Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Πως ετοιμάζουμε το χώμα του κήπου για φύτευση. Βελτίωση του χώματος που έχουμε

Όλα ξεκινούν με το χώμα. Το χώμα του κήπου είναι το θεμέλιο ολόκληρου του κήπου. Δεν έχουμε όμως όλοι το ιδανικό χώμα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε το χώμα μας και να το κάνουμε ιδανικό.

Η κηπουρική δεν ξεκινά με τον σπόρο. Όλα ξεκινούν από το χώμα. Δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγικό κήπο χωρίς να έχουμε καλό χώμα.

Πολλοί λίγοι κηπουροί βρίσκουν χώμα αφράτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι από εμάς το φτιάξαμε με την πάροδο του χρόνου και συνεχείς προσθήκες.

Συγκεκριμένα εγώ βρήκα ένα χώμα που το χειμώνα λίμναζε το νερό και το καλοκαιρι γινόταν τσιμέντο. Τα θρεπτικά συστατικά τα είχε αλλα τι να το κάνεις όταν ήταν βαρύ και ενώ τα φυτά ξεκινούσαν μια χαρά στην πορεία η πεθαίναν η έμεναν εκεί να ζορίζονται.

Τι πρέπει να κατανοήσει κάποιος στην κηπουρική.

1. Η κηπουρική δεν είναι παίρνω έναν σπόρο και τον βάζω στο χώμα. Το καλό χώμα δίνει τροφή στα φυτά και βοηθά τις ρίζες τους να αναπτυχθούν να προχωρήσουν και να ψάξουν για νέα θρεπτικά συστατικά. Επίσης παρέχει στις ρίζες νερό και αέρα.

2. Οπωσδήποτε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέτετε με κάθε ευκαιρία οργανική ύλη. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το κομποστ, που έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. 

Και η καλά χωνεμένη κοπριά απαλλαγμένη όμως από σπόρους ζιζανίων και ασθενειες. Πρέπει να ξέρουμε από που παίρνουμε κοπριά δεν είναι κάτι απλό. Η κοπριά από το εμπόριο είναι μια καλή λύση.

3. Οργανική ύλη είναι και τα ξερά φύλλα του κήπου. Από δέντρα η κλήματα αρκεί να μην έχουν ραντιστεί με χημικές ουσίες που θα μεταφερθούν στο χώμα του κήπου, και θα δηλητηριάσουν το οικοσύστημα του κήπου.

Αν έχετε παρατηρήσει οπού ραντίζουν τα ζιζάνια με χημικά, το χώμα είναι σκληρό σαν τσιμέντο και φαίνεται νεκρό. Δεν φαίνεται νεκρό, είναι νεκρό.

Αν χτίσετε ένα καλό χώμα η κηπουρική είναι παιχνίδι και μας δίνει μόνο καρπούς και χαρά.

Τι είναι το χώμα

Το χώμα είναι ένα μείγμα από πετρώματα που διαλύονται με το πέρασμα του χρόνου, νεκρά φυτά και μικροοργανισμοί όπως σκουλήκια ζωντανά και νεκρά. Όλα αυτά αποτελούν την τροφή των φυτών μας.

 Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο όλα αυτά που χάνονται μεγαλώνοντας τα φυτά μας εμείς πρέπει να τα προσθέτουμε ξανά με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ποιο είναι το τέλειο χώμα

Ένα τέλειο χώμα αποτελείται από ίσα μέρη λάσπης, αργίλου,και άμμου. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

Εν τάχη να πούμε η περίσσεια από κάθε ένα από τα παραπάνω δημιουργεί και κάποιο πρόβλημα. Όπως η λάσπη συγκρατεί πολύ νερό και δεν αφήνει τον αέρα να περάσει στις ρίζες. Η άμμος στεγνώνει πολύ γρήγορα δεν έχει υγρασία και πέφτει βαριά. Ο άργιλος είναι κολλώδες και πνίγει τις ρίζες.

Μόνο η ισορροπία θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα στην κήπο.

Το ph του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6-7, και μπορούμε να το πάρουμε για ανάλυση σε κάποιον γεωπόνο η να κάνουμε μόνοι μας την μέτρηση με ιδικές ταινίες που υπάρχουν στο εμπόριο.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει το χώμα του κήπου μας είναι το Άζωτο (Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Είναι τα γράμματα που βλέπουμε σε κάθε συσκευασία λιπάσματος και δείχνει και το ποσοστό από το κάθε ένα που υπάρχει μέσα στην συσκευασία.

Τι προσφέρει το κομποστ και η κοπριά

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και στα δυο μπορούν επίσης να

 α) ελαφρύνουν το βαρύ χώμα, θα το κάνουν πιο αφράτο για να κυκλοφορεί ο αέρας στις ρίζες του φυτού.

β) βελτιώνει την συγκράτηση υγρασίας και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

γ) διευκολύνει το σκάψιμο και την φύτευση.

δ) ισορροπεί το ph και  παρέχει θρεπτικά συστατικά με αργή απελευθέρωση για τα φυτά.

ε) παρέχει τροφή για γαιοσκόλικες, έντομα, ευεργετικούς μύκητες και βακτήρια.

Τι προσθέτουμε στο χώμα του κήπου

Κομπόστ, κοπριά, ξερά φύλλα, άχυρα, τα ρίχνουμε το χειμώνα συνήθως προετοιμάζοντας  το χώμα για την Άνοιξη. 

Κομπόστ, κοπριά, κατά την διάρκεια της φύτευσης.

Ασβέστης σε σκόνη, όταν έχουμε όξινο χώμα για αυξήσουμε το pH.

Σπέρνουμε τριφύλλι, βρόμη το Φθινόπωρο και την Άνοιξη σκάβουμε το χώμα ανακατεύοντας μέσα αυτά τα φυτά.

Άμμος, δεν ρίχνουμε άμμο από παραλίες, υπάρχει πιο χοντρή άμμος ειδικά για αυτήν την χρήση.

Δείτε 6 ακόμα υλικά που θα βοηθήσουν το χώμα του κήπου ΕΔΩ.

Στην γη δεν αρέσει να είναι γυμνή όταν δεν καλλιεργούμε κάτι σε αυτήν, και να δέρνεται από βροχή, αέρα η τον ήλιο, σκεπάστε το χώμα του κήπου όταν δεν έχει φυτά, με πράσινη βλάστηση όπως είπαμε παραπάνω η ξερά άχυρα η φύλλα.

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός μια σειρά από βοηθητικά άρθρα θα βρεις ΕΔΩ.

Αν καλλιεργείς σε γλάστρες θα βρεις επίσης χρήσιμα άρθρα για σένα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Καλαμπόκι, πως σπέρνουμε και καλλιεργούμε καλαμπόκι στον κήπο η ζαρντινιέρα

Το γλυκό καλαμπόκι είναι το είδος του καλαμποκιού, που συνοδεύει τα πιάτα μας. Υπάρχει το λευκό, το κίτρινο, και το δίχρωμο γλυκό καλαμπόκι.

Το γλυκό καλαμπόκι επικονιάζεται με τον αέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο ένα φυτό μόνο του. Θέλουμε μια ομάδα φυτών σε μια περιοχή το ένα κοντά στο άλλο αλλα όχι σε σειρά.

Σπέρνουμε σε εξωτερικό χώρο απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι που να χωράει τουλάχιστον 2 σειρές από 4-5 φυτά.

Στο καλαμπόκι δεν αρέσουν οι μεταφυτευσεις και καλό είναι να το σπειρουμε 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης. Έχει μακρά περίοδο ανάπτυξης και χρειάζεται αρκετό καιρό για να μας δώσει καλαμπόκια.

Για να βλαστίσει ο σπόρος του καλαμποκιού χρειάζεται θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου.

Σε περιοχές που αργεί αυτή η θερμοκρασία για να προλάβουν την εποχή καλλιέργειας στρώνουν μαύρο νάιλον στο χώμα και το σπέρνουν μέσα σε τρύπες που ανοίγουν.

Η καλλιέργεια γίνεται σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση και αφράτο. Ποτίζουμε ανά διαστήματα για να γίνει το καλαμπόκι μας ζουμερό, γιατί η μικρή καλλιέργεια διαφέρει από εκείνη του χωραφιού που παίρνει την υγρασία από το χωράφι.

Σπείρετε το καλαμπόκι σε περισσότερες από μια σειρά αν είναι δυνατόν για να γίνει σωστά η επικονίαση και να έχουν τα καλαμπόκια σποριά αλλιως θα μεινουν λειψά.

Όταν τα φυτά φτάσουν τα 10 εκατοστά αραιώστε ώστε να έχει απόσταση 30-40 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Αν θέλετε να μην ποτίζετε συχνά το καλαμπόκι απλώστε μια στρώση άχυρα στις ρίζες για να κρατούν υγρασία.

Χησιμοποιήστε τα καλαμπόκια αμέσως μετά την συγκομιδή. Έχουν την τάση να στεγνώνουν όσο μένουν. Μπορούμε να καταψύξουμε το καλαμπόκι για απόθεμα το χειμώνα.

Βίντεο με θέμα το καλαμπόκι θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Μελιτζάνα, πως την σπέρνουμε την καλλιεργούμε στον κήπο η σε γλάστρα.

Οι μελιτζάνες είναι ένα ακόμα λαχανικό της θερμής περιόδου που την μαζεύουμε από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Το βασικό συστατικό του μουσακά μας δίνει την τέλεια γεύση αν καλλιεργηθεί στον δικό μας κήπο.

Η μελιτζάνα στην  πατρίδα της την νότια Ασία υπάρχει σε άγρια μορφή και είναι πολυετές φυτό.

Στην πατρίδα μας όμως είναι καταδικασμένη να πεθάνει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ με πιο χαμηλή λίγο καθυστερούν.

Ξεκινάμε την σπορά όταν οι θερμοκρασίες είναι σε αυτά τα επίπεδα, η ακολουθούμε την δεύτερη επιλογή και σπέρνουμε 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό, σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία.

Βίντεο με την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Οι σπόροι σε αυτές τις θερμοκρασίες που είπαμε φυτρώνουν σε  7-14 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία.

Τα νεαρά φυτά δεν μπορούν να βγουν στο κήπο η στις γλάστρες μας πριν ο καιρός ζεστάνει αρκετά.

Τις φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου που το χώμα είναι αφράτο και έχει καλή αποστράγγιση.

Καλλιεργείται επίσης άριστα σε γλάστρα στο μπαλκόνι αρκεί να της εξασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες.

Έχουμε πολλές ποικιλίες σε μακριές η φλάσκες και σε χρώματα από σκούρο μωβ μέχρι λευκό. Οι λεύκες ποικιλίες είναι λιγότερο πικρές στην γεύση.

Ίσως χρειαστούν ένα είδος υποστήριξης όταν έχουν τους καρπούς που από το βάρος μπορεί να σπάσουν κλαδιά.

Λιπαίνουμε μια φορά κάθε 20-30 ημέρες με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Μην βρέχετε τα φύλλα της στην διάρκεια του ποτίσματος.

Η μελιτζάνα θα μας δώσει καρπούς σε περίπου 60 - 80 ημέρες μετά την φύτευση. Οι καρποί καλό είναι να μην αφήνονται να γίνουν τεράστιοι. Έχουν καλύτερη γεύση μικρότεροι.

Μην την αφήσετε να διψάσει αλλα ούτε να το παρακάνετε με το νερό. Μια μέτρια ποσότητα που κρατάει υγρό το χώμα είναι ότι πρέπει.

Μια σειρά βίντεο με την καλλιέργεια της θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πιπεριές, σπορά και καλλιέργεια για να μαζέψουμε καρπούς.

Οι πιπεριές είναι διάσημο λαχανικό της θερμής περιόδου, με πολλές ποικιλίες και πολλά χρώματα. Στολίζουν τους κήπους και μετά τα πιάτα μας με τις γεύσεις τους, γλυκές η καυτερές.

Είναι το μόνο λαχανικό που αντιστέκεται με πείσμα σε όλα τα παράσιτα του κήπου, και πάντα προσφέρουν κάτι σε όποιον αγαπά το γλυκό, το πικάντικο, η το καυτερό στην γεύση του.

Έχουμε δυο είδη πιπεριάς την γλυκιά και την καυτερή. Οι γλυκές πιπεριές δεν περιέχουν καψαικίνη μια ουσία που έχουν οι καυτερές και τους δίνει την καυτερή γεύση.

Οι κόκκινες και οι πράσινες φλάσκες που βλέπουμε στα ράφια του μανάβικου είναι στην ουσία καρποί του ίδιου φυτού. Αν αφήσουμε τις πράσινες πιπεριές πάνω στο φυτό να ωριμάσουν περισσότερο θα γίνουν κόκκινες εξαιτίας  της αύξησης της βιταμίνης C.

Οι πιπεριά είναι λαχανικό της θερμής περιόδου και σπέρνεται όταν η θερμοκρασία ανέβει από 20 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Αν περιμένουμε αυτήν την θερμοκρασία θα χάσουμε μέρος της παραγωγής. Για αυτό σπέρνουμε τις αργόπορες πιπεριές σε εσωτερικό χώρο με αυτές τις θερμοκρασίες 8 περίπου εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό στην περιοχή μας. Σε βάθος όχι μεγαλύτερο από ένα εκατοστό. Τα φυτά μπορεί να κάνουν από 10 έως και 40 ημέρες για να βλαστίσουν.

Βίντεο με την σπορά της θα βρειτε ΕΔΩ.

Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά στον κήπο η σε γλάστρα αφού ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό.

Οπωσδήποτε σκληραγωγούμε τα φυτά μας με τον τρόπο που περιγράφεται ΕΔΩ.

Τα φυτά έχουν ανάγκη από πλήρες φως του ηλίου και επιλέγουμε το πιο ηλιόλουστο σημείο του για να της φυτέψουμε.

Δεν τους αρέσει το νερό στις ρίζες τους οπότε φυτέψτε τις σε χώμα που έχει καλή αποστράγγιση και δεν συγκρατεί νερό. Ενσωματώστε στο χώμα κομποστ που είναι πλούσια οργανική ύλη πριν τις φυτέψετε

Λιπαίνουμε όπως τα αλλα λαχανικά με βιολογικό λίπασμα κάθε 20-30 ημέρες και ενδιάμεσα μπορούμε να ποτίσουμε με ένα υγρό λίπασμα.

Οι πιπεριές λατρεύουν τα άλατα epsom ρίξτε μια κουταλιά στο λάκκο που θα τις φυτέψετε και μετά μπορείτε ανά διαστήματα να προσθέσετε και μια κουταλιά στο νερό από ένα ποτιστήρι.

Ίσως να χρειαστούν μια μικρή στήριξη περισσότερο στα κλαδιά που βαραίνουν από τους καρπούς και πολλές φορές σπάνε.

Μια σειρά από βίντεο αφιερωμένα στην πιπεριά θα βρειτε ΕΔΩ.

Μάθε να καλλιεργείς κολοκύθια ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αφίδες, πως να τις εντοπίσετε πάνω στα φυτά, και να απαλλαγείτε από αυτές.

Αν εντοπίσετε μια συστάδα από μικρά άσπρα προ πράσινα ζουζούνια στα φυτά σας, κατά πάσα πιθανότητα σας έχουν επισκεφθεί αφίδες.

Οι αφίδες τρυπώνουν σε όλους τους κήπους κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 2-3 φορές για να μην πω κάθε χρόνο θα αντιμετωπίσετε στην κηπουρική σας καριέρα τις αφίδες.

Είναι μικρά μαλακά έντομα που ζουν ρουφώντας τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά.

Ο αυξανόμενος αριθμός τους μπορεί να αποδυναμώσει εντελώς ένα φυτό. Δεν σταματούν μέχρι το φυτό να πεθάνει, και να μετακομίσουν στο επόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό τους.

Αυτό όπως μπορείτε να φανταστείτε μπορεί να καταστρέψει έναν ολόκληρο κήπο αν δεν τις εντοπίσουμε όσο είναι νωρίς.

Σε μια εποχή γεννιούνται αρκετές γενιές από αυτές για αυτό ελέγχουμε τακτικά τα φυτά μας και η αντιμετώπιση γίνετε αμεσα πριν πολλαπλασιαστούν.

Η αντιμετώπιση τους όταν είναι στην αρχή είναι εύκολη, σε αντίθεση με μετά που θα είναι πολλές και θα μας γίνουν πονοκέφαλος.

Οι αφίδες είναι μικρές με πολύ προσοχή μπορούμε να τις εντοπίσουμε αν είναι μικρός ο αριθμός τους, είναι σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι. 

Τα χρώματα τους ποικίλουν σε μαύρο, άσπρο, καφέ, κίτρινο, ανοιχτό πράσινο,γκρι.

Δεν έχουν φτερά τα αποκτούν όμως όταν αυξάνεται ο πληθυσμός και μειώνεται η τροφή. Τότε θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο φυτό.

Αναπτύσσονται σε μικρές η μεγάλες ομάδες κριμένες κάτω από τα φύλλα των φυτών. Αν δείτε ένα φύλλο να είναι γυρισμένο, να έχει παράξενες καμπύλες, η ανομοιόμορφη επιφάνεια, κοιτάξτε από κάτω.

Τρέφονται με όλα τα φυτά αλλα εντοπίζουμε και αφίδες που έχουν προτίμηση σε κάποια φυτά όπως η φασολιά, λάχανο, πατάτα πεπόνι ακόμα και τριανταφυλλιά.

Μπορούν να προσβάλουν όλα τα μέρη του φυτού χωρίς διακρίσεις.

Αντιμετώπιση

Κάνουμε μια καλή πλύση της περιοχές με νερό που έχουμε μέσα διαλύσει λίγο πράσινο σαπούνι. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε ακόμα και ένα βρεγμένο πανί για να καθαρίσετε την περιοχή.

Κάνουμε ψεκασμό με neem oil είναι ένα μειγμα που περιέχει το έλαιο και θα βρειτε την συνταγή ΕΔΩ,

και το βίντεο με την εφαρμογή του ΕΔΩ

Θα πρέπει να συνεχίσετε την εφαρμογή κάθε 2 ημέρες για 2 εβδομάδες πριν αποφασίσετε ότι απαλλαχτήκατε από αυτές.

Μπορούμε να προλάβουμε τον σχηματισμό τους ελέγχοντας τακτικά τα φυτά μας και κάνοντας προληπτικούς ψεκασμούς με το διάλειμμα neem.

Μάθε για τον περονόσπορο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...