Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Φτιάχνουμε ένα λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μας

Μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας λαχανόκηπο στο μπαλκόνι, ο κήπος μπορεί να γίνει τόσο μεγάλος όσο επιτρέπει η φαντασία μας και ο χώρος που διαθέτουμε. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά, βότανα, και λουλούδια σε δοχεία και το αποτέλεσμα να είναι παραδεισένιο.

1. Θα ξεκινήσουμε με το ότι πρέπει να ρωτήσετε αν επιτρέπεται από τους κανόνες της πολυκατοικίας.

2. Πόσο πρόσθετο βάρος μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι σας. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι σάκοι φύτευσης ακόμα και από ύφασμα που δεν έχουν το βάρος μιας πήλινης γλάστρας.

3. Έχετε παροχή νερού στο μπαλκόνι; Διαφορετικά θα πρέπει να κουβαλάτε με το ποτιστήρι.

4. Μην γίνετε αγενής, τοποθετήστε πιατάκια στις γλάστρες σας έτσι ώστε να μην κάνετε μπάνιο όσους βρίσκονται από κάτω κάθε φορά που ποτίζετε τα φυτά σας.

5. Ποια φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε γλάστρες. Μην σπαταλάτε χώρο και χρόνο σε κάτι που δεν θα σας δώσει καρπούς

6. Έχετε τον απαιτούμενο ήλιο στο μπαλκόνι σας, ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά σας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες ήλιου την ημέρα για να έχουμε φυτά.

7. Αν χτυπούν δυνατοί άνεμοι το μπαλκόνι σας τα φυτά θα υποφέρουν και πολλές φορές δεν επιβιώνουν.

8. Αν το μπαλκόνι είναι υπερβολικά ζεστό το καλοκαιρι και δεν έχει μια σκίαση, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν τα φυτά μέσα στο τσιμέντο να τα χτυπάει ανελέητα η ζέστη των 40 βαθμών. Στην ουσία θα ψήνονται σαν τα βάλατε σε φούρνο.

Αν λύσαμε αυτά, τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.

Σκεφτείτε την κάθετη κηπουρική υπάρχουν ιδικά υφάσματα με τσέπες που μπορείτε να καλλιεργήσετε όλα τα αρωματικά φυτά σας κάθετα σε έναν τοίχο.

Επίσης υπάρχουν σάκοι με εσοχές που μπορούμε σε ένα σάκο να κάνουμε ολόκληρη καλλιέργεια με φράουλες η αρωματικά φυτά.

Ίσως ο χώρος να μην σας φτάνει για όλες τις ανάγκες της οικογένειας αλλα σίγουρα μπορεί να μειώσει το πηγαινέλα στο μανάβικο κατά πολύ.

Τα φυτά σε γλάστρες χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα από ότι σε έναν κήπο, και ιδικά στην πόλη με τριγύρω το τσιμέντο. 

Αντί να ξοδέψετε τα χρήματα σας σε έτοιμα λαχανικά, καλύτερα να επενδύσετε σε καλής ποιότητας χώμα και σπόρους, και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Αν δεν αντέχει η τσέπη σας προχωρήστε αργά με όσο μπορείτε κάθε φορά έστω κι αν είναι  μια γλάστρα με μαρούλι η ραπανάκια, δεν έχει σημασία.

Μια χρωματιστή ζαρντινιέρα στο περβάζι του παραθύρου μπορεί να φιλοξενήσει μερικά μαρούλια για φύλλα στην σαλάτα μας.

Ένας κρεμαστός σάκος φύτευσης μπορεί να φιλοξενήσει λίγες φασολιές.

Φαντάσου ένα μπαλκόνι μέσα στο τσιμέντο χαμένο στο πράσινο. Ένα τραπεζι με 2-3 καρέκλες τριγύρω στην μέση αυτού του μπαλκονιού. Σίγουρα μοιάζει με όαση στην μέση της ερήμου.

Ακόμα και αν ποτέ δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ ως τώρα. Κανε εικόνα την δική σου όαση και κανε την πραγματικότητα ακολουθώντας τις οδηγίες αν είσαι αρχάριος ΕΔΩ, και τις συμβουλές για να τα καταφέρεις ΕΔΩ.

Κανε εγγραφή στο κανάλι Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ και δες  βίντεο που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την εικόνα ζωντανή.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Πως να καλλιεργησεις πολλές τομάτες στο κήπο η το μπαλκόνι σου

Η τομάτα είναι από τις κύριες καλλιέργειες του καλοκαιριού. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο όμως δεν είναι. Ακολουθώντας μερικούς κανόνες θα δεις πως εύκολα καλλιεργούνται στον κήπο η σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το άρωμα μια φρεσκοκομμένης τομάτας στην σαλάτα. Η τομάτα πάντα φέρνει στο μυαλό μας καλοκαιρι. Οι τομάτες κατέχουν την πρώτη θέση σε καλλιέργεια, και δεν λείπουν από ένα καλοκαιρινό κήπο.

 Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τομάτας και όχι η γεύση δεν είναι η ίδια σε όλες. Προτιμούμε να ξεκινήσουμε με σπόρο για να μας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε αρκετές ποικιλίες σιγά σιγά και να δούμε ποιες ταιριάζουν με τα γούστα μας και έχουν καλή ανάπτυξη στο κλίμα της περιοχής μας.

Δεν κάνουν όλες οι τομάτες για όλα. Υπάρχουν ποικιλίες για σαλάτα και άλλες για σάλτσα. Κάποιες έχουν περισσότερο χυμό και κάποιες περισσότερη σάρκα. Επίσης έχουμε τις αναρριχώμενες και τις ημιαναρριχώμενες που είναι πιο κοντές.

 Όταν ακούμε για  υβρίδια δεν σημαίνει ότι έχει κάτι κακό είναι συνήθως διασταύρωση ποικιλιών για να είναι πιο ανθεκτικές σε κάποιες ασθενειες. Περισσότερα δηλητήρια έχουν οι ντομάτες από τον διπλανό κήπο που έχουν ραντιστεί με κάθε λογής χημικό για να αντέξουν στις ασθενειες,να γίνουν στρογγυλές, η να ωριμάσουν όλες μαζί κ.α

Άρα το βασικό στην καλλιέργεια είναι να μην χρησιμοποιούμε χημικά για ραντίσματα και λιπάσματα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο στον δικό μας κήπο που το φυτό θα αναπτυχθεί με την ησυχία του, θα ανθίσει, θα δέσει καρπό, και θα τον ωριμάσει χωρίς να το βιάζει κανένας. Απλά θα του δώσουμε λίγη φυσική βοήθεια όταν το χρειάζεται.

 Ξεκινάμε με σπόρο, νωρίς για να έχουμε έτοιμα φυτά όταν ανέβει η θερμοκρασία, να βγουν στον κήπο. Καλό θα ήταν να κάνουμε όσα φυτά χρειαζόμαστε, και αργότερα κάνουμε μια δεύτερη σπορά για να έχουμε τομάτα μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

Βίντεο με την σπορά σε δοχεία στα τέλη του χειμώνα θα βρειτε ΕΔΩ.

Αγαπά τον ήλιο και από νωρίς φροντίζουμε να έχει άμεσο φως είτε στο κουτί βλάστησης ΕΔΩ, είτε κοντά σε παράθυρο τουλάχιστον  14 ώρες την ημέρα, διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν ψιλά και αδύναμα.

Φυτεύουμε σε εξωτερικό χώρο όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει στην περιοχή μας όλες οι οδηγίες φύτευσης υπάρχουν στο βίντεο ΕΔΩ.

Τα φυτά πρέπει να σκληραγωγηθούν πριν βγουν σε εξωτερικό χώρο όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε άρθρο ΕΔΩ.

Πολλοί αφαιρούν όλους τους πλάγιους βλαστούς και αφήνουν μόνο τον κεντρικό, για καλύτερη ωρίμανση των φυτών. Εγώ το κάνω μόνο όταν το φυτό έχει πάρα πολλούς και αφαιρώ μερικούς για να του δώσω αέρα. Η διαδικασία αν πρέπει να γίνει, θα γινόταν όταν οι πλάγιοι βλαστοί έχουν 2,5-5 εκατοστά μήκος, μετά η διαδικασία είναι επικίνδυνη γιατί δημιουργεί πληγές στο φυτό.

Κορφολόγημα, είναι η αφαίρεση της κορυφής του φυτού, και γίνεται για να αναπτυχθούν νέα φύλλα και να ωριμάσουν πιο γρήγορα οι καρποί που υπάρχουν. Είναι μια διαδικασία που την κάνω μόνο σε φυτά του Σεπτεμβρίου για να προλάβω να μαζέψω τις ντομάτες πριν πιάσουν τα κρύα που θα χαλάσουν το φυτό. Κόβουμε 2-3 φύλλα πάνω από την τελευταία ταξιανθία.

Αποφύλλωση είναι η μερική αφαίρεση κάποιον φύλλων για να δημιουργήσουμε χώρο να περνάει ο αέρας και να ωριμάζουν πιο γρήγορα οι καρποί. Το κάνω όταν βλέπω ότι το φυτό έχει τόσο φύλλωμα που δεν μπορεί να πάρει αέρα.

Για υποστύλωση χρησιμοποιώ καλάθια από σύρμα όπως θα δείτε  στα βίντεο με την καλλιέργεια της στον κήπο μου βρίσκονται μαζεμένα ΕΔΩ.

Για να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα γεμίζουμε γλάστρες οι σάκους φύτευσης 35x45 με χώμα και κομποστ που καλό θα ήταν στην βάση να έχουν μια στρώση χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση.

Ποτίζουμε τακτικά γιατί η γλάστρες στεγνώνουν το χώμα τους πολύ πιο γρήγορα, και στην μεγάλη ζέστη καλό θα ήταν τις μεσημεριανές ώρες τα φυτά μας να έχουν μια σκίαση από πάνω.

Λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για λαχανικά, αρχίζοντας 15 ημέρες μετά την φύτευση κάθε 20-30 ημέρες. Παρατηρούμε τα φυτά μας για ασθενειες και μπορούμε να κάνουμε και προληπτικούς ψεκασμούς.

Αν είσαι αρχάριος τα άρθρα για σένα ΕΔΩ.


Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργούμε πατάτα σε σάκους στο μπαλκόνι η σε παρτέρια στον κήπο.

Η πατάτα είναι το πιο δημοφιλές φυτό σε όλο τον κόσμο, και αυτό το οφείλει στους νόστιμους, χορταστικούς και θρεπτικούς καρπούς της. Αποτελεί βασικό στοιχείο διατροφής παγκοσμίως.

Ο πολλαπλασιασμος μπορεί να γίνει με σπόρο όπως τα συγγενή  της φυτά (τομάτα, μελιτζάνα κ.α.) αλλα θα χρειαστούμε 2 καλλιέργειες μέχρι να πετύχουμε τον πατατότοσπορο ( μικρή πατάτα) που να φυτέψουμε ξανά για να έχουμε παραγωγή. 

Έτσι λοιπόν προτιμούμε να  πάρουμε ετοιμο πατατόσπορο και να κάνουμε κανονικά την σπορά με κόνδυλο που μπορεί να είναι ολόκληρη μικρή πατάτα με 2-3 μάτια η μεγάλες πατάτες που τεμαχίζουμε αφήνοντας ένα μάτι σε κάθε κομματι σε μέγεθος αυγού.

Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από την προηγούμενη παραγωγή μας. Μικρές πατάτες σε μέγεθος αυγού η μεγαλύτερες που μετά θα τις κόψουμε ανάλογα το μάτι που θα βγάλουν. 

Τις τοποθετούμε στην αποθήκη σε αεριζόμενο μέρος και θερμοκρασία 13-16 βαθμούς Κελσίου. Μόλις βγάλουν το μάτι αν είναι η εποχή σποράς τεμαχίζουμε τις μεγάλες πατάτες σε κομμάτια και τις αφήνουμε 6-7 ημέρες να επουλώσουν το τραύμα τους. Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στην σπορά τους.

Αν καλλιεργείς σε παρτέρι του κήπου προτίμησε εκείνο που έχεις σπείρει πριν φασόλια για να μην την βάλουμε σε εξαντλημένο χώμα. Ενσωματώνουμε στο χώμα μας καλά χωνεμένη κοπριά η κομποστ και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε λάκκους στο έδαφος περίπου 15 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω. Η απόσταση τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 εκατοστά ο ένας από τον άλλο. Κλίνουμε τον λάκκο και ποτίζουμε να υγρανθεί το χώμα.

Στο ίδιο παρτέρι αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε αρακά,καρότο, φασόλια, η σέλινο. Δεν καλλιεργούμε ποτέ μαζί κολοκυθιές η αγγουριές. Είναι απαιτητικό φυτό  και απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών . Για αυτό το λόγο ενισχύουμε μια φορά το μήνα με προσθήκη κοπριάς, κομποστ η βιολογικό λίπασμα για λαχανικά.

 Ανάλογα την ποικιλία  θα μας δώσει καρπό σε 90-120 ημέρες από την ημέρα σποράς. Στο διάστημα αυτό σκαλίζουμε το χώμα απομακρύνοντας τα ζιζάνια και παραχώνουμε το φυτό καθώς μεγαλώνει για να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.

Η καλλιέργεια σε σάκους γίνεται με τον ίδιο τρόπο μόνο που φροντίζουμε οι σάκοι μας να έχουν τρύπες που να στραγγίζει το νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα βάλτε μια στρώση χαλίκι στην βάση της γλάστρας.

Γεμίζουμε με χώμα ανακατεμένο με κομποστ την γλάστρα περίπου 30 εκατοστά και τοποθετούμε τον κόνδυλο με το μάτι προς τα πάνω αν η γλάστρα είναι μεγάλη βάζουμε τόσους κονδύλους που να έχουν 15 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. 

Όταν τα φυτά γίνουν 25 εκατοστά προσθέτουμε χώμα στα 10 εκατοστά. και μόλις φτάσουν τα 30 εκατοστά συμπληρώνουμε αλλα 5 εκατοστά χώμα. 

Φροντίζουμε το χώμα της γλάστρας η του παρτεριού να είναι πάντα υγρό αλλα όχι πλημμυρισμένο στο νερό. Λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Ένα μήνα πριν την μαζέψουμε σταματάμε να λιπαίνουμε.

Για να βγάλουμε τις πατάτες μας από το παρτέρι χρησιμοποιούμε μια πιρούνα με προσοχή να μην χτυπήσουμε τον καρπό. Δεν καταναλωνούμε αμέσως την πατάτα μας πρέπει να περάσουν 10 ημέρες ωρίμανσης πριν την καταναλώσουμε, για να μην είναι βαριά.

Αποθηκεύουμε την πατάτα μας σε καφάσι σε αεριζόμενο χώρο στην σκιά. μόλις στεγνώσει καλό είναι να σκεπαστεί με ύφασμα ώστε να είναι στο σκοτάδι για να μην πρασινίσει και γίνει επικίνδυνη για κατανάλωση μιας και θα έχει σολανίνη. Η σολανίνη υπάρχει στις πατάτες όταν εκτεθούν στο φως και έχει πικρή γεύση. Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο αν καταναλωθεί.

Σπέρνουμε πατάτα δυο φορές το χρόνο. Μια την Άνοιξη, Φεβρουάριο - Μάρτιο, ανάλογα την περιοχή που είναι και η βασική καλλιέργεια. Και μια στο τέλος του καλοκαιριού για να έχουμε πατάτα πριν τα Χριστούγεννα.

Βίντεο με καλλιέργεια πατάτας σε σάκους ΕΔΩ .

Αν είσαι αρχάριος στην κηπουρική θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Συμβουλές για την επιτυχία στην σπορά των φυτών μας.

Την Άνοιξη κάνουμε τις περισσότερες σπορές από κάθε άλλη εποχή. Σπέρνουμε τα περισσότερα λαχανικά τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό, και παρακολουθούμε αυτά τα μικροσκοπικά θαύματα που έχουν τόση ενέργεια για ζωή μέσα τους, να ξεπροβάλλουν από το χώμα μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ.

Γιατί όμως επιμένουμε να σπέρνουμε σπόρους;

  • 1. Έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία φυτών σε σπόρο , να διαλέξουμε αυτά που μας αρέσουν, από τα έτοιμα φυτά.

2. Ξέρουμε με τον τρόπο που έχουν μεγαλώσει και είμαστε σίγουρη ότι δεν είναι γεμάτα με χημικά.

3. Σπέρνουμε τα φυτά όποτε θέλουμε να προγραμματίσουμε πότε να είναι έτοιμα για φύτευση στον κήπο, πιο νωρίς η πιο αργά.

Ας ξεκινήσουμε με το βασικό ότι κάποιοι σπόροι προτιμούν απευθείας την σπορά τους στην οριστική τους θέση και δεν τους αρέσει η μεταφύτευση π.χ. το καρότο, το ραπάνι δεν τους αρέσει να διαταράσσεται η ρίζα τους και τα σπέρνουμε απευθείας στην οριστική τους θέση. Ένας κατάλογος με τετοια λαχανικά θα ανέβει στο instagram

Παρόλα αυτά αν χρειαστεί κάποια να τα σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο για λίγο ,προτείνω τα παλετάκια κοκοφοίνικα που έχουμε βίντεο ΕΔΩΤα συγκεκριμένα παλετάκια φυτεύονται όπως είναι στο χώμα χωρίς να διαταράζεται η ρίζα του φυτού.

1. Απολυμαίνουμε τα δοχεία σποράς, τα οποία μπορεί να είναι πλαστικά δοχεία από το σπίτι η χρησιμοποιημένοι δίσκοι σποράς από προηγούμενες σπορές. Η απολύμανση είναι απλή τα πλένουμε καλά με νερό και σαπούνι και τα τοποθετούμε άδεια μερικές ώρες στον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε να κολλήσουν οι σπόροι και τα νεαρά φυτά μας παθογόνους οργανισμούς από την προηγούμενη καλλιέργεια.

Οποιοδήποτε δοχείο έχει βάθος από 5 εκατοστά και πάνω μας κάνει. Απλά για μεγαλύτερους σπόρους όπως η κολοκύθες θα χρειαστούν μεταφύτευση αμεσα μόλις μεγαλώσουν λίγο.

2. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες σποράς σε φακελάκια σπόρων. Θα βρεις πληροφορίες όπως το βάθος σποράς, θερμοκρασία βλάστησης, απαιτήσεις φωτός, εποχή σποράς, και πότε θα έχετε παραγωγή.

3. Μην ξεκινάς σπορές την Άνοιξη αν δεν ξέρεις την ημερομηνία των τελευταίων παγετών στην περιοχή σου. Μετράμε ανάποδα για να είναι τα φυτά μας έτοιμα την ώρα που πρέπει να βγουν στον κήπο, αν είναι πολύ νωρίς, θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε μέσα στρεσάροντας τα πολύ αν είναι μεγάλα. Ένας γενικός κανόνας είναι 4-6 εβδομάδες από την σπορά μέχρι την μεταφύτευση.

4. Δεν σπέρνουμε όλους τους σπόρους μαζί. Υπάρχουν φυτά ψυχρής περιόδου και φυτά θερμής περιόδου. Στα βίντεο αναφέρω την θερμοκρασία βλάστησης του σπόρου για να ξεχωρίσουν οι αρχάριοι τις δυο ομάδες.

5. Χρησημοποιηστε ένα χώμα προσαρμοσμένο για σπόρους που θα τους εξασφαλίσει άριστη βλαστική ικανότητα και ιδανικό περιβάλλον για τα νεαρά φυτά. Τέτοιο χώμα μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο η να το φτιάξουμε μόνοι μας.Θα βρεις τις οδηγίες ΕΔΩ.

6. Προμηθευτείτε ταμπελίτσες και γράψτε πάντα τι έχετε σπείρει στα δοχεία η του δίσκους, για να μην χαθείτε στην πορεία και να ξέρετε τι έχετε σπείρει και που. Μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας κόβοντας πλαστικά δοχεία από το σπίτι που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

    7. Αν κάνετε εσωτερικές σπορές τοποθετήστε τα δοχεία κοντά σε πηγή φωτός, έτσι ώστε τα μικρά φυτά που θα ξεπροβάλλουν να φωτοσυνθέτουν αμέσως, και δεν θα γίνουν ψιλά και άχαρα αναζητώντας μάταια φως. Η πηγή μπορεί να είναι ένα ηλιόλουστο παράθυρο η το κουτί βλάστησης  που θα φτιάξεις μόνος σου ακολουθώντας τις οδηγίες ΕΔΩ.

8. Κάποιοι σπόροι θέλουν αρκετά θερμό περιβάλλον για να βλαστίσουν όπως η πιπεριά. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα θερμαντικό σώμα κάτω από το δίσκο ιδικό για φυτά, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα τότε μια καλή λύση είναι το πάνω μέρος του ψυγείου μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι, μετά θέλουν φως όμως.

9. Τα νεαρά φυτά μας θα χρειαστούν κάποια στιγμή μεταφύτευση. Πότε όμως είναι έτοιμα για αυτό; Στην αρχή έχουν δυο φύλλα, που στην πραγματικότητα δεν είναι φύλλα αλλα τροφοδότες για το φυτό. Από εκεί παίρνει φως για να κάνει φωτοσύνθεση μέχρι να αποκτήσει τα κανονικά φύλλα. Τα αμέσως επόμενα είναι τα κανονικά φύλλα του φυτού και έχουν και τα τεχνικά γνωρίσματα του φυτού. Μόλις το νεαρό φυτό μας έχει 4-5 κανονικά φύλλα, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το φυτό στην οριστική του θέση στον κήπο η την γλάστρα.

10. Αν για κάποιο λόγο τα φυτά είναι έτοιμα αλλα ο καιρός δεν επιτρέπει την μεταφύτευση σε εξωτερικό χώρο τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερο δοχείο. Και τα κρατάμε όπως πριν σε πηγή φωτός.

11. Μπορούμε να τροφοδοτούμε με βιολογικό λίπασμα τα νεαρά φυτά μας, προτιμούμε ένα υδατοδιαλυτό που μπαίνει στο νερό ποτίσματος όπως το εκχύλισμα φυκιών.



12. Ποτίζουμε τόσο ώστε να είναι υγρό το χώμα τους και αν μένει νερό στο δίσκο που είναι μέσα τα δοχεία το πετάμε, για να μην δημιουργούνται παθογόνοι οργανισμοί.

13. Για να μεταφυτεύσουμε σε εξωτερικό χώρο χρειαζόμαστε 7- 10 ημέρες να σκληραγωγήσουμε τα φυτά που θα βγουν από το προστατευμένο εσωτερικό χώρο. Βγάζουμε τα φυτά 1 ώρα την πρώτη μέρα έξω και προσθέτουμε 1 ώρα την ημέρα. Αν δούμε ότι ο καιρός δεν το επιτρέπει καθυστερούμε την μεταφορά τους μέχρι να έχουμε ιδανικό καιρό για μερικές ημέρες.

Οδηγίες κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μείγμα χώματος για σπορείο, πως το φτιάχνουμε μόνοι μας.

Πολλές φορές στην διάρκεια του χρόνου σπέρνουμε σπόρους σε μικρά δοχεία μας χώμα. Για να βλαστίσουν οι σπόροι μας, χρειάζονται ένα πολύ αφράτο χώμα που να μην τους πέφτει βαρύ, και να κρατάει υγρασία χωρίς όμως να κρατάει νερό που θα τους σαπίσει.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το χώμα του κήπου είναι εντελώς ακατάλληλο για σπορά αν δεν το ενισχύσουμε αλλα και πάλη έχει μύκητες και μικρόβια από προηγούμενες καλλιέργειες μου μπορεί να φυτρώσουν οι σπόροι μας αλλα τα νεαρά φυτά να κουβαλάνε ότι κόλλησαν από το χώμα που τα σπέρνουμε. 

Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει απλά δεν θα μεγαλώσουν όσο πρέπει , αν φυτρώσουν τελικά, ίσως να έχουμε περισσότερες ασθενειες στον κήπο από ότι συνήθως, και δεν θα πάρουμε τους καρπούς που θα περναμε αν μεγαλώναμε υγιή φυτά.

Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετά χώματα σποράς έτοιμα για χρήση ωστόσο ίσως να μας φαίνονται ακριβά και να θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας. Μια διαδικασία που είναι εύκολη αν ξέρουμε τα υλικά.

Εγώ έχω μια αρκετά μεγάλη λεκάνη με καπάκι  που αναμιγνύω το χώμα που χρησιμοποιώ για αυτό το λόγο και την έχω στην αποθήκη μου έτοιμη για όταν μου χρειαστεί.

Έχουμε ένα κουβαδάκι στο μέγεθος που θέλουμε δεν παίζει ρόλο γιατί θα μετρήσουμε μέρη.

2 μέρη κομποστ: Μπορεί να είναι το κομποστ που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, η θα βρούμε ετοιμο κομποστ στα φυτώρια της περιοχής μας , η on line. Το κομποστ θα απελευθερώσει σταδιακά θρεπτικά συστατικά για τα νεαρά φυτά μόλις βγουν για να δυναμώσουν.

2 μέρη μειγμα κοκοφοίνικα: Μπορούμε να το βρούμε σε μορφή χώματος η σε συμπαγές τούβλο που θα το μουσκέψουμε με νερό και θα γίνει αφράτο μειγμα. Θα βοηθήσει έτσι ώστε το χώμα που θα προκύψει να κάνει καλή αποστράγγιση και να μην λιμνάζει το νερό στις ρίζες του φυτού όταν φυτρώσει. Επίσης κάνει πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα στις ρίζες των φυτών.

1 μέρος περλίτη: Απορροφά το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά διατηρώντας την πρέπουσα υγρασία για τον σπόρο και το φυτό, χωρίς να λιμνάζει στις ρίζες και να σαπίζει το σπόρο η το φυτό όταν βγει.

Αν δεν έχετε κάποιο δοχείο με καπάκι φυλάξτε το σε πλαστική σακούλα καλά κλεισμένη. Κάθε φορά που χρησιμοποιήτε μια ποσότητα και είναι στεγνό το υγροποιούμε λίγο  για να μην χρειάζονται πολύ πότισμα  τα δοχεία σποράς και με το νερό μετακινείται ο σπόρος.

Είναι προτιμότερο να ποτίζουμε τα σπορεία με σπρέι η με ένα μπουκάλι που έχει μερικές τρύπες στο καπάκι. Αν χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε τα φυτά σε μεγαλύτερο δοχείο πριν τα βάλουμε στην οριστική τους θέση χρησιμοποιούμε το ίδιο μειγμα χώματος.

Οδηγός κηπουρικής για αρχάριους ΕΔΩ.

Άρθρα για αρχάριους κηπουρούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...