Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό φυτό της θερμής περιόδου. Αρωματίζει πολλά πιάτα στην κουζίνα μας και είναι το βασικό υλικό της σάλτσας πέστο.
Καλλιεργούμε βασιλικό όταν έχουν περάσει τα κρύα και μαζεύουμε τακτικά τα φύλλα του για να δυναμώνει το φυτό.
Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού για την κουζίνα συνήθως καλλιεργούμε τον πράσινο πλατύφυλλο τον ιταλικό που έχει πιο γλυκιά γεύση. Ο κόκκινος είναι λιγότερο γλυκός.
Καλλιεργείται πολύ εύκολα σε εξωτερικό χώρο το καλοκαιρι και όταν η ζεστή είναι ομοιόμορφη νύχτα και μέρα, για αυτό σχεδιάζουμε την σπορά τις σωστές ημερομηνίες.
Για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο καλλιέργειας ιδιαίτερα στης πιο κρύες περιοχές κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο 6 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα της Άνοιξης.
Σε θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου τα φυτά μας θα εμφανιστούν σε περίπου 5-10 ημέρες. Κρατάμε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε εξωτερικό χώρο και την νύχτα να μην πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου.
Μην βιαστείτε να τον βγάλετε έξω αν δεν υπάρχουν οι σωστές θερμοκρασίες γιατί θα χαλάσει.
Μπορεί να επιβιώσει σε ημισκιερό μέρος αλλα προτιμούμε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο για τον βασιλικό που να έχει τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο.
Χρειάζεται καλής ποιότητας χώμα που να κρατά υγρασία αλλα να στραγγίζει το περίσσευμα του νερού.
Αναπτύσσεται άριστα σε γλάστρα γιατί του εξασφαλίζει καλύτερη αποστράγγιση νερού.
Σπέρνουμε τους σπόρους σε 5 εκατοστά το πολύ, βάθος, και κρατάμε υγρό το χώμα μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι. Όσο αραιά κι αν τον σπειρουμε θα χρειαστεί αραίωση γιατί οι σπόροι του είναι πολύ μικροί.
Μπορεί να καλλιεργηθεί δίπλα στις ντομάτες στον κήπο βελτιώνοντας το άρωμα τους.
Μόλις τα φυτά φτάσουν περίπου 10 εκατοστά και έχουν 6 κανονικά φύλλα κόβουμε την κορυφή. Με αυτό τον τρόπο τον αναγκάζουμε να αρχίσει να διακλαδίζεται και το επαναλαμβάνουμε σε κάθε νέο κλαδί που έχει αυτές τις προδιαγραφές.
Έτσι έχουμε ωραία φυτά και πλούσιο φύλλωμα. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει 25 βαθμούς Κελσίου το φυτό θα δώσει τα καλύτερα του.
Μπορούμε να μαζέψουμε βασιλικό και να τον βάλουμε σε μπολ στην κατάψυξη για χρήση τον χειμώνα που δεν υπάρχει.
Βίντεο με το πως συντηρούμε αρωματικά στην κατάψυξη ΕΔΩ.
Εκτός από την κατάψυξη μπορούμε να τον αποξηράνουμε σε σκιερό μέρος 4-5 ημέρες, να τα τρίψετε και να γεμίσετε το βάζο της κουζίνας.
Αν κόψουμε κλαδί βασιλικού και το βάλουμε σε νερό, σε μερικές ημέρες θα πετάξει ρίζες και θα έχουμε ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε.
Όλη η διαδικασία ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ