Ο ξυλόφουρνος ήταν μια ανάγκη για μένα εδώ και πολύ καιρό. Φτιάχνω παραδοσιακό ψωμί πολλά χρόνια και δεν νοείται τέτοιο ψωμί χωρίς τον ξυλόφουρνο.
Η κατασκευή του έγινε από άνθρωπο που ξέρει, μιας και αν και δεν είναι τρομερά δύσκολη, χρειάζεται κάποιες γνώσεις έτσι ώστε να μην μας έρθει ο φούρνος σωρό, να αναπτύσσει την θερμοκρασία που χρειάζεται, και να είναι λειτουργικός για ψωμί πίτες η φαγητά ταψιού.
Η όλη κατασκευή έγινε με συμπαγή παλιά τούβλα, πυρόχωμα και τσιμέντο με χώμα για να καλυφθεί η εξωτερική πλευρά. Δεν είδα κάποιο άλλο υλικό, στην διάρκεια της κατασκευής.
Δεν έκανα μεγάλη κατασκευή, ήθελα ένα μικρο να θερμαίνεται γρήγορα και να χωράει 3 φρατζόλες ψωμί η το ταψί της οικογένειας.
Από εμφάνιση δεν ήθελα πολυτέλεια, ο κήπος μου είναι χωριάτικος και ο σκοπός του χώρου που κτίστηκε είναι να γίνει μια χωριάτικη εξωτερική κουζίνα. Έτσι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με το ασβέστωμα στο τέλος.
Η κατασκευή της κουζίνας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα συνεχίσουμε με την ψησταριά. Θα έχω μια αυτόνομη κουζίνα απέναντι από το κιόσκι με το τραπεζι για να μπορώ να το καλοκαιρι να μαγειρεύω όλα τα φαγητά εκεί στην φωτιά όπως παλιά.
Επίσης ο ασβέστης είναι αντισηπτικό και σύμβολο καθαριότητας για μια χωριάτικη κουζίνα.
Μετά από 5 ημέρες αφού ολοκληρώσαμε τον φούρνο μας τον κάψαμε με δυνατή φωτιά. Το κάψιμο του φούρνου ανάλογα το μέγεθος μπορεί να πάρει από 24 έως 48 ώρες ανάλογα την υγρασία και την εποχή.
Δυνατή φωτιά μέχρι να ασπρίσει τελείως το εσωτερικό του φούρνου. Βίντεο με το κάψιμο του φούρνου θα ανέβει σύντομα στο κανάλι.
Μετά από περίπου 28 ώρες σταθερής φωτιάς βάλαμε ένα όρθιο γυάλινο μπουκάλι στο κέντρο του φούρνου και άρχισε να λιώνει. Σε καμιά ώρα το μπουκάλι έλιωσε τελείως. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος για χρήση. Αν το μπουκάλι σπάσει και δεν λιώσει θέλει κι άλλο κάψιμο.
Αυτό το κάνουμε μόνο την πρώτη φορά όχι κάθε φορά που ανάβουμε το φούρνο.
6 ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς ο φούρνος μας ήταν ακόμα ζεστός. Ετοιμάζουμε το παραδοσιακό προζύμι μας για να κάνουμε ψωμί τις επόμενες ημέρες.
Αν θέλεις να φτιάξεις παραδοσιακό προζύμι για χωριάτικο ψωμί η διαδικασία βρίσκεται ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ