Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Βασικες οδηγειες για να φτιάξουμε σαπούνι ελαιολάδου - πως φτιάχνω σαπούνι

Σαπούνι ελαιολάδου φτιάχνω αρκετά χρόνια μιας και έχω άφθονο ελαιόλαδο στην κατοχή μου, και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το σπιτικό σαπούνι. Με αυτό μπορούμε να φτιάξουμε από καθαριστικά σώματος και μαλλιών μέχρι καθαριστικά σπιτιού αλλα και απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων.

Θα βρειτε πάρα πολλά από αυτά μέσα στο ιστολογίο αν όμως σκέφτεστε να το πάρετε πιο σοβαρά και να φτιάξετε τα πάντα για το σπίτι και την οικογένεια σας με βάση το σαπούνι ελαιολάδου τότε το βιβλίο μου ¨Οικιακή Σαπωνοποιία¨, θα αποδειχθεί για εσάς εξαιρετικό βοήθημα, Μπορείτε να βρειτε πληροφορίες για αυτό και τα υπόλοιπα βιβλία μου ΕΔΩ.

Το νούμερο ένα είναι το σαπούνι ελαιολάδου, το καθαρό ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε για καθαριστικά σώματος, και το λάδι από το τηγάνισμα το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σαπούνι για καθαριστικά σπιτιού. Όπως βλέπεις το ελαιόλαδο σε ότι κατάσταση και αν είναι ποτέ δεν πάει χαμένο.

Μπορούμε να το αναμίξουμε με αλλα λάδια έτσι ώστε να κάνει περισσότερο αφρισμό η να το εξειδικεύσουμε για κάποια χρήση. Ποτέ όμως δεν παίρνουμε μια συνταγή και απλά αλλάζουμε τα λάδια γιατί το κάθε λάδι έχει διαφορετική τιμή σαπωνοποιήσης και πρέπει να γίνει υπολογισμός για το πόση σόδα θα βάλουμε μέσα έτσι ώστε να γίνουν τα λάδια μας σαπούνι, διαφορετικά θα είναι μια αποτυχία. Τον τρόπο που υπολογίζουμε τον παρουσιάζω μέσα στο βιβλίο αναλυτικά.

Η σόδα που χρησιμοποιούμε είναι η καυστική σόδα και όχι η απλή σόδα μαγειρικής ούτε η σόδα πλυντηρίου. Η καυστική σόδα προκαλεί εγκαυματα στο ανθρώπινο δέρμα για αυτό και χρειαζόμαστε γάντια για την παρασκευή του, αλλα μετά την σαπωνοποίηση σε ένα διάστημα εξατμίζεται από το σαπούνι και μας το αφήνει καθαρό. Για αυτό και το σαπούνι μας θέλει παλαίωση και είναι ακατάλληλο να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως.

Αυτά είναι τα βασικά ενός σαπουνιού ελαιολάδου που πρέπει να ξέρουμε και πριν προχωρήσουμε στην συνταγή του απλού σαπουνιού που είναι η βάση πρέπει ακόμα να ξέρουμε:

Τα βασικά υλικά είναι:

Ελαιόλαδο,το οποίο μπορεί να είναι μόνο του η αναμεμιγμένο με αλλα λάδια η βούτυρα σαπωνοποιίας

 Νερό, καθαρό χωρίς άλατα η μπορεί να αντικατασταθεί με ανθόνερα, η χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, η καφέ.

 Καυστική σόδα (ΝaOH) υδροξείδιο του νατρίου.

Μέτρα προστασίας:

Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κάποια πράγματα που θα προστατέψουμε το δέρμα μας από την καυστική σόδα καθώς θα δουλεύουμε.

Γάντια, απλά γάντια μιας χρήσης.

Μπλούζα, με μακρυά μανίκια.

Γυαλιά, προστασίας από τις αναθυμιάσεις της σόδας καθώς ανακατεύουμε το μειγμα.

Μάσκα, για να μην εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις.

Κάνουμε τις εργασίες σε εξωτερικό χώρο αν είναι δυνατόν για τους λόγους που είπαμε παραπάνω.

Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια παίζει μεγάλο ρόλο ακολουθούμε ακριβώς την δοσολογια της συνταγής και όχι στο περίπου. Χρησιμοποιούμε πλαστικά σκευή για την παρασκευή και όχι μεταλλικά που οξειδώνονται. Διαλύουμε το NaOH μέσα στο νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Σε αυτή την φάση έχουμε τις αναθυμιάσεις που είπαμε. Η θερμοκρασία ανεβαίνει για αυτό πρέπει να ρίχνουμε την σόδα αργά για να μην αφρίσει και χυθεί έξω από το σκεύος. Αφού διαλυθεί η σόδα αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία εκεί που την θέλουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί στα επίπεδα που λέει η συνταγή. Όταν και τα δυο μέρη έχουν την θερμοκρασία που ορίζει η συνταγή μας αναμιγνύουμε τα δυο μέρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Μπορεί να πάρει μέχρι και 40 λεπτά αν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα μπλέντερ χειρός θα είναι ετοιμο σε λιγότερο από 15 λεπτά. Βάζουμε το σαπούνι μας σε καλούπι και το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα να κρυώσει αργά. Μόλις σφίξει αρκετά περίπου 24 ώρες το βγάζουμε από το καλούπι και αν χρειάζεται κόψιμο το κόβουμε τότε πριν σκληρύνει πάρα πολύ.

Το τοποθετούμε σε καλά αεριζόμενο χώρο για 3-4 μήνες πριν το χρησιμοποιήσουμε, να εξατμιστεί η σόδα και να γίνει κατάλληλο για χρήση.

Ένα απλό σαπούνι

500 γρ. ελαιόλαδο

64,25 γρ. NaOH

157,80 γρ Νερό 

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα φτιάξε το πρώτο σου σαπούνι με αυτές τις δοσολογίες, ακολουθούμε ακριβώς τα γραμμάρια.

Ένα ακόμα σαπούνι ΕΔΩ

Και ένα άλλο ΕΔΩ

Περισσότερες συνταγές σαπουνιού στο ΒΙΒΛΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείς να αφήσεις το σχόλιο η τις ερωτήσεις σου ΕΔΩ

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...