Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Ο ξυλόφουρνος ήταν μια ανάγκη για μένα εδώ και πολύ καιρό. Φτιάχνω παραδοσιακό ψωμί πολλά χρόνια και δεν νοείται τέτοιο ψωμί χωρίς τον ξυλόφουρνο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Η κατασκευή του έγινε από άνθρωπο που ξέρει, μιας και αν και δεν είναι τρομερά δύσκολη, χρειάζεται κάποιες γνώσεις έτσι ώστε να μην μας έρθει ο φούρνος σωρό, να αναπτύσσει την θερμοκρασία που χρειάζεται, και να είναι λειτουργικός για ψωμί πίτες η φαγητά ταψιού.

Η όλη κατασκευή έγινε με συμπαγή παλιά τούβλα, πυρόχωμα και τσιμέντο με χώμα για να καλυφθεί η εξωτερική πλευρά. Δεν είδα κάποιο άλλο υλικό, στην διάρκεια της κατασκευής.

Δεν έκανα μεγάλη κατασκευή, ήθελα ένα μικρο να θερμαίνεται γρήγορα και να χωράει 3 φρατζόλες ψωμί η το ταψί της οικογένειας.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Από εμφάνιση δεν ήθελα πολυτέλεια, ο κήπος μου είναι χωριάτικος και ο σκοπός του χώρου που κτίστηκε είναι να γίνει μια χωριάτικη εξωτερική κουζίνα. Έτσι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με το ασβέστωμα στο τέλος. 

Η κατασκευή της κουζίνας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα συνεχίσουμε με την ψησταριά. Θα έχω μια αυτόνομη κουζίνα απέναντι από το κιόσκι με το τραπεζι για να μπορώ να το καλοκαιρι να μαγειρεύω όλα τα φαγητά εκεί στην φωτιά όπως παλιά.

Επίσης ο ασβέστης είναι αντισηπτικό και σύμβολο καθαριότητας για μια χωριάτικη κουζίνα.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Μετά από 5 ημέρες  αφού ολοκληρώσαμε τον φούρνο μας τον κάψαμε με δυνατή φωτιά. Το κάψιμο του φούρνου ανάλογα το μέγεθος μπορεί να πάρει από 24 έως 48 ώρες ανάλογα την υγρασία και την εποχή. 

Δυνατή φωτιά μέχρι να ασπρίσει τελείως το εσωτερικό του φούρνου. Βίντεο με το κάψιμο του φούρνου θα ανέβει σύντομα στο κανάλι.

Μετά από περίπου 28 ώρες σταθερής φωτιάς βάλαμε ένα όρθιο γυάλινο μπουκάλι στο κέντρο του φούρνου και άρχισε να λιώνει. Σε καμιά ώρα το μπουκάλι έλιωσε τελείως. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος για χρήση. Αν το μπουκάλι σπάσει και δεν λιώσει θέλει κι άλλο κάψιμο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Αυτό το κάνουμε μόνο την πρώτη φορά όχι κάθε φορά που ανάβουμε το φούρνο.

6 ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς ο φούρνος μας ήταν ακόμα ζεστός. Ετοιμάζουμε το παραδοσιακό προζύμι μας για να κάνουμε ψωμί τις επόμενες ημέρες. 

Αν θέλεις να φτιάξεις παραδοσιακό προζύμι για χωριάτικο ψωμί η διαδικασία βρίσκεται ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...