Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αλοιφή για εγκαυματα, φτιάξτην μόνος σου, με λουλούδια από τον κήπο σου

Φτιάχνουμε κηραλοιφή καλέντουλας για εγκαυματα και γδαρσίματα η μικρές πληγές.

Αλοιφή για εγκαυματα

Πληροφορίες για το φυτό και την καλλιέργεια του ΕΔΩ.

1 φλιτζάνι πέταλα καλέντουλας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας

Ανακατεύουμε τα δυο υλικά σε γυάλινο βάζο, και το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο παράθυρο για μια εβδομαδα.

Σουρώνουμε το ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι λιωμένο σε μπεν μαρι η φούρνο μικροκυμάτων κερί μέλισσας

Ανακατέψτε τα δυο μέρη, και μοιράστε το σε μικρά βαζάκια.

Αφήστε να στερεοποιηθεί όλη νύχτα, και είναι ετοιμο για χρήση.

Μαζέψτε τα πέταλα του λουλουδιού το μεσημέρι.

Περισσότερες συνταγές για κηραλοιφές στο βιβλίο μου  κηραλοιφές που θα βρεις ΕΔΩ.

Βιβλίο κηραλοιφής

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Αρακάς, πως σπέρνω καλλιεργώ και φροντίζω τον αρακά στον κήπο η σε γλάστρες

Ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που μπορούμε να τα σπειρουμε η το Φθινόπωρο όπου δεν έχει βαρύ Χειμώνα, έτσι ώστε να έχουμε παραγωγή νωρίς την Άνοιξη, η νωρίς την Άνοιξη αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα.

Αρακάς

Έχουμε την επιλογή αν αργεί στα μέρη μας να έρθουν οι πιο θερμές ημέρες να τον σπειρουμε τον αρακά σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο και να τον φυτέψουμε ετοιμο στον κήπο μόλις περάσουν οι παγωνιές της Άνοιξης

Μια τετοια σπορά κάνω στο βίντεο ΕΔΩ.

Όπως κάνουν όλα τα όσπρια ο αρακάς αυξάνει το άζωτο του εδάφους και θα βελτιώσει το χώμα του κήπου κάνοντας το πιο γόνιμο για αλλα φυτά που θα μπουν εκεί.

Αυτό τον κάνει εξαιρετικό να τον φυτέψουμε μαζί με αλλα φυτά στον ίδιο χώρο.

Αρακάς

Όσο νωρίτερα μπουν στο χώμα τόσο το καλύτερο γιατί αγαπούν τον δροσερό καιρό και αναπτύσσονται καλύτερα σε αυτόν.

Η ζέστη τα ενοχλεί και σταματούν να παράγουν μέχρι να ξεραθούν.

Σπέρνουμε τον αρακά σε δοχεία η στο χώμα σε θερμοκρασία  7-10 °C, και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές η σε εσωτερικό χώρο. Μπορούμε να επαναλάβουμε την σπορά στο χώμα το φθηνοπωρο με τις ίδιες συνθήκες.

Η Ανοιξιάτικες σπορές είναι πιο παραγωγικές από τις φθινοπωρινές.

Αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις και έχουν καλύτερη ανάπτυξη σε αυτές. Και σε χώμα ανάλαφρο που δεν λασπώνει για να βγει ο σπόρος. Αγαπά επίσης το χώμα με στάχτη γιατί έχει ανάγκη από φώσφορο και κάλιο.

Ένα βίντεο με φύτευση αρακά σπαρμένο σε εσωτερικό χώρο ΕΔΩ.

Λιπαίνουμε το έδαφος μια φορά το μήνα αλλα όχι παραπάνω γιατί το μόνο που θα πετύχουμε είναι να φτιάξουμε τεράστια φυτά χωρίς όμως να καρποφορήσουν αρκετά.

Αρακάς

Χρειάζονται στήριξη που θα φτιάξουμε πριν βάλουμε το σπόρο στο χώμα για να μην πληγώσουμε μετά την ρίζα του φυτού.

Δεν σπέρνουμε τον σπόρο παραπάνω από 2 εκατοστά βάθος.

Ποτίζουμε τα φυτά μόνο αν έχουμε ξηρασία και δεν βρέχει. Απομακρύνουμε τακτικά τα ζιζάνια από την ρίζα.

Θέλουν περίπου 60 -70 ημέρες για να αρχίσουμε να μαζεύουμε αρακά. Τα μαζεύουμε μόλις φαίνεται καθαρά ο αρακάς μέσα στο λοβό. Μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα του 5 ημέρες στην συντήρηση του ψυγείου μετά πρέπει η να μαγειρευτούν η να μπουν στην κατάψυξη.

Συνταγή για πράσινη σούπα από αρακά ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ασπιρίνη στα φυτά του κήπου, προστασία από τα παράσιτα

Όταν οι μαμάδες μας έβαζαν μια ασπιρίνη στα κομμένα λουλούδια στο βάζο εμείς συνήθως γελούσαμε με αυτό και συχνά ρωτάγαμε αν είχαν πονοκέφαλο τα λουλούδια. Μια πράξη άγνοιας ήταν αυτή, τις περισσότερες φορές, αλλα ήταν σωστή.

Ασπιρίνη στα φυτά

Ασπιρίνη στα φυτά; Ναι,  η ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να αναστέλλει μια ουσία που παράγουν τα φυτά, όταν τα κόβουμε και προκαλεί γρήγορη γήρανση των κυττάρων.

Βάζοντας την ασπιρίνη ενισχύουμε τις φυσικές άμυνες τόσο του κομμένου άνθους όσο και του φυτού.

Διεγείρει όλο το αμυντικό σύστημα του φυτού και το κάνει πιο ανθεκτικό στις ασθενειες.

Επιστήμονες στο υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχει η ασπιρίνη, μπορεί να προστατέψει τα φυτά από την παρουσία αλλα και από την δράση κάποιον παρασίτων.

Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ψεκάζοντας με ένα διάλυμα ασπιρίνης και νερού. Σε αναλογία 2 λίτρα νερό με 1 δισκίο ασπιρίνης. Προληπτικά μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά μας μια φορά το μήνα.

Ασπιρίνη στα φυτά

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά βάζοντας ένα δισκίο μέσα στο λάκκο της φύτευσης, όταν μεταφυτεύουμε ένα φυτό.

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν μόνα τους το μειγμα των χημικών που περιέχει η ασπιρίνη. Όχι μόνο προστατεύουν τον εαυτό τους από επιθέσεις παρασίτων, αλλα στέλνουν μηνύματα σε διπλανά φυτά, ότι δέχονται επίθεση, έτσι ώστε τα διπλανά φυτά να αναπτύξουν τις δικές τους άμυνες πριν δεχτούν την επίθεση τα ίδια.

Αν λοιπόν δούμε ότι κάποιο φυτό δέχεται επίθεση παρασίτων, ένας ψεκασμός σε όλο τον κήπο θα προστατεύσει όλη την καλλιέργεια.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Κόμποστ, το μαγικό υλικό που αλλάζει το χώμα του κήπου

Αν σαν αρχάριος ανακαλύψετε ότι κάποια φυτά τελικά δεν είναι και  εύκολο να αναπτυχθούν όπως θα θέλαμε,πρέπει να σου πω ότι και οι πιο παλιοί το ίδιο αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι όλες οι χρονιές επιτυχημένες, και δεν βλαστήσουν όλες οι σπορές.

κομποστ

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας που ξέρουμε όλοι οι κηπουροί. Μπορεί το παραμικρό λάθος η μια απροσεξία, η ο καιρός, που δεν βοηθάει πάντα, να πάνε μια παραγωγή πίσω. 

Απλά οι πιο παλιοί δεν απαγοητευόμαστε και προσπαθούμε ξανά.

Ωστόσο πολλοί από εμάς ξέρουμε ότι έχουμε έναν αξιόλογο σύμμαχο σε κάθε βήμα μιας καλλιέργειας, το κομπόστ.

Όταν ξεκίνησα πριν αρκετά χρόνια πήρα χώμα από τον κήπο, γέμισα μικρά δοχεία και έσπειρα τους σπόρους μου. Φυσικά κάποιοι δεν φύτρωσαν ποτέ, κάποιοι φύτρωσαν με μικρά αδύναμα φυτά, που λίγο αργότερα πεθάναν, και τα υπόλοιπα αναπτύχθηκαν κάπως δίνοντας μικρή και καχεκτική παραγωγή, αν δεν πεθαίνανε λίγο μετά από ασθενειες.

Με την επιμονή που είχα ρωτούσα και διάβαζα πολύ. Έμαθα ότι το νούμερο 1 ενός καλού κήπου είναι το χώμα. Το χώμα που είχα ήταν εξαντλημένο από τα ζιζάνια πατημένο και ακαλλιέργητο για χρόνια. Και εγώ ήθελα σε αυτό το χώμα να μεγαλώσω φυτά. Πράγμα αδύνατον.

κομποστ

Μαθαίνοντας λοιπόν έκανα την βελτίωση που χρειάζονταν το χώμα μου, και έμαθα να φτιάχνω το δικό μου κομποστ.

Αυτά που έμαθα υπάρχουν τόσο σαν ποστ μέσα σε αυτό το blog αλλα και σαν βίντεο στο κανάλι. Μελετήστε τα προσεκτικά και προσαρμόστε το καθένα στα δικά σας θέλω.

Το κομποστ είναι το κοινό μυστικό κάθε πετυχημένου κηπουρού. Έχει χαρακτηριστεί ως τον μεγαλύτερο ισοσταθμιστή, γιατί έχει την ικανότητα να διορθώνει οποιοδήποτε πρόβλημα του εδάφους.

Ένας σωστός σωρός κομποστ χρειάζεται μόνο τέσσερα πράγματα.

Καφέ ύλη: Υλικό πλούσιο σε άνθρακα και δεν είναι τίποτε άλλο από ξερά φύλλα και ξερά φυτά από τον κήπο.

Πράσινη ύλη: Υλικό πλούσιο σε άζωτο, και είναι κομμένο γκαζόν, πράσινα φυτά και ζιζάνια από τον κήπο, κοπριά, υπολείμματα από λαχανικά και φρούτα κουζίνας.

Νερό: Ο σωρός πρέπει να είναι πάντα υγρός, το χειμώνα με την βροχή αυτό συμβαίνει, το καλοκαιρι χρειάζεται να βρέχουμε κάθε 2-3 ημέρες.

Αέρας: Χρειάζεται για να επιβιώσουν οι ζωντανοί οργανισμοί όπως τα σκουλήκια κ.α που μετατρέπουν τα απορρίμματα αυτά σε μαύρο χρυσό. Αυτό το πετυχαίνουμε ανακατεύοντας τον σωρό που και και που με μια πιρούνα κήπου.

κομποστ

ΔΕΝ βάζουμε ποτέ στο σωρό: κόκαλα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, λίπος η λάδι και φυσικά σκουπίδια όπως γυαλί, τενεκεδάκια,πλαστικά.

Τα υπολείμματα του κήπου δεν πρέπει να έχουν χημικά  φυτοφάρμακα, και ζιζανιοκτόνα, και φυσικά να μην προέρχονται από φυτά με ασθενειες που θα μολύνουν το κομποστ, και θα περάσουν ξανά στο χώμα. .

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάδους για κομποστ, αλλα μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιους κάδους με παλέτες που θα βρούμε στα σκουπίδια, η απλά να κάνουμε έναν σωρό στην άκρη του κήπου.

Τα πράσινα υλικά θα δημιουργήσουν θερμότητα στον σωρό αυτή η θερμότητα μπορεί να καθαρίσει το κομποστ από ασθενειες και σπόρους ζιζανίων.

Μην αγχωθήτε να γυρίζετε το σωρό συνέχεια τα υλικά θα σαπίσουν έτσι κι αλλιως.

Ακόμα και αν από πάνω ο σωρός μοιαζει να μην παθαίνει τίποτα αν σκάψετε στο βάθος θα βρειτε τον μαύρο χρυσό που σας χρειάζεται.

Μπορείτε να ξεκινήσετε κομποστοποιήση οπότε θέλετε δεν έχει περιορισμούς.

 Όταν μαζεύετε το χώμα καλό θα ήταν να το περνάτε με ένα κόσκινο που μπορεί να είναι ένα καφάσι με τρύπες για να απομακρύνετε υλικά που δεν έχουν ακόμα γίνει κομποστ, αλλα κυρίως να μην περάσετε του ασπροσκώληκες στο χώμα του κήπου.

Τι είναι οι ασπροσκώληκες διαβάστε ΕΔΩ.

Βίντεο με το πως φτιάχνω κομποστ ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Σάκοι φύτευσης, η εναλλακτική λύση για καλλιέργεια φυτών

Πολλοί ζουν σε μπαλκόνι η μικρο εξωτερικό χώρο και θεωρούν ότι είναι αδύνατο να καλλιεργήσουν αφού δεν έχουν τον χώρο ενός κήπου. Και κάποιοι έχουν μικρο κήπο και θα ήθελαν να καλλιεργήσουν περισσότερα φυτά.

Σάκοι φύτευσης

Μια πολύ καλή και οικονομική λύση είναι οι σάκοι φύτευσης. Είναι υφασμάτινα ελαφριά δοχεία που μπορούμε να γεμίσουμε με χώμα και να καλλιεργήσουμε όλο το χρόνο διάφορα φυτά, κερδίζοντας έτσι πολύ χώρο.

Είναι πολύ πιο ελαφριές από τις πήλινες γλάστρες και πολύ πιο καλύτερα από τις πλαστικές. Μπορούν μετά το τέλος της καλλιέργειας να φυλαχτούν διπλωμένες σε μια άκρη χωρίς να πιάνουν χώρο.

Πολλοί κατασκευαστές δίνουν 3-4 χρόνια ζωής εγώ έχω όμως σάκους 5 χρόνων που είναι σαν καινούριοι.

Δεν είναι καμιά μοντέρνα ιδέα, πολλοί παλιοί πολιτισμοί καλλιεργούσαν σε σάκους γιατί ήταν εύχρηστοι και μεταφέρονταν εύκολα ανάμεσα τους οι Αιγύπτιοι που ύφαιναν καλάθια φύτευσης, και οι Έλληνες που είχαν υφασμάτινα δοχεία για τις ταράτσες των σπιτιών που χρησιμοποιούσαν σαν κήπο.

Σάκοι φύτευσης

Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί κηπουροί στον κόσμο που ακολουθούν αυτήν την μέθοδο. Ιδικά οι βόρειες χώρες που έχουν μικρότερο καλοκαιρι, και ξεκινάν τα φυτά σε θερμοκήπια για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να τα μεταφέρουν έξω.

Οι σάκοι φύτευσης μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από τον ένα χώρο στον άλλο, και το ενδιαφέρων για αυτήν την μορφή καλλιέργειας αυξάνεται συνεχώς.

Αν καλλιεργείτε σε μπαλκόνι η αυλή και γεμίσετε με το χώμα φύτευσης που σας προτείνω ΕΔΩ, το βάρος τους είναι ελάχιστο, και η μεταφορά τους παιχνίδι.

Έχουν πολύ καλή αποστράγγιση του νερού και επιτρέπουν στον αέρα να εισχωρεί στο χώμα και τις ρίζες των φυτών καλύτερα από ότι μια πλαστική γλάστρα.

Όταν μια ρίζα φτάσει στα τοιχώματα δεν κάνει κύκλο όπως σε πλαστική γλάστρα αλλα σταματά να αναπτύσσεται και το φυτό φτιάχνει στην θέση της άλλες. Άρα το ριζικό σύστημα γίνεται πιο ισχυρό.

Το καλοκαιρι που η ζέστη ανεβαίνει και το χώμα μέσα στο πλαστικό ανάβει στους σάκους είναι πιο δροσερό λόγο της κυκλοφορίας του αέρα. Σίγουρα θέλουν λίγο περισσότερο πότισμα τότε.

Όταν ο καιρός κρυώσει το χώμα του σάκου κρατάει περισσότερη θερμότητα από ένα πλαστικό η άλλο υλικό.

Σάκοι φύτευσης

Όσοι καλλιεργούμε σε σάκους για χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι κάποια φυτά έχουν καλύτερη ανάπτυξη σε σάκους παρά σε γλάστρες. Αυτά τα φυτά είναι, η ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκυθιές, αγγουριές, πατάτες και αρωματικά φυτά.

Ανάλογα το μέγεθος που θα επιλέξετε μπορείτε να φυτέψετε 1 η περισσότερα φυτά σε μια υφασμάτινα γλάστρα.

Κοριφέες είναι οι υφασμάτινες γλάστρες και όχι οι πλαστικές. Αν και οι δυο κάνουν την δουλειά τους εγώ αγαπώ πολύ το είδος που θα βρειτε ΕΔΩ.

Δεν έχω κάποιο προσωπικό συμφέρον να τις προτείνω απλά μου αρέσουν πολύ αυτού το τύπου υφασμάτινες.

.Υπάρχουν πολλά είδη να διαλέξετε όπως μεμονωμένες γλάστρες για 1 η περισσότερα φυτά, μεγάλες για πατάτα η γλυκοπατάτα. Μπορείτε να καλλιεργήσετε αρωματικά φυτά σε μόνο μια γλάστρα με τσέπες χωριστά για κάθε αρωματικό η μαρούλι  και φράουλες όπως αυτή ΕΔΩ.

Επίσης υφασμάτινα παρτέρια όπως αυτά ΕΔΩ.

Σχεδιάστε το χώρο σας και επιλέξτε λύσεις που σας βολεύουν εσάς ανάλογα τι έχετε για καλλιέργεια.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα πάντα σε σάκους χωρίς κανένα πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φροντίσουμε να μην στεγνώνει το χώμα τους και να βάλουμε στηρίγματα για φυτά όπως αγγουριές, φασολάκια, ντομάτες.

Σάκοι φύτευσης

Κανε το μπαλκόνι σου μια όαση πράσινου και χαλάρωσης που θα σου προσφέρει και φαγητό. Μην σε φοβίζει η αποτυχία, όλοι έχουμε αποτυχίες ακόμα και οι πιο έμπειροι.

Μια πλήρη λίστα με οδηγίες για αρχάριους κηπουρούς βρίσκετε μέσα στο μπλοκ που θα σε βοηθήσει από την αρχή να ξεκινήσεις σωστά, και βίντεο με βήμα βήμα οδηγίες  θα σε βοηθήσουν με την κατανόηση ΕΔΩ. 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...