Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Σπέρνουμε και καλλιεργούμε πρωινή χαρά, ντύνουμε τους φράχτες μας στο πράσινο

Ένας από τους πιο ισχυρούς ορειβάτες του κήπου είναι η πρωινή χαρά. Μπορεί να ντύσει ολόκληρους φράχτες με πυκνό πράσινο φύλλωμα και μικρά άνθη σε σχήμα τρομπέτας διαφόρων χρωμάτων.

Η πρωινή χαρά ανθίζει αρχές καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Με λεπτούς μίσχους, φύλλα σε σχήμα καρδιάς και άνθη σε  μπλε, ροζ, ματζέντα, η λευκό. Τα αρωματικά λουλούδια της προσελκύουν στον κήπο πεταλούδες, που χρειαζόμαστε για τα λαχανικά μας.

Μπορούμε να την εκγαταστήσουμε σε φράχτες η πέργολες τα οποία θα ντύσουν με πυκνό φύλλωμα δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τοίχος τόσο στον ήλιο όσο και στα αδιάκριτα βλέμματα.

Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7 μέτρα και πολλές φορές στον κήπο μου τα ξεπερνά.

Το φυτό μετά την πρώτη δική μας σπορά μπορεί και σπέρνεται μόνο του με σπόρο που φτιάχνουν τα άνθη του μόλις ξεραθούν.

Προσοχή, οι σπόροι της είναι δηλητηριώδης τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τα ζώα.

Υπάρχει ζιζάνιο που μοιάζει με την πρωινή χαρά αλλα δεν είναι. Εχει μικρότερα φύλλα και μικρότερα λουλούδια.

Ο πρώτος τρόπος σποράς είναι να σπειρουμε τους σπόρους απευθείας στο χώμα του κήπου όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Προτιμούμε ηλιόλουστες θέσεις για να έχει περισσότερη ανθοφορία.

Χρειάζεται μέτρια έφορο έδαφος και που να μην συγκρατεί νερό που θα σαπίσει τους σπόρους.

Είναι προτιμότερο να μουλιάσουμε τους σπόρους, αλλα όχι απαραίτητο, απλά θα καθυστερήσουν λίγο να βλαστίσουν. Σε περίπου 10 ημέρες θα δούμε τα φυτά μας να ξεπροβάλλουν, διατηρώντας το χώμα τους υγρό.

Χρειάζεται οπωσδήποτε φράχτη η πέργολα για να μπλεχτεί πάνω του και να τον γεμίσει.

Η σπορά δεν χρειάζεται μεγάλο βάθος τα 0,50 εκατοστά είναι ότι πρέπει.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να την σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο νωρίτερα και να την εγκαταστήσουμε όταν ανέβει η θερμοκρασία στη θέση που θέλουμε.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, απλά δεν αφήνουμε να στεγνώσει το χώμα τους.

Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι ανθεκτική στις ασθενειες αλλα καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της.

Αν αφήσουμε τους σπόρους να πέσουν στο έδαφος δεν θα χρειαστεί να την σπειρουμε άλλη φορά. Θα βγαίνει μόνη της κάθε χρόνο.

Αν την παρατηρήσουμε δίπλα από την γλυκοπατάτα μας θα δούμε ότι μοιάζουν αρκετά. Δεν είναι τυχαίο ανήκουν και οι δυο στην οικογένεια Ipomoea.

Μάθε να καλλιεργείς το Κόσμος  ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κόσμος μαθαίνουμε να το σπέρνουμε και να το καλλιεργούμε

Το κόσμος  είναι μονοετή πολύχρωμα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Ανθίζουν την καλοκαιρινή περίοδο και προσελκύουν στον κήπο μας επικονιαστές όπως  μέλισσες και πεταλούδες.

Αυτά τα υπέροχα και χρήσιμα λουλούδια μπορούν να φτάσουν το 1,5 μέτρο ύψος και επιβιώνουν ακόμα και σε φτωχά χώματα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε παρτέρι στον κήπο αλλα και σε γλάστρα, η μαζί με αλλα λουλούδια.

Μπορούμε εύκολα να το αποκτήσουμε  σπέρνοντας το απευθείας στο χώμα αραιά και να σκεπάσουμε με μια λεπτή στρώση χώματος. Και ποτίζουμε να κάνει καλή επαφή ο σπόρος με το χώμα.

Το κόσμος αντέχει την υψηλή ζέστη ακόμα και την ξηρασία. Θα δούμε άνθη σε περίπου 7 εβδομάδες από την σπορά, η οποία θα γίνει μετά τους παγετούς της Άνοιξης.

Αν θέλουμε μπορούμε να σπειρουμε σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο νωρίτερα και να το βγάλουμε στον κήπο μόλις ισορροπήσει ο καιρός.

Αν αφήσετε τα λουλούδια να φτιάξουν σπόρο το κόσμος θα αυτοσπαρθεί και μπορεί να γεννήσει όλο τον κήπο.

Επειδή κάποια από τα φυτά μπορεί να φτάσουν σε αρκετό ύψος αν τα έχουμε μεμονωμένα θα χρειαστούν στήριξη για να μην σπάσουν από τον αέρα. Αν τα έχουμε όλα μαζί σε παρτέρι ακουμπά το ένα στο άλλο και είναι πιο σταθερά.

Ποτίζουμε αλλα όχι σε μεγάλες δόσεις γιατί αυτό θα μειώσει την ανθοφορία.

Τα λουλούδια μπορούν να μαζευτούν και να φτιάξουν μια ωραία ανθοδέσμη για το τραπεζι μας.

Μάθε να καλλιεργείς λιλιουμ ΕΔΩ

 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως να φυτέψουμε, να μεγαλώσουμε και να φροντίσουμε τα Lilium (Λίλιουμ)

Τα λιλιουμ είναι πανέμορφα μεγάλα άνθη σαν κρίνα. Με ελάχιστη φροντίδα μπορούμε να τα καλλιεργούμε στον κήπο η το μπαλκόνι μας για χρόνια.

Είναι χαμηλής συντήρησης, πολυετές, εύκολο στην καλλιέργεια, χωρίς ασθενειες και παράσιτα, ικανό να επιβιώσει σε ξηρασία, σε φτωχό έδαφος,και σε ανώμαλο ηλιακό φως.

Ανθίζει όλο το καλοκαιρι μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Αν κάνουμε διαδοχικές φύτευσης μπορούμε να έχουμε  ανθοφορία σε όλη αυτήν την διάρκεια.

Τα αληθινά λιλιουμ προέρχονται από βολβούς που μοιάζουν με κρεμμύδι, υπάρχουν και ποικιλίες που έχουν σαρκώδης ρίζες και δεν είναι αληθινά.

Τα άνθη βγαίνουν από ένα μακρύ άφυλλο στέλεχος μέσα από μια μια συστάδα φυλλώματος που βγάζει ο βολβός και στολίζουν υπέροχα μια ανθοδέσμη. 

Κάθε στέλεχος έχει  πάνω από 10 μπουμπούκια που ανοίγουν σταδιακά και έτσι ένα ώριμο φυτό που έχει παραπάνω στελέχη έχει και μακράς διάρκειας ανθοφορία.

Του βολβούς τους φυτεύουμε νωρίς την Άνοιξη και αν δεν έχουμε βαρύ χειμώνα μπορούμε να το φυτέψουμε το φθηνοπωρο 5-6 εβδομάδες πριν έρθουν τα κρύα. 

Δεν έχουν καμιά ανάγκη από οργανική ύλη και ανταγωνίζονται αλλα φυτά που υπάρχουν διπλά τους. Εγώ τα έχω φυτεμένα σε γλάστρες για να μην χάνω τους βολβούς και να μην τους χτυπάω όταν κάνω βελτιωση χώματος η σκάψιμο στα παρτέρια.

Μπορείτε όμως να φυτέψετε ολόκληρο παρτέρι στον κήπο μόνο με βολβούς λιλιουμ σε διάφορα χρώματα και να έχετε ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα όταν ανθίσουν.

Σκάβουμε ένα λάκκο που να χωράει άνετα να απλωθεί η ρίζα του φυτού και βάθος περίπου 5 εκατοστών. Ρίχνουμε από πάνω το χώμα και πατάμε απαλά  με τα χέρια να κάνει καλή επαφή με το βολβό. Ποτίζουμε αρκετά να βραχεί όλο το χώμα τριγύρω.

Μετά και να τα ξεχάσετε αυτά θα ανθίσουν ακόμα και στην ξηρασία, ωστόσο καλό είναι να τα ποτίζουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα, να μην στεγνώσει το χώμα τους, για να δώσουν το καλύτερο που μπορούν.

Αν θέλουμε ποτίζουμε με το υδατοδιάλυτο λίπασμα που ποτίζουμε και τις τομάτες.

Κόβουμε τα άνθη μόλις μαραθούν για να τα παρακινήσουμε να ανθίσουν κι άλλο.

Κάθε 3-5 χρόνια ίσως χρειαστεί να τα βγάλουμε από το χώμα και να διαχωρίσουμε λίγο την ριζά, δίνοντας τους δύναμη και αποκτώντας κι αλλα φυτά.

Θα τα βρούμε σε πολλές ποικιλίες και σε διάφορα χρώματα. Μια θεωρία λέει ότι αν ένα από το λουλούδια ανοίξει στις 7 το πρωί θα μαραθεί στις 7 το βράδυ.

Τα άνθη είναι φαγώσιμα και χρησιμοποιούνται στην μαγειρική.

Μάθε να καλλιεργείς αμαρυλλίδα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πότε και πως μαζεύω τα λαχανικά και βότανα από τον κήπο μου

Πότε είναι έτοιμα τα φυτά για συγκομιδή; Σίγουρα είναι μια εύλογη απορία που όλοι έχουμε και περισσότερο κάποιος που ξεκινάει τώρα την κηπουρική. Όλοι θέλουμε να μαζέψουμε λαχανικά τα οποία θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα της γεύσης τους, και όλοι έχουμε κάνει το λάθος να μαζεύουμε λαχανικά η πολύ νωρίς η πολύ αργά. Αυτό δεν είναι κακό απλά αφού κάνουμε τόσο κόπο, νομίζω ότι αξίζει να φέρουμε στο τραπεζι μας το καλύτερο.

1. Το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Ένας κανόνας που ισχύει σε κάποια λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια που πρέπει να έχουν μέγεθος 10 - 15 εκατοστά. Εξακολουθούν και μετά να είναι νόστιμα όμως η γεύση αρχίζει και φθίνει καθώς μεγαλώνουν περισσότερο.

2.Δεν συλλέγουμε όλους τους καρπούς με την ίδια λογική. Το καρπούζι πρέπει να έχει πλήρη ανάπτυξη για να το μαζέψουμε. Οι ντομάτες όμως συνεχίζουν να ωριμάζουν στο πάσο της κουζίνας μας. Στο ψυγείο όμως αργούν πολύ περισσότερο. Αν και εγώ τις βάζω στο ψυγείο μόνο όταν θέλω να τις διατηρήσω παραπάνω μέρες για κάποιο λόγο, Και τις βγάζω 2-3 ημέρες πριν τις χρησιμοποιήσω. Θεωρώ ότι η ντομάτα του ψυγείου χάνει μέρος από την γεύση της.

3. Είμαστε ευγενικοί όταν μαζεύουμε τους καρπούς. Δεν τραβάμε τον καρπό από το φυτό με βια. Έτσι σπάμε βλαστούς από το φυτό, και πολλές φορές μπορεί να ξεριζωθεί. Ο καλύτερός τρόπος είναι να έχουμε ένα ψαλίδι συγκομιδής μαζί μας.

4. Καθημερινός έλεγχος. Όταν ξεκινάει μια παραγωγή  παρακολουθούμε καθημερινά και μαζεύουμε ότι είναι ετοιμο. Έτσι αναγκάζουμε το φυτό να παράγει όλο και περισσότερο. Αν αφήνουμε πάνω του τον ετοιμο καρπό αυτό θεωρεί ότι έχει ετοιμο το σπόρο του και σταματάει να παράγει επικεντρώνοντας στον ετοιμο καρπό. Σε διαφορετική περίπτωση συνεχίζει να παράγει μέχρι να πετύχει τον τέλειο σπόρο.

5. Συντηρούμε το πλεόνασμα. Αν η παραγωγή μας είναι αρκετή και έχουμε περίσσευμα μπορούμε να χαρίσουμε κάποια σε φίλους η συγγενείς,η να αποθηκεύσουμε μέρος της για αργότερα. Στο κανάλι έχουμε βίντεο με συντήρηση τροφίμων ΕΔΩ.

Ας δούμε τώρα μερικά λαχανικά πότε είναι έτοιμα.

Αγκινάρες, πρέπει να κλειστές, σκληρές, χωρίς μαραμένα φύλλα, και τσιμπάνε ελαφρά τα φύλλα στην κορυφή όταν τα αγγίζουμε.

Σπαράγγι, το στέλεχος που βγαίνει από το χώμα πρέπει να είναι 15 εκατοστά. Το πάχος είναι περίπου όσο ένα μολύβι.

Βασιλικός, μόλις δούμε ότι πάει να ανθίσει αλλα πριν το κάνει, τότε έχει όλο το άρωμα.

Φασόλια, εδώ παίζει ρόλο η ποικιλία και το γούστο μας, μαζεύουμε όμως κατά κύριο λόγο πριν αρχίσουν να φαίνονται τα φασόλια μέσα στο λοβό, για να είναι τρυφερά και να μην έχουν ίνες.

Παζάρι, ελέγχουμε τον βολβό να έχει μέγεθος ανάμεσα σε 10- 15 εκατοστά. Σαφώς μαζεύουμε και νωρίτερα αν θέλουμε αλλα τότε είναι η καλύτερη εποχή του βολβού. Τα φύλλα μαζεύονται όσο είναι τρυφερά και δεν έχουν ίνες.

Μπρόκολο - κουνουπίδι, όταν το λουλούδι είναι συμπαγές και σκληρό.

Λάχανο Βρυξελλών, όταν τα μπουμπούκια έχουν διάμετρο 3-4 εκατοστά.

Λάχανο, συμπαγές και σφικτό κεφάλι με ζωηρό χρώμα.

Καρότο, τα καρότα είναι γλυκά και νόστιμα όταν είναι μικρά, όταν η διάμετρος της ρίζας δεν  περνάει τα 2,5 εκατοστά.

Σέλινο, τα φύλλα να έχουν μήκος μέχρι 20 εκατοστά, έντονο πράσινο χρώμα και να είναι γυαλιστερά χωρίς σημάδια. Επίσης αναδίδει έντονο άρωμα.

Αγγούρι,  το ιδανικό μέγεθος είναι 20-30 εκατοστά ανάλογα την ποικιλία έχει σκούρο πράσινό χρώμα. 

Μελιτζάνα, όταν έχει 5-15 εκατοστά διάμετρο ανάλογα την ποικιλία με ζωηρά χρώματα και σκληρό καρπό.

Μπάμιες, όταν έχουν μήκος 5-7 εκατοστά.

Σκόρδο - κρεμμύδι, όταν έχουν ξεραθεί τα 2/3 από το φύλλωμα τους.

Αρακάς, όταν φαίνονται οι καρποί μέσα στο λοβό και είναι αρκετά παχουλοί.

Πιπεριές, όταν έχουν λεία γυαλιστερή επιφάνεια και ομοιόμορφο χρώμα.

Πατάτα, δέκα μέρες μετά από όταν ξεραθεί και πέσει όλο το φύλλωμα τους.

Ραπανάκια, όταν φτάσουν στο μέγεθος που λέει η συσκευασία, υπάρχουν πολλές ποικιλίες.

Σπανάκι, νεαρά φύλλα εντόνου σκουροπράσινου χρώματος.

Σέσκουλο, μαζεύουμε τα φύλλα που έχουν μήκος γύρω στα 15 εκατοστά.

Τομάτες, αφήνουμε πάνω στο φυτό μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρώμα και γυαλιστερή σάρκα οι καρποί.

Με τον καιρό θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε έναν καρπό όταν βρίσκετε στα καλύτερα του, πάντα παίζει ρόλο και το προσωπικό γούστο του καθενός από εμάς.

Αν είσαι αρχάριος κηπουρός ΕΔΩ θα βρεις οδηγίες που σε ενδιαφέρουν, και ΕΔΩ είναι μαζεμένα όλα τα άρθρα που σε οδηγούν στην επιτυχία. Στο κανάλι έχουμε δυο playlists με βίντεο που θα σε βοηθήσουν με τις σπορές ΕΔΩ, και με τις μεταφυτευσεις ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως μεγαλώνουμε και φροντίζουμε τους βολβούς αμαρυλλίδων.

Μπορούμε να βρούμε την αμαρυλλίδα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής στα φυτώρια και ανθοπωλεία. Οι κηπουροί όμως προτιμούν να την μεγαλώνουν μόνοι τους από βολβό.

Όπως ο νάρκισσος και οι τουλίπες, η αμαρυλλίδα φυτεύεται ως βολβός, στα τέλη του χειμώνα αρχή της Άνοιξης και ανθίζει αργά την Άνοιξη με αρχή καλοκαιριού, ανάλογα το κλίμα της περιοχής και την εποχή φύτευσης.

Τα φυτά που βλέπουμε ανθισμένα τα Χριστούγεννα είναι προϊόντα τα οποία έχουν εξαναγκαστεί να ανθίσουν εκείνη την εποχή. Ωστόσο αν έχετε ένα τέτοιο φυτό βάλτε το σε γλάστρα και την επόμενη χρονιά θα προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας.

Αφού πέσουν τα άνθη το φυτό κρατάει το πράσινο φύλλωμα του για να συσσωρεύσει με το βοήθεια του καλοκαιρινού ηλίου ενέργεια στον βολβό. Το φθηνοπωρο θα ξεραθούν και τα φύλλα και θα κοιμηθεί μέχρι την επόμενη Άνοιξη που θα ανθίσει ξανά. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν αφαιρουμε το φύλλωμα άπω τους βολβούς που έχουμε ακόμα και μετά το πέρας της ανθοφορίας. Αν το κάνουμε οι βολβοί στο χώμα δεν θα ανθίσουν χωρίς αυτήν την ενέργεια και μάλιστα μπορεί να σαπίσουν και να χαθούν.

Το όνομα της προέρχεται από ελληνική λέξη που σημαίνει <να λάμπει>.

Αν πάρουμε ετοιμο φυτό έχουμε λίγες επιλογές χρώματος όπως το κόκκινο, και το λευκό. Ενώ με αγορά βολβού  έχουμε περισσότερες επιλογές.

Κάθε κορυφή δίνει ένα άνθος που αποτελείται από 2-4 μεγάλα άνθη σε σχήμα τρομπέτας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βολβός τόσο περισσότερες κορυφές μπορεί να έχει.

Η αγορά βολβών μας δίνει την δυνατότητα να δούμε την κατάσταση του που πρέπει να μην έχει ρωγμές, σαπίλες, η να είναι ζαρωμένος. Στο κάτω μέρος του πρέπει να φαίνονται οι μεγάλες λεύκες ρίζες.

Τους φυτεύουμε σε αφράτο χώμα που στραγγίζει καλά και συγκρατεί νερό που θα σαπίσει τα φυτά μας. Είναι προτιμότερο να φυτεύουμε τον βολβό τόσο ρηχά που το 1/4 να είναι έξω από το χώμα.

Αν φυτεύεται σε γλάστρα δεν χρειάζεται μεγάλη προμηθευτείτε μια που απλά να χωράει τον βολβό. Αρέσκεται στο να είναι σε μικρο χώρο.

Φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία. Το φυτό θα ανθίσει σε περίπου 6-8 εβδομάδες μετά την φύτευση. Μην ποτίσετε τακτικά παρά μόνο αν αρχίσει να στεγνώνει το χώμα του.

Αν κάνουμε διαδοχικές φυτεύσεις κάθε 10 ημέρες θα έχουμε διαδοχική άνθηση στον κήπο περισσότερο χρόνο.

Μόλις ξεραθεί το άνθος μπορούμε να το αφαιρέσουμε αλλα όχι και το φύλλωμα που θα βοηθήσει το βολβό να ανθίσει ξανά.

Αν θέλετε να ανθίσει το φυτό για τα Χριστούγεννα 

Αφήστε το απότιστο τον Αύγουστο να ξεραθούν τα φύλλα και να μπει σε περίοδο αδράνειας. Βάλτε το σε δροσερό μέρος περίπου 10 βαθμών Κελσίου. Το Νοέμβριο φέρτε το σε θερμοκρασία 15-20 βαθμών και ξεκινήστε πότισμα . Αν θέλετε προσθέστε μερικές κουταλιές κομποστ γύρω του αφού ξύσετε λίγο το παλιό χώμα. Σε περίπου 6-8 εβδομάδες θα έχετε πλήρη άνθηση.

Μάθε πως να καλλιεργείς ντάλιες ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...