Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Περονόσπορος, τι είναι, πως τον εντοπίζουμε, και πως τον αντιμετωπίζουμε

Είναι μυκητιακή ασθένεια που προσβάλει πάρα πολλά φυτά  συμπεριλαμβανομένων και των λαχανικών. Προκαλεί μελανά σημεία στα φύλλα  στους μίσχους, τα άνθη, και τους καρπούς του φυτού.

Εμποδίζει την ανάπτυξη των βλαστών και των φύλλων και παρουσιάζεται συνήθως σε περίοδο βροχερών ημερών.

Είναι ομάδα από διάφορους μύκητες που επιτίθενται στα φυτά και προκαλεί σοβαρές ζημίες στα φύλλα του φυτού.

Συνήθως εμφανίζεται σε λαχανικά, δέντρα, φρούτα, όταν ανέβει η θερμοκρασία και έχουμε βροχερό καιρό. Με το πότισμα εξαπλώνεται ραγδαία, λόγο του ότι αγαπά την υγρασία.

Μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε νεκρά φυτά. Τα φυτά που μολύνονται και πεθαίνουν δεν τα βάζουμε ποτέ στο κομποστ, γιατί μπορεί να μολύνει όλο το σωρό, και να μεταφερθεί σε όλο τον κήπο με αυτό τον τρόπο.

Στα φύλλα, εμφανίζεται σαν μικρά καφέ η κίτρινα ακανόνιστα σημεία. Τα σημεία αυτά μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνει το φύλλο.

Αντιμετώπιση 

Αν την εντοπίσουμε νωρίς, αφαιρουμε τα μολυσμένα φύλλα και κάνουμε ψεκασμό με βιολογικό διάλειμμα θειοχαλκίνης που θα βρειτε ΕΔΩ.

Αν το φυτό έχει μολυνθεί αρκετά τότε πρέπει να το καταστρέψουμε και να κάνουμε προληπτικό ψεκασμό σε όλα τα φυτά του κήπου.

Το μολυσμένο φυτό απομακρύνετε εντελώς από τον κήπο, μην το ρίξετε σε μια γωνιά.

Πρόληψη

Φροντίστε να έχετε υγιή φυτά, και το χώμα του κήπου να μην συγκρατεί νερό. Χρησιμοποιείστε στον κήπο κομποστ που βοηθάει τα φυτά να αντισταθούν σε ασθένειες. Όταν ποτίζετε μην βρέχετε τα φύλλα των φυτών, οδηγήστε το νερό μόνο στην ρίζα. Αλλάζουμε την θέση που φυτεύουμε το κάθε φυτό κάθε χρόνο..

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Βορδιγάλειος πολτός, για την αντιμετώπιση του περονόσπορου

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι μια ένωση γαλαζόπετρας και ασβέστη που η χρήση του είναι κυρίως προληπτική. Μας βοηθάει να προλάβουμε η να περιορίσουμε την εξάπλωση των μυκητιάσεων και του περονόσπορου στα φυτά μας.

Μπορούμε να τον βρούμε έτυμο για χρήση σε κατάστημα γεωργικών φαρμάκων σε μορφή σκόνης, με οδηγίες χρήσεις πάνω στην συσκευασία.

π χ ΕΔΩ.

Μπορούμε να τον φτιάξουμε μόνοι μας ακολουθώντας την συνταγή.

100 γρ. γαλαζόπετρα σε κόκκους η σκόνη

100 γρ ασβέστη σε κόκκους η σκόνη

Διαλύουμε  τα δυο υλικά σε ξεχωριστά δοχεία σε 5 λίτρα νερό. Καλύτερα το νερό να μην είναι από την βρύση που περιέχει χλώριο.

Αφού διαλυθούν καλά τα δυο μείγματα τα ενώνουμε και τα περναμε από ένα τούλι η τουλπάνι για να μην φράζουν τα υπολείμματα τον ψεκαστήρα μας.

Αν θέλουμε προσθέτουμε και 20 γρ. πράσινο σαπούνι για καλύτερα αποτελέσματα.

Από την στιγμή που θα το φτιάξουμε το χρησιμοποιούμε αμέσως. Δεν κάνει να μείνει για μελλοντική χρήση γιατί χάνει τα πολύτιμα συστατικά του.

Με καλό πλύσιμο απομακρύνεται από καρπούς και είναι ευρέως γνωστό στην βιολογική καλλιέργεια εδώ και χρόνια. Είναι το πρώτο μυκητοκτόνο στην αμπελουργία και την γεωργία γενικότερα.

Δεν υπερβαίνουμε την δοσολογία του σκευάσματος για να μην σκοτώσουμε ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους.

Κάνουμε διαφυλλικό ψεκασμό με το σκεύασμα μέσα σε ένα ψεκαστήρα.

Μην κάνετε την ανάμιξη σε μεταλλικά δοχεία γιατί τα διαβρώνει.

Για προληπτική εφαρμογή κάνουμε ψεκασμούς όταν

1. Όταν τα φυτά φτάσουν τα 10 εκατοστά ύψος

2. Επανάληψη μετά από 10 ημέρες.

3. Λίγο πριν την άνθηση

4. Λίγο πριν την καρπόδεση

Αν κάνουμε προληπτικούς ψεκασμούς στα φυτά μας είναι πιο πιθανό να μην έχουμε ασθενειες, και πιο εύκολο  από το να τις αντιμετωπίσουμε μετά. 

Για την παρασκευή και την εφαρμογή του έχουμε βίντεο στο κανάλι ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ζίνια, πως τα σπέρνουμε, τα μεγαλώνουμε και τα φροντίζουμε για εντυπωσιακή ανθοφορία

Ίσως το πιο εύκολο στην φύτρωση και την καλλιέργεια, λουλούδι, γεμίζει με μια χρωματική έκρηξη τον κήπο η τις γλάστρες μας σε σύντομο χρόνο. Αξίζει να το δοκιμάσει ακόμα και κάποιος που είναι αρχάριος.

Ζίνια, πως τα σπέρνουμε, τα μεγαλώνουμε και τα φροντίζουμε

Τα ζίνια είναι καλοκαιρινό μονοετές  φυτό, που θα αφήσει τον σπόρο του πίσω και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο από την αρχή. Είναι μοναχικό λουλούδι με έντονα χρώματα με μακρύ στέλεχος κατάλληλο για ανθοδέσμες.

Έχουμε τα μεγάλα και τα μικρά ζίνια, άλλα,  με μια σειρά πέταλα και το σφαιρικό με περισσότερα και πιο εντυπωσιακό.

Τα ψιλά τα φυτεύουμε στο πίσω μέρος ενός παρτεριού και τα χαμηλά σαν μπορντούρα στο μπροστινό μέρος.

Ζίνια, πως τα σπέρνουμε, τα μεγαλώνουμε και τα φροντίζουμε

Η καλύτερη μέθοδος είναι η σπορά τους κατευθειαν στην οριστική τους θέσεις, μιας και είναι από τα φυτά που δεν τους αρέσουν οι μεταφυτευσεις. Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε σπορά και σε δοχεία αλλα ίσως υπάρξουν κάποιες απώλειες φυτών.

Αν επιλέξετε να σπείρετε νωρίς σε δοχεία σε εσωτερικό χώρο κάντε την μεταφύτευση όσο ακόμα είναι μικρά, για να συνηθίσουν την οριστική τους θέση από την αρχή.

Σπέρνονται όταν περάσει η περίοδος του παγετού γιατί είναι ευαίσθητα στο κρύο.

Ζίνια, πως τα σπέρνουμε, τα μεγαλώνουμε και τα φροντίζουμε

Η θερμοκρασία που αγαπούν είναι πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου, αλλα επιβιώνουν και με 15.

Αν θέλετε διαδοχική άνθηση σπέρνουμε κάθε 15 ημέρες νέα φυτά.

Η θέση που θα τα φυτέψουμε πρέπει να είναι ηλιόλουστη και η σπορά η φύτευση να αφήνει χώρο να περνάει αέρας για να αποφύγουμε τις ασθενειες.

Τα φυτεύουμε σε καλής ποιότητας χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση. Αν ενσωματώσουμε κομποστ στο χώμα που θα τα εγκαταστήσουμε θα έχουμε πιο δυνατά φυτά και πιο πλούσια ανθοφορία.

Ο σπόρος σπέρνεται σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 0,50 εκατοστά και το χώμα να είναι αφράτο. Κρατώντας υγρό το χώμα θα δούμε τα φυτά σε 4-7 ημέρες. Μόλις τα φυτά φτάσουν στα 4-5 εκατοστά αραιώστε και φυτέψτε αλλού τα φυτά που αφαιρείτε.

Ζίνια, πως τα σπέρνουμε, τα μεγαλώνουμε και τα φροντίζουμε

Διατηρείτε το χώμα του υγρό. Όταν το άνθος μαραθεί κόψτε το για να αναγκάσετε το φυτό να ανθίσει ακόμα περισσότερο.

Τα ζίνια θα πεθάνουν με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Αν τα θέλετε και την επόμενη χρονιά, αφήστε τα τελευταία άνθη να ωριμάσουν πάνω στα φυτά, και σκορπίστε το σπόρο μετά μέσα στο παρτέρι.

Προσελκύουν πεταλούδες στον κήπο που βοηθάνε την επικονίαση των λαχανικών μας

Ο χρόνος που κάνει από την σπορά μέχρι την άνθηση είναι περίπου 60 - 70 ημέρες. Τα άνθη είναι κατάλληλα για αποξήρανση.

Μάθε να καλλιεργείς κατιφέ ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Κατιφές, ένα λουλούδι προστάτης του λαχανόκηπου.

Κανένα άλλο λουλούδι του καλοκαιριού δεν είναι τόσο εύκολο και γρήγορο να αναπτυχθεί όσο ο κατιφές. Δίνει χρώμα στον κήπο και προστασία στα λαχανικά.

Υπάρχουν πάνω από 50 είδη κατιφέ αλλα συνήθως καλλιεργούμε η τον Αφρικάνικο, η τον Αμερικάνικο , η του Μεξικού.

Η σπορά του γίνεται κατευθειαν στο χώμα του κήπου όταν έχει ζεστάνει ο καιρός. Νωρίτερα μπορούμε να τον σπειρουμε σε μικρά δοχεία σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ένα παράθυρο, η στο οικιακό θερμοκήπιο αν έχουμε.

Οι σπόροι θα βλαστίσουν μέσα σε μια εβδομαδα αν βρουν σωστή θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. Σε περίπου 8 εβδομάδες θα έχουμε τα πρώτα άνθη.

Διατηρούν τα άνθη τους μέχρι αργά το φθινόπωρο. Τα μαραμένα άνθη τα κόβουμε και τα ρίχνουμε σε σημεία που θέλουμε την επόμενη χρονιά να βγουν κατιφέδες.

Πριν τελειώσει ο χειμώνας την επόμενη χρονιά θα έχουμε τα πρώτα φυτά. Μπορούμε εύκολα με ένα μικρο φτυαράκι κήπου να τα μεταφυτεύουμε σε όποια μεριά του κήπου θέλουμε η σε γλάστρες.

Αντέχει εξαιρετικά την ζέστη του καλοκαιριού χωρίς κανένα πρόβλημα. Και συμβιβάζεται και στην ξηρασία. Καλό όμως είναι να του δώσουμε την υγρασία που χρειάζεται για να δώσει πολλά και όμορφα άνθη.

Αν φυτευτούν στην σκιά απειλούνται από το ωίδιο, για αυτό καλύτερα να προτιμήσουμε τις ηλιόλουστες θέσεις.

Επιβιώνουν σε οποιοδήποτε έδαφος, αρκεί να μην συγκρατεί νερό που λιμνάζει στην ρίζα του.

Αν το καλλιεργήσετε σε γλάστρα καλό θα ήταν να το ενισχύσετε μια φορά το μήνα με ένα πότισμα υγρού λιπάσματος.

Αλλά μην το παρακάνετε με το πότισμα θέλει απλά ένα νωπό χώμα.

Οι περισσότεροι κηπουροί φυτεύουν τον κατιφέ μέσα στο λαχανόκηπο μαζί με τα λαχανικά. Απωθεί τους  νηματώδης (μικρά σκουλήκια των ριζών) που καταστρέφουν τις ρίζες των λαχανικών.

Περισσότερο τους καλλιεργούμε μαζί με ντομάτες, αγγούρι, φράουλα, φασολάκια, κρεμμύδι και σκόρδο.

Βοηθάει περισσότερο αν φυτέψετε από νωρίς τους κατιφέδες στο μέρος που θα βάλετε μια καλλιέργεια.

Τα άνθη του μπορούν να αποξηρανθούν αν φτιάξουμε ένα μπουκέτο και το κρεμάσουμε ανάποδα σε σκοτεινό σημείο με καλό αερισμό.

Μάθε να καλλιεργείς ανυπόμονο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ανυπόμονος, πως τον σπέρνουμε, πως τον καλλιεργούμε και τον φροντίζουμε , στον κήπο η σε γλάστρα.

Εξαιρετικό φυτό που καλλιεργείται το ίδιο εύκολα σε εσωτερικό χώρο αλλα και στο μπαλκόνι η φυτεμένο στον κήπο, στολίζοντας κάθε γωνιά με πολλά ζωντανά χρώματα.

Το όνομα ¨busy lizzie¨ είναι ένα λατινικό όνομα που του έχουν δώσει και περιγράφει τον τρόπο που οι σπόροι του ξεφλουδίζουν από τους λοβούς όταν είναι ώριμοι. Με ένα άγγιγμα ο λοβός ανοίγει πετώντας τους σπόρους τριγύρω.

Μπορούμε να τον αποκτήσουμε με δυο τρόπους

α) με σπορά  σε θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς αρχές της Άνοιξης. Αν δεν έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες μπορούμε να κάνουμε την σπορά σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. 

Οι σπόροι θα βλαστίσουν σε περίπου δέκα ημέρες θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος πριν βγάλουμε τα φυτά σε εξωτερικό χώρο.

β) Με μοσχεύματα από άλλο φυτό είναι πάρα πολύ εύκολο να αποκτήσουμε νέα φυτά.

Αγαπά το πλούσιο σε οργανική ύλη χώμα για αυτό χρησιμοποιούμε κομποστ στο χώμα που θα το βάλουμε. Επίσης το χώμα να στραγγίζει καλά και να μην συγκρατήσει νερό.

Ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να αναπτυχθεί σε μια χρωματιστή μπάλα μεγάλου μεγέθους.

Το τοποθετούμε τα φυτά σε θέση που να μην κτυπάει ο  ήλιος του μεσημεριού και τα ταλαιπωρεί. Καλύτερα να τα βλέπει μόνο ο πρωινός ήλιος.

Φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα του παρτεριού η της γλάστρας.

Τα άνθη του μπορεί να έχουν πορτοκάλι, ροζ, μοβ, κόκκινο, λευκό η κίτρινο, και μας χαρίζουν τα χρώματά τους όλο το καλοκαιρι μέχρι και το φθινόπωρο.

Αν θέλετε να διατηρήσετε κάποιο η κάποια από τα φυτά μπορείτε να μεταφέρετε τις γλάστρες το χειμώνα στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού κοντά σε κάποιο παράθυρο.

Μάθε να καλλιεργείς δικέντρα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...