Την Άνοιξη κάνουμε τις περισσότερες σπορές από κάθε άλλη εποχή. Σπέρνουμε τα περισσότερα λαχανικά τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό, και παρακολουθούμε αυτά τα μικροσκοπικά θαύματα που έχουν τόση ενέργεια για ζωή μέσα τους, να ξεπροβάλλουν από το χώμα μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ.
Γιατί όμως επιμένουμε να σπέρνουμε σπόρους;
- 1. Έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία φυτών σε σπόρο , να διαλέξουμε αυτά που μας αρέσουν, από τα έτοιμα φυτά.
2. Ξέρουμε με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και είμαστε σίγουρη ότι δεν είναι γεμάτα με χημικά.
3. Σπέρνουμε τα φυτά όποτε θέλουμε να προγραμματίσουμε πότε να είναι έτοιμα για φύτευση στον κήπο, πιο νωρίς η πιο αργά.
Ας ξεκινήσουμε με το βασικό ότι κάποιοι σπόροι προτιμούν απευθείας την σπορά τους στην οριστική τους θέση και δεν τους αρέσει η μεταφύτευση π.χ. το καρότο, το ραπάνι δεν τους αρέσει να διαταράσσεται η ρίζα τους και τα σπέρνουμε απευθείας στην οριστική τους θέση. Ένας κατάλογος με τετοια λαχανικά θα ανέβει στο instagram.
Παρόλα αυτά αν χρειαστεί κάποια να τα σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο για λίγο ,προτείνω τα παλετάκια κοκοφοίνικα που έχουμε βίντεο ΕΔΩ. Τα συγκεκριμένα παλετάκια φυτεύονται όπως είναι στο χώμα χωρίς να διαταράζεται η ρίζα του φυτού.
1. Απολυμαίνουμε τα δοχεία σποράς, τα οποία μπορεί να είναι πλαστικά δοχεία από το σπίτι η χρησιμοποιημένοι δίσκοι σποράς από προηγούμενες σπορές. Η απολύμανση είναι απλή τα πλένουμε καλά με νερό και σαπούνι και τα τοποθετούμε άδεια μερικές ώρες στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να κολλήσουν οι σπόροι και τα νεαρά φυτά μας παθογόνους οργανισμούς από την προηγούμενη καλλιέργεια.
Οποιοδήποτε δοχείο έχει βάθος από 5 εκατοστά και πάνω μας κάνει. Απλά για μεγαλύτερους σπόρους όπως η κολοκύθες θα χρειαστούν μεταφύτευση αμεσα μόλις μεγαλώσουν λίγο.
2. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες σποράς σε φακελάκια σπόρων. Θα βρεις πληροφορίες όπως το βάθος σποράς, θερμοκρασία βλάστησης, απαιτήσεις φωτός, εποχή σποράς, και πότε θα έχετε παραγωγή.
3. Μην ξεκινάς σπορές την Άνοιξη αν δεν ξέρεις την ημερομηνία των τελευταίων παγετών στην περιοχή σου. Μετράμε ανάποδα για να είναι τα φυτά μας έτοιμα την ώρα που πρέπει να βγουν στον κήπο, αν είναι πολύ νωρίς, θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε μέσα στρεσάροντας τα πολύ αν είναι μεγάλα. Ένας γενικός κανόνας είναι 4-6 εβδομάδες από την σπορά μέχρι την μεταφύτευση.
4. Δεν σπέρνουμε όλους τους σπόρους μαζί. Υπάρχουν φυτά ψυχρής περιόδου και φυτά θερμής περιόδου. Στα βίντεο αναφέρω την θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου για να ξεχωρίσουν οι αρχάριοι τις δυο ομάδες.
5. Χρησημοποιηστε ένα χώμα προσαρμοσμένο για σπόρους που θα τους εξασφαλίσει άριστη βλαστική ικανότητα και ιδανικό περιβάλλον για τα νεαρά φυτά. Τέτοιο χώμα μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο η να το φτιάξουμε μόνοι μας.Θα βρεις τις οδηγίες ΕΔΩ.
6. Προμηθευτείτε ταμπελίτσες και γράψτε πάντα τι έχετε σπείρει στα δοχεία η του δίσκους, για να μην χαθείτε στην πορεία και να ξέρετε τι έχετε σπείρει και που. Μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας κόβοντας πλαστικά δοχεία από το σπίτι που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
7. Αν κάνετε εσωτερικές σπορές τοποθετήστε τα δοχεία κοντά σε πηγή φωτός, έτσι ώστε τα μικρά φυτά που θα ξεπροβάλλουν να φωτοσυνθέτουν αμέσως, και δεν θα γίνουν ψιλά και άχαρα αναζητώντας μάταια φως. Η πηγή μπορεί να είναι ένα ηλιόλουστο παράθυρο η το κουτί βλάστησης που θα φτιάξεις μόνος σου ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ.
8. Κάποιοι σπόροι θέλουν αρκετά θερμό περιβάλλον για να βλαστίσουν όπως η πιπεριά. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα θερμαντικό σώμα κάτω από το δίσκο ιδικό για φυτά, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα τότε μια καλή λύση είναι το πάνω μέρος του ψυγείου μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι, μετά θέλουν φως όμως.
9. Τα νεαρά φυτά μας θα χρειαστούν κάποια στιγμή μεταφύτευση. Πότε όμως είναι έτοιμα για αυτό; Στην αρχή έχουν δυο φύλλα, που στην πραγματικότητα δεν είναι φύλλα αλλα τροφοδότες για το φυτό. Από εκεί παίρνει φως για να κάνει φωτοσύνθεση μέχρι να αποκτήσει τα κανονικά φύλλα. Τα αμέσως επόμενα είναι τα κανονικά φύλλα του φυτού και έχουν και τα τεχνικά γνωρίσματα του φυτού. Μόλις το νεαρό φυτό μας έχει 4-5 κανονικά φύλλα, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το φυτό στην οριστική του θέση στον κήπο η την γλάστρα.
10. Αν για κάποιο λόγο τα φυτά είναι έτοιμα αλλα ο καιρός δεν επιτρέπει την μεταφύτευση σε εξωτερικό χώρο τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερο δοχείο. Και τα κρατάμε όπως πριν σε πηγή φωτός.
11. Μπορούμε να τροφοδοτούμε με βιολογικό λίπασμα τα νεαρά φυτά μας, προτιμούμε ένα υδατοδιαλυτό που μπαίνει στο νερό ποτίσματος όπως το εκχύλισμα φυκιών.
12. Ποτίζουμε τόσο ώστε να είναι υγρό το χώμα τους και αν μένει νερό στο δίσκο που είναι μέσα τα δοχεία το πετάμε, για να μην δημιουργούνται παθογόνοι οργανισμοί.
13. Για να μεταφυτεύσουμε σε εξωτερικό χώρο χρειαζόμαστε 7- 10 ημέρες να σκληραγωγήσουμε τα φυτά που θα βγουν από το προστατευμένο εσωτερικό χώρο. Βγάζουμε τα φυτά 1 ώρα την πρώτη μέρα έξω και προσθέτουμε 1 ώρα την ημέρα. Αν δούμε ότι ο καιρός δεν το επιτρέπει καθυστερούμε την μεταφορά τους μέχρι να έχουμε ιδανικό καιρό για μερικές ημέρες.
Οδηγίες κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ
Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ