο το καλοκαιρι και το φθηνοπωρο, όταν όλα τα αλλα λουλούδια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.

Αναπτύσσονται από μικρούς κονδύλους που φυτεύουμε την Άνοιξη. Εκτός από τα παράξενα και ποικίλα χρώματα που σου δίνει να διαλέξεις το μέγεθος του άνθους κυμαίνεται από 5 έως και 30 εκατοστά πολλές φορές.

Έχουμε τις νάνες ποικιλίες που δεν φτάνουν σε μεγάλο ύψος και έχουν χαμηλή βλάστηση, και τις ψηλές ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα.

Η διάρκεια καλλιέργειας από την φύτευση μέχρι την ανθοφορία καλύπτει περίπου 120 ημέρες. Το φυτό δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη υγρασία, έχει παρόμοιες ιδιότητες με την πατάτα, για αυτό ίσως χρειαστεί τον χειμώνα να ξεθάψετε του κονδύλους και να τους φυλάξετε σε σκοτεινό στεγνό μέρος. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σαπίσουν.

Φυτεύουμε τις ντάλιες στο χώμα όταν έχει περάσει η εποχή του παγετού, όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει περίπου στους 15 βαθμούς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας σε γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βγάλουμε έξω όταν ζεστάνει ο καιρός.

Καλλιεργούνται το ίδιο εύκολα και στο χώμα του κήπου η σε μια γλάστρα αρκεί για τις μεγάλες ποικιλίες να επιλέξετε μια ευρύχωρη γλάστρα για να μην ζοριστεί ο κόνδυλος.

Φυτέψτε σε ηλιόλουστη θέση που να δέχεται τουλάχιστον  6-8 ώρες άμεσου ηλίου, και ιδιαίτερα του πρωινού. Αν είναι δυνατό να χτυπιούνται από δυνατούς ανέμους.

Θέλουν καλής ποιότητας γόνιμο και ελαφρύ χώμα που να μην συγκρατεί νερό.

Οι ψιλές ντάλιες καλλιεργούνται ιδικά για τα άνθη τους που χρησιμοποιούνται σε μπουκέτα. Μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστό παρτέρι στον κήπο μόνο με ντάλιες. Φυτεύουμε σε σειρές με 30-40 εκατοστά απόσταση τον ένα κόνδυλο από τον άλλο.

Φυτεύουμε μόνο υγιης κονδύλους που δεν έχουν ρωγμές, σαπίλες και δεν είναι ζαρωμένοι. Δεν χωρίζουμε ποτέ τους κονδύλους ακόμα κι αν είναι μεγάλοι, τους φυτεύουμε όπως είναι.

Μπορεί να έχουν βγάλει μικρούς βλαστούς, αυτό δεν είναι κακό, αντίθετα δείχνει δύναμη και καλή βλαστικότητα.

Ανοίγουμε λάκκο λίγο μεγαλύτερο από τον κόνδυλο και όχι πολύ βαθύ, γύρω στα 15-20 εκατοστά ανάλογα το μέγεθος του κονδύλου. Και τοποθετούμε τον κόνδυλο μέσα με τα μάτια προς τα πάνω.

Σκεπάζουμε με χώμα και μόλις βγει ο βλαστός αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αφράτο χώμα ακόμα στην γλάστρα, η παραχώνουμε λίγο στο παρτέρι, όπως κάνουμε και στην πατάτα.

Βίντεο με την διαδικασία θα βρείτε ΕΔΩ.

Αν φυτέψετε τις ψιλές ποικιλίες θα χρειαστεί να μπήξετε πάσσαλο να δεθούν τα φυτά επάνω. Αυτό κάντε το πριν τοποθετήσετε τον κόνδυλο στην τρύπα, για να μην τον τραυματίσετε μετά.

Δεν χρειάζεται να ποτίσετε μετά για να μην σαπίσουν οι κόνδυλοι. Εκτός κι αν το χώμα είναι υπερβολικά στεγνό. Ξεκινάμε πότισμα όταν δούμε τα πρώτα φύλλα από την ντάλια, και όχι σε υπερβολικό βαθμό, απλά διατηρούμε υγρό το χώμα.

Λιπαίνουμε κάθε μήνα με ένα υγρό λίπασμα που χρησιμοποιούμε και για τα λαχανικά.

Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου το φυτό θα εξαφανιστεί. Τότε είναι η εποχή να ξεθάψουμε τους κονδύλους και να τους τοποθετήσουμε σε κουτί με πριονίδι. Τους διατηρούμε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος, μέχρι την επόμενη Άνοιξη.

Αν δεν το κάνετε ο πάγος μπορεί να σκοτώσει τον κόνδυλο και να χάσετε το φυτό. Αν κάθε χρόνο αποκτήσετε και μια νέα ποικιλία στο τέλος θα έχετε μια πολύ μεγάλη συλλογή από ντάλιες να στολίζουν τον κήπο η το μπαλκόνι σας.

Μάθε πως θα καλλιεργησεις Μοσχομπίζελο ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μοσχομπίζελο το αρωματικό, το αναρριχώμενο στολίδι του κήπου

Το σαγηνευτικό του άρωμα και τα έντονα χρώματα του θα σας μαγέψουν. Ένα φυτό κατάλληλο για να δώσετε χρώμα και άρωμα στον κήπο σας. Μπορεί να στολίσει τα κάγκελα του μπαλκονιού, μιας και είναι αναρριχώμενο.

Τα μπιζέλια κατάγονται από την Σικελία και έχουν ιστορία 300 χρόνων πίσω. Δεν είναι φαγώσιμα και καλλιεργούνται για διακοσμητικούς λόγους και για το υπέροχο άρωμα τους. Ονομάζονται μπιζέλια γιατί η σπόροι τους μοιάζουν με τα φαγώσιμα μπιζέλια αλλα σε πολύ μικρότερο μέγεθος.

Τα σπέρνουμε νωρίς προς το τέλος του χειμώνα η αρχές τις Άνοιξης ανάλογα την περιοχή. Μπορούμε να τα σπειρουμε σε δοχεία και να τα βγάλουμε στον κήπο μόλις ζεστάνει ο καιρός, η να τα σπειρουμε την Άνοιξη στο χώμα του κήπου η γλάστρες όταν περάσει ο παγετός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούμε να τα σπειρουμε στο τέλος του φθινοπώρου και να έχουμε άνθηση στο τέλος του χειμώνα αν δεν έχει πολλά κρύα η περιοχή μας.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και το υγρό χώμα. Μπορούμε να τα σπειρουμε μαζί με αλλα λουλούδια πιο χαμηλά που θα κρατούν σκιά στις ρίζες τους.

Τους αρέσει το γόνιμο αφράτο χώμα για να δώσουν μεγάλα ωραία άνθη που θα στολίσουν και τα βάζα του σπιτιού μας και έχουν αρκετά μεγάλα στελέχη. Αν είναι δυνατόν στο χώμα που θα τα σπειρουμε ενσωματώνουμε  μια δόση καλά χωνεμένης κοπριάς η κομποστ.

Πριν σπειρουμε μουλιάζουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες για να βοηθήσουμε να φυτρώσουν πιο γρήγορα. Ανοίγοντας μικρές τρύπες βάθους το πολύ ένα εκατοστό ρίχνουμε το σπόρο στο χώμα, και ποτίζουμε καλά. Διατηρούμε το χώμα υγρό μέχρι την φύτρωση.

Οι σπόροι του είναι λίγο αργόποροι και θα κάνουν μερικές μέρες να βλαστίσουν, κάνουν συνήθως από 7 - 20 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία, που πρέπει να είναι γύρω στους 15 βαθμούς.

Αγαπούν τον μέτριο ζεστό καιρό και θα χαλάσουν με την μεγάλη ζέστη η τα μεγάλα κρύα. Χρειάζονται μια στήριξη για να ανέβουν όπως μια πέργολα.

Αν απομακρύνουμε τα ξερά άνθη τακτικά τα φυτά δίνουν ακόμα περισσότερα. Τα σαλιγκάρια και το ωίδιο είναι οι βασικοί εχθροί τους.

Το άρωμα τους είναι απωθητικό για τις μύγες, αυτό τα κάνει ιδανικό φυτό για μια πέργολα κοντά στο τραπεζι του κήπου, η μια γλάστρα στο ανοιχτό παράθυρο. Εκτός από αναρριχώμενα μπορούμε να τα σπειρουμε και σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Φτιάχνουμε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μας

Μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας λαχανόκηπο στο μπαλκόνι, ο κήπος μπορεί να γίνει τόσο μεγάλος όσο επιτρέπει η φαντασία μας και ο χώρος που διαθέτουμε. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά, βότανα, και λουλούδια σε δοχεία και το αποτέλεσμα να είναι παραδεισένιο.

1. Θα ξεκινήσουμε με το ότι πρέπει να ρωτήσετε αν επιτρέπεται από τους κανόνες της πολυκατοικίας.

2. Πόσο πρόσθετο βάρος μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι σας. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι σάκοι φύτευσης ακόμα και από ύφασμα που δεν έχουν το βάρος μιας πήλινης γλάστρας.

3. Έχετε παροχή νερού στο μπαλκόνι; Διαφορετικά θα πρέπει να κουβαλάτε με το ποτιστήρι.

4. Μην γίνετε αγενής, τοποθετήστε πιατάκια στις γλάστρες σας έτσι ώστε να μην κάνετε μπάνιο όσους βρίσκονται από κάτω κάθε φορά που ποτίζετε τα φυτά σας.

5. Ποια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες. Μην σπαταλάτε χώρο και χρόνο σε κάτι που δεν θα σας δώσει καρπούς

6. Έχετε τον απαιτούμενο ήλιο στο μπαλκόνι σας, ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά σας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες ήλιου την ημέρα για να έχουμε φυτά.

7. Αν χτυπούν δυνατοί άνεμοι το μπαλκόνι σας τα φυτά θα υποφέρουν και πολλές φορές δεν επιβιώνουν.

8. Αν το μπαλκόνι είναι υπερβολικά ζεστό το καλοκαιρι και δεν έχει μια σκίαση, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν τα φυτά μέσα στο τσιμέντο να τα χτυπάει ανελέητα η ζέστη των 40 βαθμών. Στην ουσία θα ψήνονται σαν τα βάλατε σε φούρνο.

Αν λύσαμε αυτά, τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Σκεφτείτε την κάθετη κηπουρική υπάρχουν ιδικά υφάσματα με τσέπες που μπορείτε να καλλιεργήσετε όλα τα αρωματικά φυτά σας κάθετα σε έναν τοίχο.

Επίσης υπάρχουν σάκοι με εσοχές που μπορούμε σε ένα σάκο να κάνουμε ολόκληρη καλλιέργεια με φράουλες η αρωματικά φυτά.

Ίσως ο χώρος να μην σας φτάνει για όλες τις ανάγκες της οικογένειας αλλα σίγουρα μπορεί να μειώσει το πηγαινέλα στο μανάβικο κατά πολύ.

Τα φυτά σε γλάστρες χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα από ότι σε έναν κήπο, και ιδικά στην πόλη με τριγύρω το τσιμέντο. 

Αντί να ξοδέψετε τα χρήματα σας σε έτοιμα λαχανικά, καλύτερα να επενδύσετε σε καλής ποιότητας χώμα και σπόρους, και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Αν δεν αντέχει η τσέπη σας προχωρήστε αργά με όσο μπορείτε κάθε φορά έστω κι αν είναι  μια γλάστρα με μαρούλι η ραπανάκια, δεν έχει σημασία.

Μια χρωματιστή ζαρντινιέρα στο περβάζι του παραθύρου μπορεί να φιλοξενήσει μερικά μαρούλια για φύλλα στην σαλάτα μας.

Ένας κρεμαστός σάκος φύτευσης μπορεί να φιλοξενήσει λίγες φασολιές.

Φαντάσου ένα μπαλκόνι μέσα στο τσιμέντο χαμένο στο πράσινο. Ένα τραπεζι με 2-3 καρέκλες τριγύρω στην μέση αυτού του μπαλκονιού. Σίγουρα μοιάζει με όαση στην μέση της ερήμου.

Ακόμα και αν ποτέ δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ ως τώρα. Κανε εικόνα την δική σου όαση και κανε την πραγματικότητα ακολουθώντας τις οδηγίες αν είσαι αρχάριος ΕΔΩ, και τις συμβουλές για να τα καταφέρεις ΕΔΩ.

Κανε εγγραφή στο κανάλι Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ και δες  βίντεο που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την εικόνα ζωντανή.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργησεις πολλές τομάτες στο κήπο η το μπαλκόνι σου

Η τομάτα είναι από τις κύριες καλλιέργειες του καλοκαιριού. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο όμως δεν είναι. Ακολουθώντας μερικούς κανόνες θα δεις πως εύκολα καλλιεργούνται στον κήπο η σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το άρωμα μια φρεσκοκομμένης τομάτας στην σαλάτα. Η τομάτα πάντα φέρνει στο μυαλό μας καλοκαιρι. Οι τομάτες κατέχουν την πρώτη θέση σε καλλιέργεια, και δεν λείπουν από ένα καλοκαιρινό κήπο.

 Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τομάτας και όχι η γεύση δεν είναι η ίδια σε όλες. Προτιμούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο για να μας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε αρκετές ποικιλίες σιγά σιγά και να δούμε ποιες ταιριάζουν με τα γούστα μας και έχουν καλή ανάπτυξη στο κλίμα της περιοχής μας.

Δεν κάνουν όλες οι τομάτες για όλα. Υπάρχουν ποικιλίες για σαλάτα και άλλες για σάλτσα. Κάποιες έχουν περισσότερο χυμό και κάποιες περισσότερη σάρκα. Επίσης έχουμε τις αναρριχώμενες και τις ημιαναρριχώμενες που είναι πιο κοντές.

 Όταν ακούμε για  υβρίδια δεν σημαίνει ότι έχει κάτι κακό είναι συνήθως διασταύρωση ποικιλιών για να είναι πιο ανθεκτικές σε κάποιες ασθενειες. Περισσότερα δηλητήρια έχουν οι ντομάτες από τον διπλανό κήπο που έχουν ραντιστεί με κάθε λογής χημικό για να αντέξουν στις ασθενειες,να γίνουν στρογγυλές, η να ωριμάσουν όλες μαζί κ.α

Άρα το βασικό στην καλλιέργεια είναι να μην χρησιμοποιούμε χημικά για ραντίσματα και λιπάσματα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο στον δικό μας κήπο που το φυτό θα αναπτυχθεί με την ησυχία του, θα ανθίσει, θα δέσει καρπό, και θα τον ωριμάσει χωρίς να το βιάζει κανένας. Απλά θα του δώσουμε λίγη φυσική βοήθεια όταν το χρειάζεται.

 Ξεκινάμε με σπόρο, νωρίς για να έχουμε έτοιμα φυτά όταν ανέβει η θερμοκρασία, να βγουν στον κήπο. Καλό θα ήταν να κάνουμε όσα φυτά χρειαζόμαστε, και αργότερα κάνουμε μια δεύτερη σπορά για να έχουμε τομάτα μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

Βίντεο με την σπορά σε δοχεία στα τέλη του χειμώνα θα βρειτε ΕΔΩ.

Αγαπά τον ήλιο και από νωρίς φροντίζουμε να έχει άμεσο φως είτε στο κουτί βλάστησης ΕΔΩ, είτε κοντά σε παράθυρο τουλάχιστον  14 ώρες την ημέρα, διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν ψιλά και αδύναμα.

Φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει στην περιοχή μας όλες οι οδηγίες φύτευσης υπάρχουν στο βίντεο ΕΔΩ.

Τα φυτά πρέπει να σκληραγωγηθούν πριν βγουν σε εξωτερικό χώρο όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε άρθρο ΕΔΩ.

Πολλοί αφαιρούν όλους τους πλάγιους βλαστούς και αφήνουν μόνο τον κεντρικό, για καλύτερη ωρίμανση των φυτών. Εγώ το κάνω μόνο όταν το φυτό έχει πάρα πολλούς και αφαιρώ μερικούς για να του δώσω αέρα. Η διαδικασία αν πρέπει να γίνει, θα γινόταν όταν οι πλάγιοι βλαστοί έχουν 2,5-5 εκατοστά μήκος, μετά η διαδικασία είναι επικίνδυνη γιατί δημιουργεί πληγές στο φυτό.

Κορφολόγημα, είναι η αφαίρεση της κορυφής του φυτού, και γίνεται για να αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν πιο γρήγορα οι καρποί που υπάρχουν. Είναι μια διαδικασία που την κάνω μόνο σε φυτά του Σεπτεμβρίου για να προλάβω να μαζέψω τις ντομάτες πριν πιάσουν τα κρύα που θα χαλάσουν το φυτό. Κόβουμε 2-3 φύλλα πάνω από την τελευταία ταξιανθία.

Αποφύλλωση είναι η μερική αφαίρεση κάποιον φύλλων για να δημιουργήσουμε χώρο να περνάει ο αέρας και να ωριμάζουν πιο γρήγορα οι καρποί. Το κάνω όταν βλέπω ότι το φυτό έχει τόσο φύλλωμα που δεν μπορεί να πάρει αέρα.

Για υποστύλωση χρησιμοποιώ καλάθια από σύρμα όπως θα δείτε  στα βίντεο με την καλλιέργεια της στον κήπο μου βρίσκονται μαζεμένα ΕΔΩ.

Για να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα γεμίζουμε γλάστρες οι σάκους φύτευσης 35x45 με χώμα και κομποστ που καλό θα ήταν στην βάση να έχουν μια στρώση χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση.

Ποτίζουμε τακτικά γιατί η γλάστρες στεγνώνουν το χώμα τους πολύ πιο γρήγορα, και στην μεγάλη ζέστη καλό θα ήταν τις μεσημεριανές ώρες τα φυτά μας να έχουν μια σκίαση από πάνω.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά, αρχίζοντας 15 ημέρες μετά την φύτευση κάθε 20-30 ημέρες. Παρατηρούμε τα φυτά μας για ασθενειες και μπορούμε να κάνουμε και προληπτικούς ψεκασμούς.

Αν είσαι αρχάριος τα άρθρα για σένα ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργούμε πατάτα σε σάκους στο μπαλκόνι η σε παρτέρια στον κήπο.

Η πατάτα είναι το πιο δημοφιλές φυτό σε όλο τον κόσμο, και αυτό το οφείλει στους νόστιμους, χορταστικούς και θρεπτικούς καρπούς της. Αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής παγκοσμίως.

Ο πολλαπλασιασμος μπορεί να γίνει με σπόρο όπως τα συγγενή  της φυτά (τομάτα, μελιτζάνα κ.α.) αλλα θα χρειαστούμε 2 καλλιέργειες μέχρι να πετύχουμε τον πατατότοσπορο ( μικρή πατάτα) που να φυτέψουμε ξανά για να έχουμε παραγωγή. 

Έτσι λοιπόν προτιμούμε να  πάρουμε ετοιμο πατατόσπορο και να κάνουμε κανονικά την σπορά με κόνδυλο που μπορεί να είναι ολόκληρη μικρή πατάτα με 2-3 μάτια η μεγάλες πατάτες που τεμαχίζουμε αφήνοντας ένα μάτι σε κάθε κομματι σε μέγεθος αυγού.

Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από την προηγούμενη παραγωγή μας. Μικρές πατάτες σε μέγεθος αυγού η μεγαλύτερες που μετά θα τις κόψουμε ανάλογα το μάτι που θα βγάλουν. 

Τις τοποθετούμε στην αποθήκη σε αεριζόμενο μέρος και θερμοκρασία 13-16 βαθμούς Κελσίου. Μόλις βγάλουν το μάτι αν είναι η εποχή σποράς τεμαχίζουμε τις μεγάλες πατάτες σε κομμάτια και τις αφήνουμε 6-7 ημέρες να επουλώσουν το τραύμα τους. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην σπορά τους.

Αν καλλιεργείς σε παρτέρι του κήπου προτίμησε εκείνο που έχεις σπείρει πριν φασόλια για να μην την βάλουμε σε εξαντλημένο χώμα. Ενσωματώνουμε στο χώμα μας καλά χωνεμένη κοπριά η κομποστ και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε λάκκους στο έδαφος περίπου 15 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω. Η απόσταση τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά ο ένας από τον άλλο. Κλίνουμε τον λάκκο και ποτίζουμε να υγρανθεί το χώμα.

Στο ίδιο παρτέρι αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε αρακά,καρότο, φασόλια, η σέλινο. Δεν καλλιεργούμε ποτέ μαζί κολοκυθιές η αγγουριές. Είναι απαιτητικό φυτό  και απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών . Για αυτό το λόγο ενισχύουμε μια φορά το μήνα με προσθήκη κοπριάς, κομποστ η βιολογικό λίπασμα για λαχανικά.

 Ανάλογα την ποικιλία  θα μας δώσει καρπό σε 90-120 ημέρες από την ημέρα σποράς. Στο διάστημα αυτό σκαλίζουμε το χώμα απομακρύνοντας τα ζιζάνια και παραχώνουμε το φυτό καθώς μεγαλώνει για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.

Η καλλιέργεια σε σάκους γίνεται με τον ίδιο τρόπο μόνο που φροντίζουμε οι σάκοι μας να έχουν τρύπες που να στραγγίζει το νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε μια στρώση χαλίκι στην βάση της γλάστρας.

Γεμίζουμε με χώμα ανακατεμένο με κομποστ την γλάστρα περίπου 30 εκατοστά και τοποθετούμε τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω αν η γλάστρα είναι μεγάλη βάζουμε τόσους κονδύλους που να έχουν 15 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. 

Όταν τα φυτά γίνουν 25 εκατοστά προσθέτουμε χώμα στα 10 εκατοστά. και μόλις φτάσουν τα 30 εκατοστά συμπληρώνουμε αλλα 5 εκατοστά χώμα. 

Φροντίζουμε το χώμα της γλάστρας η του παρτεριού να είναι πάντα υγρό αλλα όχι πλημμυρισμένο στο νερό. Λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Ένα μήνα πριν την μαζέψουμε σταματάμε να λιπαίνουμε.

Για να βγάλουμε τις πατάτες μας από το παρτέρι χρησιμοποιούμε μια πιρούνα με προσοχή να μην χτυπήσουμε τον καρπό. Δεν καταναλωνούμε αμέσως την πατάτα μας πρέπει να περάσουν 10 ημέρες ωρίμανσης πριν την καταναλώσουμε, για να μην είναι βαριά.

Αποθηκεύουμε την πατάτα μας σε καφάσι σε αεριζόμενο χώρο στην σκιά. μόλις στεγνώσει καλό είναι να σκεπαστεί με ύφασμα ώστε να είναι στο σκοτάδι για να μην πρασινίσει και γίνει επικίνδυνη για κατανάλωση μιας και θα έχει σολανίνη. Η σολανίνη υπάρχει στις πατάτες όταν εκτεθούν στο φως και έχει πικρή γεύση. Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο αν καταναλωθεί.

Σπέρνουμε πατάτα δυο φορές το χρόνο. Μια την Άνοιξη, Φεβρουάριο - Μάρτιο, ανάλογα την περιοχή που είναι και η βασική καλλιέργεια. Και μια στο τέλος του καλοκαιριού για να έχουμε πατάτα πριν τα Χριστούγεννα.

Βίντεο με καλλιέργεια πατάτας σε σάκους ΕΔΩ .

Αν είσαι αρχάριος στην κηπουρική θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...