Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Δικέντρα, πως να φυτέψουμε, να φροντίσουμε και να μεγαλώσουμε μια ¨ματωμένη καρδιά¨.

Το υπέροχο αυτό λουλούδι έχει δυο ονομασίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τα δυο κορυφές που υπάρχουν στο άνθος της, ενώ το δεύτερο έχει να κάνει με το σχήμα του που είναι σαν σπασμένη καρδιά και από κάτω στάζει ένα δάκρυ.

Είναι φυτό που ευδοκιμεί στην σκιά, και έχει ανακηρυχθεί ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά του 19ου αιώνα.

Τίποτα δεν συγκρίνετε με το τοξωτό χαριτωμένο κλαδί πάνω στο οποίο κρέμονται μια σειρά ροζ η άσπρες καρδιές. Το φυτό μπορείτε να το βρειτε ακόμα και με το όνομα,  λουκέτο της γυναίκας , η καρδιά της κυρίας.

Ανθίζει την Άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού, και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο. Είναι μικρός θάμνος που προτιμά την υγρασία και την σκιά.

Αν συνεχίσουμε να το ποτίζουμε διαιρείτε το φύλλωμα του σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Υπάρχουν 3 χρώματα σε κόκκινο, ροζ και λευκό.

Μπορείτε να την αποκτήσετε από βολβό που θα βρειτε στα φυτώρια στο τέλος του χειμώνα και αρχές της Άνοιξης, την εποχή που φυτεύεται, σε γλάστρα η στον κήπο σε ανάλαφρο χώμα καλής ποιότητας.

Ανοίγουμε ένα λάκκο βάθους 5 εκατοστών και λίγο μεγαλύτερο από τον βολβό που έχουμε. Τοποθετούμε μέσα τον βολβό του φυτού και σκεπάζουμε με αφράτο χώμα. Ποτίζουμε να υγροποιηθεί καλά το χώμα.

Αν θέλουμε μπορούμε να την ποτίσουμε με λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα την περίοδο της ανθοφορίας για να της δώσουμε δύναμη. Πέρα από αυτό η δικέντρα θα ανθίσει για εμάς χωρίς να μας ζορίσει παραπάνω.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρούμε το χώμα της υγρό και μετά την άνθηση, για να διατηρήσει το πράσινο φύλλωμα όλο το καλοκαιρι και να δώσουμε δυνατότητα στον βολβό να μαζέψει δυνάμεις για να ανθίσει ξανά την επόμενη Άνοιξη.

Με τα πρώτα κρύα το φύλλωμα θα ξεραθεί και θα πέσει. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο μέχρι να περάσει ο χειμώνας και να δούμε ξανά νέα βλαστάρια να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Βρείτε την καταλληλη θέση από την αρχή για να μην χρειαστεί να πειράζετε συνεχώς τον βολβό, δεν της αρέσει να μετακινείται. Θα την έχετε για χρόνια στο ίδιο σημείο να ανθίζει κάθε χρόνο.

Μπορεί να απειληθεί από αφίδες η ωίδιο, για αυτό κάνουμε τακτικούς ελέγχους και αν δούμε κάτι τέτοιο επεμβαίνουμε όπως και στα αλλα φυτά του κήπου με βιολογικό εντομοκτόνο.

Τα άνθη μπορούμε να τα μαζέψουμε το πρωί να τα στεγνώσουμε να τα κλείσουμε στις σελίδες ενός βιβλίου, και αφού αποξηρανθούν στολίζουμε κάρτες με αυτά.

Μάθε να καλλιεργείς πανσέδες ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πανσέδες, η σπορά , η καλλιέργεια και η φροντίδα τους σε κήπο η μπαλκόνι.

Πανσέδες, τα πολύχρωμα λουλούδια με άνθος ένα πρόσωπο, στολίζουν με τα χρώματα τους του Ανοιξιάτικους και Φθηνοπωρινούς κήπους, πλατείες, ολόκληρες πόλεις και χωριά.

Οι πανσέδες έχουν πέταλα με τις πιο ευρύτερες σειρές, εντόνων και φωτεινών χρωμάτων, που τους κάνει ακαταμάχητους στην διακόσμηση μέσα σε έναν κήπο.

Είναι το ίδιο όμορφοι μόνοι τους, όλοι μαζί σε ίδιο η διαφορετικό χρώμα.    Καλλιεργούνται κυρίως τις δυο δροσερές εποχές χωρίς πολύ ζέστη, γιατί δεν είναι ανθεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες. Αντέχουν περισσότερο στο κρύο παρά στην ζέστη. 

Ξεκινάμε σπορά δυο φορές τον χρόνο σε δοχεία η στο έδαφος.

α) Στο τέλος του χειμώνα 8 εβδομάδες πριν τα τελευταία κρύα για καλοκαιρινή καλλιέργεια.

β) Στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου ανάλογα την περιοχή, για φθινοπωρινή καλλιέργεια.

Οι σπόροι θα βλαστίσουν σε 1-3 εβδομάδες σε θερμοκρασία 10- 15 βαθμούς Κελσίου.

Αν κάνουμε σπορείο μεταφυτεύουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση μόλις αναπτυχθούν λίγο. Η απόσταση φύτευσης είναι περίπου 10 εκατοστά.

Αν επιλέξετε γλάστρες φυτέψτε σε γλάστρα περίπου 30 εκατοστά να τους δώσετε χώρο να απλωθούν.

Τοποθετήστε στο πιο δροσερό μέρος του κήπου και αποφύγετε όπου χτυπάει ο ήλιος τις μεσημεριανές ώρες, και ανεβαίνει η θερμοκρασία πολύ.

Έχουν ανάγκη από αρκετό πότισμα. Μην αφήνετε το χώμα τους να στεγνώσει, έχω παρατηρήσει ότι τις βροχερές μέρες οι πανσέδες έχουν καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ευρωστία.

Αφαιρείτε τακτικά τα ξερά άνθη για να ενθαρρύνετε το φυτό να παράγει συνεχώς καινούρια. Τα άνθη του πανσέ είναι φαγώσιμα και μπορούμε να στολίσουμε με αυτά σαλάτες και επιδόρπια.

Η γεύση τους είναι σαν ήπια μέντα.

Μάθε να καλλιεργείς πετούνιες ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργούμε πετούνιες, πως τις σπέρνουμε, τις φροντίζουμε και τις χαιρόμαστε στον κήπο.

Η πετούνια καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό και στολίζει τους κήπους και τα μπαλκόνια μας κάθε καλοκαιρι με την πλούσια ανθοφορία και τα πολλά χρώματα της.

Οι πετούνιες μπορούν τα τοποθετηθούν στην μέση η στις μπορντούρες ενός κήπου με γκαζόν και να σπάσουν με τα έντονα χρώματα τους την μονοτονία. Μπορούμε να τις φυτέψουμε σε πιθάρια για μια χρωματική πινελιά, η σε κρεμαστές γλάστρες στα αίθρια και τα μπαλκόνια. Μας δίνει άπυρες επιλογές.

Χρειάζονται ηλιόλουστες θέσεις για να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία ενώ στις σκιερές θέσεις υπάρχει περίπτωση να μην ανθίσουν καθόλου. Ευδοκιμούν σε όλα τα είδη εδάφους αρκεί να συγκρατεί νερό που λιμνάζει και κάνει κακό στις ρίζες του φυτού.

Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη αρκεί να μην συγκρατούν πολύ νερό. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την πετούνια με σπόρο αλλα είναι εύκολο και με μοσχεύματα.

Η σπορά γίνεται καλύτερα σε σπορείο γιατί ο σπόρος είναι ιδιαίτερα μικρός και ίσως χαθεί. Θέλει άπλετο φως για να βλαστίσει και η σπορά γίνεται   επιφανειακά στο χώμα.

Όταν τα φυτά έχουν 3 φύλλα μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε γλάστρες η στον κήπο. Θα σας πρότεινα τις γλάστρες που το φυτό αν είναι σε ύψος καλύπτει όλη την γλάστρα και φαίνεται υπέροχο. Μπορείτε να τις φυτέψετε σε ζαρντινιέρες σε παράθυρα η μπαλκόνι με εξίσου ωραίο αποτέλεσμα.

Το ιδανικό πότισμα για την πετούνια είναι το νερό να μπαίνει σε δοχείο κάτω από την γλάστρα και όχι από το πάνω μέρος γιατί έτσι οδηγούμε τις ρίζες σε βάθος. Ποτίζουμε τόσο όσο να έχουμε ένα υγρό χώμα χωρίς πολύ νερό.

Καθώς μακραίνουν οι βλαστοί τα άνθη βγαίνουν στις άκρες, αν θέλουμε να την διατηρήσουμε ομοιόμορφα ανθισμένες κλαδεύουμε τους μακρύτερους βλαστούς.

Αφαιρούμε τα άνθη που ξεραίνονται τακτικά για να έχουμε νέα άνθηση. Και φροντίζουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα τους κατά την διάρκεια του ποτίσματος, για αποφυγή των ασθενειών.

Μάθε να καλλιεργείς πρωινή χαρά ΕΔΩ

 .

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τι χρειάζονται οι γλάστρες για να μας δώσουν καλύτερα φυτά.

 Ο άνθρωπος καλλιεργεί φυτά σε γλάστρες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό η καλλιέργεια σε γλάστρες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη  στις πόλεις που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος του κήπου.

Οι γλάστρες είναι μια ιδανική λύση καλλιέργειας για κάποιον που δεν έχει κήπο. Αλλά τα θρεπτικά συστατικά του χώματος εξαντλούνται πολύ πιο γρήγορα και θέλουν συνέχεια να τις εμπλουτίζουμε με νέα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά μας.

Σε αντίθεση με τα φυτά του κήπου που έχουν άπειρο χώρο να απλώσουν τις ρίζες τους και να αναζητήσουν θρεπτικά συστατικά πιο πέρα, η πιο βαθιά στο χώμα, τα φυτά της γλάστρας έχουν πολύ περιορισμένο χώρο και μαθαίνουν να αρκούνται σε αυτόν.

Εκτός από το φυτό που θα τραβήξει τα θρεπτικά συστατικά του χώματος, το νερό που θα τρέξει από την γλάστρα θα πάρει μαζί του ένα μέρος από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Καλλιεργώντας σε γλάστρες θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι, τα θρεπτικά συστατικά του χώματος της θα εξαντληθούν εντελώς μέσα στις επόμενες 6-7 εβδομάδες αν δεν συμπληρώσουμε εμείς. Αυτό σημαίνει ότι από εκεί και πέρα αν υπάρχει φυτό μόνιμα εγκατεστημένο εκεί θα μαραζώσει και θα πεθάνει.

Αν είναι γλάστρα λαχανόκηπου που τελείωσε η παράγωγη θα πρέπει να ανανεωθεί το χώμα της εκ νέου από την αρχή, προσθέτοντας κομποστ το οποίο θα αναμίξουμε με το παλιό χώμα.

Αφού ανανεώσουμε το χώμα και φυτέψουμε τα φυτά μας εκτός από την λίπανση  σε κόκκους που προσφέρουμε κάθε μήνα, καλό θα ήταν ενδιάμεσα να ενισχύουμε το χώμα  με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα που μπαίνει στο νερό του ποτίσματος. Εγώ χρησιμοποιώ  εκχύλισμα φυκιών πολλά χρόνια τώρα στα φυτά μου και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη.

Ιδιαίτερα οι ντομάτες η η πατάτα έχουν απόλυτη ανάγκη από αυτή την έξτρα ενίσχυση. Βίντεο με την εφαρμογή του θα βρειτε ΕΔΩ.

3 βήματα για σωστή ανάπτυξη των φυτών σε γλάστρα.

1. Όταν ξεκινάμε με την βελτίωση του χώματος τις γλάστρας ενσωματώνουμε κοκκώδες βιολογικό λίπασμα για λαχανικά η αρωματικά η λουλούδια ανάλογα τι φυτεύουμε. Την αναλογία την έχει επάνω το δοχείο του λιπάσματος. Υπάρχουν λιπάσματα  που απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά σιγά σιγά για 60 η περισσότερες ημέρες.

2. Στην διάρκεια της καλλιέργειας συμπληρώνουμε με το υδατοδιαλυτό λίπασμα μέσα στο νερό που ποτίζουμε, αυτό θα περάσει  απευθείας στις ρίζες του φυτού πολύ πιο γρήγορα από το αργής απελευθέρωσης. Οδηγίες εφαρμογής και συχνότητα υπάρχουν πάντα στις συσκευασίες. Όπως και αν είναι βιολογικό. Εγώ ποτίζω τα φυτά μου με εκχύλισμα φυκιών μια φορά το μήνα.

3. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που λόγο έντονης καρποφορίας η άνθησης ενός φυτού δείχνει εξαντλημένο εκεί χρειάζεται γρήγορη επέμβαση με ένα διαφυλλικό λίπασμα. Είναι λίπασμα για εφαρμογή στα φύλλα που τροφοδοτεί το φυτό μέσο της φωτοσύνθεσης. Υπάρχουν λιπάσματα που κάνουν και τις δυο δουλειες, δηλαδή πότισμα η βρέξιμο στα φύλλα.

Όταν κάνουμε διαφυλλική λίπανση είναι προτιμότερο να το κάνουμε το απόγευμα που έχει πέσει ο ήλιος. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή και εμείς βρέξουμε τα φύλλα θα προκαλέσουμε εγκαυματα.

Αν θέλετε να φτιάξετε δικό σας υγρό λίπασμα μια λύση είναι το τσουκνιδόζουμο. Αν έχουμε τσουκνίδες κοντά τις μαζεύουμε τις βάζουμε σε δοχείο με νερό για 24-42 ώρες, σε αναλογία 1 τσουκνίδα,2 νερό. Σουρώνουμε και εφαρμόζουμε με ψεκαστήρα τα φύλλα. 

Επίσης μια πολύ καλή λύση είναι τα λιωμένα άλατά epsom στο νερό.

Το τσάι κομποστ με έχει βγάλει πολλές φορές από την δύσκολη θέση. Θα βρειτε τις οδηγίες ΕΔΩ.

Αν λοιπόν έχεις κήπο σε μπαλκόνι και καλλιεργείς φυτά σε γλάστρες ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ο κήπος σου θα είναι πάντα ζωηρός και γεμάτος  καρπούς.

Το ιστολόγιο είναι συνδεδεμένο με το κανάλι  Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ για καλύτερη κατανόηση των εργασιών στον κήπο. Είναι πολύτιμος οδηγός. Κανε εγράφη και πάτα το καμπανάκι για να παίρνεις ειδοποίηση για νέα βίντεο.

Και ρίξε μια ματιά σε άρθρα για αρχάριους ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σπέρνουμε και καλλιεργούμε πρωινή χαρά, ντύνουμε τους φράχτες μας στο πράσινο

Ένας από τους πιο ισχυρούς ορειβάτες του κήπου είναι η πρωινή χαρά. Μπορεί να ντύσει ολόκληρους φράχτες με πυκνό πράσινο φύλλωμα και μικρά άνθη σε σχήμα τρομπέτας διαφόρων χρωμάτων.

Η πρωινή χαρά ανθίζει αρχές καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Με λεπτούς μίσχους, φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη σε  μπλε, ροζ, ματζέντα, η λευκό. Τα αρωματικά λουλούδια της προσελκύουν στον κήπο πεταλούδες, που χρειαζόμαστε για τα λαχανικά μας.

Μπορούμε να την εκγαταστήσουμε σε φράχτες η πέργολες τα οποία θα ντύσουν με πυκνό φύλλωμα δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τοίχος τόσο στον ήλιο όσο και στα αδιάκριτα βλέμματα.

Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7 μέτρα και πολλές φορές στον κήπο μου τα ξεπερνά.

Το φυτό μετά την πρώτη δική μας σπορά μπορεί και σπέρνεται μόνο του με σπόρο που φτιάχνουν τα άνθη του μόλις ξεραθούν.

Προσοχή, οι σπόροι της είναι δηλητηριώδης τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τα ζώα.

Υπάρχει ζιζάνιο που μοιάζει με την πρωινή χαρά αλλα δεν είναι. Εχει μικρότερα φύλλα και μικρότερα λουλούδια.

Ο πρώτος τρόπος σποράς είναι να σπειρουμε τους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Προτιμούμε ηλιόλουστες θέσεις για να έχει περισσότερη ανθοφορία.

Χρειάζεται μέτρια έφορο έδαφος και που να μην συγκρατεί νερό που θα σαπίσει τους σπόρους.

Είναι προτιμότερο να μουλιάσουμε τους σπόρους, αλλα όχι απαραίτητο, απλά θα καθυστερήσουν λίγο να βλαστίσουν. Σε περίπου 10 ημέρες θα δούμε τα φυτά μας να ξεπροβάλλουν, διατηρώντας το χώμα τους υγρό.

Χρειάζεται οπωσδήποτε φράχτη η πέργολα για να μπλεχτεί πάνω του και να τον γεμίσει.

Η σπορά δεν χρειάζεται μεγάλο βάθος τα 0,50 εκατοστά είναι ότι πρέπει.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να την σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο νωρίτερα και να την εγκαταστήσουμε όταν ανέβει η θερμοκρασία στη θέση που θέλουμε.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, απλά δεν αφήνουμε να στεγνώσει το χώμα τους.

Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι ανθεκτική στις ασθενειες αλλα καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της.

Αν αφήσουμε τους σπόρους να πέσουν στο έδαφος δεν θα χρειαστεί να την σπειρουμε άλλη φορά. Θα βγαίνει μόνη της κάθε χρόνο.

Αν την παρατηρήσουμε δίπλα από την γλυκοπατάτα μας θα δούμε ότι μοιάζουν αρκετά. Δεν είναι τυχαίο ανήκουν και οι δυο στην οικογένεια Ipomoea.

Μάθε να καλλιεργείς το Κόσμος  ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...