Φυσικό εντομοκτόνο που προέρχεται από κάποια είδη χρυσανθέμου. Η εξαγωγή του πύρεθρου γίνεται σε ιδικά εργαστήρια με την μέθοδο της εκχύλισης.
KENPEI - KENPEI's photo
Θα βρούμε σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων έτοιμα σκευάσματα. Υπάρχουν και χημικά σκευάσματα όμως εμείς θέλουμε την φυσική πυρεθρίνη, που είναι για βιολογική καλλιέργεια.
Επαναλαμβάνουμε τους ψεκασμούς σε έντονο πρόβλημα, γιατί η σύσταση του αναδομείται μέσα σε 48 ώρες για να μην προκαλεί ζημιά στο οικοσύστημα. Παραμένει στο φυτό σαν αβλαβή ουσία, δεν είναι ενεργό.
Οδηγίες για κάθε σκεύασμα υπάρχουν πάνω στην συσκευασία.
Ο ψεκασμός με πύρεθρο γίνεται απογευματινές ώρες.
Η δράση του πύρεθρου στα έντομα είναι παράλυση και μετά θάνατος. Για να έχουμε δράση πρέπει να ψεκάσουμε όλο το φύλλο και από την κάτω μεριά.
Tanacetum cinerariifolium, εικονογράφηση από τον Köhler.
48 ώρες μετά μπορούμε να μαζέψουμε τους καρπούς και με ένα καλό πλύσιμο να τους καταναλώσουμε.
Η φυσική πυρεθρίνη είναι 100% φυσικό προϊόν και χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο στην βιολογική καλλιέργεια ενάντια κυρίως στην καπνιά
Περισσότερα για την ασθένεια της καπνιάς θα βρειτε ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Η καπνιά είναι μια μυκητολογική ασθένεια των φυτών και των δέντρων του κήπου, που παρουσιάζεται με μια έντονη μαυρίλα πάνω στα φύλλα και τους καρπούς του φυτού.
Στην ουσία είναι εκκρίματα εντόμων όπως η αφίδα, κοκκοειδή, ψώρα η ψευδόκοκκο που συντηρούν τον μύκητα που τρέφεται από αυτά. Η καπνιά συντηρείται στην ουσία από αυτά τα έντομα και ευνοείται από τις συνθήκες που παράγουν αυτά τα έντομα.
Η υγρασία σε συνδυασμό με την υγρασία και τον κακό αερισμό των φυτών συντελούν στην εξάπλωση των εντόμων και κατά συνέπεια αυτού του μύκητα.
Προσβάλει συνήθως καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, και τα συγγενή του χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτά αλλα μπορεί να εξαπλωθεί και σε αλλα φυτά του κήπου όπως αλλα δέντρα, θάμνους, αμπέλι,και λαχανικά.
Επίσης μπορεί να την δούμε και σε φυτά στο μπαλκόνι μας, δεν κάνει καμία εξαίρεση.
Η καπνιά δεν προκαλεί άμεση ζημιά, συνήθως την ζημιά την προκαλούν τα έντομα που την συνοδεύουν. Αλλά η εξάπλωση αυτοί του σκοτεινού πέπλου πάνω στα φύλλα εμποδίζει την φωτοσύνθεση.
Χωρίς την φωτοσύνθεση το φυτό δεν αναπτύσσεται και δεν παράγει. Είναι καταδικασμένο να πεθάνει.
Αντιμετώπιση
Κλαδεύουμε σχολαστικά το φυτό δημιουργώντας αερισμό.
Κάνουμε τακτικούς ψεκασμού με φυσική πυρεθρίνη που θα βρούμε στα καταστήματα γεωργικών ειδών. Αν είναι δυνατόν κάθε 2 ημέρες.
Δες τι είναι και πως χρησιμοποιείται η φυσική πυρεθρίνη ΕΔΩ
Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Όλα ξεκινούν με το χώμα. Το χώμα του κήπου είναι το θεμέλιο ολόκληρου του κήπου. Δεν έχουμε όμως όλοι το ιδανικό χώμα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε το χώμα μας και να το κάνουμε ιδανικό.
Η κηπουρική δεν ξεκινά με τον σπόρο. Όλα ξεκινούν από το χώμα. Δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγικό κήπο χωρίς να έχουμε καλό χώμα.
Πολλοί λίγοι κηπουροί βρίσκουν χώμα αφράτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι περισσότεροι από εμάς το φτιάξαμε με την πάροδο του χρόνου και συνεχείς προσθήκες.
Συγκεκριμένα εγώ βρήκα ένα χώμα που το χειμώνα λίμναζε το νερό και το καλοκαιρι γινόταν τσιμέντο. Τα θρεπτικά συστατικά τα είχε αλλα τι να το κάνεις όταν ήταν βαρύ και ενώ τα φυτά ξεκινούσαν μια χαρά στην πορεία η πεθαίναν η έμεναν εκεί να ζορίζονται.
Τι πρέπει να κατανοήσει κάποιος στην κηπουρική.
1. Η κηπουρική δεν είναι παίρνω έναν σπόρο και τον βάζω στο χώμα. Το καλό χώμα δίνει τροφή στα φυτά και βοηθά τις ρίζες τους να αναπτυχθούν να προχωρήσουν και να ψάξουν για νέα θρεπτικά συστατικά. Επίσης παρέχει στις ρίζες νερό και αέρα.
2. Οπωσδήποτε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέτετε με κάθε ευκαιρία οργανική ύλη. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το κομποστ, που έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Και η καλά χωνεμένη κοπριά απαλλαγμένη όμως από σπόρους ζιζανίων και ασθενειες. Πρέπει να ξέρουμε από που παίρνουμε κοπριά δεν είναι κάτι απλό. Η κοπριά από το εμπόριο είναι μια καλή λύση.
3. Οργανική ύλη είναι και τα ξερά φύλλα του κήπου. Από δέντρα η κλήματα αρκεί να μην έχουν ραντιστεί με χημικές ουσίες που θα μεταφερθούν στο χώμα του κήπου, και θα δηλητηριάσουν το οικοσύστημα του κήπου.
Αν έχετε παρατηρήσει οπού ραντίζουν τα ζιζάνια με χημικά, το χώμα είναι σκληρό σαν τσιμέντο και φαίνεται νεκρό. Δεν φαίνεται νεκρό, είναι νεκρό.
Αν χτίσετε ένα καλό χώμα η κηπουρική είναι παιχνίδι και μας δίνει μόνο καρπούς και χαρά.
Τι είναι το χώμα
Το χώμα είναι ένα μείγμα από πετρώματα που διαλύονται με το πέρασμα του χρόνου, νεκρά φυτά και μικροοργανισμοί όπως σκουλήκια ζωντανά και νεκρά. Όλα αυτά αποτελούν την τροφή των φυτών μας.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο όλα αυτά που χάνονται μεγαλώνοντας τα φυτά μας εμείς πρέπει να τα προσθέτουμε ξανά με όποιο τρόπο μπορούμε.
Ποιο είναι το τέλειο χώμα
Ένα τέλειο χώμα αποτελείται από ίσα μέρη λάσπης, αργίλου,και άμμου. Αν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα.
Εν τάχη να πούμε η περίσσεια από κάθε ένα από τα παραπάνω δημιουργεί και κάποιο πρόβλημα. Όπως η λάσπη συγκρατεί πολύ νερό και δεν αφήνει τον αέρα να περάσει στις ρίζες. Η άμμος στεγνώνει πολύ γρήγορα δεν έχει υγρασία και πέφτει βαριά. Ο άργιλος είναι κολλώδες και πνίγει τις ρίζες.
Μόνο η ισορροπία θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα στην κήπο.
Το ph του χώματος πρέπει να είναι μεταξύ 6-7, και μπορούμε να το πάρουμε για ανάλυση σε κάποιον γεωπόνο η να κάνουμε μόνοι μας την μέτρηση με ιδικές ταινίες που υπάρχουν στο εμπόριο.
Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει το χώμα του κήπου μας είναι το Άζωτο (Ν), φώσφορος (Ρ), κάλιο (Κ). Είναι τα γράμματα που βλέπουμε σε κάθε συσκευασία λιπάσματος και δείχνει και το ποσοστό από το κάθε ένα που υπάρχει μέσα στην συσκευασία.
Τι προσφέρει το κομποστ και η κοπριά
Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και στα δυο μπορούν επίσης να
α) ελαφρύνουν το βαρύ χώμα, θα το κάνουν πιο αφράτο για να κυκλοφορεί ο αέρας στις ρίζες του φυτού.
β) βελτιώνει την συγκράτηση υγρασίας και διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά.
γ) διευκολύνει το σκάψιμο και την φύτευση.
δ) ισορροπεί το ph και παρέχει θρεπτικά συστατικά με αργή απελευθέρωση για τα φυτά.
ε) παρέχει τροφή για γαιοσκόλικες, έντομα, ευεργετικούς μύκητες και βακτήρια.
Τι προσθέτουμε στο χώμα του κήπου
Κομπόστ, κοπριά, ξερά φύλλα, άχυρα, τα ρίχνουμε το χειμώνα συνήθως προετοιμάζοντας το χώμα για την Άνοιξη.
Κομπόστ, κοπριά, κατά την διάρκεια της φύτευσης.
Ασβέστης σε σκόνη, όταν έχουμε όξινο χώμα για αυξήσουμε το pH.
Σπέρνουμε τριφύλλι, βρόμη το Φθινόπωρο και την Άνοιξη σκάβουμε το χώμα ανακατεύοντας μέσα αυτά τα φυτά.
Άμμος, δεν ρίχνουμε άμμο από παραλίες, υπάρχει πιο χοντρή άμμος ειδικά για αυτήν την χρήση.
Δείτε 6 ακόμα υλικά που θα βοηθήσουν το χώμα του κήπου ΕΔΩ.
Στην γη δεν αρέσει να είναι γυμνή όταν δεν καλλιεργούμε κάτι σε αυτήν, και να δέρνεται από βροχή, αέρα η τον ήλιο, σκεπάστε το χώμα του κήπου όταν δεν έχει φυτά, με πράσινη βλάστηση όπως είπαμε παραπάνω η ξερά άχυρα η φύλλα.
Αν είσαι αρχάριος κηπουρός μια σειρά από βοηθητικά άρθρα θα βρεις ΕΔΩ.
Αν καλλιεργείς σε γλάστρες θα βρεις επίσης χρήσιμα άρθρα για σένα.
Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ
Το γλυκό καλαμπόκι είναι το είδος του καλαμποκιού, που συνοδεύει τα πιάτα μας. Υπάρχει το λευκό, το κίτρινο, και το δίχρωμο γλυκό καλαμπόκι.
Το γλυκό καλαμπόκι επικονιάζεται με τον αέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο ένα φυτό μόνο του. Θέλουμε μια ομάδα φυτών σε μια περιοχή το ένα κοντά στο άλλο αλλα όχι σε σειρά.
Σπέρνουμε σε εξωτερικό χώρο απευθείας στο χώμα του κήπου η σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι που να χωράει τουλάχιστον 2 σειρές από 4-5 φυτά.
Στο καλαμπόκι δεν αρέσουν οι μεταφυτευσεις και καλό είναι να το σπειρουμε 2 εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό της Άνοιξης. Έχει μακρά περίοδο ανάπτυξης και χρειάζεται αρκετό καιρό για να μας δώσει καλαμπόκια.
Για να βλαστίσει ο σπόρος του καλαμποκιού χρειάζεται θερμοκρασία 16 βαθμών Κελσίου.
Σε περιοχές που αργεί αυτή η θερμοκρασία για να προλάβουν την εποχή καλλιέργειας στρώνουν μαύρο νάιλον στο χώμα και το σπέρνουν μέσα σε τρύπες που ανοίγουν.
Η καλλιέργεια γίνεται σε καλής ποιότητας χώμα με καλή αποστράγγιση και αφράτο. Ποτίζουμε ανά διαστήματα για να γίνει το καλαμπόκι μας ζουμερό, γιατί η μικρή καλλιέργεια διαφέρει από εκείνη του χωραφιού που παίρνει την υγρασία από το χωράφι.
Σπείρετε το καλαμπόκι σε περισσότερες από μια σειρά αν είναι δυνατόν για να γίνει σωστά η επικονίαση και να έχουν τα καλαμπόκια σποριά αλλιως θα μεινουν λειψά.
Όταν τα φυτά φτάσουν τα 10 εκατοστά αραιώστε ώστε να έχει απόσταση 30-40 εκατοστά το ένα από το άλλο.
Αν θέλετε να μην ποτίζετε συχνά το καλαμπόκι απλώστε μια στρώση άχυρα στις ρίζες για να κρατούν υγρασία.
Χησιμοποιήστε τα καλαμπόκια αμέσως μετά την συγκομιδή. Έχουν την τάση να στεγνώνουν όσο μένουν. Μπορούμε να καταψύξουμε το καλαμπόκι για απόθεμα το χειμώνα.
Οι μελιτζάνες είναι ένα ακόμα λαχανικό της θερμής περιόδου που την μαζεύουμε από τα μέσα καλοκαιριού και μετά. Το βασικό συστατικό του μουσακά μας δίνει την τέλεια γεύση αν καλλιεργηθεί στον δικό μας κήπο.
Η μελιτζάνα στην πατρίδα της την νότια Ασία υπάρχει σε άγρια μορφή και είναι πολυετές φυτό.
Στην πατρίδα μας όμως είναι καταδικασμένη να πεθάνει με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ με πιο χαμηλή λίγο καθυστερούν.
Ξεκινάμε την σπορά όταν οι θερμοκρασίες είναι σε αυτά τα επίπεδα, η ακολουθούμε την δεύτερη επιλογή και σπέρνουμε 6 εβδομάδες πριν τον τελευταίο παγετό, σε εσωτερικό χώρο σε δοχεία.
Οι σπόροι σε αυτές τις θερμοκρασίες που είπαμε φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία.
Τα νεαρά φυτά δεν μπορούν να βγουν στο κήπο η στις γλάστρες μας πριν ο καιρός ζεστάνει αρκετά.
Τις φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία του κήπου που το χώμα είναι αφράτο και έχει καλή αποστράγγιση.
Καλλιεργείται επίσης άριστα σε γλάστρα στο μπαλκόνι αρκεί να της εξασφαλίσουμε ιδανικές συνθήκες.
Έχουμε πολλές ποικιλίες σε μακριές η φλάσκες και σε χρώματα από σκούρο μωβ μέχρι λευκό. Οι λεύκες ποικιλίες είναι λιγότερο πικρές στην γεύση.
Ίσως χρειαστούν ένα είδος υποστήριξης όταν έχουν τους καρπούς που από το βάρος μπορεί να σπάσουν κλαδιά.
Λιπαίνουμε μια φορά κάθε 20-30 ημέρες με βιολογικό λίπασμα λαχανικών. Μην βρέχετε τα φύλλα της στην διάρκεια του ποτίσματος.
Η μελιτζάνα θα μας δώσει καρπούς σε περίπου 60 - 80 ημέρες μετά την φύτευση. Οι καρποί καλό είναι να μην αφήνονται να γίνουν τεράστιοι. Έχουν καλύτερη γεύση μικρότεροι.
Μην την αφήσετε να διψάσει αλλα ούτε να το παρακάνετε με το νερό. Μια μέτρια ποσότητα που κρατάει υγρό το χώμα είναι ότι πρέπει.
Μια σειρά βίντεο με την καλλιέργεια της θα βρειτε ΕΔΩ.
Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ