Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Εντυπωσιακό το Πάσχα στην Κέρκυρα, και το πρώτο έθιμο που ερχεται στο νου κάποιου που την έχει επισκεφθεί αυτήν την περίοδο, είναι οι μπότηδες.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς, στις 6 το πρωί σε μερικούς ναούς, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν οι γραφές. Και ακολουθεί η πρώτη Ανάσταση στις 11.00, και το έθιμο των μπότηδων.

Ένα θορυβώδες έθιμο, που είναι χαρακτηριστικό για τον θορυβώδη λαό της Κέρκυρας. Από άκρη σε άκρη στην Κέρκυρα ακριβώς την ώρα της πρώτης Ανάστασης, καθώς οι καμπάνες φέρνουν το χαρμόσυνο μήνυμα, οι νοικοκυρές σπάνε τα πήλινα δοχεία, γεμάτα νερό, έξω από τα σπίτια, από μπαλκόνια, παράθυρα, και αυλές.

Οι μπότηδες όπως λέμε τα πήλινα δοχεία αυτά στην Κέρκυρα παλιά τα χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση νερού η άλλων υγρών και τροφίμων.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Το Μεγάλο Σάββατο του βάφουμε κόκκινους που είναι και το χρώμα του νησιού, τους στολίζουμε με λουλούδια και κόκκινες η άσπρες κορδέλες και τους σπάμε στην Πρώτη Ανάσταση.

Το έθιμο έχει δυο εκδοχές. Η πρώτη είναι το έθιμο  των αρχαίων Ελλήνων που τον Απρίλιο, γιόρταζαν τον ερχομό την νέας βλάστησης της σοδειάς, σπάζοντας τα παλιά κανάτια, για να γεμίσουν νέα με πιο πλούσια σοδειά.

Η δεύτερη έχει ρίζες στην ενετοκρατία, που οι καθολικοί έσπαζαν τα παλιά κανάτια την πρωτοχρονιά, για να φέρει ο νέος χρόνος καινούρια.

Οι δυο εκδοχές πλεγμένες μεταξύ τους τοποθετήθηκαν από τους Κερκυραίους, το Μεγάλο Σάββατο και την νέα εποχή που φέρνει η Ανάσταση.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Ακολουθεί ένα πανηγύρι από φιλαρμονικές που παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης αλλα και σε όλο το καταπράσινο νησί των Φαιάκων.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο πανηγύρι με θόρυβο και μουσική, γέλια και χαρές, που κρατάει ακόμα. Αν δεν έχεις περάσει Πάσχα στην Κέρκυρα, δεν ξέρεις τι σημαίνει παραδοσιακό Πάσχα.

Το έθιμο μπορείτε να το δείτε σε βίντεο από την Νότια Κέρκυρα ΕΔΩ.

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Εγώ έχω αναλάβει να στολίσω με ζωγραφιές τους μπότηδες του δικού μου χωριού, με λουλούδια κάθε χρόνο.

Και των ΕΛΤΑ του χωριού

Μπότηδες το έθιμο της Κέρκυρας

Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Γιασεμί, μια αρωματική πέργολα στον κήπο η το μπαλκόνι μας

Το γιασεμί μπορεί να στολίσει και να αρωματίσει γλυκά το εξωτερικό χώρο του σπιτιού με τα ντελικάτα λευκά η κίτρινα άνθη του, σκαρφαλώνοντας γρήγορα σε πέργολες και φράχτες.

Γιασεμί, μια αρωματική πέργολα

Έχουμε τρεις ποικιλίες γιασεμιού.

Το αληθινό γιασεμί είναι το άσπρο κλασικό γιασεμί με λευκά αστεροειδή μικρά άνθη. Φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό, που ανθίζει όλο το καλοκαιρι. Έχει έντονη ανάπτυξη και μεγαλώνει όμορφα σκαρφαλώνοντας σε κιόσκια, πέργολες, η φράχτες.

Το χειμερινό γιασεμί, είναι και αυτό αληθινό γιασεμί, παλιά ποικιλία, με κίτρινα άνθη που ανθίζει στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Άνοιξης. Αναρριχώμενο και αυτό όπως και το λευκό.

Γιασεμί, μια αρωματική πέργολα

Το ρυγχόσπερμο η στεροειδή γιασεμί η ψεύτικο, είναι φυτό που μοιαζει με το αληθινό με καταγωγή από την Κίνα. Είναι και αυτό που προτιμούμε όταν θέλουμε να φυτέψουμε γιασεμί σε μια σκιερή θέση, γιατί αναπτύσσεται καλύτερα από τα αλλα δυο.

Όλα τα είδη αγαπούν τις ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύουμε σε χώμα που στραγγίζει καλά το Φθινόπωρο η την Άνοιξη.

Αν μεγαλώνει σε πέργολα η κιόσκι μπορεί να φτάσει τα 8 μέτρα ύψος. Αν θέλουμε να μεγαλώσει σαν θάμνος θέλει κλάδεμα για να το κρατήσουμε στο ύψος που θέλουμε.

Μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα την Άνοιξη όταν κλαδεύουμε για να ελέγξουμε την βλάστηση.

Γιασεμί, μια αρωματική πέργολα

Το άρωμα του βοηθάει στην βελτίωση του ύπνου, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη.

Στο μπαλκόνι μας μπορούμε να το καλλιεργήσουμε σε μεγάλη γλάστρα και να το αφήσουμε να αναρριχηθεί σε πέργολα η στα κάγκελα του μπαλκονιού. 

Φυτέψτε το γιασεμί κοντά σε παράθυρο του σπιτιού και αφήστε το άρωμα του να γεμίσει τον χώρο.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Πως να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι σε γλάστρα

Στο παρελθόν έχω καλλιεργήσει αρκετές φορές καλαμπόκι σε δοχεία, και είμαι σίγουρη ότι μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει σε γλάστρα με επιτυχία, αν ακολουθήσει κάποιες βασικές οδηγίες.

Πως να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι σε γλάστρα

Οι βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια του βρίσκονται ΕΔΩ.

Καταρχάς χρειαζόμαστε δοχεία μεγάλα. Το μικρότερο μέγεθος που μπορούμε να επιλέξουμε είναι 35χ35, και χωράνε μόνο 1 φυτό.

Από εκεί και πέρα υπολογίζοντας βάση αυτού μεγαλώνοντας το μέγεθος όχι σε βάθος αλλα σε περίμετρο μπορούμε να φυτέψουμε 2,3,4 φυτά.

Αν θέλουμε μόνο μια γλάστρα καλό θα ήταν να επιλέξουμε μια που να χωράει τουλάχιστον 4. 

Αν επιλέξουμε ζαρντινιέρα θα πρέπει να χωράει 2 σειρές από 3 τουλάχιστον. Δηλαδή 6 φυτά.

Τα καλαμπόκια δεν καλλιεργούνται σε μια σειρά που να μην έχουν άλλο καλαμπόκι απέναντι. Αν καλλιεργήσουμε μεμονωμένα σε γλάστρα, φυτέψτε 6 γλάστρες με ένα φυτό και τοποθετήστε 3 σε σειρά, και 3 μπροστά από αυτές.

Αυτό το κάνουμε για τον εξής λόγο

Το στάχυ που έχει στην κορυφή το καλαμπόκι έχει την γύρη που θα γονιμοποιήσει τον καρπό. Ο καρπός έχει στην κορυφή του τα μουστάκια. Εκεί πάνω πρέπει να πέσει η γύρη από τον στάχυ για να δημιουργήσει τις χάντρες του ο καρπός.

Σας το περιγράφω πολύ αναλυτικά για να καταλάβετε.

Η μόνη μας ελπίδα να γονιμοποιηθεί ο καρπός και να γεμίσει είναι ο αέρας. Αν δεν πέσει αρκετή γύρη πάνω στα μουστάκια του καρπού, ο καρπός  δεν θα γεμίσει με σποράκια, αλλα θα έχει ένα σποράκι στην ανατολή κι ένα στην δύση.

Πως να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι σε γλάστρα

Αυτός είναι και ο λόγος που τα θέλουμε όλα μαζί σαν ομάδα. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να φτιάξουμε ωραίο και γεμάτο καλαμπόκι.

Ένα τρικ που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε είναι, μόλις δημιουργηθεί ο καρπός και βγάλει αυτό το μουστάκι, να κουνάμε λίγο τα καλαμπόκια μας με το χέρι κάθε δυο μέρες για να πέφτει η γύρη προς τα κάτω.

Στα χωράφια που καλλιεργούν καλαμπόκια έχει παρατηρηθεί ότι τα φυτά που βρίσκονται στην άκρη του χωραφιού πολλές φορές δεν κάνουν γεμάτο καρπό αν το αεράκι δεν στειλει αρκετή γύρη μέχρι εκεί.

Επίσης έχω ακούσει μια ιστορία από γιαγιάδες, ότι έβαζαν τα παιδιά να περνάνε από το χωράφι και να κουνάνε τα καλαμπόκια. Αυτά το έβλεπαν σαν παιχνίδι, αλλα αυτές ήξεραν τι έκαναν.

Λόγο του ότι θέλει πολύ οργανική ουσία γεμίστε τις γλάστρες σας με χώμα που έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Πως θα φτιάξεις υπέροχο χώμα για γλάστρες ΕΔΩ.

Χρειάζεται λίπασμα μια φορά τον μήνα και μια ενίσχυση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ενδιάμεσα όταν φτιάχνει καρπό δεν θα του κάνει κακό.

Μόλις μεγαλώσει στην βάση του θα  αρχίσουν να φαίνονται οι ρίζες λίγο, είναι η καταλληλη ώρα να προσθέσετε μερικές χούφτες έξτρα χώμα στην γλάστρα.

Φροντίστε οι γλάστρες να παίρνουν τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα.

Ποτίζουμε τακτικά να μην ξεραίνεται το χώμα τις γλάστρας στην μεγάλη ζεστή απλώστε ξερά φύλλα η άχυρο από πάνω για να μην εξατμίζεται η υγρασία γρήγορα.

Βίντεο με σπορά σε γλάστρα ΕΔΩ

Αν το σκέφτεστε να σας πω ότι έχει αρκετή χαρά να βγάλεις τα φύλλα ενός φρέσκου καλαμποκιού και να το απολαύσεις από τον δικό σου κήπο.

Κάθε φυτό θα σας δώσει 2 καρπούς, αλλα αξίζει να το δοκιμάσετε! 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Βιγόνιες, πως καλλιεργούμε βιγονιες μέσα κι έξω από το σπίτι

Η  βιγόνια είναι διάσημο καλλωπιστικό φυτό για εσωτερικό η εξωτερικό χώρο. Με τα ευαίσθητα όμορφα φύλλα του, τα έντονα χρώματα, και την πλούσια ανθοφορία του, καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Βιγόνιες, πως καλλιεργούμε βιγονιες μέσα κι έξω από το σπίτι

Άλλα είδη τα καλλιεργούμε για το όμορφα άνθη τους, και αλλα για το παράξενο φύλλωμα τους.

Έχουμε τις ριζώδης βιγόνιες που φυτρώνουν με ρίζα, και τις κονδυλώδης που φυτρώνουν από έναν (ας πούμε βολβό), τον κόνδυλο.

Όλες καλλιεργούνται σε εξωτερικό χώρο αλλα αν θέλετε εσωτερικού χώρου θα επιλέξετε  μια ριζώδη βιγόνια, γιατί οι κονδυλώδης θέλουν περισσότερη υγρασία και φως. Οι ριζώδης ποικιλίες φτιάχνουν εξαιρετικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Το βασικό για ένα φυτό εσωτερικού χώρου είναι έντονο φως από ένα παράθυρο και υγρό χώμα.

Βιγόνιες, πως καλλιεργούμε βιγονιες μέσα κι έξω από το σπίτι

Επίσης να μην είναι σε ψυχρά η θερμά ρεύματα αέρα. Όπως έχουμε πει όταν ένα φυτό πάει καλά σε ένα χώρο δεν χρειάζεται να του αλλάζουμε θέση συνέχεια. Σημαίνει ότι έχουμε βρει το σωστό μέρος για αυτό.

Εξωτερικός χώρος

Βιγόνια από κονδύλους. Ξεκινάμε την καλλιέργεια από κονδύλους τον Απρίλιο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 18°C.  Ο κόνδυλος έχει μια κοιλότητα που την βάζουμε πάντα προς τα επάνω. Φυτεύουμε σε κομποστ 2-2,5 εκατοστά βάθος.

Όταν εμφανιστούν τα φύλλα λιπαίνουμε κάθε 15 ημέρες με το υδατοδιαλυτό λίπασμα που έχουμε ΕΔΩ.

Διατηρούμε το χώμα υγρό αλλα όχι σε υπερβολικό βαθμό που να σαπίσει τις ρίζες.

Θα επιβιώσει σε ηλιόλουστο σημείο αλλα η θέση που προτιμά είναι ημισκιερό με προστασία από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

Το φθηνοπωρο μόλις αρχίζει να κιτρινίζει το φύλλωμα αφήνουμε απότιστο το φυτό μέχρι να ξεραθεί, και βγάζουμε τον κόνδυλο από το χώμα. Το αποθηκεύουμε προφυλαγμένο σημείο μέσα σε κουτί με άμμο που ανά διαστήματα υγραίνουμε λίγο για να μην στεγνώσει ο κόνδυλος,  μέχρι την επόμενη Άνοιξη.

Βιγόνιες, πως καλλιεργούμε βιγονιες μέσα κι έξω από το σπίτι

Άλλος τρόπος είναι να μεταφέρουμε την γλάστρα σε σημείο που δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από 7 °C, και δεν βρέχεται πολύ.

Βίντεο με φύτευση κονδύλου ΕΔΩ.

Βιγόνια ρίζες. Τα φυτά μπορούμε να τα αποκτήσουμε από σπόρο η από έτοιμα φυτά. Σπέρνουμε την Άνοιξη σε μειγμα με κομποστ σε θερμοκρασία περίπου 21°C. Οι σπόροι είναι μικροί και σπέρνονται επιφανειακά γιατί χρειάζονται φως για να βλαστίσουν. Καλύπτουμε με καπάκι  για διατήρηση της υγρασίας. 

Τα φυτά αυτά μπορεί να είναι για άνθη η για εντυπωσιακό φύλλωμα ανάλογα την ποικιλία. Κάποια φτάνουν σε αρκετό ύψος και ίσως χρειαστούν στήριγμα για να μην σπάσει ο βλαστός τους.

Μπορούμε να πολλαπλασιασουμε τα φυτά με μόσχευμα τον Απρίλιο σε θερμοκρασίες 18°C.

Βιγόνιες, πως καλλιεργούμε βιγονιες μέσα κι έξω από το σπίτι

Αν θέλουμε το φθηνοπωρο μπορούμε να πάρουμε κομμάτια από το φυτό πριν χαλάσει και να φτιάξουμε φυτά εσωτερικού χώρου. Διατηρώντας τα φυτά όλο το χειμώνα μέσα στο σπίτι.

Την Άνοιξη πάλι με μοσχεύματα φτιάχνουμε εξωτερικού χώρου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τις έχουμε για πολλά χρόνια. 

Αποφεύγουμε και στα δυο είδη τον καυτό ήλιο γιατί παθαίνουν εγκαυματα.

Μάθε να καλλιεργείς αζαλέα ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Αζαλέα, πως να την περιποιηθούμε για να μεγαλώσει στον κήπο μας

Γνωστή σαν την βασίλισσα του κήπου η αζαλέα λατρεύεται για τα έντονα χρώματα στα λουλούδια της και το όμορφο σχήμα  που τις δίνουν τα καταπράσινα φύλλα της.

Αζαλέα, πως να την περιποιηθούμε για να μεγαλώσει

Η καλύτερη εποχή για να αποκτήσετε μια αζαλέα είναι προς το τέλος της Άνοιξης  η αρχές Φθινοπώρου, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το φυτό με ακραίες καιρικές συνθήκες με αλλαγή κλίματος και μεταφυτευσεις.

Ιδανική ημερομηνία και υπέροχο δώρο για μανούλες, είναι η γιορτή της μητέρας τον Μάιο.

Έχουμε δυο ποικιλίες αιθάλης και φυλλοβόλες. Οι πρώτες λειτουργούν καλύτερα στην σκιά ενώ η δεύτερες στον ήλιο.

Το χώμα που χρειάζεται είναι ανάλαφρο με πλούσια οργανική ύλη και καλά σταγγιζόμενο. Χρησιμοποιούμε χώμα για οξύφυλλα μαζί με κομποστ σε αναλογία 2:1.

Μια στρώση από ξερά άχυρα η φύλλα πάνω από το χώμα θα διατηρήσει την υγρασία στις ρίζες σταθερή, ιδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Αζαλέα, πως να την περιποιηθούμε για να μεγαλώσει

Αντί για λίπασμα μπορούμε να ρίχνουμε στο χώμα της την Άνοιξη μια χούφτα καλό κομποστ η να ποτίζουμε μια φορά το μήνα με το υδατοδιαλυτό λίπασμα που φτιάξαμε ΕΔΩ.

Υπάρχουν οι μικρές ποικιλίες γλάστρας και μεγάλοι θάμνοι για τον κήπο η μεγάλες γλάστρες. Όποια κι αν σας ενδιαφέρει φροντίστε να μην είναι τα φύλλα ταλαιπωριμένα και να έχουν βαθύ πράσινο χρώμα.

 Ελέγξτε προσεκτικά αν η γλάστρα που αγοράσατε είναι καλά ποτισμένη. Αν είναι στεγνό το χώμα επιλέξτε μια άλλη.

Το ριζικό τους σύστημα είναι πολύ επιφανειακό και στεγνώνει γρήγορα, οπότε ελέγχουμε τακτικά μήπως χρειάζεται νερό. 

Αν δεν ξέρετε τι ποικιλία είναι η αζαλέα που σας χάρισαν, και αν πάει σε ήλιο η σε σκιά, μια μέση λύση είναι η καλύτερη βάλτε την σε μια θέση που να δέχεται ήλιο τις πρωινές ώρες και λίγο το απόγευμα, αποφεύγοντας τον καυτό ήλιο του μεσημεριού που την ταλαιπωρεί.

Αν θέλετε να φτιάξετε χαμηλό φράχτη με αζαλέες, φροντίστε να τις φυτέψετε σε 2-4 μέτρα απόσταση την μια από την άλλη σε σημείο που να τις χτυπούν δυνατοί άνεμοι.

Αζαλέα, πως να την περιποιηθούμε για να μεγαλώσει

Προσπαθούμε να μην συγκρατούν νερό η έντονη υγρασία γύρω από τον κορμό γιατί μπορεί να σαπίσει.

Αν έχετε βαρύ χειμώνα σκεπάστε τις αζαλέες με πανί για προστασία από παγετό.

 Δεν χρειάζονται κλάδεμα απλώς ένα καθάρισμα από ξερά κλαδιά στις αρχές την Άνοιξης.

Μάθε να καλλιεργείς καμέλια    ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σπορά λουλουδιών, μύθοι και πραγματικότητες, γιατί δεν καλλιεργούμε λουλούδια

Αν δεν σπειρουμε λουλούδια την Άνοιξη τότε μάλλον δεν θα σπειρουμε ποτέ. Έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε έτοιμα λουλούδια από τα φυτώρια και να τα μεταφυτεύουμε στις γλάστρες μας. Η σπορά τους όμως έχει κάποια οφέλη που αγνοούμε.

Σπορά λουλουδιών, μύθοι και πραγματικότητες

Ας δούμε τους λόγους που δεν καλλιεργούμε λουλούδια.

 α) Η αγορά ετοίμων λουλουδιών είναι πιο γρήγορη και μας δίνει πιο γρήγορα αποτελέσματα στην άνθηση τους αν θέλουμε να στολίσουμε έναν χώρο γρήγορα.

β) Πολλοί πιστεύουμε ότι είναι δύσκολη η βλάστηση αλλα κάνουμε λάθος. Είναι όπως όλα τα φυτά.

γ) Θεωρούμε περιττά τα λουλούδια και πολλές φορές άχρηστα έναντι στα λαχανικά που μας δίνουν τροφή.

δ) Είναι πιο οικονομικό να αγοράσουμε έτοιμα λουλούδια.

Σπορά λουλουδιών, μύθοι και πραγματικότητες

Και οι τρεις εκδοχές είναι λάθος, και πάμε να τις καταρρίψουμε.

α) Αν ξεκινήσουμε να σπειρουμε τα λουλούδια μας την σωστή εποχή, θα έχουμε έτοιμα φυτά την ώρα που έχουν και τα φυτώρια. Τα σπέρνουμε σε εσωτερικό χώρο νωρίς την Άνοιξη όπως κάνουμε και με τα λαχανικά μας και συνεχίζουμε διαδοχικές  σπορές σε όλη την διάρκεια της Άνοιξης, έτσι ώστε να χουμε τον κήπο η το μπαλκόνι μας πάντα μέσα στο χρώμα.

β) Τα περισσότερα λουλούδια βλαστάνουν τους σπόρους τους όταν έχει ανέβει η θερμοκρασία γύρω στου 15°C, οπότε η περιμένουμε αυτήν την εποχή, η απλά κάνουμε την διαδικασία της εσωτερικής σποράς σε ηλιόλουστο παράθυρο η το κουτί βλάστησης που θα βρειτε ΕΔΩ

γ) Στην φύση δεν υπάρχει τίποτα περιττό. Τα λουλούδια δημιουργήθηκαν για να προσελκύουν επικονιαστές όπως πεταλούδες και μέλισσες  για αυτά και για τα φυτά που δεν έχουν τόσο έντονη ανθοφορία. Πχ η κολοκυθιά μας έχει τα άνθη κριμένα κάτω από μεγάλα φύλλα. Αν δίπλα της υπάρχει ένας κατιφές, η μέλισσα η η πεταλούδα θα τον δει από μακρυά λόγο του έντονου χρώματος και θα έρθει, γονιμοποιόντας και τα άνθη της κολοκυθιάς που είναι κοντά.

δ) Τα έτοιμα λουλούδια είναι πολύ πιο ακριβά γιατί αν υπολογίσουμε ότι ένα φακελάκι με σπόροι πανσέ κάνει γύρω στο ευρώ, και έχει μέσα τουλάχιστον 30-49 σπόρους, φανταστείτε τι κέρδος υπάρχει.

Σπορά λουλουδιών, μύθοι και πραγματικότητες

Καλλιεργώντας λουλούδια από σπόρο έχουμε.

α) Περισσότερες επιλογές να έχουμε λουλούδια που μας αρέσουν και δεν υπάρχουν έτοιμα στα φυτώρια. 

β) Να αποκτήσουμε τα χρώματα που εμείς θέλουμε και μπορεί να μην βρίσκουμε.

γ) Να αποκτήσουμε φυτά προσαρμοσμένα στο δικό μας μικρόκλιμα και να είναι πιο ανθεκτικά στον καιρό και τις ασθενειες.

Τα περισσότερα λουλούδια μπορούμε να τα αποκτήσουμε με σπόρο λίγα είναι εκείνα που ο σπόρος θέλει πολλά πολλά χρόνια να γίνει μεγάλο φυτό, και καταφεύγουμε σε μοσχεύματα η έτοιμα φυτά.

Τα ανοιξιάτικα λουλούδια που σπέρνουμε θα μας δώσουν ανθοφορία σε περίπου δυο μήνες  μετά την σπορά, οπότε προγραμματίζουμε ανάλογα.

Κάποιοι σπόροι μπορεί να θέλουν να τους μουλιάσουμε σε νερό για 24 ώρες για να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα. Τέτοιοι σπόροι είναι του μοσχομπίζελου.

Μέσα στο μπλοκ θα βρειτε αναλυτικές οδηγίες για κάθε λουλούδι, με χρήσιμες πληροφορίες σποράς φύτευσης και φροντίδας.

Σπορά λουλουδιών, μύθοι και πραγματικότητες

Επίσης στο κανάλι έχουμε βίντεο σποράς λουλουδιών ΕΔΩ.

Σπέρνουμε σε μικρο βάθος σκεπάζοντας με λεπτή στρώση χώμα και διατηρούμε υγρό το χώμα μέχρι να βλαστίσουν οι σπόροι μας.

Μεταφυτεύουμε όταν τα φυτά μας είναι τουλάχιστον 4-5 εκατοστά και έχουν 3-4 κανονικά φύλλα.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Ορμόνη ριζοβολίας, πως μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας με υλικά της κουζίνας

Η ορμόνη ριζοβολίας είναι συστατικό τα οποίο βοηθά τα μοσχεύματα  που κόβουμε από διάφορα φυτά να φτιάξουν  πιο εύκολα ριζικά συστήματα πιο δυνατά και υγιή.

Ορμόνη ριζοβολίας, πως μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας

Στο εμπόριο θα βρειτε αρκετά σκευάσματα σε μορφή υγρού η σκόνης, αλλα θα βρειτε εξίσου θαυματουργά υλικά στο ντουλάπι της κουζίνας σας, για να κάνετε την δουλειά σας πιο οικονομικά και φυσικά με απόλυτη επιτυχία.

Οι ορμόνες ριζοβολίας απολυμαίνουν την πληγή του μοσχεύματος, και επιταχύνουν την δημιουργία ρίζας και κατά συνέπεια την καλή ανάπτυξη των μοσχευμάτων.

1. Μέλι,  βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο η βρόχινο να βράσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές μέλι. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε τα μοσχεύματα μέσα στο κρύο διάλυμα για 2-3 ώρες πριν τα φυτέψουμε.

Το υγρό να καλύπτει 2,5 - 5 εκατοστά του μέρους που θα μπει στο χώμα.

Μπορούμε να καλύψουμε με μέλι το κάτω μέρος του μοσχεύματος πριν φυτέψουμε για καλύτερη προστασία.

Φυτεύουμε πάντα σε καλής ποιότητας χώμα που θα βρειτε πως θα το φτιάξετε ΕΔΩ.

Ορμόνη ριζοβολίας, πως μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας

2. Τζελ αλόης, βγάλτε το τζελ από ένα φύλλο αλόης. Πως θα το βγάλετε μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Βουτάμε τα μοσχεύματα 2,5 - 5 εκατοστά στο τζελ προσπαθώντας να πάρουμε όση πιο πολύ γέλη μπορούμε πάνω στο μόσχευμα και το τοποθετούμε στο χώμα.

3. Ασπιρίνη, τρίβουμε μια ασπιρίνη και την λιώνουμε σε ένα φλιτζάνι νερό. Βυθίζουμε το μόσχευμα 2,5- 5 εκατοστά στο διάλυμα για 2-3 ώρες. Μετά το φυτεύουμε κανονικά.

Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε πριν φυτέψουμε το μόσχευμα το χώμα, να το βουτήξουμε σε σκόνη κανέλας. Καθώς είναι υγρό θα κολλήσει επάνω η κανέλα και θα το προστατέψει από μολύνσεις.

Τα παραπάνω εμποδίζουν την εισχώρηση μικροβίων στο μόσχευμα και επιταχύνουν την δημιουργία ρίζας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καμέλια, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε αυτήν την όμορφη κυρία στον κήπο μας

Η καμέλια είναι εντυπωσιακός θάμνος με γυαλιστερά βαθυπράσινα φύλλα και ρομαντικά άνθη,σε ροζ, τριανταφυλλί, η λευκό χρώμα. Έχει την φήμη ενός δύσκολου στην καλλιέργεια φυτού, δεν είναι όμως αλήθεια, θέλει απλώς προσοχή στην φύτευση και φροντίδα του και θα την έχουμε πολλά πολλά χρόνια.

Καμέλια, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε

Καταρχάς όταν πάτε να πάρετε το φυτό σας, προσέξτε να διαλέξετε ένα φυτό πραγματικά εντυπωσιακό, με ωραία γυαλιστερά φύλλα χωρίς σημάδια κακοποίησης η στρεσαρίσματος.

Πολύ σημαντικό είναι η θέση στον κήπο η το μπαλκόνι. Βρείτε μια σκιερή τοποθεσία αλλα να έχει έντονο φως. Εγώ την έχω στο κιόσκι μου! Δεν δέχεται ήλιο απευθείας πάνω της ούτε τον πρωινό.

Μαζί με την γαρδένια ανήκουν στα οξύφυλλα και χρειάζονται ιδιαίτερο χώμα. Πάρτε μαζί και το χώμα της (είναι οικονομικό). Αν την φυτέψετε σε γλάστρα πάρτε μια 3-4 φορές μεγαλύτερη από το φυτό που επιλέξατε έτσι ώστε να μην την μεταφυτέψετε σύντομα. Μπορείτε να το αναμίξετε με κομποστ σε αναλογία 2:1. Μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος θάμνος.

Αν την φυτέψετε στο έδαφος θα σας πρότεινα να είναι λίγο πιο υπερυψωμένη από τα αλλα φυτά. Εγώ έχω ένα βαρελάκι που του έχω αφαιρέσει το κάτω μέρος και την έχω φυτέψει εκεί, έτσι ώστε να μην ενοχλείτε από τις ρίζες των άλλων φυτών, και να στραγγίζει το χώμα της καλύτερα.

Καμέλια, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε

Επίσης η θέση να είναι απάνεμη να μην την ενοχλούν δυνατοί άνεμοι.

Από την αρχή φροντίζουμε να βρίσκεται σε πάντα υγρό χώμα έτσι ώστε να αναπτύξει ισχυρό ριζικό σύστημα. Σε όλη την διάρκεια της ζωής της αγαπά την υγρασία στο χώμα της γιατί έχει πολύ επιφανειακή ρίζα που καταπονείται από την ξηρασία.

Ιδιαίτερη προσοχή την περίοδο του Καλοκαιριού στο χώμα της να μην στεγνώσει.

 Αν το νερό της βρύσης σας περιέχει χλώριο και άλατα θα σας πρότεινα να έχετε ένα βαρέλι με βρόχινο νερό αποκλειστικά για την καμέλια. 

Λιπαίνουμε με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα μια φορά το μήνα την περίοδο της ανθοφορίας, και μπορούμε να προσθέτουμε στην αρχή της ανθοφορίας και λίγο κομποστ στην γλάστρα της σκαλίζοντας με προσοχή λίγο το χώμα τριγύρω της. Λίπασμα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ΕΔΩ.

 Μην το παρακάνετε με το λίπασμα δεν βοηθάει πάντα η υπερβολική λίπανση.

Καμέλια, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε

Κλαδεύουμε στην αρχή της Άνοιξης, παίρνοντας ξερά κλαδιά η κλαδιά που εμποδίζουν τον αερισμό του φυτού, η ξεφεύγουν ακανόνιστα, συμμαζεύοντας το φυτό και αποφεύγοντας να κόψουμε κλαδιά με μπουμπούκια.

Την ίδια εποχή από τα κλαδιά που αφαιρουμε, μπορούμε να φτιάξουμε νέα φυτά με μοσχεύματα 15 εκατοστών που βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας, και τα φυτεύουμε σε υγρό χώμα, και τα έχουμε σε σκιά μέχρι να ριζώσουν. Δεν είναι εύκολος ο πολλαπλασιασμος και ίσως χρειαστεί να το επαναλάβουμε αρκετές φορές.

Καμέλια, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε

Το πιο συχνό φαινόμενο της καμέλιας είναι η πτώση των μπουμπουκιών πριν ανοίξουν αυτό μπορεί να συμβαίνει από:

1. Υπερβολικό η ελλειπή πότισμα

2. Απουσία λιπάσματος

3. Κακό στραγγισμό του φυτού και συσσώρευση περίσσιας νερού στην ρίζα

4. Ανάγκη μεταφύτευσης σε μεγαλύτερη γλάστρα

5. Ρεύματα ψυχρού η θερμού αέρα

Αν κιτρινίζουν τα φύλλα της φροντίζουμε να λιπαίνουμε το φυτό κάθε δυο εβδομάδες την περίοδο της Άνοιξης.

Η καμέλια δεν είναι άπιαστο όνειρο στον κήπο μας, αποκτήστε μια και βρειτε μια θέση για αυτήν στον κήπο και την καρδιά σας.

Μάθε να καλλιεργείς ορτανσία ΕΔΩ 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Φυσικά ζιζανιοκτόνα για να καταστρέψετε τα ζιζάνια του κήπου χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον

Όσοι δεν αποδέχονται την χρήση χημικών στους κήπους τους, ανάμεσα τους κι εγώ, χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να καταστείλουν την ανάπτυξη των ζιζανίων στο χώμα τους.

Φυσικά ζιζανιοκτόνα για να καταστρέψετε τα ζιζάνια του κήπου

Αν ακολουθηθείτε μια ορισμένη τακτική όλο το χρόνο και δεν αφήνετε τα ζιζάνια να κάνουν σπόρους κάθε χρόνο θα έχετε και λιγότερα.

Το τακτικό σκάλισμα και ξεβοτάνισμα ανάμεσα στα φυτά όλο το χρόνο θα τα μειώσει ακόμα περισσότερο.

Αν κάνουμε τακτικό όργωμα  Άνοιξη και Φθινόπωρο  είτε φυτέψουμε είτε όχι, επίσης συμβάλει στην μείωση τους.

Ιδικά το φθηνοπωρο στις περιοχές που δεν θα φυτέψετε κάντε καλό καθάρισμα του χώρου, προετοιμασία εδάφους, και σκεπάστε η με μαύρο νάιλον εδαφοκάλυψης η με ξερά άχυρα η φύλλα.

Διάβασε πως κάνουμε προετοιμασία εδάφους ΕΔΩ

Μην αφήνετε τους χώρους που δεν καλλιεργείτε ανοιχτούς και εκτιθέμενους γιατί πολλαπλασιάζονται. 

Φυσικά ζιζανιοκτόνα για να καταστρέψετε τα ζιζάνια του κήπου

Σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους βρήκα τα εξής:

1. Αλκοόλ, αναμειγνύουμε 1/2 αλκοόλ 70% με 5 λίτρα νερό. Ψεκάζουμε όλη την περιοχή που πρόκειται να φυτέψουμε.

2. Αλάτι -ξίδι, φτιάχνουμε μειγμα με 4 λίτρα ξίδι 9%, 1/2 ποτήρι αλάτι, και 50 γρ. σαπούνι πράσινο τριμμένο. Αφού λιώσουν όλα τα υλικά μας, το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα ζιζάνια. Προσοχή το διάλυμα δεν πρέπει να πέσει στα φυτά μας. Το χρησιμοποιώ στους διαδρόμους του κήπου με άριστα αποτελέσματα.

3. Αλάτι - ξίδι 2, σε 10 λίτρα νερό, 250 γρ σόδα, 5 λίτρα ξίδι 5%, 1 ποτήρι αλάτι.

4. Κότες,το φθηνοπωρο όταν καθαρίζετε τον κήπο βγάλτε μαζί σας τις κότες θα κάνουν εξαιρετική δουλειά με τα ζιζάνια ενώ εσείς πίνετε το καφεδάκι σας. Καλό θα ήταν να τις επιβλέπετε ενώ κάνουν αυτήν την δουλειά γιατί μπορούν εύκολα να καταστρέψουν κάτι που δεν θέλετε.

 Η διατήρηση του κήπου καθαρό από ζιζάνια είναι δύσκολη για όλους μας, αλλα ο συνδυασμός των παραπάνω, θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε.

Φυσικά ζιζανιοκτόνα για να καταστρέψετε τα ζιζάνια του κήπου

Διάβασε πως θα φτιάξεις το δικό σου κομποστ ΕΔΩ.

Και ένα βίντεο προετοιμασίας παρτεριού ΕΔΩ.

Αν δεν έχεις κάνει εγγραφή στο κανάλι της κηπουρικής θα το βρεις ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε στον κήπο μας

Με τα τεράστια λουλουδιασμένα κεφάλια τους οι ορτανσίες, επιδεικνύουν την vintage ομορφιά τους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στον κήπο η το μπαλκόνι μας. Διαθέτουν μια γοητεία που δύσκολα  μπορείς να τους αντισταθείς.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Η ορτανσία με συνοδεύει μαζί με την γαρδένια, σε όλη την διάρκεια της ζωή μου μιας και ήταν τα αγαπημένα φυτά της μητέρας μου. Θυμάμαι με νοσταλγία τα ογκώδη φυτά  της, ανθισμένα. 

Παρόλα αυτά δεν είχα ορτανσίες στον κήπο μου μέχρι που μου έφερε την δική μου δώρο ο άντρας μου, για τους 20.000 συνδρομητές του καναλιού.

Αυτό το κομψό φυτό που μπορεί να γίνει τεράστιος θάμνος, μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί, να ανεχθεί οποιοδήποτε έδαφος και με λίγη φροντίδα να μας ανταμείψει με την πλούσια ανθοφορία της.

Τα χρώματα της είναι το λευκό του πάγου το έντονο ροζ, το απαλό ροζ και το γαλάζιο που μπορούμε να το πετύχουμε ποτίζοντας πριν την ανθοφορία με σίδηρο η θειάφι για να γίνει όξινο το χώμα της.  Αυτό μπορεί να γίνει μετά το δεύτερο χρόνο που το φυτό θα έχει συνέλθει από το σοκ της μεταφύτευσης, και σε ορισμένες ποικιλίες.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Το χρώμα έχει να κάνει με το ph του χώματος. Αν το χώμα είναι στο 5,5 τα λουλούδια της είναι γαλάζια, αν είναι στο 6 και πάνω είναι ροζ. Το λευκό δεν επηρεάζεται από το ph.

Φυτέψτε  την την Άνοιξη για να προλάβει να εγκατασταθεί σωστά πριν από τα κρύα του Χειμώνα. Αποφύγετε την ζέστη του Καλοκαιριού που το φυτό στρεσάρεται.

Φροντίστε το χώμα που θα την φυτέψετε να στραγγίζει καλά αλλα να κρατάει υγρασία πράγμα που αρέσει πολύ στο φυτό. Προτιμά τον μερικό ήλιο και καθόλου τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Βρείτε μια θέση που να παίρνει ήλιο το πρωί και λίγο το απόγευμα. Κάποιες μπορεί να αντέξουν λίγο περισσότερο αλλα όχι όλες.

Η ορτανσία αγαπά την υγρασία στο χώμα της για αυτό ποτίζουμε τόσο συχνά ανάλογα την εποχή ώστε να μην στεγνώνει του χώμα της.

Ποτίζουμε καλά για να ενθαρρύνουμε τις ρίζες της να προχωρήσουν σε βάθος. Είναι καλύτερο να την ποτίζουμε το πρωί, όπως όλα τα φυτά για να αποφύγουμε ασθενειες που προσελκύονται από την υγρασία όλη νύχτα.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Το καλύτερο λίπασμα είναι ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα μια φορά το μήνα την περίοδό της ανθοφορίας. Η πολύ λίπανση ενθαρρύνει το φυτό να φτιάξει βλαστούς και φύλλα, ενώ μπορεί να μειώσει τα άνθη.

Το χειμώνα καλό θα ήταν να στρώσουμε στην ρίζα του μια στρώση από ξερά άχυρα η φύλλα και να το σκεπάσουμε με ύφασμα πάγου, για να το προστατέψουμε από το κρύο.

Η επόμενη ανθοφορία στην πραγματικότητα ετοιμάζεται στα τέλη του Καλοκαιριού, για αυτό δεν κλαδεύουμε ποτέ το Φθινόπωρο. Αφαιρούμε όμως αν θέλουμε κάποια ξερά κλαδιά, η το αφήνουμε για την Άνοιξη.

Αν το φυτό είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια κλαδιά από την βάση για να ενισχύσουμε την διακλάδωση του.

Αν βρειτε ένα πολύ κακοποιημένο φυτό κλαδέψτε το όλο μέχρι την βάση. Θα χάσετε την ανθοφορία μια σεζόν αλλα θα επανέλθει πολύ πιο δυνατό.

Αν οι βλαστοί που θα βγάλει το Φθινόπωρο πεθάνουν στην διάρκεια του Χειμώνα, μην σας ανησυχεί. Κλαδεύουμε μόνο ότι έχει πεθάνει οριστικά στο τέλος του Χειμώνα, και περιμένουμε να πετάξει νέους βλαστούς την Άνοιξη.

Η Άνοιξη είναι επίσης κατάλληλη εποχή να πολλαπλασιασουμε το φυτό με μοσχεύματα. Μετά από τον δεύτερο χρόνο που το φυτό μας έχει δυναμώσει παίρνουμε ένα κλαδί από τα καινούρια που θα έχει βγάλει. Το κλαδί πρέπει να έχει 3-4 ζευγάρια φύλλα. Αφαιρούμε τα δυο ζεύγη φύλλων από την βάση και αφήνουμε στην κορυφή τουλάχιστον ένα ζευγάρι φύλλα κόβοντας την κορυφή που δεν θα είναι τόσο δυνατή.

Ορτανσία, πως να την φυτέψουμε και να την φροντίσουμε

Βουτήξτε το κλαδί στην ορμόνη ριζοβολίας, και την τοποθετούμε στο χώμα φροντίζοντας να είναι μέσα στο χώμα τα σημεία που αφαιρέσαμε τα φύλλα. Ποτίζουμε καλά και φροντίζουμε να μην στεγνώσει το χώμα.

Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μακρυά από ρεύματα αέρα και άμεσο ήλιο.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε το πρώτο δικό μας νέο φυτό.

Αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ορτανσία να μεγαλώσει στον χώρο μας. Είναι εντυπωσιακή και δεν έχει τρελές απαιτήσεις.

Διάβασε  πως θα καλλιεργησεις  γαρδένια ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...