Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω ένα λουλούδι γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες

Το καταπληκτικό αυτό λουλούδι όχι μόνο ηρεμεί στην θέα του, με το έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα του, αλλα είναι γεμάτο θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω

Για αρχή θα πούμε ότι: 

α) προσελκύει επικονιαστές στον κήπο

β) απωθεί τα παράσιτα

γ) έχει θεραπευτικές ιδιότητες

δ) μπορεί να κοπεί για το βάζο μας

ε) είναι βρώσιμο και στολίζει τα πιάτα μας

Τα έντονα χαρούμενα χρώματα της γεμίζουν με χαρά και ηρεμία όποιον αντικρίζει τα λουλούδια της σε σχήμα μαργαρίτας.

Το σαφράν του φτωχού! Τα άνθη αυτά μπορούμε να τα αποξηράνουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε όπως το σαφράν. Μπορούν όμως να στολίσουν φρέσκα την σαλάτα μας, να να τα προσθέσουμε σε ρύζι. Θα κάνουν απλά πιάτα να μοιάζουν πολυτελή.

Καλεντούλα, πως θα καλλιεργήσω

Η καλέντουλα χρησιμοποιήται από την ιατρική. Οι Ρωμαίοι την θεωρούσαν φάρμακο για τα τσιμπήματα του σκορπιού και στον μεσαίωνα το φάρμακο για τα πάντα. Οι σημερινοί βοτανολόγοι την χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν ηλιακά εγκαυματα, σκασμένα χείλη, μικρά εγκαυματα και γδαρσίματα.

Στον κήπο ανάμεσα στα φυτά μας προσελκύει επικονιαστές για τα άνθη και διώχνει μακρυά τα παράσιτα.

Μπορούμε εύκολα να την αποκτήσουμε από σπόρο στην αρχή της Άνοιξης  σπέρνοντας απευθείας στο χώμα όταν η θερμοκρασία είναι 13- 15 °C. Διαφορετικά σε εσωτερικό χώρο σε μικρά δοχεία, και μεταφέρουμε τα φυτά στον κήπο μόλις ανέβει η θερμοκρασία.

Την φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου και ανάμεσα σε φυτά όπως η ντομάτα που διώχνει πολλά από τα παρασιτικά έντομα που την απειλούν.

Δεν χρειάζεται λίπανση και όσο κόβουμε τα άνθη της θα παράγει περισσότερα.

Μπορεί να σπαρθεί μόνη της μέσα στον κήπο αν αφήσουμε κάποια άνθη να ρίξουν το σπόρο τους τριγύρω.

Προσθέστε τα πέταλα των λουλουδιών της σε σαλάτα με μαρούλι, ρόκα μαζί με ελαιόλαδο, και απολαύστε τα οφέλη της στην διατροφή σας.

Φτιάξε αλοιφή για εγκαυματα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Αλοιφή για εγκαυματα, φτιάξτην μόνος σου, με λουλούδια από τον κήπο σου

Φτιάχνουμε κηραλοιφή καλέντουλας για εγκαυματα και γδαρσίματα η μικρές πληγές.

Αλοιφή για εγκαυματα

Πληροφορίες για το φυτό και την καλλιέργεια του ΕΔΩ.

1 φλιτζάνι πέταλα καλέντουλας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Ανακατεύουμε τα δυο υλικά σε γυάλινο βάζο, και το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο παράθυρο για μια εβδομαδα.

Σουρώνουμε το ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λιωμένο σε μπεν μαρι η φούρνο μικροκυμάτων κερί μέλισσας

Ανακατέψτε τα δυο μέρη, και μοιράστε το σε μικρά βαζάκια.

Αφήστε να στερεοποιηθεί όλη νύχτα, και είναι ετοιμο για χρήση.

Μαζέψτε τα πέταλα του λουλουδιού το μεσημέρι.

Περισσότερες συνταγές για κηραλοιφές στο βιβλίο μου  κηραλοιφές που θα βρεις ΕΔΩ.

Βιβλίο κηραλοιφής

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Αρακάς, πως σπέρνω καλλιεργώ και φροντίζω τον αρακά στον κήπο η σε γλάστρες

Ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που μπορούμε να τα σπειρουμε η το Φθινόπωρο όπου δεν έχει βαρύ Χειμώνα, έτσι ώστε να έχουμε παραγωγή νωρίς την Άνοιξη, η νωρίς την Άνοιξη αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα.

Αρακάς

Έχουμε την επιλογή αν αργεί στα μέρη μας να έρθουν οι πιο θερμές ημέρες να τον σπειρουμε τον αρακά σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο και να τον φυτέψουμε ετοιμο στον κήπο μόλις περάσουν οι παγωνιές της Άνοιξης

Μια τετοια σπορά κάνω στο βίντεο ΕΔΩ.

Όπως κάνουν όλα τα όσπρια ο αρακάς αυξάνει το άζωτο του εδάφους και θα βελτιώσει το χώμα του κήπου κάνοντας το πιο γόνιμο για αλλα φυτά που θα μπουν εκεί.

Αυτό τον κάνει εξαιρετικό να τον φυτέψουμε μαζί με αλλα φυτά στον ίδιο χώρο.

Αρακάς

Όσο νωρίτερα μπουν στο χώμα τόσο το καλύτερο γιατί αγαπούν τον δροσερό καιρό και αναπτύσσονται καλύτερα σε αυτόν.

Η ζέστη τα ενοχλεί και σταματούν να παράγουν μέχρι να ξεραθούν.

Σπέρνουμε τον αρακά σε δοχεία η στο χώμα σε θερμοκρασία  7-10 °C, και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές η σε εσωτερικό χώρο. Μπορούμε να επαναλάβουμε την σπορά στο χώμα το φθηνοπωρο με τις ίδιες συνθήκες.

Η Ανοιξιάτικες σπορές είναι πιο παραγωγικές από τις φθινοπωρινές.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και έχουν καλύτερη ανάπτυξη σε αυτές. Και σε χώμα ανάλαφρο που δεν λασπώνει για να βγει ο σπόρος. Αγαπά επίσης το χώμα με στάχτη γιατί έχει ανάγκη από φώσφορο και κάλιο.

Ένα βίντεο με φύτευση αρακά σπαρμένο σε εσωτερικό χώρο ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε το έδαφος μια φορά το μήνα αλλα όχι παραπάνω γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι να φτιάξουμε τεράστια φυτά χωρίς όμως να καρποφορήσουν αρκετά.

Αρακάς

Χρειάζονται στήριξη που θα φτιάξουμε πριν βάλουμε το σπόρο στο χώμα για να μην πληγώσουμε μετά την ρίζα του φυτού.

Δεν σπέρνουμε τον σπόρο παραπάνω από 2 εκατοστά βάθος.

Ποτίζουμε τα φυτά μόνο αν έχουμε ξηρασία και δεν βρέχει. Απομακρύνουμε τακτικά τα ζιζάνια από την ρίζα.

Θέλουν περίπου 60 -70 ημέρες για να αρχίσουμε να μαζεύουμε αρακά. Τα μαζεύουμε μόλις φαίνεται καθαρά ο αρακάς μέσα στο λοβό. Μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα του 5 ημέρες στην συντήρηση του ψυγείου μετά πρέπει η να μαγειρευτούν η να μπουν στην κατάψυξη.

Συνταγή για πράσινη σούπα από αρακά ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ασπιρίνη στα φυτά του κήπου, προστασία από τα παράσιτα

Όταν οι μαμάδες μας έβαζαν μια ασπιρίνη στα κομμένα λουλούδια στο βάζο εμείς συνήθως γελούσαμε με αυτό και συχνά ρωτάγαμε αν είχαν πονοκέφαλο τα λουλούδια. Μια πράξη άγνοιας ήταν αυτή, τις περισσότερες φορές, αλλα ήταν σωστή.

Ασπιρίνη στα φυτά

Ασπιρίνη στα φυτά; Ναι,  η ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να αναστέλλει μια ουσία που παράγουν τα φυτά, όταν τα κόβουμε και προκαλεί γρήγορη γήρανση των κυττάρων.

Βάζοντας την ασπιρίνη ενισχύουμε τις φυσικές άμυνες τόσο του κομμένου άνθους όσο και του φυτού.

Διεγείρει όλο το αμυντικό σύστημα του φυτού και το κάνει πιο ανθεκτικό στις ασθενειες.

Επιστήμονες στο υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχει η ασπιρίνη, μπορεί να προστατέψει τα φυτά από την παρουσία αλλα και από την δράση κάποιον παρασίτων.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ψεκάζοντας με ένα διάλυμα ασπιρίνης και νερού. Σε αναλογία 2 λίτρα νερό με 1 δισκίο ασπιρίνης. Προληπτικά μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά μας μια φορά το μήνα.

Ασπιρίνη στα φυτά

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά βάζοντας ένα δισκίο μέσα στο λάκκο της φύτευσης, όταν μεταφυτεύουμε ένα φυτό.

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνα τους το μειγμα των χημικών που περιέχει η ασπιρίνη. Όχι μόνο προστατεύουν τον εαυτό τους από επιθέσεις παρασίτων, αλλα στέλνουν μηνύματα σε διπλανά φυτά, ότι δέχονται επίθεση, έτσι ώστε τα διπλανά φυτά να αναπτύξουν τις δικές τους άμυνες πριν δεχτούν την επίθεση τα ίδια.

Αν λοιπόν δούμε ότι κάποιο φυτό δέχεται επίθεση παρασίτων, ένας ψεκασμός σε όλο τον κήπο θα προστατεύσει όλη την καλλιέργεια.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κόμποστ, το μαγικό υλικό που αλλάζει το χώμα του κήπου

Αν σαν αρχάριος ανακαλύψετε ότι κάποια φυτά τελικά δεν είναι και  εύκολο να αναπτυχθούν όπως θα θέλαμε,πρέπει να σου πω ότι και οι πιο παλιοί το ίδιο αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι όλες οι χρονιές επιτυχημένες, και δεν βλαστήσουν όλες οι σπορές.

κομποστ

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ξέρουμε όλοι οι κηπουροί. Μπορεί το παραμικρό λάθος η μια απροσεξία, η ο καιρός, που δεν βοηθάει πάντα, να πάνε μια παραγωγή πίσω. 

Απλά οι πιο παλιοί δεν απαγοητευόμαστε και προσπαθούμε ξανά.

Ωστόσο πολλοί από εμάς ξέρουμε ότι έχουμε έναν αξιόλογο σύμμαχο σε κάθε βήμα μιας καλλιέργειας, το κομπόστ.

Όταν ξεκίνησα πριν αρκετά χρόνια πήρα χώμα από τον κήπο, γέμισα μικρά δοχεία και έσπειρα τους σπόρους μου. Φυσικά κάποιοι δεν φύτρωσαν ποτέ, κάποιοι φύτρωσαν με μικρά αδύναμα φυτά, που λίγο αργότερα πεθάναν, και τα υπόλοιπα αναπτύχθηκαν κάπως δίνοντας μικρή και καχεκτική παραγωγή, αν δεν πεθαίνανε λίγο μετά από ασθενειες.

Με την επιμονή που είχα ρωτούσα και διάβαζα πολύ. Έμαθα ότι το νούμερο 1 ενός καλού κήπου είναι το χώμα. Το χώμα που είχα ήταν εξαντλημένο από τα ζιζάνια πατημένο και ακαλλιέργητο για χρόνια. Και εγώ ήθελα σε αυτό το χώμα να μεγαλώσω φυτά. Πράγμα αδύνατον.

κομποστ

Μαθαίνοντας λοιπόν έκανα την βελτίωση που χρειάζονταν το χώμα μου, και έμαθα να φτιάχνω το δικό μου κομποστ.

Αυτά που έμαθα υπάρχουν τόσο σαν ποστ μέσα σε αυτό το blog αλλα και σαν βίντεο στο κανάλι. Μελετήστε τα προσεκτικά και προσαρμόστε το καθένα στα δικά σας θέλω.

Το κομποστ είναι το κοινό μυστικό κάθε πετυχημένου κηπουρού. Έχει χαρακτηριστεί ως τον μεγαλύτερο ισοσταθμιστή, γιατί έχει την ικανότητα να διορθώνει οποιοδήποτε πρόβλημα του εδάφους.

Ένας σωστός σωρός κομποστ χρειάζεται μόνο τέσσερα πράγματα.

Καφέ ύλη: Υλικό πλούσιο σε άνθρακα και δεν είναι τίποτε άλλο από ξερά φύλλα και ξερά φυτά από τον κήπο.

Πράσινη ύλη: Υλικό πλούσιο σε άζωτο, και είναι κομμένο γκαζόν, πράσινα φυτά και ζιζάνια από τον κήπο, κοπριά, υπολείμματα από λαχανικά και φρούτα κουζίνας.

Νερό: Ο σωρός πρέπει να είναι πάντα υγρός, το χειμώνα με την βροχή αυτό συμβαίνει, το καλοκαιρι χρειάζεται να βρέχουμε κάθε 2-3 ημέρες.

Αέρας: Χρειάζεται για να επιβιώσουν οι ζωντανοί οργανισμοί όπως τα σκουλήκια κ.α που μετατρέπουν τα απορρίμματα αυτά σε μαύρο χρυσό. Αυτό το πετυχαίνουμε ανακατεύοντας τον σωρό που και και που με μια πιρούνα κήπου.

κομποστ

ΔΕΝ βάζουμε ποτέ στο σωρό: κόκαλα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λίπος η λάδι και φυσικά σκουπίδια όπως γυαλί, τενεκεδάκια,πλαστικά.

Τα υπολείμματα του κήπου δεν πρέπει να έχουν χημικά  φυτοφάρμακα, και ζιζανιοκτόνα, και φυσικά να μην προέρχονται από φυτά με ασθενειες που θα μολύνουν το κομποστ, και θα περάσουν ξανά στο χώμα. .

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάδους για κομποστ, αλλα μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιους κάδους με παλέτες που θα βρούμε στα σκουπίδια, η απλά να κάνουμε έναν σωρό στην άκρη του κήπου.

Τα πράσινα υλικά θα δημιουργήσουν θερμότητα στον σωρό αυτή η θερμότητα μπορεί να καθαρίσει το κομποστ από ασθενειες και σπόρους ζιζανίων.

Μην αγχωθήτε να γυρίζετε το σωρό συνέχεια τα υλικά θα σαπίσουν έτσι κι αλλιως.

Ακόμα και αν από πάνω ο σωρός μοιαζει να μην παθαίνει τίποτα αν σκάψετε στο βάθος θα βρειτε τον μαύρο χρυσό που σας χρειάζεται.

Μπορείτε να ξεκινήσετε κομποστοποιήση οπότε θέλετε δεν έχει περιορισμούς.

 Όταν μαζεύετε το χώμα καλό θα ήταν να το περνάτε με ένα κόσκινο που μπορεί να είναι ένα καφάσι με τρύπες για να απομακρύνετε υλικά που δεν έχουν ακόμα γίνει κομποστ, αλλα κυρίως να μην περάσετε του ασπροσκώληκες στο χώμα του κήπου.

Τι είναι οι ασπροσκώληκες διαβάστε ΕΔΩ.

Βίντεο με το πως φτιάχνω κομποστ ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...