Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Βασιλικός, σπέρνουμε, φυτεύουμε και φροντίζουμε βασιλικό στον κήπο των αρωματικών

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό φυτό της θερμής περιόδου. Αρωματίζει πολλά πιάτα στην κουζίνα μας και είναι το βασικό υλικό της σάλτσας πέστο.

Καλλιεργούμε βασιλικό όταν έχουν περάσει τα κρύα και μαζεύουμε τακτικά τα φύλλα του για να δυναμώνει το φυτό.

Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού για την κουζίνα συνήθως καλλιεργούμε τον πράσινο πλατύφυλλο τον ιταλικό που έχει πιο γλυκιά γεύση. Ο κόκκινος είναι λιγότερο γλυκός.

Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε εξωτερικό χώρο το καλοκαιρι και όταν η ζεστή είναι ομοιόμορφη νύχτα και μέρα, για αυτό σχεδιάζουμε την σπορά τις σωστές ημερομηνίες.

Για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο καλλιέργειας ιδιαίτερα στης πιο κρύες περιοχές κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα της Άνοιξης.

Σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου τα φυτά μας θα εμφανιστούν σε περίπου 5-10 ημέρες. Κρατάμε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε εξωτερικό χώρο και την νύχτα να μην πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου.

Μην βιαστείτε να τον βγάλετε έξω αν δεν υπάρχουν οι σωστές θερμοκρασίες γιατί θα χαλάσει.

Μπορεί να επιβιώσει σε ημισκιερό μέρος αλλα προτιμούμε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο για τον βασιλικό που να έχει τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο.

Χρειάζεται καλής ποιότητας χώμα που να κρατά υγρασία αλλα να στραγγίζει το περίσσευμα του νερού.

Αναπτύσσεται άριστα σε γλάστρα γιατί του εξασφαλίζει καλύτερη αποστράγγιση νερού.

Σπέρνουμε τους σπόρους σε 5 εκατοστά το πολύ, βάθος, και κρατάμε υγρό το χώμα μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι. Όσο αραιά κι αν τον σπειρουμε θα χρειαστεί αραίωση γιατί οι σπόροι του είναι πολύ μικροί.

Μπορεί να καλλιεργηθεί δίπλα στις ντομάτες στον κήπο βελτιώνοντας το άρωμα τους.

Μόλις τα φυτά φτάσουν περίπου 10 εκατοστά και έχουν 6 κανονικά φύλλα κόβουμε την κορυφή. Με αυτό τον τρόπο τον αναγκάζουμε να αρχίσει να διακλαδίζεται και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε νέο κλαδί που έχει αυτές τις προδιαγραφές.

Έτσι έχουμε ωραία φυτά και πλούσιο φύλλωμα. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει 25 βαθμούς Κελσίου το φυτό θα δώσει τα καλύτερα του.

Μπορούμε να μαζέψουμε βασιλικό και να τον βάλουμε σε μπολ στην κατάψυξη για χρήση τον χειμώνα που δεν υπάρχει.

Βίντεο με το πως συντηρούμε αρωματικά στην κατάψυξη ΕΔΩ.

Εκτός από την κατάψυξη μπορούμε να τον αποξηράνουμε σε σκιερό μέρος 4-5 ημέρες, να τα τρίψετε και να γεμίσετε το βάζο της κουζίνας.

Αν κόψουμε κλαδί βασιλικού και το βάλουμε σε νερό, σε μερικές ημέρες θα πετάξει ρίζες και θα έχουμε ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε.

Όλη η διαδικασία ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πυρεθρίνη, το βιολογικό φυσικό εντομοκτόνο για τα φυτά

Φυσικό εντομοκτόνο που προέρχεται από κάποια είδη χρυσανθέμου. Η εξαγωγή του πύρεθρου γίνεται σε ιδικά εργαστήρια με την μέθοδο της εκχύλισης.

KENPEI - KENPEI's photo

Θα βρούμε σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων έτοιμα σκευάσματα. Υπάρχουν και χημικά σκευάσματα όμως εμείς θέλουμε την φυσική πυρεθρίνη, που είναι για βιολογική καλλιέργεια.

Επαναλαμβάνουμε τους ψεκασμούς σε έντονο πρόβλημα, γιατί η σύσταση του αναδομείται μέσα σε 48 ώρες για να μην προκαλεί ζημιά στο οικοσύστημα. Παραμένει στο φυτό σαν αβλαβή ουσία, δεν είναι ενεργό.

Οδηγίες για κάθε σκεύασμα υπάρχουν πάνω στην συσκευασία.

Ο ψεκασμός με πύρεθρο γίνεται απογευματινές ώρες.

Η δράση του πύρεθρου στα έντομα είναι παράλυση και μετά θάνατος. Για να έχουμε δράση πρέπει να ψεκάσουμε όλο το φύλλο και από την κάτω μεριά.

Tanacetum cinerariifolium, εικονογράφηση από τον Köhler.

48 ώρες μετά μπορούμε να μαζέψουμε τους καρπούς και με ένα καλό πλύσιμο να τους καταναλώσουμε.

Η φυσική πυρεθρίνη είναι 100% φυσικό προϊόν και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο στην βιολογική καλλιέργεια ενάντια κυρίως στην καπνιά

Περισσότερα για την ασθένεια της καπνιάς θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καπνιά, ο μύκητας που αργοπεθαίνει τα φυτά μας

Η καπνιά είναι  μια μυκητολογική ασθένεια των φυτών και των δέντρων του κήπου, που παρουσιάζεται με μια έντονη μαυρίλα πάνω στα φύλλα και τους καρπούς του φυτού.

Στην ουσία είναι εκκρίματα εντόμων όπως η αφίδα, κοκκοειδή, ψώρα η ψευδόκοκκο που συντηρούν τον μύκητα που τρέφεται από αυτά. Η καπνιά συντηρείται στην ουσία από αυτά τα έντομα και ευνοείται από τις συνθήκες που παράγουν αυτά τα έντομα.

Η υγρασία σε συνδυασμό με την υγρασία και τον κακό αερισμό των φυτών συντελούν στην εξάπλωση των εντόμων και κατά συνέπεια αυτού του μύκητα.

Προσβάλει συνήθως καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, και τα συγγενή του χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτά αλλα μπορεί να εξαπλωθεί και σε αλλα φυτά του κήπου όπως αλλα δέντρα, θάμνους, αμπέλι,και λαχανικά.

Επίσης μπορεί να την δούμε και σε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν κάνει καμία εξαίρεση.

Η καπνιά δεν προκαλεί άμεση ζημιά, συνήθως την ζημιά την προκαλούν τα έντομα που την συνοδεύουν. Αλλά η εξάπλωση αυτοί του σκοτεινού πέπλου πάνω στα φύλλα εμποδίζει την φωτοσύνθεση.

Χωρίς την φωτοσύνθεση το φυτό δεν αναπτύσσεται και δεν παράγει. Είναι καταδικασμένο να πεθάνει.

Αντιμετώπιση

Κλαδεύουμε σχολαστικά το φυτό δημιουργώντας αερισμό.

Κάνουμε τακτικούς ψεκασμού με φυσική πυρεθρίνη  που θα βρούμε στα καταστήματα γεωργικών ειδών. Αν είναι δυνατόν κάθε 2 ημέρες.

Δες τι είναι και πως χρησιμοποιείται η φυσική πυρεθρίνη ΕΔΩ


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως ετοιμάζουμε το χώμα του κήπου για φύτευση. Βελτίωση του χώματος που έχουμε

Όλα ξεκινούν με το χώμα. Το χώμα του κήπου είναι το θεμέλιο ολόκληρου του κήπου. Δεν έχουμε όμως όλοι το ιδανικό χώμα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε το χώμα μας και να το κάνουμε ιδανικό.

Η κηπουρική δεν ξεκινά με τον σπόρο. Όλα ξεκινούν από το χώμα. Δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγικό κήπο χωρίς να έχουμε καλό χώμα.

Πολλοί λίγοι κηπουροί βρίσκουν χώμα αφράτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι από εμάς το φτιάξαμε με την πάροδο του χρόνου και συνεχείς προσθήκες.

Συγκεκριμένα εγώ βρήκα ένα χώμα που το χειμώνα λίμναζε το νερό και το καλοκαιρι γινόταν τσιμέντο. Τα θρεπτικά συστατικά τα είχε αλλα τι να το κάνεις όταν ήταν βαρύ και ενώ τα φυτά ξεκινούσαν μια χαρά στην πορεία η πεθαίναν η έμεναν εκεί να ζορίζονται.

Τι πρέπει να κατανοήσει κάποιος στην κηπουρική.

1. Η κηπουρική δεν είναι παίρνω έναν σπόρο και τον βάζω στο χώμα. Το καλό χώμα δίνει τροφή στα φυτά και βοηθά τις ρίζες τους να αναπτυχθούν να προχωρήσουν και να ψάξουν για νέα θρεπτικά συστατικά. Επίσης παρέχει στις ρίζες νερό και αέρα.

2. Οπωσδήποτε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέτετε με κάθε ευκαιρία οργανική ύλη. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το κομποστ, που έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. 

Και η καλά χωνεμένη κοπριά απαλλαγμένη όμως από σπόρους ζιζανίων και ασθενειες. Πρέπει να ξέρουμε από που παίρνουμε κοπριά δεν είναι κάτι απλό. Η κοπριά από το εμπόριο είναι μια καλή λύση.

3. Οργανική ύλη είναι και τα ξερά φύλλα του κήπου. Από δέντρα η κλήματα αρκεί να μην έχουν ραντιστεί με χημικές ουσίες που θα μεταφερθούν στο χώμα του κήπου, και θα δηλητηριάσουν το οικοσύστημα του κήπου.

Αν έχετε παρατηρήσει οπού ραντίζουν τα ζιζάνια με χημικά, το χώμα είναι σκληρό σαν τσιμέντο και φαίνεται νεκρό. Δεν φαίνεται νεκρό, είναι νεκρό.

Αν χτίσετε ένα καλό χώμα η κηπουρική είναι παιχνίδι και μας δίνει μόνο καρπούς και χαρά.

Τι είναι το χώμα

Το χώμα είναι ένα μείγμα από πετρώματα που διαλύονται με το πέρασμα του χρόνου, νεκρά φυτά και μικροοργανισμοί όπως σκουλήκια ζωντανά και νεκρά. Όλα αυτά αποτελούν την τροφή των φυτών μας.

 Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο όλα αυτά που χάνονται μεγαλώνοντας τα φυτά μας εμείς πρέπει να τα προσθέτουμε ξανά με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ποιο είναι το τέλειο χώμα

Ένα τέλειο χώμα αποτελείται από ίσα μέρη λάσπης, αργίλου,και άμμου. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

Εν τάχη να πούμε η περίσσεια από κάθε ένα από τα παραπάνω δημιουργεί και κάποιο πρόβλημα. Όπως η λάσπη συγκρατεί πολύ νερό και δεν αφήνει τον αέρα να περάσει στις ρίζες. Η άμμος στεγνώνει πολύ γρήγορα δεν έχει υγρασία και πέφτει βαριά. Ο άργιλος είναι κολλώδες και πνίγει τις ρίζες.

Μόνο η ισορροπία θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα στην κήπο.

Το ph του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6-7, και μπορούμε να το πάρουμε για ανάλυση σε κάποιον γεωπόνο η να κάνουμε μόνοι μας την μέτρηση με ιδικές ταινίες που υπάρχουν στο εμπόριο.

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει το χώμα του κήπου μας είναι το Άζωτο (Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Είναι τα γράμματα που βλέπουμε σε κάθε συσκευασία λιπάσματος και δείχνει και το ποσοστό από το κάθε ένα που υπάρχει μέσα στην συσκευασία.

Τι προσφέρει το κομποστ και η κοπριά

Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και στα δυο μπορούν επίσης να

 α) ελαφρύνουν το βαρύ χώμα, θα το κάνουν πιο αφράτο για να κυκλοφορεί ο αέρας στις ρίζες του φυτού.

β) βελτιώνει την συγκράτηση υγρασίας και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.

γ) διευκολύνει το σκάψιμο και την φύτευση.

δ) ισορροπεί το ph και  παρέχει θρεπτικά συστατικά με αργή απελευθέρωση για τα φυτά.

ε) παρέχει τροφή για γαιοσκόλικες, έντομα, ευεργετικούς μύκητες και βακτήρια.

Τι προσθέτουμε στο χώμα του κήπου

Κομπόστ, κοπριά, ξερά φύλλα, άχυρα, τα ρίχνουμε το χειμώνα συνήθως προετοιμάζοντας  το χώμα για την Άνοιξη. 

Κομπόστ, κοπριά, κατά την διάρκεια της φύτευσης.

Ασβέστης σε σκόνη, όταν έχουμε όξινο χώμα για αυξήσουμε το pH.

Σπέρνουμε τριφύλλι, βρόμη το Φθινόπωρο και την Άνοιξη σκάβουμε το χώμα ανακατεύοντας μέσα αυτά τα φυτά.

Άμμος, δεν ρίχνουμε άμμο από παραλίες, υπάρχει πιο χοντρή άμμος ειδικά για αυτήν την χρήση.

Δείτε 6 ακόμα υλικά που θα βοηθήσουν το χώμα του κήπου ΕΔΩ.

Στην γη δεν αρέσει να είναι γυμνή όταν δεν καλλιεργούμε κάτι σε αυτήν, και να δέρνεται από βροχή, αέρα η τον ήλιο, σκεπάστε το χώμα του κήπου όταν δεν έχει φυτά, με πράσινη βλάστηση όπως είπαμε παραπάνω η ξερά άχυρα η φύλλα.

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός μια σειρά από βοηθητικά άρθρα θα βρεις ΕΔΩ.

Αν καλλιεργείς σε γλάστρες θα βρεις επίσης χρήσιμα άρθρα για σένα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Καλαμπόκι, πως σπέρνουμε και καλλιεργούμε καλαμπόκι στον κήπο η ζαρντινιέρα

Το γλυκό καλαμπόκι είναι το είδος του καλαμποκιού, που συνοδεύει τα πιάτα μας. Υπάρχει το λευκό, το κίτρινο, και το δίχρωμο γλυκό καλαμπόκι.

Το γλυκό καλαμπόκι επικονιάζεται με τον αέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο ένα φυτό μόνο του. Θέλουμε μια ομάδα φυτών σε μια περιοχή το ένα κοντά στο άλλο αλλα όχι σε σειρά.

Σπέρνουμε σε εξωτερικό χώρο απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι που να χωράει τουλάχιστον 2 σειρές από 4-5 φυτά.

Στο καλαμπόκι δεν αρέσουν οι μεταφυτευσεις και καλό είναι να το σπειρουμε 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης. Έχει μακρά περίοδο ανάπτυξης και χρειάζεται αρκετό καιρό για να μας δώσει καλαμπόκια.

Για να βλαστίσει ο σπόρος του καλαμποκιού χρειάζεται θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου.

Σε περιοχές που αργεί αυτή η θερμοκρασία για να προλάβουν την εποχή καλλιέργειας στρώνουν μαύρο νάιλον στο χώμα και το σπέρνουν μέσα σε τρύπες που ανοίγουν.

Η καλλιέργεια γίνεται σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση και αφράτο. Ποτίζουμε ανά διαστήματα για να γίνει το καλαμπόκι μας ζουμερό, γιατί η μικρή καλλιέργεια διαφέρει από εκείνη του χωραφιού που παίρνει την υγρασία από το χωράφι.

Σπείρετε το καλαμπόκι σε περισσότερες από μια σειρά αν είναι δυνατόν για να γίνει σωστά η επικονίαση και να έχουν τα καλαμπόκια σποριά αλλιως θα μεινουν λειψά.

Όταν τα φυτά φτάσουν τα 10 εκατοστά αραιώστε ώστε να έχει απόσταση 30-40 εκατοστά το ένα από το άλλο.

Αν θέλετε να μην ποτίζετε συχνά το καλαμπόκι απλώστε μια στρώση άχυρα στις ρίζες για να κρατούν υγρασία.

Χησιμοποιήστε τα καλαμπόκια αμέσως μετά την συγκομιδή. Έχουν την τάση να στεγνώνουν όσο μένουν. Μπορούμε να καταψύξουμε το καλαμπόκι για απόθεμα το χειμώνα.

Βίντεο με θέμα το καλαμπόκι θα βρειτε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...