ΑΓΓΙΝΑΡΑ ΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ

Η αγκινάρα κάποτε θεωρούταν λαχανικό που μόνο οι ευκατάστατοι είχαν στους λαχανόκηπους και σήμερα όμως θα παρατηρήσετε ότι στο μανάβικο ανήκει στα ακριβά λαχανικά.
Η καλλιέργεια της μπορεί να γίνει εύκολα ακόμα και από έναν αρχάριο κηπουρό είναι εύκολη αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα.
Η σπορά της , ξεκινά σπέρνοντας 2-3 σπόρους σε ένα πλατύ  κουπάκι.
Διατηρήστε τα κουπάκια με τους σπόρους σε ζεστό μέρος και με το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν.
 Η βλάστηση θα γίνει σε 7 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Μεταφυτεύστε τα πιο δυνατά φυτάκια περίπου 2 εβδομάδες πριν τη τελευταία παγωνιά.
 Οι αγκινάρες θέλουν μία κρύα περίοδο (250 ώρες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου), πριν βγάλουν λουλούδια, αλλά δε θα επιβιώσουν μίας παγωνιάς.
 Φροντίστε οι αγκινάρες να απέχουν μεταξύ τους περίπου 1 μέτρο,  θέλουν χώρο για να απλωθούν και αναπτυχθούν.
Καρπούς θα πάρετε από τον δεύτερο χρόνο αλλά η πλήρη καρποφορία είναι τον τρίτο.
Από τον τρίτο ξεκινάτε να επεκτείνετε την παραγωγή σας με τις παραφυάδες που βγάζει τριγύρω και θέλουν έτσι κι αλλιώς βγάλσιμο.
 Οι παραφυάδες εμφανίζονται σα μικρά φυτά αγκινάρας, γύρω από το κεντρικό φυτό.
Ο Σεπτέμβριος, είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να τις μεταφυτεύσετε. Η αφαίρεση της παραφυάδας πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μη πληγωθεί η ρίζα και το κεντρικό φυτό. Σκάψτε βαθιά και γύρω από την παραφυάδα ώστε να την αφαιρέσετε ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι η παραφυάδα συνδέεται με το κεντρικό φυτό μέσω έντονου ριζικού συστήματος. Στο τελικό στάδιο της αφαίρεσης, θα πρέπει να κόψετε τις συνδετικές ρίζες.
Τοποθετήστε την παραφυάδα που αφαιρέσατε, σε ένα άλλο σημείο του κήπου ή χωραφιού, αφού πρώτα ανοίξετε μία τρύπα και ρίξετε μέσα σε αυτή κοπριά η κομποστ.
. Βάλτε την παραφυάδα στην τρύπα και σκεπάστε τη ρίζα με χώμα. Ποτίστε καλά. Συνεχίζετε να ποτίζετε.
Τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό η νέα αγκιναριά να μοιάζει πολύ ταλαιπωρημένη. Να έχουν μαραθεί τα φύλλα της και να έχει χάσει τη ζωντάνια της. Μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του στρες που δέχτηκε το φυτό. Μπορεί να πάρετε αγκινάρες από αυτό το φυτό ακόμη και τον πρώτο χρόνο.
Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινά συνήθως τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Κόβετε τα άνθη της αγκινάρας πριν ανοίξουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ