Ενδείξεις δυστοκίας στο πρόβατο


Καθώς πλησιάζει ο χρόνος του τοκετού, σύμφωνα με την ανάλογη ημερομηνία, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να παρατηρεί προσεκτικά την μητέρα. Μερικά σημάδια δυστοκίας είναι πολύ λεπτά και εύκολα μπορεί να χαθούν, εάν η παρατήρηση δεν είναι καλή. Σε πολλές περιπτώσεις η εγκυμοσύνη επιβεβαιώνεται με υπέρηχο, οπότε μπορούμε να γνωρίζουμε εγκαίρως εάν η έγκυος κυοφορεί δύο ή περισσότερα έμβρυα. Συγκεκριμένα, ενδείξεις της δυστοκίας είναι οι εξής: Παρουσία ακάθαρτων κολπικών υγρών ή σηπτικού πλακούντα να κρέμεται από το αιδοίο. Αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη πιθανού εμβρυϊκού θανάτου ή επικείμενης αποβολής και θα πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση. 

 Κάποια ανώμαλη θέση του εμβρύου, όπως π.χ. όταν προβάλλει στο αιδοίο με το κεφάλι, χωρίς τα πρόσθια άκρα να προεξέχουν. Τέτοια εμφάνιση υπονοεί κακή εμβρυϊκή στάση, θέση ή σχήμα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της κάμψης του ώμου. Ένα παρατεταμένο, χωρίς εξέλιξη, πρώτο στάδιο τοκετού. Η προβατίνα απομονώνεται μόνη της από τα άλλα ζώα και εμφανίζεται ανήσυχη. Μπορεί να στέκεται για μικρές περιόδους και έπειτα να ξαπλώνει. Πιθανόν είναι να παρατηρούνται κάποιες εξωθητικές συσπάσεις, αλλά εκείνες οι ισχυρές που χαρακτηρίζουν το δεύτερο στάδιο του τοκετού απουσιάζουν. 

Τέτοιες ενδείξεις πιθανώς να οφείλονται σε ατελή διαστολή του τραχήλου ή σε ατονία της μήτρας. Η προβατίνα εμφανίζει συσπάσεις για 20-30΄ ή αδιαλείπτως για 30-60΄, αλλά το έμβρυο δεν εμφανίζεται. Η κατάσταση αυτή υποδηλώνει κακή θέση του εμβρύου, εμβρυομητρική δυσαναλογία ή ταυτόγχρονη προβολή από δύο ή και περισσότερα έμβρυα. Το δεύτερο στάδιο ενός φυσιολογικού τοκετού στο πρόβατο μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Έτσι η οποιαδήποτε εξέλιξη γίνεται αντιληπτή κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ