Μεγαλώνουμε ντάλιες στον κήπο η το μπαλκόνι μας για πανέμορφα λουλούδια σε μοναδικά χρώματα όλο το καλοκαιρι και το φθηνοπωρο, όταν όλα τα αλλα λουλούδια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.
Αναπτύσσονται από μικρούς κονδύλους που φυτεύουμε την Άνοιξη. Εκτός από τα παράξενα και ποικίλα χρώματα που σου δίνει να διαλέξεις το μέγεθος του άνθους κυμαίνεται από 5 έως και 30 εκατοστά πολλές φορές.
Έχουμε τις νάνες ποικιλίες που δεν φτάνουν σε μεγάλο ύψος και έχουν χαμηλή βλάστηση, και τις ψηλές ποικιλίες που μπορεί να φτάσουν τα 2 μέτρα.
Η διάρκεια καλλιέργειας από την φύτευση μέχρι την ανθοφορία καλύπτει περίπου 120 ημέρες. Το φυτό δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και την μεγάλη υγρασία, έχει παρόμοιες ιδιότητες με την πατάτα, για αυτό ίσως χρειαστεί τον χειμώνα να ξεθάψετε του κονδύλους και να τους φυλάξετε σε σκοτεινό στεγνό μέρος. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σαπίσουν.
Φυτεύουμε τις ντάλιες στο χώμα όταν έχει περάσει η εποχή του παγετού, όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει περίπου στους 15 βαθμούς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε φυτεύοντας σε γλάστρες μέσα στο σπίτι και να τις βγάλουμε έξω όταν ζεστάνει ο καιρός.
Καλλιεργούνται το ίδιο εύκολα και στο χώμα του κήπου η σε μια γλάστρα αρκεί για τις μεγάλες ποικιλίες να επιλέξετε μια ευρύχωρη γλάστρα για να μην ζοριστεί ο κόνδυλος.
Φυτέψτε σε ηλιόλουστη θέση που να δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσου ηλίου, και ιδιαίτερα του πρωινού. Αν είναι δυνατό να χτυπιούνται από δυνατούς ανέμους.
Θέλουν καλής ποιότητας γόνιμο και ελαφρύ χώμα που να μην συγκρατεί νερό.
Οι ψιλές ντάλιες καλλιεργούνται ιδικά για τα άνθη τους που χρησιμοποιούνται σε μπουκέτα. Μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστό παρτέρι στον κήπο μόνο με ντάλιες. Φυτεύουμε σε σειρές με 30-40 εκατοστά απόσταση τον ένα κόνδυλο από τον άλλο.
Φυτεύουμε μόνο υγιης κονδύλους που δεν έχουν ρωγμές, σαπίλες και δεν είναι ζαρωμένοι. Δεν χωρίζουμε ποτέ τους κονδύλους ακόμα κι αν είναι μεγάλοι, τους φυτεύουμε όπως είναι.
Μπορεί να έχουν βγάλει μικρούς βλαστούς, αυτό δεν είναι κακό, αντίθετα δείχνει δύναμη και καλή βλαστικότητα.
Ανοίγουμε λάκκο λίγο μεγαλύτερο από τον κόνδυλο και όχι πολύ βαθύ, γύρω στα 15-20 εκατοστά ανάλογα το μέγεθος του κονδύλου. Και τοποθετούμε τον κόνδυλο μέσα με τα μάτια προς τα πάνω.
Σκεπάζουμε με χώμα και μόλις βγει ο βλαστός αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αφράτο χώμα ακόμα στην γλάστρα, η παραχώνουμε λίγο στο παρτέρι, όπως κάνουμε και στην πατάτα.
Βίντεο με την διαδικασία θα βρείτε ΕΔΩ.
Αν φυτέψετε τις ψιλές ποικιλίες θα χρειαστεί να μπήξετε πάσσαλο να δεθούν τα φυτά επάνω. Αυτό κάντε το πριν τοποθετήσετε τον κόνδυλο στην τρύπα, για να μην τον τραυματίσετε μετά.
Δεν χρειάζεται να ποτίσετε μετά για να μην σαπίσουν οι κόνδυλοι. Εκτός κι αν το χώμα είναι υπερβολικά στεγνό. Ξεκινάμε πότισμα όταν δούμε τα πρώτα φύλλα από την ντάλια, και όχι σε υπερβολικό βαθμό, απλά διατηρούμε υγρό το χώμα.
Λιπαίνουμε κάθε μήνα με ένα υγρό λίπασμα που χρησιμοποιούμε και για τα λαχανικά.
Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου το φυτό θα εξαφανιστεί. Τότε είναι η εποχή να ξεθάψουμε τους κονδύλους και να τους τοποθετήσουμε σε κουτί με πριονίδι. Τους διατηρούμε σε σκοτεινό, στεγνό μέρος, μέχρι την επόμενη Άνοιξη.
Αν δεν το κάνετε ο πάγος μπορεί να σκοτώσει τον κόνδυλο και να χάσετε το φυτό. Αν κάθε χρόνο αποκτήσετε και μια νέα ποικιλία στο τέλος θα έχετε μια πολύ μεγάλη συλλογή από ντάλιες να στολίζουν τον κήπο η το μπαλκόνι σας.
Μάθε πως θα καλλιεργησεις Μοσχομπίζελο ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ