τυρι φετα

ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
Για να φτιάξουμε τυρί φέτα χρειαζόμαστε 70% γάλα πρόβιο και 30% γάλα γυδινο. Όχι πως δεν γίνεται με σκέτο πρόβιο η σκέτο γυδινο αλλά η ελληνική φέτα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.
ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα γάλα φρέσκο
Πυτιά
Αλάτι

Σουρώνουμε το γάλα με πυκνό σουρωτήρι η τουλουπάνι για να το καθαρίσουμε από τυχόν τρίχες.

Παστεριώνουμε το γάλα στους 90 βαθμούς (δηλ σκοτώνουμε  τα μικρόβια που τυχόν υπάρχουν στο γάλα)

Αφήνουμε το καλά να κρυώσει στους 38 βαθμούς και σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε την πυτιά (μια μύτη κουταλιού περίπου και το αλάτι μέσα σε λίγο νερό).

Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η πυτιά και να πάει παντού.

Το αφήνουμε σε ηρεμία για  40 λεπτά περίπου. Μέχρι να δέσει και πάνω του να δημιουργηθεί ένα κιτρινωπό υγρό.( θα το δούμε αν γείρουμε λίγο την κατσαρόλα.


Ανακατεύουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν χοντρά κομματάκια από το τυρί μας και το αφήνουμε λίγο να καθίσει στον πάτο.

Στρώνουμε στο καλούπι το τουλουπάνι (τσάντιλα) και αδειάζουμε το μίγμα μέσα στο καλούπι με το τουλουπάνι και σουρώνουμε κρεμώντας το από κάπου βάζοντας μια λεκάνη από κάτω.

Εγώ το αφήνω 4-5 ώρες και μετά το βγάζω από το τουλουπάνι και το γυρίζω μέσα στο καλούπι και από την άλλη άλλες 4-5 ώρες το περνώ και το κυλώ  σε χονδρό αλάτι το βάζω μέσα σα ταψάκι


Την επομένη το αποθηκεύω σε μπολ αδειάζοντας μέσα και το υγρό που έβγαλε. Αν δεν το σκεπάζει φτιάχνω άλμη με αλάτι  χονδρό και τυρόγαλο(το υγρό που σούρωσε το τυρί μου). Αν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα  σε λατα βάζω τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και τα πιέζω με μια μεγάλη πέτρα η μάρμαρο καλά πλυμένο . τις πέτρες τις περνώ από την θάλασσα.
Δοκιμάστε το
Φυσικά η γεύση του αλλάζει ελαφρά σε κάθε νοικοκυρά γιατί  καθορίζεται από την τροφή των ζώων που πήραμε το γάλα . Αλλά έχει τεράστια διαφορά από του εμπορίου που χρησιμοποιούν χημικά πρόσθετα για να παρατείνουν την ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ