Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Η ζύμη σφολιάτα είναι η αγαπημένη μου σε όλες τις πίτες μου. Πάρα πολλά χρονιά την φτιάχνω μόνη μου είτε την χρειάζομαι αμεσα η για να έχω απόθεμα στην κατάψυξη για όταν μου χρειαστεί.

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Λειτουργεί το ίδιο όπως η έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου, με την διαφορά ότι είναι πιο αφράτη και σίγουρα πιο νόστιμη μιας και είναι σπιτική.

Μπορούμε να φτιάξουμε μιλφέιγ, κρουασάν, σφολιατίνια η κριτσίνια με αυτήν την σφολιάτα, και να την χρησιμοποιήσουμε σε πίτες η ατομικά πιατάκια.

Ζύμη σφολιάτα,

Χρειαζόμαστε:

*(Τα υλικά είναι για 1 φύλλο για να φτιάξετε πάνω- κάτω  χρειάζεστε 2 δόσεις)

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375 γρ)

3 κουταλιές μαλακό βούτυρο η μαργαρίνη από κυπελλάκι

1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 πακέτο βούτυρο η μαργαρίνη το χάρτινο το σκληρό σε θερμοκρασία δωματίου

Στο μπολ του μίξερ με το εργαλείο ζύμης βάζουμε το αλεύρι και το πρώτο βούτυρο.

Αρχίζουμε το ζύμωμα σε αργό ρυθμό προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά το νερό καθώς δουλεύουμε την ζύμη.

Μέχρι να τελειώσει το νερό θα έχουμε μια ζύμη αφράτη και ελαστική που θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ, και δεν κολλάει στα χέρια.

Ζύμη σφολιάτα,

*Αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε και με το χέρι αλλα φορέστε γάντια για να μην λιώσει πολύ το βούτυρο από την θερμοκρασία των χεριών.

Ανοίγουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο το σκληρό βούτυρο σε φέτες την μια δίπλα στην άλλη.

Ζύμη σφολιάτα,

Κλείνουμε καλά το βούτυρο μέσα στην ζύμη φέρνοντας τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στο κέντρο. Πατάμε λίγο με τον πλάστη να κολλήσουν, διπλώνουμε στα 3 και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Βγάζουμε από το  ψυγείο, ανοίγουμε με τον πλάστη και διπλώνουμε στα 3 ξανά.

Για εύκολη κατανόηση έχουμε το βίντεο ΕΔΩ.

* Συγνώμη για τα νύχια στο βίντεο αλλα τότε δούλευα σε ινστιτούτο νυχιών λόγο του ότι μπορώ να ζωγραφίσω πάνω στα νύχια

Θα επαναλάβουμε την διαδικασία άλλες 2 φορές. Η σφολιάτα μας είναι έτοιμη για χρήση.

* Αν κάνετε διπλή δόση χωρίστε σε 2 μπάλες την ζύμη σας και κάντε 2 χωριστά φύλλα.

Ζύμη σφολιάτα,

Μπορούμε να την καταψύξουμε μέχρι και 6 μήνες  βάζοντας μια λαδόκολλα ανάμεσα στις διπλωσιές και τυλίγοντας με μεμβράνη κουζίνας, μέσα σε σακούλα καλά κλεισμένη.

Ζύμη σφολιάτα,

Ξεπαγώνουμε αφήνοντας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζύμη σφολιάτα,

Ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να καλύψει το ταψί που θέλουμε, και ρυθμίζουμε το πόσο παχιά η λεπτή θέλουμε να είναι ανάλογα με τα γούστα μας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Ο ξυλόφουρνος ήταν μια ανάγκη για μένα εδώ και πολύ καιρό. Φτιάχνω παραδοσιακό ψωμί πολλά χρόνια και δεν νοείται τέτοιο ψωμί χωρίς τον ξυλόφουρνο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Η κατασκευή του έγινε από άνθρωπο που ξέρει, μιας και αν και δεν είναι τρομερά δύσκολη, χρειάζεται κάποιες γνώσεις έτσι ώστε να μην μας έρθει ο φούρνος σωρό, να αναπτύσσει την θερμοκρασία που χρειάζεται, και να είναι λειτουργικός για ψωμί πίτες η φαγητά ταψιού.

Η όλη κατασκευή έγινε με συμπαγή παλιά τούβλα, πυρόχωμα και τσιμέντο με χώμα για να καλυφθεί η εξωτερική πλευρά. Δεν είδα κάποιο άλλο υλικό, στην διάρκεια της κατασκευής.

Δεν έκανα μεγάλη κατασκευή, ήθελα ένα μικρο να θερμαίνεται γρήγορα και να χωράει 3 φρατζόλες ψωμί η το ταψί της οικογένειας.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Από εμφάνιση δεν ήθελα πολυτέλεια, ο κήπος μου είναι χωριάτικος και ο σκοπός του χώρου που κτίστηκε είναι να γίνει μια χωριάτικη εξωτερική κουζίνα. Έτσι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με το ασβέστωμα στο τέλος. 

Η κατασκευή της κουζίνας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα συνεχίσουμε με την ψησταριά. Θα έχω μια αυτόνομη κουζίνα απέναντι από το κιόσκι με το τραπεζι για να μπορώ να το καλοκαιρι να μαγειρεύω όλα τα φαγητά εκεί στην φωτιά όπως παλιά.

Επίσης ο ασβέστης είναι αντισηπτικό και σύμβολο καθαριότητας για μια χωριάτικη κουζίνα.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Μετά από 5 ημέρες  αφού ολοκληρώσαμε τον φούρνο μας τον κάψαμε με δυνατή φωτιά. Το κάψιμο του φούρνου ανάλογα το μέγεθος μπορεί να πάρει από 24 έως 48 ώρες ανάλογα την υγρασία και την εποχή. 

Δυνατή φωτιά μέχρι να ασπρίσει τελείως το εσωτερικό του φούρνου. Βίντεο με το κάψιμο του φούρνου θα ανέβει σύντομα στο κανάλι.

Μετά από περίπου 28 ώρες σταθερής φωτιάς βάλαμε ένα όρθιο γυάλινο μπουκάλι στο κέντρο του φούρνου και άρχισε να λιώνει. Σε καμιά ώρα το μπουκάλι έλιωσε τελείως. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος για χρήση. Αν το μπουκάλι σπάσει και δεν λιώσει θέλει κι άλλο κάψιμο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Αυτό το κάνουμε μόνο την πρώτη φορά όχι κάθε φορά που ανάβουμε το φούρνο.

6 ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς ο φούρνος μας ήταν ακόμα ζεστός. Ετοιμάζουμε το παραδοσιακό προζύμι μας για να κάνουμε ψωμί τις επόμενες ημέρες. 

Αν θέλεις να φτιάξεις παραδοσιακό προζύμι για χωριάτικο ψωμί η διαδικασία βρίσκεται ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις αυτό το θάμνο.

Η πασχαλιά είναι είναι πολυετής θάμνος που μας δίνει τα υπέροχα άνθη της για δυο εβδομάδες από τα μέσα έως τα τέλη της Άνοιξης. Λόγο του ότι ανθίζει την περίοδο του Πάσχα πήρε και το όνομα της. Τα υπέροχα μοβ άνθη της σε πολλές περιοχές στολίζουν τους επιτάφιους με εντυπωσιακό τρόπο, την Μ. Παρασκευή.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Το φυτό είναι εύκολο στην φροντίδα του φτάνει σε μεγάλο ύψος, και τα άνθη του είναι κατάλληλα για κοπή σε βάζο.

Ευδοκιμούν σε πλούσιο χώμα που στραγγίζει καλά και τείνει να είναι αλκαλικό με ph μέχρι 7,0. Αν έχουμε κακής ποιότητας χώμα ενσωματώνουμε σε αυτό κοπριά. Πως βελτιώνουμε ένα κακής ποιότητας χώμα θα βρεις ΕΔΩ.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Για να έχετε πλούσια ανθοφορία το φυτό χρειάζεται πλήρη ήλιο για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα, διαφορετικά δεν ανθίζει όπως πρέπει.

Τις φυτεύουμε την Άνοιξη, η το Φθινόπωρο με ιδιαίτερη προτίμηση στην Φθινοπωρινή φύτευση για να ριζώσει το φυτό καλά πριν την Ανοιξιάτικη ανθοφορία.

Μπορούμε να πολλαπλασιασουμε την πασχαλιά με ξεκόλλημα βλαστού από την βάση του αν είναι δυνατό με λίγη ρίζα. Το φυτεύουμε αμέσως, κι αν στην αρχή μας δίνει την εντύπωση ότι δεν έπιασε μετά από 3-4 χρόνια θα έχουμε ένα κανονικά μεγάλο φυτό με πλούσια άνθη.

Κατά την φύτευση η μια πασχαλιά από την άλλη πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 μέτρα.

Διατηρούμε υγρό το χώμα του φυτού χωρίς όμως να το πνιγούμε στο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή στις θερμές μέρες του καλοκαιριού που το χώμα μας στεγνώνει πιο εύκολα.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Λιπαίνουμε με μια μικρή χούφτα ισορροπημένο λίπασμα στα τέλη του χειμώνα. Δεν χρειάζεται παραπάνω λίπανση γιατί η υπερλίπανση εμποδίζει την άνθιση.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία της μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά στην ρίζα της μαζί με μια χούφτα ασβέστη.

Οι πασχαλιές κλαδεύονται μετά την άνθηση τους για να μην αφαιρέσουμε βλαστούς που δεν πρέπει, άπλα και μόνο για να της δώσουμε σχήμα.

Αν έχετε μια πολύ παλιά πασχαλιά κλαδεύουμε το 1/3 του φυτού έτσι ώστε να του κάνουμε μια ανανέωση.

Αν οι πασχαλιές σας είναι σε γρασίδι καλό είναι να μην το αφήνουμε να μεγαλώνει γύρω της. Δημιουργούμε μια περιοχή καθαρή από γρασίδι γύρω στο φυτό.

Μάθε να φροντίζεις την Γλυσίνια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Γλυσίνια , φύτευση και φροντίδα για εντυπωσιακές αναρριχήσεις

Η γλυσίνια είναι εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να δημιουργήσει υπέροχες πέργολες η ολάνθιστους τοίχους.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Είναι τοξικό φυτό και εντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση από ζώα και φυσικά για τον άνθρωπο λόγο της λεκτίνης και της γλυστερίνης που περιέχει.

Φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος και μπορούμε να φτιάξουμε πέργολες, η να καλύψουμε ολόκληρους τοίχους με αυτό. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε την φύτευση κοντά στους τοίχους του σπιτιού γιατί μπορούν οι ρίζες να κάνουν ζημιά σε θεμέλια και τοίχους.

Φυτεύουμε Άνοιξη η Φθινόπωρο όταν το φυτό είναι σε αδράνεια. Προτιμούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια γιατί η απόκτηση από σπόρο θα πάρει χρόνια να μας δώσει ένα μεγάλο φυτό.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσης γιατί η σκιά δεν την βοηθάει να ανθίσει. Έτσι στην σκιά μπορεί να μας δώσει μεγάλο φυτό αλλα χωρίς άνθη.

Μεγαλώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδάφους αρκεί να στραγγίζει καλά. Καλό είναι να ενσωματώσουμε στο χώμα της κοπριά η κομποστ.

Λόγο του ότι είναι μεγάλο φυτό και αρκετά βαρύ, χρειάζεται μια καλή κατασκευή για να αναρριχηθεί. Η απόσταση φύτευσης μεταξύ δυο φυτών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 10 μέτρων.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Ανθίζει την περίοδο της Άνοιξης με μεγάλα τσαμπιά από άνθη, πριν βγάλει το φύλλωμα. Τα άνθη βγαίνουν στους νέους βλαστούς του φυτού και για αυτό είναι σημαντικό το κλάδεμα κάθε χρόνο.

Κλαδεύουμε στο τέλος του χειμώνα, αφαιρώντας σχεδόν την μισή προηγούμενη βλάστηση. Ένα ακόμη κλάδεμα μπορούμε να κάνουμε το καλοκαιρι μετά την άνθηση για να της δώσουμε σχήμα.

Οι νεαρές πασχαλιές ίσως πάρουν 2-3 χρόνια για να μας δώσουν άνθη.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Το χρώμα της είναι το γλυκό μοβ αλλα την βρίσκουμε και σε λευκό.

Μάθε να καλλιεργείς σκουλαρίκι ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Φούξια η σκουλαρίκι, ένα πολύχρωμο φυτό στον κήπο

Η φούξια είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που στολίζει με τα πολύχρωμα έντονα άνθη της, τους λουλουδόκηπους μας από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο. 

Φούξια η σκουλαρίκι

Τα άνθη κρέμονται σαν χρωματιστά σκουλαρίκια από το φυτό για αυτό είναι γνωστή και σαν σκουλαρικιά.

Από τα αγαπημένα φυτά των γιαγιάδων είναι καταλληλο φυτό για γλάστρα και γίνεται μικρός φυλλοβόλος θάμνος.

Ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυο μέτρα ύψος. Προτιμάμε την γλάστρα γιατί είναι απαιτητικό φυτό και θέλει καλής ποιότητας χώμα που να στραγγίζει καλά και να μην συγκρατεί το νερό στην ρίζα.

Φούξια η σκουλαρίκι

Η φούξια είναι ευαίσθητη στον καυτό ήλιο για αυτό προτιμάμε μια ημισκιερή θέση, γιατί ο έντονος ήλιος εξασθενεί το φυτό και δεν έχει πλούσια ανθοφορία.

Επίσης είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους για αυτό προτιμάμε βεράντες και κιόσκια για την καλλιέργεια του που τα προστατεύουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όπως όλα τα φυτά χρειάζεται λίπανση κάθε 20 ημέρες με ένα πλήρες λίπασμα εγώ χρησιμοποιώ για όλα τα λουλούδια μου το υγρό λίπασμα που φτιάχνω μόνη μου ΕΔΩ.

Το Χειμώνα τα φύλλα του πέφτουν και νωρίς την Άνοιξη κάνουμε ένα καλό κλάδεμα αφήνοντάς περίπου 10 εκατοστά σε κάθε βλαστό για να εμφανιστούν νέοι που θα μας δώσουν την νέα ανθοφορία.

Φούξια η σκουλαρίκι

Από τα κλαδέματα μπορούμε να φτιάξουμε νέα φυτά με μοσχεύματα 10 εκατοστών που θα φυτέψουμε σε γλαστράκια.

Ο πολλαπλασιασμος με σπόρο μπορεί να γίνει αλλα θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να δούμε μεγάλα ανθισμένα φυτά.

Το φυτό μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο χώρο το χειμώνα και να καλλιεργηθεί κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Φούξια η σκουλαρίκι

Μπορεί να γίνει υπέροχο κρεμαστό φυτό σε κρεμαστές γλάστρες.

Μάθε να καλλιεργείς γιασεμί ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...