Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών και του χώματος του κήπου

Στην γη δεν αρέσει η γύμνια! Θα έχετε παρατηρήσει ότι μόλις αφήσουμε χωρίς φυτά ένα κομματι εδάφους για λίγες μόνο ημέρες, παρατηρούμε ότι αμέσως η ίδια η φύση θα το καλύψει με αγριόχορτα, ζιζάνια η παλιούς σπόρους που έχουν πέσει εκεί.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Στην γη δεν αρέσει να είναι γυμνή, για αυτό σπεύδει να καλύψει τα φυτά που έφυγαν με ότι μπορεί η έχει διαθέσιμο.

Θα έπρεπε να ακολουθούμε το παράδειγμα της φύσης και να παρέχουμε στο έδαφος του κήπου μας μια κάλυψη από ξερούς φλοιούς δέντρων,ξερά φύλλα, η άχυρο.

 Δεν αναφέρω τα ύφασμα εδαφοκάλυψης γιατί προσωπικά μου είναι τρομερά αντιαισθητικό μέσα στον κήπο μου να βλέπω απλωμένο ένα μαύρο πράγμα που από κάποιες τρύπες βγαίνουν τα φυτά. Προτιμώ τις πιο φυσικές μεθόδους.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Το ύφασμα εδαφοκάλυψης το χρησιμοποιήσα μόνο όταν αφαιρούσα τα κομμάτια του γκαζόν για να φτιάξω το νέο κήπο. Διάβασε περισσότερα για το πως άλλαξα τον κήπο μου  ΕΔΩ. Μόνο τότε για να μπορέσω να πεθάνω τα υπολείμματα γκαζόν που μπορεί να έμεναν στους διαδρόμους του κήπου.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πρέπει να χρησιμοποιούμε εδαφοκάλυψη όλες τις εποχές του χρόνου στον κήπο, τόσο στα γυμνά κομμάτια γης, όσο και γύρω από τα φυτά μας.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Το Χειμώνα προστατεύει το έδαφος από το να δέρνεται από ανέμους, αποτρέπει την διάβρωση του εδάφους από δυνατές βροχές και κρατάει πιο ζεστές τις ρίζες των φυτών μας.

Την Άνοιξη η κάλυψη του χειμώνα έχει αρχίζει να σαπίζει και κρατάει την υγρασία στο χώμα δίνοντας πολύτιμη οργανική ύλη στο έδαφος.

Εδαφοκάλυψη είναι οποιοδήποτε από τα υλικά που είπαμε, τα βρίσκουμε δωρεάν στην φύση και είναι τα υλικά που η ίδια η φύση έχει στην διάθεση της για αυτό το σκοπό.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

 Το καλοκαιρι κρατά το έδαφος δροσερό και υγρό με αποτέλεσμα να θέλουμε λιγότερο πότισμα, και λιγότερο νερό. Επίσης δημιουργεί σκίαση τόσο στο έδαφος όσο και στις ρίζες των φυτών.

Το Φθινόπωρο εκτός από όλα τα προηγούμενα που είπαμε δίνει στο έδαφος μικροοργανισμούς που κάνουν το χώμα μας μια πολύ ωραία οργανική ύλη.

Υπάρχουν πολλά οφέλοι από την εδαφοκάλυψη στον κήπο. Μειώνει την ανάπτυξη ζιζανίων μιας και εμποδίζει το φως να φτάσει στο έδαφος. Το έδαφος είναι πιο ζεστό τους κρύους μήνες και πιο δροσερό τους ζεστούς. 

Αποτρέπει την δημιουργία κρούστας στο χώμα. Το νερό δεν τρέχει πάνω στο χώμα και διαχέεται ομοιόμορφα.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Τα φυτά δεν πιτσιλίζονται με χώματα την ώρα του ποτίσματος και έτσι αποτρέπονται μυκητιακές και βακτηριακές ασθένειες.

Κρατά φρούτα και λαχανικά μακρυά από την επαφή με το χώμα όπως οι φράουλες πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθες, και δεν σαπίζουν.

Βελτιώνει την υγεια και την ανάπτυξη των φυτών, αρκεί να μην το παρακάνουμε 1-2 εκατοστά ύψος είναι ότι πρέπει. Παραπάνω εμποδίζει την εισχώρηση αέρα στο έδαφος. 

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Επίσης κρατάμε μια περιοχή καθαρή μερικά εκατοστά από κορμούς δέντρων και ξυλώδη βλαστούς φυτών για να αποφύγουμε το σάπισμα του κορμού.

Το ιδανικό στρώμα κάλυψης πρέπει να είναι τόσο που να δημιουργεί σκιά αλλα να μην βαραίνει πάνω στο χώμα και τις ρίζες των φυτών μας.

*Αν θέλετε να καθαρίσετε μια περιοχή από ζιζάνια, απλώστε χαρτόνια  το Φθινόπωρο και βρέξτε τα. Το χαρτόνι  θα μείνει έχει όλο το Χειμώνα να σαπίζει και μαζί του θα σαπίσουν ζιζάνια και σπόροι ζιζανίων. Την Άνοιξη αφαιρείτε ότι έχει απομείνει και από κάτω θα βρειτε ένα πολύ πλούσιο, χώμα να ξεκινήσετε την φύτευση.

Μετά μπορείτε να κάνετε την βελτίωση εδάφους που θα βρειτε ΕΔΩ.

Εδαφοκάλυψη, ένας φυσικός τρόπος υγείας των φυτών

Βάλτε την εδαφοκάλυψη στον κήπο σας και θα δείτε σίγουρα διάφορα με τα φυτά σας. Μπορούμε να την εφαρμόσουμε και σε γλάστρες, τόσο σε λαχανικά όσο και σε λουλούδια και δεντρά.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Προζύμι παραδοσιακό, πως το φτιάχνουμε και πως το χρησιμοποιούμε

Όταν μιλάμε για παραδοσιακό προζύμι εννοούμε το προζύμι των γιαγιάδων μας. Ένα εντελώς αγνό προϊόν που κατασκεύαζαν οι ίδιες μια φορά και το είχαν στην διάθεση τους πάντα όταν χρειάζονταν να κάνουν ψωμί.

Προζύμι παραδοσιακό

Το προζυμένιο ψωμί διατηρείται καλύτερα και περισσότερο από τα ψωμιά που κατασκευάζονται με μαγιά του εμπορίου, λόγο του γαλακτικού οξέος που παράγεται από τους γαλακτοβάκιλλους στην διάρκεια της ζύμωσης με το παραδοσιακό προζύμι.

Η μάγια έχει ζωή μόλις 150 χρόνια ενώ το προζύμι υπολογίζεται ότι προϋπήρχε από το 3700 π.Χ.

Προτιμάται η μάγια γιατί είναι πιο δυνατή και πιο γρήγορη στο φούσκωμα του ψωμιού. Αν όμως έχουμε την υπομονή να φτιάξουμε το δικό μας προζύμι, με την πάροδο του χρόνου γίνεται τόσο δυνατό που ξεπερνά και την δύναμη της μαγιάς.

Προζύμι παραδοσιακό

Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι από την Άνοιξη μέχρι και το Φθινόπωρο. Αυτές τις εποχές έχουμε θερμοκρασίες από 20-30 °C, και ιδανικά φτιάχνουν το καλύτερο προζύμι.

Φυσικά μπορούμε και στην διάρκεια του Χειμώνα αν του εξασφαλίσουμε αυτές τις θερμοκρασίες.

Το καλύτερο αποτέλεσμα δίνεται μετά από 15 ημέρες ανανέωσης του προζυμιού.

Το νερό βρύσης είναι ακατάλληλο λόγο χλωρίου, μπορούμε να αφαιρέσουμε το χλώριο αφήνοντας το νερό 24 ώρες ακάλυπτο η βράζοντας το. Αιτία αποτυχίας μπορεί να είναι και το εμφιαλωμένο γιατί έχει επεξεργαστεί. Το ιδανικό θα ήταν ένα νερό πηγής η βρόχινο.

Εγώ βράζω το νερό βρύσης και το αφήνω να κρυώσει τόσο στην παρασκευή του προζυμιού όσο και στην παρασκευή του ψωμιού.

Να μην σας κουράσω άλλο όμως, πάμε στην παρασκευή

Η όλη διαδικασία μπορεί να μας πάρει από 4 ημέρες έως μια εβδομαδα αυτό εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος που το κρατάμε.

Στις θερμοκρασίες που είπαμε πιο πάνω 4 ήμερες είναι εντάξει.

Ημέρα 1η

Χρειαζόμαστε 100 γρ. αλεύρι και 100 γρ νερό

Προζύμι παραδοσιακό

Για το νερό είπαμε πιο πάνω, αλεύρι εγώ χρησιμοποιώ το σκληρό αλεύρι για ψωμί. Θα χρειαστείτε και ένα ψηλό δοχείο γιατί μέχρι να τελειώσει η διαδικασία θα φουσκώνει και θέλει χώρο.Το δοχείο μπορεί να είναι γυάλινο η πλαστικό έχω ένα πλαστικό ψηλό μπολ ιδικά για αυτό το σκοπό.

Προζύμι παραδοσιακό

Στο μπολ ανακατεύουμε τα δυο υλικά μας έτσι ώστε να πετύχουμε ένα πηχτό χυλό που να μην τρέχει. 

Προζύμι παραδοσιακό

Το καπάκι δεν το κλείνω ερμητικά απλά το τοποθετώ από επάνω έτσι ώστε να εισχωρεί αέρας στο δοχείο που θα βοηθήσει την ζύμωση

Ημέρα 2η

Το προζύμι μας μετά από 24 ώρες έχει αλευρώδη μυρωδιά, και μαστιχωτή υφή. Στην επιφάνεια αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες φυσαλίδες.

Προζύμι παραδοσιακό
Ζυγίζουμε 50 γραμ. νερό και το προσθέτουμε στο μειγμα μας ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αλλα 50 γραμ. αλεύρι και ξαναφτιάχνουμε τον χυλό της προηγούμενης ημέρας. 

Το αφήνουμε στην άκρη όχι ερμητικά κλειστό απλά σκεπασμένο.

Ημέρα 3η

Το προζύμι μας έχει τώρα περισσότερες φουσκάλες και μυρίζει ελαφρά ξινίλα. Αυτό σημαίνει ότι όλα πάνε καλά. Ίσως παρατηρήσουμε ότι έχει ανέβει ελαφρά.

Προζύμι παραδοσιακό


Προσθέτω 50 γραμ. νερό ανακατεύω και 50 γραμ. αλεύρι, δημιουργώ τον παχύρρευστο χυλό  και αφήνω στην  άκρη για άλλες 24 ώρες.

Ημέρα 4η

Τώρα το προζύμι μας πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο και θα έχει την εμφάνιση από ένα σφουγγάρι με πολλές τρύπες.

Προζύμι παραδοσιακό

Σε αυτήν την φάση το προζύμι μας είναι ετοιμο για να φτιάξουμε ψωμί. 

Αν κάνουμε ψωμί το αναπιάνουμε όλη νύχτα και κάνουμε ψωμί την επόμενη. Από την ζύμη του ψωμιού που θα φτιάξουμε κρατάμε ένα κομματι σε μέγεθος πορτοκαλιού, που είναι το προζύμι μας για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε και θα πρέπει να είναι όχι αργότερα από μια εβδομαδα.

Προζύμι παραδοσιακό

Αν δεν ζυμώσουμε ταΐζουμε και πάλι με 30 γραμ. νερό και 30 γραμ. αλεύρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για να μην ξινίσει πολύ. Παλιά το κράταγαν σε πήλινα δοχεία με καπάκι σε δροσερό μέρος και το τάιζαν 1-2 φορές ανάμεσα στην εβδομαδα, με 30 γραμ νερό και αλεύρι.

Στο βίντεο της διαδικασίας ΕΔΩ το ταΐζω με περισσότερο αλεύρι και νερό για να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα που ήθελα να δώσω και μια φίλη. Η διαδικασία είναι η ίδια.

Πως αναπιάνουμε προζύμι θα το δείτε σε βίντεο ΕΔΩ.

Και το παραδοσιακό ψωμί σε ηλεκτρικό φούρνο ΕΔΩ.

Έρχεται και το ψωμί στον ξυλόφουρνο σύντομα.

*Όσο για το αλεύρι μπορούμε να το φτιάξουμε με σκληρό λευκό αλεύρι για ψωμί η κίτρινο αλεύρι, η ολικής ανάλογα τι ψωμί τρώμε στο σπίτι. Εγώ χρησιμοποιώ μισό μισό λευκό και κίτρινο για ψωμί και με αυτό φτιάχνω και το προζύμι μου.

* Αν δούμε μούχλα στο προζύμι έχει χαλάσει και ξεκινάμε από την αρχή.

* Αν βλέπουμε ότι η διαδικασία αργεί συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ταΐζοντας με 30 γραμ. νερό και αλεύρι, αν δεν έχουμε αποτέλεσμα μέσα σε μια εβδομαδα ελέγχουμε το νερό η την θερμοκρασία χώρου.

* Παραδοσιακά οι γιαγιάδες έφτιαχναν προζύμι με αγιασμό από την εκκλησιά και τοποθετώντας από πάνω βασιλικό που τους έδινε ο ιερέας για αυτό τον σκοπό από τον δίσκο που κρατούσε, την ημέρα του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

 Η παράδοση λέει ότι κάθε τετοια μέρα φτιάχνουμε νέο προζύμι κάθε χρόνο, το οποίο αντέχει όχι μόνο όλο το χρόνο αλλα για πάντα.

Για να διατηρήσουμε το προζύμι μας για πάντα το έχουμε σε δροσερό σημείο και το ταΐζουμε μια φορά την εβδομαδα με αλεύρι και νερό αν δεν ζυμώνουμε τακτικά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών που όλοι θα ζηλεύουν

Οι σύγχρονοι τρόποι ζωής οδήγησαν όλους αυτούς που θέλουν να έχουν κήπο, σε μια τεράστια έκταση μπροστά η πίσω από το σπίτι, γεμάτη απλά γκαζόν.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Αυτό για κάποιους σημαίνει κήπος. Ο κήπος όμως δεν είναι αυτό. Ο  κήπος είναι χρώματα και αρώματα, πουλιά και έντομα, και σίγουρα ένα κομματι πράσινο περισσότερο με γήπεδο μοιαζει παρά με κήπο.

Όταν έχτισα το σπίτι στο χωρίο έκανα το ίδιο λάθος. 300 τετραγωνικά γκαζόν με διάσπαρτα μερικά άνοστα λουλούδια που τα έπνιγε το πράσινο. Πουθενά χρώμα και ζωντάνια. Το αποτέλεσμα ήταν να βαρεθώ γρήγορα αυτό το τόσο μουντό κήπο και έπιασα αρκετές φορές τον εαυτό μου να περιμένω τους παίχτες να ξεπεταχτούν από κάποια φυσούνα να ξεκινήσει το ματς.

Μια Άνοιξη αποφάσισα να αλλάξω αυτό το τόσο βαρετό τοπίο με χρώματα που θα μου φτιάχνουν την διάθεση κάθε πρωί που πίνω τον καφέ μου αντικρίζοντας τον κήπο.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών που όλοι θα ζηλεύουν

Άρχισα να αφαιρώ μεγάλα κομμάτια από το γκαζόν μαζί με την επιφάνεια από το έδαφος, αρχικά από γύρω γύρω και μετά και στο κέντρο, οριοθετώντας με πέτρες αυτά τα κομμάτια.

Έσκαψα αρκετά βαθιά το έδαφος και πρόσθεσα οργανική ύλη στο πετρωμένο και κατεστραμμένο από το γκαζόν έδαφος. Πως βελτιώνουμε το χώμα του κήπου μπορείς να το διαβάσεις ΕΔΩ.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού είχα την τύχη να έχω ήλιο όλη την ημέρα όλες τις εποχές του χρόνου. Τον χώρισα σε δυο μέρη. Το πιο κοντινό στο σπίτι θα γινόταν ο λουλουδόκηπος και το δεύτερο ο λαχανόκηπος. Ήθελα από τις βεράντες να βλέπω λουλούδια και όχι κρεμμυδάκι.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Η βασικότερη σκέψη μου ήταν αφού ξοδεύω νερό ας είναι για τα λαχανικά μου και λουλούδια για τα έντομα, και όχι για ένα άχρηστο πράσινο που ούτε σε μένα χρησιμεύει αλλα ούτε και στην φύση προσφέρει τίποτα.

Φύτεψα στα παρτέρια τα λουλούδια τους θάμνους και τα αναρριχώμενα ανάλογα με το πόσο ήλιο χρειάζονταν. Και μελέτησα ποια φυτά ήταν ανθεκτικά στην περιοχή μου.

Έχασα αρκετά φυτά στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας μέχρι να μάθω πραγματικά να τα φροντίζω αλλα δεν σταμάτησα να προσπαθώ ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρω να βρω την ιδανική θέση και τρόπο καλλιέργειας για το κάθε ένα χωριστά.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Φύτεψα και ακόμα φυτεύω φυτά που μου αρέσουν και μου είναι ευχαριστώ να τα περιποιούμαι και δεν προτιμώ αυτά που είναι στην μόδα η είναι εύκολα. Το όμορφο θέλει κόπο!

 Αντιμετωπίζω το κάθε φυτό χωριστά και όχι σαν ομάδα. Κάθε εβδομαδα κάνω μια σχολαστικά βόλτα παρατηρώντας τα φυτά ένα ένα για να δω αν έχει προσβληθεί κάποιο από ασθενειες η χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο.

Φροντίζω τα φυτά να φυτεύονται με σειρά ύψους. Τα μεγάλα φυτά πίσω και μπροστά τα πιο χαμηλά έτσι ώστε να δέχονται όλα το φως και τον ήλιο χωρίς να σκιάζει το ένα το άλλο.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Αφήνω χώρο στα παρτέρια για τα ετήσια φυτά που δεν υπάρχουν όλες τις εποχές. Και βάζω φυτά που τα ενοχλεί ο δυνατός ήλιος σε σημεία που έχουν σκιά. 

Μερικά δέντρα θα δημιουργήσουν ισκιερά σημεία στον κήπο για τα φυτά που αγαπούν την σκιά, και θα αποτελέσουν καταφύγιο για πουλιά στον κήπο.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Φροντίζω να έχω όλα τα χρώματα που θα φέρουν πεταλούδες στα λουλούδια και μαζί με αυτά θα γονιμοποιηθούν και τα λαχανικά στο επόμενο επίπεδο.

Φροντίζω η άνθιση να είναι συνεχόμενη από την Άνοιξη έως αργά το Φθινόπωρο, έτσι ώστε να είναι πάντα χρωματιστός και να δημιουργεί  ευχάριστη διάθεση σε όλη την διάρκεια που βρισκόμαστε στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, είτε για καφέ ,είτε για φαγητό.

Κάντε τον κήπο σας βιότοπο για πουλιά, πεταλούδες και μέλισσες, στον δικό μου εδώ και χρόνια βρήκαν καταφύγιο ακόμα και βατράχια στην λιμνούλα.

Υπάρχουν εύκολα στην καλλιέργεια λουλούδια, και λίγο πιο ιδιαίτερα θα βρειτε έναν πλήρη οδηγό μέσα στο μπλοκ για κάθε φυτό χωριστά έτσι ώστε να μπορέσει εύκολα να τα καλλιεργήσει ακόμα και ένας αρχάριος ΕΔΩ.

Όλες οι οδηγίες για να καλλιεργήσετε τον δικό σας λουλουδοκηπο βρίσκονται μέσα στο μπλοκ και σε συνδυασμό με τα βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι, είναι σχεδόν αδύνατο να μην τα καταφέρετε.

Πως να φτιάξω ένα κήπο λουλουδιών

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Η ζύμη σφολιάτα είναι η αγαπημένη μου σε όλες τις πίτες μου. Πάρα πολλά χρονιά την φτιάχνω μόνη μου είτε την χρειάζομαι αμεσα η για να έχω απόθεμα στην κατάψυξη για όταν μου χρειαστεί.

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Λειτουργεί το ίδιο όπως η έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου, με την διαφορά ότι είναι πιο αφράτη και σίγουρα πιο νόστιμη μιας και είναι σπιτική.

Μπορούμε να φτιάξουμε μιλφέιγ, κρουασάν, σφολιατίνια η κριτσίνια με αυτήν την σφολιάτα, και να την χρησιμοποιήσουμε σε πίτες η ατομικά πιατάκια.

Ζύμη σφολιάτα,

Χρειαζόμαστε:

*(Τα υλικά είναι για 1 φύλλο για να φτιάξετε πάνω- κάτω  χρειάζεστε 2 δόσεις)

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375 γρ)

3 κουταλιές μαλακό βούτυρο η μαργαρίνη από κυπελλάκι

1 ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου

1 πακέτο βούτυρο η μαργαρίνη το χάρτινο το σκληρό σε θερμοκρασία δωματίου

Στο μπολ του μίξερ με το εργαλείο ζύμης βάζουμε το αλεύρι και το πρώτο βούτυρο.

Αρχίζουμε το ζύμωμα σε αργό ρυθμό προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά το νερό καθώς δουλεύουμε την ζύμη.

Μέχρι να τελειώσει το νερό θα έχουμε μια ζύμη αφράτη και ελαστική που θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ, και δεν κολλάει στα χέρια.

Ζύμη σφολιάτα,

*Αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε και με το χέρι αλλα φορέστε γάντια για να μην λιώσει πολύ το βούτυρο από την θερμοκρασία των χεριών.

Ανοίγουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο το σκληρό βούτυρο σε φέτες την μια δίπλα στην άλλη.

Ζύμη σφολιάτα,

Κλείνουμε καλά το βούτυρο μέσα στην ζύμη φέρνοντας τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στο κέντρο. Πατάμε λίγο με τον πλάστη να κολλήσουν, διπλώνουμε στα 3 και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά

Ζύμη σφολιάτα, πως να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι

Βγάζουμε από το  ψυγείο, ανοίγουμε με τον πλάστη και διπλώνουμε στα 3 ξανά.

Για εύκολη κατανόηση έχουμε το βίντεο ΕΔΩ.

* Συγνώμη για τα νύχια στο βίντεο αλλα τότε δούλευα σε ινστιτούτο νυχιών λόγο του ότι μπορώ να ζωγραφίσω πάνω στα νύχια

Θα επαναλάβουμε την διαδικασία άλλες 2 φορές. Η σφολιάτα μας είναι έτοιμη για χρήση.

* Αν κάνετε διπλή δόση χωρίστε σε 2 μπάλες την ζύμη σας και κάντε 2 χωριστά φύλλα.

Ζύμη σφολιάτα,

Μπορούμε να την καταψύξουμε μέχρι και 6 μήνες  βάζοντας μια λαδόκολλα ανάμεσα στις διπλωσιές και τυλίγοντας με μεμβράνη κουζίνας, μέσα σε σακούλα καλά κλεισμένη.

Ζύμη σφολιάτα,

Ξεπαγώνουμε αφήνοντας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ζύμη σφολιάτα,

Ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να καλύψει το ταψί που θέλουμε, και ρυθμίζουμε το πόσο παχιά η λεπτή θέλουμε να είναι ανάλογα με τα γούστα μας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Ο ξυλόφουρνος ήταν μια ανάγκη για μένα εδώ και πολύ καιρό. Φτιάχνω παραδοσιακό ψωμί πολλά χρόνια και δεν νοείται τέτοιο ψωμί χωρίς τον ξυλόφουρνο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Η κατασκευή του έγινε από άνθρωπο που ξέρει, μιας και αν και δεν είναι τρομερά δύσκολη, χρειάζεται κάποιες γνώσεις έτσι ώστε να μην μας έρθει ο φούρνος σωρό, να αναπτύσσει την θερμοκρασία που χρειάζεται, και να είναι λειτουργικός για ψωμί πίτες η φαγητά ταψιού.

Η όλη κατασκευή έγινε με συμπαγή παλιά τούβλα, πυρόχωμα και τσιμέντο με χώμα για να καλυφθεί η εξωτερική πλευρά. Δεν είδα κάποιο άλλο υλικό, στην διάρκεια της κατασκευής.

Δεν έκανα μεγάλη κατασκευή, ήθελα ένα μικρο να θερμαίνεται γρήγορα και να χωράει 3 φρατζόλες ψωμί η το ταψί της οικογένειας.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Από εμφάνιση δεν ήθελα πολυτέλεια, ο κήπος μου είναι χωριάτικος και ο σκοπός του χώρου που κτίστηκε είναι να γίνει μια χωριάτικη εξωτερική κουζίνα. Έτσι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί με το ασβέστωμα στο τέλος. 

Η κατασκευή της κουζίνας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα συνεχίσουμε με την ψησταριά. Θα έχω μια αυτόνομη κουζίνα απέναντι από το κιόσκι με το τραπεζι για να μπορώ να το καλοκαιρι να μαγειρεύω όλα τα φαγητά εκεί στην φωτιά όπως παλιά.

Επίσης ο ασβέστης είναι αντισηπτικό και σύμβολο καθαριότητας για μια χωριάτικη κουζίνα.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι, κατασκευή και προετοιμασία

Μετά από 5 ημέρες  αφού ολοκληρώσαμε τον φούρνο μας τον κάψαμε με δυνατή φωτιά. Το κάψιμο του φούρνου ανάλογα το μέγεθος μπορεί να πάρει από 24 έως 48 ώρες ανάλογα την υγρασία και την εποχή. 

Δυνατή φωτιά μέχρι να ασπρίσει τελείως το εσωτερικό του φούρνου. Βίντεο με το κάψιμο του φούρνου θα ανέβει σύντομα στο κανάλι.

Μετά από περίπου 28 ώρες σταθερής φωτιάς βάλαμε ένα όρθιο γυάλινο μπουκάλι στο κέντρο του φούρνου και άρχισε να λιώνει. Σε καμιά ώρα το μπουκάλι έλιωσε τελείως. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος για χρήση. Αν το μπουκάλι σπάσει και δεν λιώσει θέλει κι άλλο κάψιμο.

Ξυλόφουρνος στο σπίτι

Αυτό το κάνουμε μόνο την πρώτη φορά όχι κάθε φορά που ανάβουμε το φούρνο.

6 ώρες μετά το σβήσιμο της φωτιάς ο φούρνος μας ήταν ακόμα ζεστός. Ετοιμάζουμε το παραδοσιακό προζύμι μας για να κάνουμε ψωμί τις επόμενες ημέρες. 

Αν θέλεις να φτιάξεις παραδοσιακό προζύμι για χωριάτικο ψωμί η διαδικασία βρίσκεται ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις αυτό το θάμνο.

Η πασχαλιά είναι είναι πολυετής θάμνος που μας δίνει τα υπέροχα άνθη της για δυο εβδομάδες από τα μέσα έως τα τέλη της Άνοιξης. Λόγο του ότι ανθίζει την περίοδο του Πάσχα πήρε και το όνομα της. Τα υπέροχα μοβ άνθη της σε πολλές περιοχές στολίζουν τους επιτάφιους με εντυπωσιακό τρόπο, την Μ. Παρασκευή.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Το φυτό είναι εύκολο στην φροντίδα του φτάνει σε μεγάλο ύψος, και τα άνθη του είναι κατάλληλα για κοπή σε βάζο.

Ευδοκιμούν σε πλούσιο χώμα που στραγγίζει καλά και τείνει να είναι αλκαλικό με ph μέχρι 7,0. Αν έχουμε κακής ποιότητας χώμα ενσωματώνουμε σε αυτό κοπριά. Πως βελτιώνουμε ένα κακής ποιότητας χώμα θα βρεις ΕΔΩ.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Για να έχετε πλούσια ανθοφορία το φυτό χρειάζεται πλήρη ήλιο για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα, διαφορετικά δεν ανθίζει όπως πρέπει.

Τις φυτεύουμε την Άνοιξη, η το Φθινόπωρο με ιδιαίτερη προτίμηση στην Φθινοπωρινή φύτευση για να ριζώσει το φυτό καλά πριν την Ανοιξιάτικη ανθοφορία.

Μπορούμε να πολλαπλασιασουμε την πασχαλιά με ξεκόλλημα βλαστού από την βάση του αν είναι δυνατό με λίγη ρίζα. Το φυτεύουμε αμέσως, κι αν στην αρχή μας δίνει την εντύπωση ότι δεν έπιασε μετά από 3-4 χρόνια θα έχουμε ένα κανονικά μεγάλο φυτό με πλούσια άνθη.

Κατά την φύτευση η μια πασχαλιά από την άλλη πρέπει να απέχει τουλάχιστον 5 μέτρα.

Διατηρούμε υγρό το χώμα του φυτού χωρίς όμως να το πνιγούμε στο νερό. Ιδιαίτερη προσοχή στις θερμές μέρες του καλοκαιριού που το χώμα μας στεγνώνει πιο εύκολα.

Πασχαλιά, πως να φυτέψεις και να φροντίσεις

Λιπαίνουμε με μια μικρή χούφτα ισορροπημένο λίπασμα στα τέλη του χειμώνα. Δεν χρειάζεται παραπάνω λίπανση γιατί η υπερλίπανση εμποδίζει την άνθιση.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία της μπορούμε να προσθέσουμε κοπριά στην ρίζα της μαζί με μια χούφτα ασβέστη.

Οι πασχαλιές κλαδεύονται μετά την άνθηση τους για να μην αφαιρέσουμε βλαστούς που δεν πρέπει, άπλα και μόνο για να της δώσουμε σχήμα.

Αν έχετε μια πολύ παλιά πασχαλιά κλαδεύουμε το 1/3 του φυτού έτσι ώστε να του κάνουμε μια ανανέωση.

Αν οι πασχαλιές σας είναι σε γρασίδι καλό είναι να μην το αφήνουμε να μεγαλώνει γύρω της. Δημιουργούμε μια περιοχή καθαρή από γρασίδι γύρω στο φυτό.

Μάθε να φροντίζεις την Γλυσίνια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Γλυσίνια , φύτευση και φροντίδα για εντυπωσιακές αναρριχήσεις

Η γλυσίνια είναι εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που μπορεί να δημιουργήσει υπέροχες πέργολες η ολάνθιστους τοίχους.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Είναι τοξικό φυτό και εντελώς ακατάλληλο για κατανάλωση από ζώα και φυσικά για τον άνθρωπο λόγο της λεκτίνης και της γλυστερίνης που περιέχει.

Φτάνει σε πολύ μεγάλο ύψος και μπορούμε να φτιάξουμε πέργολες, η να καλύψουμε ολόκληρους τοίχους με αυτό. Καλό είναι όμως να αποφύγουμε την φύτευση κοντά στους τοίχους του σπιτιού γιατί μπορούν οι ρίζες να κάνουν ζημιά σε θεμέλια και τοίχους.

Φυτεύουμε Άνοιξη η Φθινόπωρο όταν το φυτό είναι σε αδράνεια. Προτιμούμε έτοιμα φυτά από φυτώρια γιατί η απόκτηση από σπόρο θα πάρει χρόνια να μας δώσει ένα μεγάλο φυτό.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσης γιατί η σκιά δεν την βοηθάει να ανθίσει. Έτσι στην σκιά μπορεί να μας δώσει μεγάλο φυτό αλλα χωρίς άνθη.

Μεγαλώνει εύκολα σε όλους τους τύπους εδάφους αρκεί να στραγγίζει καλά. Καλό είναι να ενσωματώσουμε στο χώμα της κοπριά η κομποστ.

Λόγο του ότι είναι μεγάλο φυτό και αρκετά βαρύ, χρειάζεται μια καλή κατασκευή για να αναρριχηθεί. Η απόσταση φύτευσης μεταξύ δυο φυτών δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 10 μέτρων.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Ανθίζει την περίοδο της Άνοιξης με μεγάλα τσαμπιά από άνθη, πριν βγάλει το φύλλωμα. Τα άνθη βγαίνουν στους νέους βλαστούς του φυτού και για αυτό είναι σημαντικό το κλάδεμα κάθε χρόνο.

Κλαδεύουμε στο τέλος του χειμώνα, αφαιρώντας σχεδόν την μισή προηγούμενη βλάστηση. Ένα ακόμη κλάδεμα μπορούμε να κάνουμε το καλοκαιρι μετά την άνθηση για να της δώσουμε σχήμα.

Οι νεαρές πασχαλιές ίσως πάρουν 2-3 χρόνια για να μας δώσουν άνθη.

Πασχαλιά, φύτευση και φροντίδα

Το χρώμα της είναι το γλυκό μοβ αλλα την βρίσκουμε και σε λευκό.

Μάθε να καλλιεργείς σκουλαρίκι ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Φούξια η σκουλαρίκι, ένα πολύχρωμο φυτό στον κήπο

Η φούξια είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που στολίζει με τα πολύχρωμα έντονα άνθη της, τους λουλουδόκηπους μας από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο. 

Φούξια η σκουλαρίκι

Τα άνθη κρέμονται σαν χρωματιστά σκουλαρίκια από το φυτό για αυτό είναι γνωστή και σαν σκουλαρικιά.

Από τα αγαπημένα φυτά των γιαγιάδων είναι καταλληλο φυτό για γλάστρα και γίνεται μικρός φυλλοβόλος θάμνος.

Ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυο μέτρα ύψος. Προτιμάμε την γλάστρα γιατί είναι απαιτητικό φυτό και θέλει καλής ποιότητας χώμα που να στραγγίζει καλά και να μην συγκρατεί το νερό στην ρίζα.

Φούξια η σκουλαρίκι

Η φούξια είναι ευαίσθητη στον καυτό ήλιο για αυτό προτιμάμε μια ημισκιερή θέση, γιατί ο έντονος ήλιος εξασθενεί το φυτό και δεν έχει πλούσια ανθοφορία.

Επίσης είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους για αυτό προτιμάμε βεράντες και κιόσκια για την καλλιέργεια του που τα προστατεύουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Όπως όλα τα φυτά χρειάζεται λίπανση κάθε 20 ημέρες με ένα πλήρες λίπασμα εγώ χρησιμοποιώ για όλα τα λουλούδια μου το υγρό λίπασμα που φτιάχνω μόνη μου ΕΔΩ.

Το Χειμώνα τα φύλλα του πέφτουν και νωρίς την Άνοιξη κάνουμε ένα καλό κλάδεμα αφήνοντάς περίπου 10 εκατοστά σε κάθε βλαστό για να εμφανιστούν νέοι που θα μας δώσουν την νέα ανθοφορία.

Φούξια η σκουλαρίκι

Από τα κλαδέματα μπορούμε να φτιάξουμε νέα φυτά με μοσχεύματα 10 εκατοστών που θα φυτέψουμε σε γλαστράκια.

Ο πολλαπλασιασμος με σπόρο μπορεί να γίνει αλλα θα πάρει αρκετό καιρό μέχρι να δούμε μεγάλα ανθισμένα φυτά.

Το φυτό μπορεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο χώρο το χειμώνα και να καλλιεργηθεί κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Φούξια η σκουλαρίκι

Μπορεί να γίνει υπέροχο κρεμαστό φυτό σε κρεμαστές γλάστρες.

Μάθε να καλλιεργείς γιασεμί ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...