Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό στον κήπο μας

Η γαρδένια είναι ένας υπέροχος θάμνος με καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα, και λευκά πολύ αρωματικά λουλούδια. Πραγματικά εντυπωσιακό φυτό, που στολίζει μοναδικά τον κήπο. Ίσως από τα πιο αριστοκρατικά φυτά σε ένα χώρο.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Φυτό της Ανατολικής Ασίας το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτές τις χώρες στην φυτική ιατρική.

Είναι μια πρόκληση για κάθε κηπουρό, χρειάζεται πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σου, και το πετυχαίνει με την απλότητα της ομορφιάς του.

Της αρέσουν τα ζεστά κλίματα, αλλα όχι η άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν ζείτε σε περιοχή με βαρύ χειμώνα θα χρειαστεί να μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Σε ήπιο κλίμα θα ευδοκιμήσει άνετα με λίγη προσοχή.

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε μια γαρδένια είναι την Άνοιξη η το Φθινόπωρο πριν τα κρύα.

Το άρωμα της είναι πολύ έντονο, αυτό την καθιστά υπέροχη να φυτευτεί σε ένα αίθριο η καθιστικό κήπου. Δίπλα όμως σε ένα παράθυρο ίσως το άρωμα να γίνει αποπνικτικό στο χώρο.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Φυτεύουμε σε θέση που να δέχεται τον πρωινό ήλιο και λίγο το απόγευμα αλλα όχι τον ήλιο του μεσημεριού. Επίσης καλό θα ήταν να είναι προστατευμένο από κρύο αέρα το Χειμώνα.

Θέλει καλής ποιότητας χώμα που να στραγγίζει καλά, προσθέστε στο χώμα φύτευσης κομποστ η καλά χωνεμένη κοπριά, για οργανική ύλη. Ζητήστε ένα σακουλάκι χώμα για οξύφυλλα και αναμείξτε με το χώμα της γλάστρας 2:1. Μπορούμε να την φυτέψουμε σε χώμα για οξύφυλλα που θα βρούμε στα φυτώρια.

Έχει πολύ ευαίσθητη ρίζα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην φύτευση της. Αφήστε το χώμα γύρω από το φυτό ελεύθερο να αερίζεται καλά.

Η καλύτερη εποχή της κατά την οποία ανθίζει κιόλας είναι όταν οι θερμοκρασίες είναι 18 -21°C την ημέρα, και 15-18°C την νύχτα.

Δεν θέλει ούτε στεγνό χώμα αλλα ούτε χώμα που να λιμνάζει το νερό, ποτίζουμε ανάλογα με την εποχή τόσο ώστε να έχει ένα υγρό χώμα. Κατά την περίοδο υπερβολικής ζέστης ένα τους με νερό είναι κάτι που της αρέσει, αρκεί να είναι με ένα ψεκαστήρα που ρίχνει νερό σαν ομίχλη.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Αν η γαρδένια σας ρίχνει τα μπουμπούκια αυτό μπορεί να οφείλετε, σε πολύ η λίγο νερό, ανεπαρκές φως, η υψηλή θερμοκρασία.

Είναι αρκετά δύσκολος ο πολλαπλασιασμος με μοσχεύματα αλλα μπορεί να πετύχει.

Παίρνουμε ένα βλαστό 15 εκατοστών, κομμένο ακριβώς κάτω από ένα φύλλο, την Άνοιξη. Τον βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας, και τον βάζουμε σε χώμα φύτευσης που θα βρεις πως θα το φτιάξεις ΕΔΩ, και κρατάμε το χώμα υγρό μέχρι να ριζώσει ο βλαστός.

Η γαρδένια εσωτερικού χώρου χρειάζεται 6-8 ώρες άμεσου φωτισμού από τον ήλιο μέσα από ένα παράθυρο.

Είναι ευαίσθητη σε αλλαγές θερμοκρασίας οπότε την κρατάμε μακρυά από καλοριφέρ, κλιματιστικά και ρεύματα αέρα. Στον εξωτερικό χώρο αν την βάλουμε σε μια θέση που της αρέσει καλό θα ήταν να μην μετακινηθεί κάπου αλλού.

Δεν αγγίζουμε ποτέ τα άνθη με γυμνά τα χέρια γιατί μολύνονται και μαραίνονται.

Γαρδένια, πως φυτεύουμε και φροντίζουμε το φυτό

Ποτίζουμε  2 - 3 φορές την εβδομαδα ανάλογα την εποχή και δεν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης που έχει χλώριο. Το βρόχινο νερό θα ήταν ιδανικό.

Λιπαίνουμε μια φορά τον μήνα με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο την περίοδο της ανάπτυξης και της ανθοφορίας. Και ανά διαστήματα χρειάζεται μια ενίσχυση με υδατοδιαλυτό λίπασμα σιδήρου. Οι παραδοσιακές μέθοδοι με σκουριασμένα καρφιά στο χώμα η σιδερένια δοχεία φύτευσης αργούν πολύ να της δώσουν τον σίδηρο που χρειάζεται.

Μάθε να φροντίζεις την τριανταφυλλιά ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Βιολέτα η μαθιόλα, σπορά και φροντίδα για άρωμα και χρώμα στον καλοκαιρινό κήπο

Η μαθιόλα σε όλους μας γνωστή σαν βιολέτα και για την Κέρκυρα φλοέτα, είναι αρωματικό λουλούδι της Άνοιξης και του καλοκαιριού, που αξίζει να υπάρχει στον κήπο μας.

Βιολέτα η μαθιόλα, σπορά και φροντίδα

Το φυτό παρουσιάζει έντονη ανθοφορία την περίοδο της Άνοιξης και του Πάσχα. Στην Κέρκυρα συνήθιζαν να στολίζουν την εικόνα της Παναγιάς, την περίοδο των χαιρετισμών, κάθε Παρασκευή, με τα άνθη της. Από εκεί πήρε επίσης τον όνομα βλοέτα, γιατί μετά το πέρας των χαιρετισμών παίρνουμε στο σπίτι ένα ανθισμένο κλαδί για ευλογιά.

Μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σαν ετήσιο, διετές η πολυετές λουλούδι ανάλογα την περιοχή και το κλίμα της.

Σε πιο θερμό κλίμα χωρίς πολύ βαρύ Χειμώνα το φυτό αντέχει πολλά χρόνια. Θεωρείτε διετές γιατί συνήθως βγάζει σπόρο τον δεύτερο χρόνο.

Τα χρώματα που μπορούμε να την βρούμε είναι κόκκινο, λευκό, κίτρινο, ροζ, μοβ.

Βιολέτα η μαθιόλα, σπορά και φροντίδα

Υπάρχουν νάνες ποικιλίες με ύψος περίπου 30 εκατοστά, ενώ οι κανονική τα  70 - 80 εκατοστά.

Επίσης την βρίσκουμε με μονά η διπλά άνθη.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο στις αρχές τις Άνοιξης σε θερμοκρασία 15 - 20°C. Μπορούμε να το σπειρουμε σε εσωτερικό χώρο  σε βάθος το πολύ 1 εκατοστό, και να το μεταφέρουμε  στον κήπο η τις γλάστρες μας μόλις ο καιρός ζεστάνει.

Οι σπόροι θα βλαστίσουν τις επόμενες 15 ημέρες από την σπορά και θέλουν περίπου 2 μήνες για να δούμε τα πρώτα άνθη.

Φυτεύονται στο χώμα του κήπου σε απόσταση 15 εκατοστά το ένα από το άλλο. Μια θέση με πλήρη ηλιοφάνεια αλλα και λίγο σκιά κατά την  διάρκεια του μεσημεριού στις μεγάλες ζέστες, θα βοηθήσει το φυτό να μην στρεσαριστεί πολύ.

Προτιμήστε ανάλαφρο χώμα με κομπόστ για αρκετή οργανική ουσία. Και να έχει πάντα μια σχετική υγρασία να μην διψάει το φυτό.

Ποτίστε 2-3 φορές την εβδομαδα ανάλογα την εποχή έτσι ώστε να μην στεγνώσει του χώμα αλλα όχι να είναι και μέσα στο νερό, πράγμα που το ενοχλεί.

Βιολέτα η μαθιόλα, σπορά και φροντίδα

Αν έχετε βαρύ Χειμώνα και μεταφέρετε τα φυτά σε κάποιο προστατευμένο σημείο, θα το έχετε για πολλά χρόνια.

Μια φορά το μήνα καλό θα ήταν να του δώσουμε ένα έξτρα πότισμα με τσουκνιδόζουμο που θα βρεις ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Φτιάξε φυσικό διεγερτικό ανάπτυξης μόνος με υλικά του σπιτιού

Η μαγιά είναι γνωστό λίπασμα ανάπτυξης σε πάρα πολλούς κηπουρούς, που δεν αγαπούν τα χημικά λιπάσματα. Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και ευεργετικά βακτήρια.

φυσικό διεγερτικό ανάπτυξης

Ο οργανικός σίδηρος βοηθά στην αύξηση της φυσικής άμυνας του φυτού. Η χρήση της αυξάνει επίσης την  ωρίμανση αλλα και την παραγωγικότητα του φυτού.

Το σκεύασμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα φυτά και λουλούδια από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, επιταχύνοντας την δημιουργία καλύτερου ριζικού συστήματος.


5 γρ ξηρή μαγιά

5 λίτρα νερό

1 κουταλιά ζάχαρη


Ανακατεύετε να λιώσουν τα υλικά και το αφήνετε να μένει 2 ώρες η και περισσότερο .

Αραιώνετε με καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου σε αναλογία 1 μέρος λιπάσματος προς 5 μέρη νερού.

φυσικό διεγερτικό ανάπτυξης

Το διάλυμα είναι εξαιρετικό ιδιαίτερα για τα φυτά ντομάτας από τα αρχικά στάδια της καλλιέργειας θα αυξήσει την κυτταρική διαίρεση του φυτού με αποτέλεσμα την βελτίωση της εικόνας του.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε μικρά φυτά για πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Ποτίζουμε κάθε 15 ημέρες τα φυτά που θέλουμε να ενισχύσουμε.

Διάβασε για τα άλατα epsom ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

7 τρόποι να χρησιμοποιήσετε την μαγειρική σόδα στον κήπο σας

Μαγειρική σόδα υπάρχει σε κάθε σπίτι, και την γνωρίζουμε όλοι. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η μαγειρική σόδα, είναι η λύση σε πολλά προβλήματα στον κήπο.

μαγειρική σόδα στον κήπο

1. Σίγουρα όλοι μας έχουμε απελπιστεί πολλές φορές από τα ζιζάνια που βγαίνουν στο κήπο κυρίως στις περιοχές που μένουν ακαλλιέργητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ετοιμάστε ένα μειγμα από 1 λίτρο ζεστό νερό και 3 κουταλιές μαγειρική σόδα. Ψεκάστε τα ζιζάνια με το μειγμα όσο είναι ζεστά επαναλάβετε 2-3 φορές μέσα στην εβδομαδα και ξενοιάστε με τα ζιζάνια, χωρίς να κάνετε κακό στο χώμα του κήπου. Θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν κάνουμε ψεκασμό το μεσημέρι.

2.Η σόδα μπορεί να αποτρέψει πολλές ασθενειες από τα φυτά μας, και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε προληπτικά η σε συνδυασμό με την εφαρμογή άλλο φαρμάκου.

1 κουταλιά στης σούπας σε 2 λίτρα  κρύο νερό και μια κουτάλια πράσινο σαπούνι τριμμένο. Ανακινούμε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σόδα και το σαπούνι και ψεκάζουμε κάθε 20 ημέρες όλα τα φυτά μας προληπτικά. Η εφαρμογή γίνεται το απόγευμα.

3. Αν η τριανταφυλλιά σας αργεί να βγάλει βλαστούς την Άνοιξη, σε 5 λίτρα κρύο νερό βάζετε 1 κουταλιά σόδα και 1/3 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία. Ανακινήστε καλά να λιώσουν τα υλικά και ψεκάστε καλά τα κλωνάρια της τριανταφυλλιάς κάθε 10 ημέρες. Έτσι προλαβαίνετε ασθενειες και θα αποκτήσει και εντυπωσιακό φύλλωμα.

4. Πολλοί από εμάς τρέμουμε στην ιδέα να καλλιεργήσουμε λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι λόγο της αφίδας που τους επιτίθετε κάθε Φθινόπωρο. Αν κάθε 15 ημέρες πασπαλίσετε το χώμα και το φυτό με σόδα οι αφίδες και αλλα έντομα δεν τολμούν να τα πλησιάσουν. Πρέπει να εφαρμόσουμε ξανά μετά από βροχή.

5. Η σόδα μπορεί να συμβάλει στην σωστή ρύθμιση της σύστασης του όξινου  εδάφους. Λιώνουμε 100 γρ. σόδα σε 1 λίτρο ζεστό νερό και ψεκάζουμε τις περιοχές του κήπου που δεν καλλιεργούμε. Μετά από μια ημέρα ανακατεύουμε το χώμα καλά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, πχ το Φθινόπωρο σε μια περιοχή που προετοιμαζουμε για Ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Διάβασε την προετοιμασία του χώματος μας ΕΔΩ.

μαγειρική σόδα στον κήπο

6. 1-2 κουταλιές σόδας στον σωρό του κομποστ, μας απαλλάσσει από δυσάρεστες οσμές και επιπλέον κάνει απολύμανση στον σωρό από παθογόνους οργανισμούς.

7. Πασπαλίστε το έδαφος του κοτετσιού με σόδα  για να αποφύγετε ψήλους και ψείρες. Για ψεκασμό στους τοίχους βάλτε 2 κουταλιές σόδας σε 1 λίτρο νερό. 

Μάθε πότε και πως λιπαίνουμε τον κήπο ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο που θα σου προσφέρει την τροφή σου

Όταν ακούμε την λέξη αγροτόσπιτο το μυαλό μας πάει σε ένα σπίτι σε κάποια πλαγιά η πεδιάδα, που περιστοιχίζεται από αλλα τεραστίου διαστάσεων κτήματα, ζώα οικόσιτα κάθε είδους. Αλλά εγώ σήμερα θα σας πάω σε κάτι πιο μικρο.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο καλλιεργούν μικρούς κήπους ακόμα και σε δοχεία και ίσως να έχουν κι ένα μικρο κοτέτσι για τα πολύ απαραίτητα, ακόμα και σε πόλεις. Αν του επιτρέπεται μπορεί να έχουν μόνο μια κατσίκα για το γάλα.

Ο σκοπός του μικρού αγροτόσπιτο, είναι να αλληλεπιδράτε με την φύση, να καλλιεργείτε φυτά, και ίσως να φροντίζετε κάποια ζώα.

Το μέγεθος του αγροτόσπιτου καθορίζεται από εσάς και από το χώρο σας, και μπορεί να είναι ακόμα και στο κέντρο μιας πόλης, αν και δεν υπάρχουν και πολλά σπίτια με κήπο στην πόλη πια.

Η λογική του αγροτόσπιτου είναι να παρέχει τροφή στους ένοικους του σπιτιού όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Το να ξεκινήσεις να παράγεις την τροφή σου η έστω και μέρος από αυτήν είναι ένα σημαντικό βήμα που συνεχώς θα μεγαλώνει και θα σου προσφέρει περισσότερα καθώς θα εγκλιματίζεσαι όλο και πιο πολύ σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Όσο πιο πολλά θέλεις από το αγροτόσπιτο όμως αντίστοιχα θα αυξάνεται και η προσωπική σου εργασία.

Ο βασικός σου στόχος ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο ζωής, είναι να μειωθεί η εξάρτηση σου από το μανάβικο και να γίνεις όσο μπορείς πιο αυτάρκης.

Θα πρέπει να ξεκινήσεις αργά και σταθερά στην αρχή ιδικά αν δεν έχεις καλλιεργήσει ποτέ πιο πριν. Να αρχίσεις με τα βασικά και σιγά σιγά να προσθέτεις κι αλλα λαχανικά η φρούτα. Μαθαίνοντας τις ιδιοτροπίες του κάθε φυτού χωριστά σου εξασφαλίζει μια ακόμα επιτυχία για τον στόχο σου.

Στην ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ θα βρεις πληθώρα από ποστ και βίντεο, τόσο στο μπλοκ όσο και στο κανάλι, που θα σε βοηθήσουν να καλλιεργησεις χωρίς να χρειαστεί να ξέρεις κάτι από πριν. Υπάρχουν θεματολογίες και στα δυο ιδικά για αρχάριους.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Θα διαπιστώσετε αμεσα ότι ακόμα και η καλλιέργεια σε δοχεία μπορεί να σας δώσει πολλή περισσότερη τροφή από αυτήν που πιστεύατε και να συνεισφέρει ουσιαστικά στον προυπολογισμο μιας οικογένειας, χωρίς να μιλήσουμε για το οφέλη στην υγεια, που θα το διαβάσεις ΕΔΩ.

Το αγροτόσπιτο συνήθως περιλαμβάνει οικόσιτα ζώα, σε περιορισμένους χώρους συνήθως εκτρέφονται μικρά ζώα όπως κότες, πάπιες, κουνέλια, ίσως μια κατσίκα και αν υπάρχει κάποιος χώρος ανεκμετάλευτος μέλισσες. Πάντα πριν ξεκινήσουμε ελέγχουμε τους νόμους που ισχύουν για την περίπτωση που θα ενοχληθούν κάποιοι γύρω σου.

Το πόσο μπορεί να σας καλύψει σε επίπεδο τροφής εξαρτάται από το χώρο που έχετε και πόσο προσωπικό κόπο θέλετε να καταβάλετε. Όσο πιο πολύ ασχολείστε και μαθαίνετε τόσο πιο πολύ σας καταπίνει αυτός ο τρόπος ζωής.

Όσο πιο πολύ δοκιμάζετε φρέσκα λαχανικά τόσο περισσότερα θα θέλετε μιας η γεύση τους είναι διαφορετική. Με την άσκηση στον κήπο αισθάνεστε πιο υγιής και ο κόπος σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα.

Η προσφορά στον εαυτό σας και την οικογένειας σας θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Άρα θα θέλετε όλο και πιο πολύ από όλα αυτά.

Έχουμε πάρει πολύ στραβό δρόμο, είναι σχεδόν εγκληματικό, που ακόμη και άνθρωποι που ζουν σε χωριά και έχουν τον χώρο, να περιμένουν να έρθουν από κάπου λίγα χρήματα, για να πάνε να τα δώσουν στον μανάβη.

Γιατί να κάνεις το σπίτι σου, αγροτόσπιτο

Ας κάνουμε αγροτόσπιτα ακόμα και στις πόλεις όσο μπορεί ο καθένας. Φαντάζεστε σε μια πολυκατοικία με μπαλκόνια να καλλιεργούσαν όλοι από κάτι; Ίσως να μπορούσαν να κάνουν και ανταλλαγές μεταξύ τους από τα είδη που καλλιεργούν.

Δεν είναι δύσκολο αν αγαπάς την φύση εκείνη πάντα σου δίνει κάτι για αντάλλαγμα.

Μάθε πότε να μαζέψεις τα λαχανικά του κήπου σου ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Συχνά καλλιεργούμε τα αρχικά φυτά σε εσωτερικούς χώρους ιδιαίτερα τα Ανοιξιάτικα. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε έτοιμα φυτά για τον κήπο όταν οι θερμοκρασίες επιτρέψουν την καλλιέργεια τους σε εξωτερικό χώρο, και να μην χάσουμε χρόνο σπέρνοντας τότε.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Τα φυτά και το φως έχουν μια πολύ στενή σχέση, η ανάπτυξη του εξαρτάται από το φως και κάποιες φορές εξαρτάται και η βλάστηση.

Κάποια φυτά έχουν ανάγκη από περισσότερο φως και αλλα πολύ λιγότερη. Είναι έτσι προσαρμοσμένα για να ακολουθούν τις κλίσεις της γης γύρω από τον άξονα της και να επιβιώνουν με τις συνθήκες που έχουν την περίοδο που καλλιεργούνται.

Τα ψυχρής καλλιέργειας έχουν λιγότερες ανάγκες σε φως από τα φυτά της θερμής περιόδου.

Τα φυτά αισθάνονται την έλλειψη φωτός η την μεγάλη διάρκεια της νύχτας το χειμώνα, όπως και τα φυτά της θερμής περιόδου αντιλαμβάνονται την μικρή διάρκεια της νύχτας και αντέχουν το δυνατό ηλιακό φως της ημέρας.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Εκείνο που εμείς καλούμαστε να κάνουμε όταν καλλιεργούμε σπορόφυτα σε εσωτερικό χώρο, είναι να πλησιάσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο τις συνθήκες που αναπτύσσεται ένα φυτό.

Όταν ξεκινάμε τα φυτά μας τον Φεβρουάριο - Μάρτιο το φως ενός παραθύρου μπορεί να είναι κάλο αλλα δεν έχει την ίδια δύναμη ούτε την ίδια διάρκεια με το φως του  Μαΐου η του Ιουνίου.

Τα φυτά εκείνης της εποχής χρειάζονται έντονο φως τουλάχιστον 8 ώρες, για αυτό πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τις λάμπες ανάπτυξης.

Περισσότερα για αυτές τις λάμπες θα διαβάσεις ΕΔΩ.

Αφού το σκεπτικό μας είναι να ξεγελάσουμε τα φυτά ότι ήρθε η ώρα να βλαστίσουν και να αναπτυχθούν , και θέλοντας να φτιάξουμε τις ιδανικές συνθήκες, τους δίνουμε θερμοκρασία και φως 8-10 ώρες.

Αν δεν θέλετε τον κόπο του άναψε - σβήσε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα χρονοδιακόπτη που θα σβήνει και θα ανοίγει τα φώτα των φυτών όπως τον ρυθμίσουμε.

Τα σπορόφυτα χρειάζονται συνέχεια φως η όχι

Τα φυτά χρειάζονται το σκοτάδι όσο και το φως. Αν έχουν πάντα φως και τα βγάλουμε στον κήπο ίσως μαραζώσουν όταν αντικρίσουν για πρώτη φορά το σκοτάδι της νύχτας.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε και να περιποιηθούμε το φυτό στον δικό μας κήπο

Η λεβάντα είναι ένα πολυετές, θαμνώδες, αρωματικό φυτό της Μεσογείου. Το γκρι-πράσινο φύλλωμα του μένει σε όλη την διάρκεια του χρόνου, και ευδοκιμεί ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Με το βραβευμένο του άρωμα, και το υπέροχο μοβ χρώμα στα ανθί του και οι φαρμακευτηκές του ιδιότητες, το κάνουν πολύτιμο φυτό στον κήπο μας.

 Οι απαιτήσεις του δεν είναι μεγάλες αρκεί να του δώσετε πολύ ήλιο και χώμα που να στραγγίζει καλά.

Η σπορά της γίνετε την Άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 15°C. Η σπορά θα σας πάρει αρκετό καιρό να έχετε ένα μεγάλο φυτό, γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να πάρουμε ένα ετοιμο φυτό και να το πολλαπλασιασουμε με μοσχεύματα αν θέλουμε περισσότερα φυτά.

Είναι προτιμότερο τα φυτά να φυτεύονται την Άνοιξη για να προλάβουν να δυναμώσουν, πριν έρθει ο χειμώνας.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Δεν αγαπά το χώμα που κρατάει υγρασία, έτσι καλλίτερα να βελτιώσουμε το χώμα μας έτσι ώστε να στραγγίζει καλά.

Μπορείς να βελτιώσεις το χώμα του κήπου σου με οδηγίες που θα βρεις ΕΔΩ.

Ποτίζουμε μια με δυο φορές την εβδομαδα όταν τα φυτά είναι μικρά, όταν μεγαλώσουν μια φορά την εβδομαδα αρκεί όταν όμως φτιάξουν τα πολύτιμα άνθη επιστρέφουμε στις 2-3 φορές την εβδομαδα.

Αν ζήτε σε περιοχές με βαρύ χειμώνα καλύτερα να σκεπάσετε το φυτό με ένα ύφασμα πάγου για να το προστατέψετε.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου προσθέτοντας ξεχωριστή ομορφιά στο παράθυρο της κουζίνας σας ακόμα και το χειμώνα, αρκεί να δέχεται αρκετό φως.

Κλαδεύουμε την Άνοιξη αφήνοντας μόνο τα κλαδιά που έρχονται από την βάση του φυτού.

Συλλέγουμε τα κλαδιά με άνθη όταν είναι έτοιμα και τα αποξεράνουμε σε μπουκέτα κρεμασμένα ανάποδα σε ισκιερό μέρος.

Τα άνθη μπορούμε να τα τρίψουμε σε μικρά σακουλάκια από τούλι και να αρωματίσουμε συρτάρια και ντουλάπες.

Λεβάντα, πως να φυτέψουμε  και να περιποιηθούμε το φυτό

Επίσης βάλτε ένα τέτοιο σακουλάκι κάτω από το μαξιλάρι σας για υπέροχο ύπνο.

Μαζεύουμε την λεβάντα όταν έχουν ανοίξει περίπου τα μισά από τα άνθη του κλαδιού, και κατά προτίμηση το πρωί.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα μετά την βλάστηση

Σπείραμε τους σπόρους μας λοιπόν, όλα πήγαν καλά και τα μικροσκοπικά φυτά ανασηκώνουν τα κεφαλάκια τους. Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο και το σημαντικότερο για να καμαρώσουμε μεγάλα φυτά στον κήπο.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Τα μικρά φυτά μας είναι τόσο αδύναμα ακόμα που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα όπως τα νεογέννητα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ετοιμαστούν για μπουν στον κήπο.

Χρειαζόμαστε υγιή και δυνατά φυτά από την αρχή, γιατί οι συνθήκες που τα περιμένουν είναι δύσκολες.

Θα έρθουν αντιμέτωπα με τον ήλιο, την βροχή, το κρύο, την ζεστή, τον αέρα και τις ασθενειες. Αν δεν είναι δυνατά δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο χώμα του κήπου.

Θέλουν κάτι περισσότερο από νερό για να αναπτυχθούν σωστά. Η σωστή φροντίδα στα σπορόφυτα μας μετά την βλάστηση, και η προσοχή στο νερό στην θερμοκρασία, στο φως και η μεταφύτευση τους, μπορούν να μας εγγυηθούν ένα γερό φυτό με καλή παραγωγή και αυτή είναι και η επιτυχία μας.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Εκείνοι οι μικροί βλαστοί που σπρώχνουν το χώμα σπρώχνουν και την καρδιά μας από χαρά στα ύψη όσα χρονιά και αν περάσουμε στην κηπουρική η χαρά τις βλάστησης είναι η ίδια.

Και η απογοήτευση όμως είναι κι αυτή η ίδια και ίσως μεγαλύτερη όταν το μικρο φυτό μετά από λίγες μέρες, ζαρώνει, μαραίνεται, και τελικά πέφτει νεκρό.

Και για έναν αρχάριο μπορεί να είναι αιτία ότι κάτι δεν έκανε καλά γιατί δεν ήξερε, για τον παλιό όμως ξέρει ότι κάτι δεν έκανε σωστά η βιαστικά.

Ακόμα κι αν βλαστίσουν οι σπόροι αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρά φυτά δεν κινδυνεύουν.

Το πρώτο πράγμα που απειλεί τα μικρά φυτά είναι μυκητιακές ασθενειες που προέρχονται από τα δοχεία η από το χώμα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Το χώμα ακόμα και αγορασμένο να είναι μπορεί να είναι κακής ποιότητας και να μεταδώσει ασθενειες στα μικρά φυτά. Ένας από τους λόγους που φτιάχνω το δικό μου χώμα είναι αυτός. Θα βρεις πως θα φτιάξεις το δικό σου χώμα μόνος σου ΕΔΩ.

Τα δοχεία σποράς μπορούν να μεταφέρουν ασθενειες αν έχουν χρησιμοποιηθεί και παλιότερα και δεν έχουν καθαριστεί καλά.

Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε επαναλαμβανόμενα, τα καθαρίζουμε καλά με νερό και πράσινο σαπούνι πριν τα αποθηκεύσουμε για επόμενη φορά.

Καλό θα ήταν να τα αφήνουμε να στεγνώνουν στον ήλιο 3-4 ώρες πριν να τα αποθηκεύσουμε.

Το φως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη τους. Πρέπει να έχουν δυνατό φως 6-8 ώρες την ημέρα, είτε από κάποιο παράθυρο που βλέπει καλά ο ήλιος η τεχνητό φως στο κουτί βλάστησης που θα βρειτε ΕΔΩ.

 Το νερό, ποτίζουμε τα φυτά μας μόνο όταν δούμε το χώμα να στεγνώνει από πάνω. Η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε σήψη των ριζών.

Ο αέρας, προσπαθούμε να μην δέχονται ρεύματα παγωμένου αέρα όταν τα έχουμε σε εσωτερικό χώρο, από κάποιο παράθυρο που ανοίξαμε η κάποια χαραμάδα.

Πως φροντίζουμε τα σπορόφυτα

Για αρχή δεν χρειάζονται λίπανση, έχει εξασφαλίσει τις βιταμίνες τους ο ίδιος ο σπόρος. Και θα έχουν ότι χρειάζονται μέχρι ένα μήνα που θα έχουν μεγαλώσει αρκετά, για να μην καούν οι μικροσκοπικές ρίζες.

Πριν μεταφέρουμε τα νεαρά φυτά σε εξωτερικό χώρο καλό θα ήταν να τα σκληραγωγήσουμε πρώτα. Πως γίνεται αυτό θα το διαβάσετε ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μέντα η δυόσμος, σπορά φύτευση και καλλιέργεια στον κήπο η το μπαλκόνι μας

Η μέντα είναι πολυετές αρωματικό φυτό, με φρουτώδη αρωματική και έντονη γεύση. Υπάρχουν παρά πολλές ποικιλίες αυτού του φυτού μπορείτε να επιλέξετε πια σας αρέσει να αρωματίσει τα πιάτα η τα ροφήματα σας.

Μέντα η δυόσμος

Εκτός από υλικό κουζίνας είναι ένας διακοσμητικός θάμνος στον κήπο, αρωματικό χώρου, και πρώτη ύλη για φυσικά φάρμακα.

Είναι όμορφη και λειτουργική ανθεκτική και αναπτύσσεται και στον ήλιο αλλα και την σκιά. Έχει την ιδιότητα να έρπει να φτιάχνει ρίζες και γεμίζει όλο το χώρο που βρίσκεται, για αυτό αν δεν θέλουμε να γεμίσει όλος ο κήπος την καλλιεργούμε σε δικό της παρτέρι η γλάστρα.

Μπορούμε να την αποκτήσουμε από ένα μικρο κλαδί από ένα φυτό, απλά φυτεύοντας το σε υγρό χώμα, και σε λίγο χρόνο θα έχουμε ένα τεράστιο φυτό.

Η σπορά της γίνεται την Άνοιξη σε θερμοκρασίες 15 -20°C, σε λιγότερο από 1/2 εκατοστό βάθος. Το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση τόσο στο σπόρο όσο και στο φυτό μετά.

Μέντα η δυόσμος

Σε διάστημα 15 ημερών θα έχει βλαστίσει.

Ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα της να έχει μια υγρασία , χωρίς να την πλημμυρίζουμε.

Όσο συχνότερα μαζεύουμε τα φύλλα της τόσο καλύτερη ανάπτυξη θα έχουμε.

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου το χειμώνα κοντά σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Τον χειμώνα το φυτό εξαφανίζεται για να επανέλθει ξανά με την άνοδο της θερμοκρασίας την Άνοιξη.

Πριν εμφανίσει τα πράσινα φύλλα της κάνουμε ένα γενναίο κλάδεμα σε ότι ξερό υπάρχει και λιπαίνουμε με βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά.

Ο δυόσμος και η μέντα είναι διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου φυτού. Καλλιεργούνται με τον ίδιο τρόπο. Ο δυόσμος χρησιμοποιήται συνήθως στα φαγητά, και η μέντα στα γλυκά, επιδόρπια και σαλάτες.

Μέντα η δυόσμος

Διαφορές για να αναγνωρίσουμε την μέντα η τον δυόσμο.

Τα φύλλα του δυόσμου μυτερά και πράσινα ενώ της μέντας μπορεί να είναι πιο στρογγυλεμένα και έχουν πολλές φορές μοβ αποχρώσεις.

Ο βλαστός  του δυόσμου είναι πράσινος και πιο τριχωτός από τον βλαστό της μέντας που είναι πιο ρόδινος.

Τα άνθη του δυόσμου είναι λευκά η ροζ ενώ της μέντας είναι προς το λιλά.

Η γεύση του δυόσμου είναι πιο ήπια από της μέντας. 

Με τον καιρό θα μάθετε να τα ξεχωρίζετε.

Ανάμεσα σε αυτά τα δυο ποιο να καλλιεργησεις, καλύτερα να έχεις μια γλαστρούλα και από τα δυο.

Βίντεο για την περιποίηση των παλιών αρωματικών φυτών ΕΔΩ

Πως σπέρνουμε τα αρωματικά μας ΕΔΩ.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο την Άνοιξη

Και φτάνει η Άνοιξη και εκεί που την μια εβδομαδα ο καιρός είναι ζεστός, και σας προκαλεί να φυτέψετε ότι έχετε σε δοχεία στον κήπο, την άλλη εβδομαδα ανάβουμε σόμπες και τζάκια και ευγνωμονούμε την τύχη μας που δεν το κάναμε.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Ποτέ μην σας ξεγελάσουν οι ευχάριστες μέρες του Μαρτίου, να μεταφυτέψετε τα νεαρά καλοκαιρινά φυτά στον κήπο. Κάπου παρακάτω έχει εκπλήξεις.

Στην δική μου περιοχή ο καιρός ομαλοποιείται μόλις μπει ο Απρίλιος. Τότε αποφασίζω παρακολουθώντας τα δελτία καιρού των 15 ημερών, στο διαδίκτυο, να αρχίσω να βγάζω σταδιακά τα φυτά στον κήπο λίγα την ημέρα.

Εκμεταλλευτείτε τις ηλιόλουστες ημέρες και κάντε άλλες εργασίες όπου θα τις βρειτε μπροστά σας τους επόμενους μήνες.

Καθώς περιμένουμε να στραγγίξει το χώμα από τα πολλά νερά, ξεχορταριάζουμε τα ζιζάνια από τα παρτέρια μας.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Κάποια από αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας υδατοδιαλυτό λίπασμα. Διαβάστε ΕΔΩ .

Τα υπόλοιπα στον σωρό του κομποστ.

Μαζεύουμε τα καλύμματα άχυρου που έχουμε βάλει στα παρτέρια και τα ρίχνουμε στο κομποστ ανανεώνουμε άλλη μια φορά σκάβοντας να αφρατέψουμε το χώμα να είναι ετοιμο τις επόμενες εβδομάδες για φύτευση.

Φτιάχνουμε και επισκευάζουμε πέργολες για τα αναρριχητικά μας.

Ελέγχουμε και αντικαθιστούμε λάστιχα ποτίσματος και ακροφύσια.

Σπέρνουμε τα ραπανάκια μας κάθε 15 ημέρες για να έχουμε συνεχή συγκομιδή.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Πως καλλιεργούμε ραπανάκια ΕΔΩ.

Κάνουμε διαδοχικές σπορές από μαρούλι κατευθειαν στο χώμα 

Πως το καλλιεργούμε ΕΔΩ.

Προμηθευόμαστε τα υλικά και φτιάχνουμε το δικό μας χώμα μεταφύτευσης σε μεγάλο δοχείο να το έχουμε ετοιμο μόλις μας χρειαστεί.

Η συνταγή ΕΔΩ.

Συντηρούμε και ακονίζουμε εργαλεία του κήπου που θα σας χρειαστούν τις επόμενες εβδομάδες. Κοίτα με τι λείπει και τι χρειάζεται αντικατάσταση.

Καθαρίζουμε αποθήκες γκαράζ τακτοποιώντας τα ανακατεμένα από το χειμώνα, αντικείμενα.

Καθαρίζουμε τους εσωτερικούς χώρους από τα κοτέτσια η τους στάβλους μας και ασπρίζουμε τοίχους. Μια λεπτή στρώση στάχτης στο έδαφος θα κάνει την απολύμανση που πρέπει.

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Δεν είναι και λίγες οι εργασίες που πρέπει να κάνουμε. Πολύ σύντομα ερχεται η ώρα που θα καλύψουμε τον χρόνο μας με τις μεταφυτευσεις και δεν θα έχουμε χρόνο, οπότε ας το κάνουμε τώρα που περιμένουμε.

Βίντεο με τις εργασίες του μήνα στο κανάλι με το ημερολόγιο ΕΔΩ.

Αν ζείτε σε εξοχή... σκέφτεστε ίσως 5-6 κοτούλες; Αν ναι τότε ίσως ήρθε η ώρα να το κάνετε. Θα δούμε και αυτόν το τομέα στην συνέχεια έχω 5-6 κότες πολλά χρόνια στην άκρη του κήπου.

Δείτε το δικό μου ΕΔΩ

Ανυπομονώντας να βγούμε στον κήπο

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο μας σαν λίπασμα

Αν πίνετε καφέ, έχετε μια πηγή οργανικής ύλης κάθε μέρα για τον κήπο. Αν δεν πίνετε καφέ σίγουρα υπάρχει αρκετή οργανική ύλη στην καφετέρια κοντά στο σπίτι σας που αν δεν την πάρετε εσείς θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Τα κατακάθια του καφέ η τα υπολείμματα της καφετιέρας μπορούν να γίνουν πολύτιμη οργανική ύλη για τον κήπο.

Μπορούμε να προσθέσουμε αυτήν την εξαιρετική πηγή αζώτου στον σωρό του κομποστ για να  το απελευθερώσει εκεί. Τα κατακάθια έχουν 1,5% περίπου άζωτο.

 Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν καφέ χρώμα αλλα στο κομποστ υπολογίζονται σαν χλωρό είδος οπότε ισορροπούμε με ξερά φύλλα η άχυρα, ξερή οργανική ύλη δηλαδή.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και είναι για το κομποστ κάτι σαν τα υπολείμματα της κουζίνας η το κομμένο γρασίδι.

Μπορούμε να στρώσουμε τα κατακάθια πάνω από το χώμα του παρτεριού η της γλάστρας. Σιγά σιγά και σταθερά με το πότισμα θα απελευθερώνουν άζωτο στο έδαφος.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει το χώμα όξινο, αυτό δεν ισχύει με τα κατακάθια τα οποία είναι φιλτραρισμένα και έχουν ουδέτερο ph.

Δεν ρίχνουμε υπερβολική ποσότητα για να μην δημιουργήσουμε κρούστα από πάνω και δεν αναπνέει το χώμα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ενσωματώσουμε με το χώμα καθώς κάνουμε προετοιμασία.

Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξουμε ¨τσάι¨ με τα κατακάθια. Χρησιμοποιούμε 2 φλυτζάνια τσαγιού σε 20 λίτρα νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί ποτίζουμε με αυτό τα φυτά μας.

Με το ίδιο σκεύασμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για διαφυλλική λίπανση.

Προσθέτοντας καφέ στο χώμα του κήπου η στο κομποστ στην ουσία ρίχνουμε τροφή στους γαιοσκώληκες και αλλα χρήσιμα σκουλήκια που λατρεύουν αυτό το υλικό. Το αποτέλεσμα είναι να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα.

Κατακάθια καφέ και η χρησιμότητα τους στον κήπο

Σε αντίθετη περίπτωση τα σαλιγκάρια αντιπαθούν τους κόκκους του καφέ και τα απομακρύνουν. Και κάποιες γάτες όπως στην δική μου δεν αρέσει η μυρωδιά του καφέ και την κρατάω σε απόσταση με αυτόν τον τρόπο.

Τα περισσότερα φυτά δεν αγαπούν τα όξυνα χώματα για αυτό χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο καφέ.

 Κάποια όμως αρέσκονται σε αυτό και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ φρέσκο αφιλτράριστο. Τέτοια φυτά είναι οι ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδεντρα, βατόμουρα.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ καφέ φρέσκο που δεν έχει περάσει από φίλτρο σε μικρά φυτά γιατί η καφεΐνη αναστέλλει την ανάπτυξη τους, λόγο του ότι περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης.

Τέλος λόγο της σύστασης τους τα κατακάθια κάνουν το χώμα του κήπου ανάλαφρο και έτσι στραγγίζει καλύτερα το νερό και εισχωρεί πιο εύκολα ο αέρας στις ρίζες.

Βίντεο για το πως θα βελτιώσεις το χώμα του κήπου ΕΔΩ.

Διάβασε όλο το ποστ για την βελτίωση του χώμα τος του κήπου ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...