Η ζύμη σφολιάτα είναι η αγαπημένη μου σε όλες τις πίτες μου. Πάρα πολλά χρονιά την φτιάχνω μόνη μου είτε την χρειάζομαι αμεσα η για να έχω απόθεμα στην κατάψυξη για όταν μου χρειαστεί.
Λειτουργεί το ίδιο όπως η έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου, με την διαφορά ότι είναι πιο αφράτη και σίγουρα πιο νόστιμη μιας και είναι σπιτική.
Μπορούμε να φτιάξουμε μιλφέιγ, κρουασάν, σφολιατίνια η κριτσίνια με αυτήν την σφολιάτα, και να την χρησιμοποιήσουμε σε πίτες η ατομικά πιατάκια.
Χρειαζόμαστε:
*(Τα υλικά είναι για 1 φύλλο για να φτιάξετε πάνω- κάτω χρειάζεστε 2 δόσεις)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375 γρ)
3 κουταλιές μαλακό βούτυρο η μαργαρίνη από κυπελλάκι
1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 πακέτο βούτυρο η μαργαρίνη το χάρτινο το σκληρό σε θερμοκρασία δωματίου
Στο μπολ του μίξερ με το εργαλείο ζύμης βάζουμε το αλεύρι και το πρώτο βούτυρο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα σε αργό ρυθμό προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά το νερό καθώς δουλεύουμε την ζύμη.
Μέχρι να τελειώσει το νερό θα έχουμε μια ζύμη αφράτη και ελαστική που θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ, και δεν κολλάει στα χέρια.
*Αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε και με το χέρι αλλα φορέστε γάντια για να μην λιώσει πολύ το βούτυρο από την θερμοκρασία των χεριών.
Ανοίγουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο το σκληρό βούτυρο σε φέτες την μια δίπλα στην άλλη.
Κλείνουμε καλά το βούτυρο μέσα στην ζύμη φέρνοντας τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στο κέντρο. Πατάμε λίγο με τον πλάστη να κολλήσουν, διπλώνουμε στα 3 και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά
Βγάζουμε από το ψυγείο, ανοίγουμε με τον πλάστη και διπλώνουμε στα 3 ξανά.
Για εύκολη κατανόηση έχουμε το βίντεο ΕΔΩ.
* Συγνώμη για τα νύχια στο βίντεο αλλα τότε δούλευα σε ινστιτούτο νυχιών λόγο του ότι μπορώ να ζωγραφίσω πάνω στα νύχια
Θα επαναλάβουμε την διαδικασία άλλες 2 φορές. Η σφολιάτα μας είναι έτοιμη για χρήση.
* Αν κάνετε διπλή δόση χωρίστε σε 2 μπάλες την ζύμη σας και κάντε 2 χωριστά φύλλα.
Μπορούμε να την καταψύξουμε μέχρι και 6 μήνες βάζοντας μια λαδόκολλα ανάμεσα στις διπλωσιές και τυλίγοντας με μεμβράνη κουζίνας, μέσα σε σακούλα καλά κλεισμένη.
Ξεπαγώνουμε αφήνοντας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να καλύψει το ταψί που θέλουμε, και ρυθμίζουμε το πόσο παχιά η λεπτή θέλουμε να είναι ανάλογα με τα γούστα μας.
Νεκταρία Βλασση
blogger - youtuber
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ