Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πότε και πως φυτεύουμε Ανοιξιάτικους βολβούς λουλουδιών.

 Οι Ανοιξιάτικοι βολβοί είναι εκείνοι που φυτεύονται όταν έχουν περάσει τα κρύα του χειμώνα, σε αντίθεση με τους φθινοπωρινους βολβούς, μας δίνουν άνθη στην διάρκεια του καλοκαιριού. Αν φυτέψουμε προς τα τέλη της Άνοιξης θα έχουμε ανθοφορία μέχρι και το φθηνοπωρο.

Μπορούν να φυτευθούν στο χώμα του κήπου σε ζαρτιέρες η γλάστρες αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση και να μην κρατάει νερό οπού θα τους σαπίσει. Δεν χρειάζονται τίποτε άλλο από το να τους φυτέψουμε και να διατηρούμε το χώμα υγρό αν δεν βρέχει. Δεν χρειάζονται λίπασμα γιατί από την φύση τους είναι εφοδιασμένοι με την δύναμη να ανθίσουν.

Όπως και με τους φθινοπωρινούς ελέγχουμε οι βολβοί μας να είναι σε καλή κατάσταση. Να μην έχουν ρωγμές και σημάδια σαπίλας, να μην είναι μισοί η κομμένοι, και να μην είναι ζαρωμένοι.

Αν έχουν αρχίσει να φυτρώνουν η να έχουν μικρές ρίζες δεν μας ενοχλεί αντίθετα αυτό είναι σημάδι δύναμης του βολβού. Αρκεί να μην έχει πολύ μεγάλη φύτρα και έχει καταναλώσει όλη την δύναμη του βολβού.

Φυτεύουμε και αν δεν βρέχει ποτίζουμε τακτικά για να διατηρούμε υγρό το χώμα. Το χώμα είναι προτιμότερο να το έχουμε εμπλουτίσει με κομποστ και να είναι καλής ποιότητας γιατί από εκεί θα πάρει όλες τις πολύτιμες ουσίες ο βολβός για να ανθίσει.

Φυτεύουμε νωρίς την Άνοιξη αφού έχουν περάσει τα κρύα του χειμώνα στην περιοχή μας. Εγώ προτιμώ να φυτεύω τους Ανοιξιάτικους βολβούς σε γλάστρες και όχι στο χώμα. 

Αυτό γιατί στο τέλος της ανθοφορίας και μόλις ξεραθεί το φύλλωμα πρέπει να τους βγάλω από το χώμα και να τους φυλάξω σε στεγνό μέρος μέσα σε κουτί με πριονίδι. Αν τους αφήσω στο χώμα το κλίμα τις περιοχής μου που είναι αρκετά υγρό τους σαπίζει.

Υπάρχουν πάρα πολλοί βολβοί για να τους αναφέρουμε έναν έναν απλά αναζητήστε βολβούς Ανοιξιάτικης φύτευσης και θα βγουν κατάλογοι να διαλέξετε τι θέλετε και τι σας αρέσει.

Στο Happy Garden θα βρειτε τους Ανοιξιάτικους βολβούς ΕΔΩ, μπορείτε να τους πάρετε με έκπτωση που θα βρειτε ΕΔΩ.

Στο κανάλι υπάρχουν βίντεο βήμα βήμα για διάφορους βολβούς ΕΔΩ.

Έχουμε κάνει αφιέρωμα και στους Φθινοπωρινούς βολβούς ΕΔΩ

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Πως να καλλιεργήσω κολοκυθιές στο κήπο η το μπαλκόνι μου.

Από τα πρώτα λαχανικά που βγάζουμε στον κήπο νωρίς την Άνοιξη είναι οι κολοκυθιές. Εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό μπορούμε να το καλλιεργήσουμε στον κήπο σε παρτέρι η σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι.

Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, κάλιο, ασβέστιο και φιλλικό οξύ. 

Καλλιεργούνται αρκετά εύκολα ακόμα και από κάποιον αρχάριο. Μπορούμε να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους όπως βραστά σαλάτα, τηγανιτά, στο φούρνο και σε άπειρες παραλλαγές, μπορούν να αποτελέσουν κύριο πιάτο η συνοδευτικό σαν σαλάτα.

Είναι φυτό που αγάπα την ζέστη και δεν το ευνοεί το κρύο είναι όμως από τα πρώτα λαχανικά που βγαίνουν στον κήπο νωρίς την Άνοιξη εκτός θερμοκηπίου, χωρίς προβλήματα και κανονική έως γρήγορη ανάπτυξη.

Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από κάποιο φυτώριο, εγώ όμως προτείνω την σπορά του σε δοχείο μιας και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τα φυτά που εμείς έχουμε επιλέξει και μας αρέσουν, μιας και υπάρχουν αρκετές ποικιλίες να διαλέξουμε ποια προτιμάμε.

Η σπορά του είναι απλή και την έχουμε σε βίντεο ΕΔΩ.

Την σπορά την κάνουμε σε εσωτερικό χώρο και σε 5-10 ημέρες θα δούμε τα πρώτα φυτά αν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 16 βαθμούς.  Αργότερα που η θερμοκρασία ημέρας και νύχτας θα ισορροπήσουν κάνουμε και σπορές απευθείας στο χώμα του κήπου για πιο αργότερη συγκομιδή.

Η σπορά σε βίντεο ΕΔΩ.

Φυτεύουμε τις κολοκυθιές μας  σε χώμα το οποίο έχουμε βελτιώσει με τους τρόπους που έχουμε πει, μπορείτε να το βρειτε ΕΔΩ, και ΕΔΩ. Και φροντίζουμε να έχουν μια απόσταση μεταξύ τους γύρω στα 60 εκατοστά η την ανάλογη γλάστρα αν καλλιεργούμε στο μπαλκόνι.

Φροντίζουμε να μην στεγνώνει το χώμα της καθώς η κολοκυθιά αγαπά το νερό. Όταν κάνει ζέστη ίσως χρειαστεί πότισμα ακόμα και κάθε μέρα. Αποφεύγουμε να βρέχουμε με νερό τα φύλλα της γιατί κινδυνεύει από μύκητες όπως το ωίδιο.

Σε δυο μήνες μετά την φύτευση θα μας δώσει τα πρώτα κολοκυθάκια που καλό είναι να τα κόβουμε μικρά για να είναι πιο νόστιμα. Όσο περισσότερο συλλέγουμε τους καρπούς τόσο μεγαλύτερη παραγωγή έχουμε. Τρώγονται και οι ανθοί της κολοκυθιάς κυρίως τηγανιτοί.

Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο από ένα φυτό θα πρέπει να αφήσετε ένα κολοκυθάκι να γίνει τεράστιο για να κάνει σπόρο, αυτό όμως θα μειώσει την παραγωγή στο φυτό αυτό. Διαλέγουμε πάντα τον καλύτερο καρπό για να αφήσουμε για σπόρο και γύρω του δεν θα πρέπει να έχει ίδιο φυτό άλλης ποικιλίας για να αποφύγουμε τυχόν μίξεις της ποικιλίας.

Βίντεο με συλλογή σπόρου κολοκυθιάς υπάρχει ΕΔΩ.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες κολοκυθιάς για να δοκιμάσεις και να διαλέξεις ποια σου αρέσει περισσότερο. Άσπρο πράσινο αχνό, πράσινο σκούρο, κίτρινο, στρογγυλό, μακρύ, πλακέ  ανάλογα τα γούστα μας.

Η γεωπονική προτείνει  να μην φυτεύονται μαζί με αλλα λαχανικά αλλα εγώ φυτεύω κολοκυθιές πολλές φορές μαζί με αλλα φυτά στον ανάμικτο κήπο μου χωρίς να έχω κάποιο πρόβλημα.

Στο instagram θα βρειτε την ανάλογη σύντομη κάρτα καλλιέργειας και όλες η κάρτες βρίσκονται εδώ αν θέλετε να τις προμηθευτείτε επικοινωνήστε μαζί μου με mail.

Στο κανάλι μου στο YouTube υπάρχει playlist αφιερωμένο στην κολοκυθιά.

Μάθε να καλλιεργείς αγγουριά ΕΔΩ.

 

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Συγκαλλιέργεια φυτών, ποια φυτά ευδοκιμούν καλλίτερα παρέα στον κήπο.

Με τον όρο συγκαλιέργεια ενώνουμε την καλλιέργεια δυο η περισσότερων λαχανικών η φυτών  στον ίδιο χώρο το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μπορεί το ταίριασμα των φυτών να είναι τυχαίο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ποια φυτά μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο στηρίζοντας ουσιαστικά το ένα το άλλο.

Αγγουριά: Μπορεί να καλλιεργηθεί με καλαμπόκι, φασολιά, μπιζέλια ραπανάκια, ηλίανθο, ραδίκια, καρότα, άνηθο. Μερικά κρεμμυδάκια απομακρύνουν βλαβερά έντομα από τις αγγουριές. Ενώ μερικά ραδίκια απομακρύνουν το σκαθάρι της αγγουριάς. Αποφεύγουμε την καλλιέργεια με ντομάτα, αρωματικά φυτά.

Αμπέλι: Μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με βασιλικό, φασόλια, μπιζέλια. Το τριφύλλι αυξάνει την γονιμότητα του εδάφους στο αμπέλι.

Καλαμπόκι: Μπορεί να καλλιεργηθεί με φασόλια, κολοκυθιές, μπιζέλια, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι, ηλίανθο, σόγια, μαϊντανό. Αν φυτέψουμε στο ίδιο παρτέρι καλαμπόκι με κολοκυθιές και φασόλια έχουμε στήριξη της φασολιάς το καλαμπόκι διατήρηση της υγρασίας από τα φύλλα της κολοκυθιάς και δεσμευση του αζώτου  στο χώμα από τις φασολιές. Δεν καλλιεργούμε μαζί τομάτα και σέλινο.

Καρότο: Καλλιεργούμε μαζί με μαρούλι, κρεμμύδι, τομάτα, πράσο, ραπανάκι. Τα πράσα όταν συνυπάρχουν με το καρότο διώχνουν την μύγα του καρότου. Δεν καλλιεργούμε μαζί με άνηθο.

Κολοκυθιές: Καλλιεργούμε μαζί με καλαμπόκι, πεπόνι, ραπανάκι, κατιφέ, ρίγανη. Ο κατιφές αποτρέπει τα σκαθάρια, και η ρίγανη προστατεύει γενικά από παράσιτα. Δεν καλλιεργούμε μαζί πατάτα.

Κρεμμύδι-Σκόρδο: Καλλιεργούμε μαζί με αγγούρι, φράουλες, μαρούλι, κολοκυθιές, παντζάρι, καρότο, τομάτα, θρούμπι. Δεν καλλιεργούμε με αρακά, πατάτα, αρακά.

Λάχανο- Κουνουπίδι-Μπρόκολο: Καλλιεργούμε μαζί με κρεμμύδι, πατάτα, φασκόμηλο, χαμομήλι, σέλινο, άνηθο, δυόσμο, δεντρολίβανο, θυμάρι, λεβάντα, μαρούλι, πράσο, μαντζουράνα. Το μπρόκολο φασόλι, μπιζέλι, αγγούρι, παντζάρι, σπανάκι, ραπάνι, τομάτα. Η ρίγανη και το κρεμμύδι, ανάμεσα στο μπρόκολο απωθεί την μύγα του μπρόκολου. Τα αρωματικά φυτά διώχνουν τις κάμπιες από τα λάχανα. Δεν καλλιεργούμε με φράουλα, τομάτα, φασόλια, σινάπι.

Μαϊντανός: Καλλιεργούμε μαζί με τομάτα, κρεμμύδι, σπαράγγι. Ο μαϊντανός ενισχύει το άρωμα στις τριανταφυλλιες όταν καλλιεργηθεί δίπλα τους.

Μαρούλι: Καλλιεργούμε με αγγούρι, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, καρότο, φράουλες, κουνουπίδι, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, φασόλι. Τα καλοκαιρινά μαρούλια φυτεύονται στην  σκιά για να μην κάνουν άνθος.

Μελιτζάνα: Καλλιεργούμε με φασόλια, κατιφές, αμάραντος. Τα φασόλια προστατεύουν από το σκαθάρι και ο αμάραντος από έντομα.

Μπιζέλια: Καλλιεργούμε με καλαμπόκι, καρότο, σέλινο, σπανάκι, μαϊντανό, φράουλες, πιπεριές. Ο αρακάς φτιάχνει το άζωτο του χώματος. Δεν καλλιεργούμε με κρεμμύδι.

Τομάτα: Καλλιεργούμε με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελισσόχορτο. Αν φυτέψουμε σκόρδο ανάμεσα στην τομάτα την προστατεύουμε από τον τετράνυχο, ενώ ο κατιφές απομακρύνει νηματώδεις και τις βρομούσες, η μέντα, το μελισσόχορτο και η τσουκνίδα βελτιώνουν την ποιότητα της τομάτας. 

Και ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια, και τα σκουλήκια των καρπών , βελτιώνει την ανάπτυξη και απωθεί έντομα. Δεν καλλιεργούμε με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνηθο, αρακά. 

Στο μέρος που θα φυτέψουμε τομάτα δεν πρέπει να έχουμε καλλιεργήσει πριν τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια. Και όχι κάτω από καρυδιές.

Πατάτα: Καλλιεργούμε με νάνα φασολιά, καρότο, σέλινο, κατιφέ, μπιζέλια, καλαμπόκι, κρεμμύδι, σινάπι, σπανάκι. Το σινάπι και το σπανάκι βοηθούν να αποκτήσει ισχυρό ριζικό σύστημα η πατάτα. Ο κατιφές βοηθάει να απομακρυνθεί ο δορυφόρος της πατάτας.

 Η προκαλλιέργεια του σιναπιού και του σπανακιού συνίσταται στο μέρος που θα φυτευτεί η πατάτα. Δεν καλλιεργούμε μαζί με αγγούρι, κολοκύθι, γογγύλι, ηλίανθο, μάραθο.

Πιπεριά: Καλλιεργούμε μαζί με κρεμμύδι, βασιλικό, μπάμια, μαϊντανό, καρότα. Οι καυτερές πιπεριές έχουν εκκρίματα από τις ρίζες που αποτρέπουν την αποσύνθεση της ρίζας. Δεν καλλιεργούμε μαζί με  μάραθο, και γογγύλι.

Φασόλια: Καλλιεργούμε με καλαμπόκι, αγγούρι, ραπάνι, καρότο, κατιφέ, φράουλα, μελιτζάνα, πατάτα, θρούμπι, σέλινο. Δεν καλλιεργούμε με μάραθο, κρεμμύδι, σκόρδο, σχοινόπρασο.

 Φυτεύοντας αρωματικά φυτά όπως βασιλικό, θυμάρι η ρίγανη στον λαχανόκηπο βοηθάμε την επικονίαση γιατί προσελκύουν τις μέλισσες. Τα αρωματικά φυτά αποτρέπουν διάφορα έντομα να προσβάλουν τα λαχανικά μας. 

Δυόσμος: απωθεί τα μυρμήγκια, τους ψύλλους, τις αφίδες.

Βασιλικός: βελτιώνει την γεύση στην τομάτα.

Μέντα: απωθεί τα τρωκτικά.

Λεβάντα: διώχνει ψύλλους και σκόρο.

Κατιφές: προφυλάσσει τα λαχανικά από τους νηματώδεις.

Γεράνι: κρατά μακρυά τα σκαθάρια.

Ντάλια: διώχνει τους νηματώδεις από το έδαφος.

Πετούνιες: διώχνουν αφίδες, κάμπιες και παράσιτα.

Καπουτσίνος: προσελκύει ωφέλιμες πασχαλίτσες που καταβροχθιζουν τις αφίδες, σκαθάρια και αλευρώδη.

Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Οικογένειες λαχανικών και η εναλλαγή των καλλιεργειών για πρόληψη ασθενειών

Από την αρχή που άρχισα να καλλιεργώ τα λαχανικά του σπιτιού μου επέλεξα την καλλιέργεια σε παρτέρια μεγάλες γλάστρες και σάκους.

Ο τρόπος αυτός βοηθάει πολύ στην πρόληψη των ασθενειών με ελάχιστη βοήθεια από μένα. 

Η βασική θεωρεία είναι ότι όταν μια ασθένεια προσβάλει ένα φυτό,δίπλα του δεν έχει ίδιο έτσι ώστε να μην προσβάλλεται όλη η παραγωγή. 

Τα λαχανικά μου είναι διάσπαρτα και ανάμικτα στα παρτέρια και πολύ λίγα από την ίδια οικογένεια σε μια περιοχή.

Επίσης εναλλάσσω κάθε καλλιεργητική περίοδο την καλλιέργεια, δεν φυτεύω τα ίδια λαχανικά στην ίδια περιοχή για να μην εξαντλώ την σύσταση του χώματος. 

Το ενισχύω με όλους του φυσικούς τρόπους κάθε φορά που τελειώνει μια παραγωγή. Έχουμε κάνει σχετικό βίντεο με την βελτίωση του χώματος του κήπου 

ΕΔΩ

Τα λαχανικά χωρίζονται σε οικογένειες. Τα φυτά της ίδιας οικογένειας προσβάλλονται συνήθως από τις ίδιες ασθενειες οπότε φροντίζω 

πρώτον να μην είναι όλα μαζί το ένα κοντά στο άλλο, 

και δεύτερον όσο τον δυνατών να μην φυτεύω τα φυτά της ίδιας οικογένειας συνεχόμενα στον ίδιο χώρο. Αλλάζω τακτικά την θέση φύτευσης στον κήπο.

Αυτή η πρακτική σε συνδυασμό με την συγκαλλιέργεια των φυτών μου δίνουν την δυνατότητα να καλλιεργώ πολλά λαχανικά σε μικρό σχετικά χώρο με το ελάχιστο των ασθενειών.

Για την συκγαλιέργεια  μιλήσαμε ΕΔΩ  και  ανεβαίνουν  και  διάφορες κάρτες στο instagram, για να σας βοηθήσουν.

1. Σολανίδες, οικογένεια της πατάτας: Τομάτα, πατάτα, Αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά.
2. Ψυχανθή, οικογένεια των φασολιών: Αρακάς, μπιζέλια, φασολιά, φακές και όλα τα όσπρια. 

3. Σταυρανθή, οικογένεια του λάχανου: Λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο,λαχανάκι Βρυξελλών, γογγύλια, ρέβες.

4. Ριζώδη, οικογένεια των ριζωδών: Καρότο, παντζάρι, σελινόριζα, μαραθόριζα, ραπάνι.

5. Βολβώδη, οικογένεια του κρεμμυδιού: Κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτήν την τακτική καλλιέργειας πρέπει να γνωρίζεις τι φύτεψες και που, έτσι ώστε να μην βάλεις φυτά της ίδιας οικογένειας στον ίδιο χώρο την επόμενη καλλιέργεια. Μια φωτογραφία με το κινητό θα σε βοηθήσει να θυμάσαι.


Νεκταρία Βλασση 
blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Καπουτσίνος η νεροκάρδαμο το φαγώσιμο λουλούδι που στολίζει τις σαλάτες μας

Από τα αγαπημένα  λουλούδια του κήπου προσφέρει ομορφιά και τροφή ταυτόχρονα. Αναρριχώμενο η έρπων φυτό μπορεί να διακοσμήσει ολόκληρες επιφάνειες του κήπου η να σκεπάσει μια γλάστρα με την πλούσια ανθοφορία του.

Το μάκρος των βλαστών του μπορούν να φτάσουν από ένα έως και τρία μέτρα. Τα ανθοί του έχουν όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί και φτάνουν μέχρι το κόκκινο. Είναι φαγώσιμα και έχουν πιπεράτη γεύση και μπορούν να στολίσουν με τα χρώματα τους τα πιάτα μας.

Τα άνθη αλλα και το φύλλωμα περιέχουν 10 φορές περισσότερες Α,C βιταμίνες από το μαρούλι και βιταμίνη D. Για αυτό το λόγο τα προσθέτουμε στις σαλάτες μας.

 Η καταγωγή του είναι από την Νότια Αμερική αλλα προσαρμόστηκε στο κλίμα της πατρίδας μας με μεγάλη επιτυχία. Είναι βότανο με αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές, αντισηπτικές, τονωτικές, καθαρτικές, αποχρεμπτικές, και διουρητικές ιδιότητες.

Μπορούμε να το αποκτήσουμε με σπόρο στις αρχές τις Άνοιξης. Και ίσως να μην χρειαστεί να το σπειρουμε ξανά, μιας και ρίχνει πολλούς σπόρους τριγύρω και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε και την επόμενη χρονιά το φυτό και μάλιστα σε αφθονία.

Σπέρνουμε απευθείας στο χώμα όταν η θερμοκρασία φτάσει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. Το νεαρά φυτά θα φανερωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ανάλογα την θερμοκρασία. 


Είναι φυτό που έρπει η κρέμεται και καλύπτει μεγάλη περιοχή με την πλούσια ανθοφορία του. Μπορεί επίσης να αναρριχηθεί και να καλύψει φράχτες δημιουργώντας μια πολύ ωραία εμφάνιση στον κήπο.
Προσελκύει πεταλούδες και μέλισσες στον κήπο που θα μας βοηθήσουν με την επικονίαση στα λαχανικά μας.
Νεκταρία Βλασση 

Μπορεί να καλλιεργηθεί παντού και μια ωραία ιδέα είναι και οι κρεμαστές γλάστρες. Θα μας χαρίσει τα όμορφα και πολύτιμα λουλούδια του όλο το καλοκαιρι μέχρι αργά το φθηνοπωρο. Αγαπά ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες θέσεις..

Μάθε να καλλιεργείς μοσχομπίζελο ΕΔΩ.

blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Η συνέντευξη που  παραχώρησα στις Greek Women Bloggers

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Πες μας λίγα λόγια για σένα; (εργασία,σπουδές, χόμπι, οικογένεια)

Γεννήθηκα στο Ανόβερο τις Γερμανίας από γονείς Έλληνες μετανάστες.Ήρθα σε πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα και δεν θυμάμαι κάτι από εκεί.

Μεγάλωσα στο όμορφο νησί της Κέρκυρας οπού παραμένω σε όλη την ζωή μου μέχρι τώρα. Τελείωσα λογιστικά ποτέ όμως δεν ασχολήθηκα με αυτό.

 Είμαι παντρεμένη και έχω μεγαλώσει τέσσερα παιδιά. Αγαπώ πολύ τις κατασκευές, το διάβασμα,την ζωγραφική,  και την κηπουρική με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια.

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Πως και γιατί ξεκίνησες το blogging;

Ξεκίνησα κυρίως να γράφω τις παρατηρήσεις μου για τα φυτά για να μπορούν εύκολα να βρίσκουν πληροφορίες μια ομάδα φίλων.

 Ξαφνικά είδα ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πάρα πολύ κόσμο και παράλληλα ξεκίνησα και το κανάλι YouTube για τις λεπτομέρειες. Σιγά σιγά όλο αυτό εξελίχθηκε με πολύ κόσμο να παρακολουθεί βίντεο και αναρτήσεις με λεπτομέρειες στο μπλοκ η και το αντίθετο.

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Με τι θέματα ασχολείσαι στο μπλοκ;

Το μπλοκ είναι αφιερωμένο στην ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών,φρούτων και λουλουδιών. 

Απευθύνομαι σε όποιον θέλει να μάθει να καλλιεργεί δικά του φυτά χωρίς να έχει απολύτως καμιά γνώση με το αντικείμενο.

 Σε αρχάριους αλλα και παλαιότερους καλλιεργητές, σε κήπο η μπαλκόνι.

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Τι έχεις κερδίσει από το blogging;

Γνώρισα παρά πολύ κόσμο μέσα από ερωτήσεις που μου γίνονται και προσπαθώ να βοηθήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καθένα χωριστά. 

Έτσι δημιουργείται μια προσωπική επαφή με τον αναγνώστη. Μου αρέσει να δημιουργώ φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. 

Ποιος είναι ο στόχος σου για το blog σου σε ένα χρόνο από τώρα;

Έχω ήδη  βελτιώσει την εικόνα του κατά πολύ και  συνεχίζω να το βελτιώνω. 

Έχω στόχο να φτάσει σε ένα επίπεδο που ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να ξεκινήσει η να βελτιώσει τις γνώσεις στου και να μπορεί να καλλιεργεί τον δικό του λαχανόκηπο ακόμα και σε ένα μπαλκόνι, έχοντας κάποιον να ρωτήσει και να λυθούν οι απορίες του. 

Έχεις πέσει θύμα λογοκλοπής;Πως το αντιμετώπισες;

Όπως όλοι έτσι και εγώ αρκετές φορές έχω έρθει στην δύσκολη θέση να ζητήσω από κάποιον να κατεβάσει όχι μόνο κείμενο αλλα και φωτογραφίες που προσπαθώ μέσα στο blog να ανεβάζω δικές μου φωτογραφίες όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι το ξεχωριστό έχει να προσφέρει το blog σου στους αναγνώστες σε σχέση με αλλα blogs παρόμοιας θεματολογίας;

Όλες οι εργασίες γίνονται σε ένα μικρο κήπο με παρτέρια η γλάστρες διαμορφωμένο έτσι ώστε να έχει ο αναγνώστης την ευκαιρία να πάρει ιδέες πως να διαμορφώσει τον δικό του χώρο.

 Έχει πολύ αναλυτικές οδηγίες που συμπληρώνουν  βίντεο βήμα βήμα. Εικόνες και πάρα πολλές συνοπτικές κάρτες  καλλιέργειας. Προσπαθώ να απαντώ όσο πιο γρήγορα μπορώ στις ερωτήσεις και απορίες.

Η συνέντευξη μου στις Greek Women Bloggers

Κάτι άλλο που θέλεις να συμπληρώσεις πριν κλείσουμε;

Θεωρώ ότι όλοι μας είτε ζούμε στην εξοχή είτε σε ένα μπαλκόνι πρέπει να καλλιεργούμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά η έστω μέρος από αυτά. 

Η κηπουρική είναι μια πολύ ευεργετική απασχόληση βοηθάει πολύ τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου να διατηρηθεί σε μια ισορροπία.

 Η φύση είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ο άνθρωπος γεννήθηκε και η επαφή μαζί της διατηρεί ισορροπίες.

Νεκταρία Βλασση

blogger - youtuber

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ 
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Πως να φτιάξω ένα βοτανόκηπο στον κήπο η το μπαλκόνι μου

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στα βότανα που χρησημοποιούνται στα υλικά της και η ομορφιά ενός κήπου στον βοτανοκήπο που περιέχει.
Ο βοτανοκήπος είναι εύκολος στην καλλιέργεια ακόμα και για κάποιον αρχάριο. Πολλοί από εμάς συνήθως ξεκινάμε με βότανα όπως σέλινο μαϊντανό.
Στον βοτανοκήπο έχουμε μαζεμένα όλα τα αρωματικά φυτά μας και δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και αρωματικό από το να βγαίνεις από την κουζίνα σου και να κόβεις τα δικά σου αρωματικά για το φαγητό σου.

Διάλεξε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο σου  αν και κάποια από αυτά ευδοκιμούν και σε ημισκιερό μέρος. Ο ήλιος όμως ενισχύει τα ελαία που περιέχουν και τα κάνει πιο αρωματικά.
Σκάβουμε καλά το μέρος και προσθέτουμε μέσα στο χώμα κοπριά η κομποστ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το υπάρχον χώμα φτιάχνοντας έτσι ένα ανάλαφρο μειγμα χώματος.

Θα σας πρότεινα να σχηματίσετε θέσεις για κάποια από αυτά σε αυτό το κομματι κήπου χωρίζοντας με πέτρες η τοποθετώντας γλάστρες, γιατί κάποια όπως η μέντα, ο δυόσμος, η ρίγανη, προχωράνε οι ρίζες και με τα χρόνια θα γεμίσουν όλο το χώρο με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να φυτέψετε την επόμενη χρονιά αλλα φυτά.
Αφού ετοιμάσετε τον χώρο προμηθευτείτε τους σπόρους και ξεκινήστε την σπορά. 
Σπέρνουμε τα περισσότερα από αυτά την Άνοιξη και η ενδεικτικές θερμοκρασίες σποράς θα υπάρχουν σε κάρτα  στο instagram.
Μην ξεχνάτε να με ακολουθηθείτε ανεβαίνουν πολλές χρήσιμες κάρτες καλλιέργειας που σας βοηθάνε με τα φυτά σας.
Βίντεο με την σπορά θα ανέβει σε λίγες μέρες στο κανάλι που θα ανέβει η θερμοκρασία.
Και θα δούμε σε βίντεο και την διαδικασία φύτευσης τους στο κομματι που έχουμε ετοιμάσει.
Αν έχεις έλλειψη χώρου μην σε ανησυχεί  αυτό προμηθεύσου μερικές γλάστρες διαφορετικού μεγέθους και φτιάξε τον δικό σου βοτανοκήπο σε μια ηλιόλουστη γωνιά στο μπαλκόνι σου με προτίμηση κοντά στην κουζίνα.
Άλλα βίντεο προηγούμενων χρόνων υπάρχουν στο playlist  των αρωματικών
Επίσης θα έχουμε βίντεο με την περιποίηση τους μετά το χειμώνα για νέα παραγωγή
1. Κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube  και πατήστε το καμπανάκι για να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο που ανεβαίνουν κάθε εβδομαδα.

2. Ακολουθήστε με στο instagram που ανεβαίνουν κάρτες σποράς και καλλιέργειας για να σας βοηθήσουν με τα δικά σας φυτά και να βλεπετε την εξέλιξη από τα δικά μου.
Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ  
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Συνοπτικές κάρτες καλλιέργειας

Οι κάρτες περιέχουν σύντομες καλλιεργητικές οδηγείες  μια για κάθε λαχανικό

Ανεβαίνουν ανά διαστήματα στην ιστορία μου στο instagram και παραμένουν εκεί 24 ώρες που μπορεί κάποιος να σημειώσει τις οδηγείες σποράς και καλλιέργειας.

Οι κάρτες είναι το προσχέδιο του βιβλίου κηπουρικής που γράφεται αυτήν την περίοδο.
Είναι απόλυτα κατανοητός ο τρόπος καλλιέργειας ενός λαχανικού ακόμα και από έναν αρχάριο κηπουρό.
Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τις κάρτες αυτές σε μορφή PNG (εικόνα) η PDF (έγγραφο) για να τις εκτυπώσουν και να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο κηπουρικής μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο
e- mail:
nectariavlassi@gmail.com
Θα ανέβουν σταδιακά πάνω από 30 κάρτες 
Και το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό κόστος του βιβλίου 
Στέλνονται μέσο email, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία
Τα υπόλοιπα βιβλία ΕΔΩ 

Νεκταρία Βλασση

 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
 ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Υγρό καθαριστικό προσώπου από το χειροποίητο σαπούνι μας

Το σαπούνι προσώπου από ελαιόλαδο που φτιάξαμε μπορεί εύκολα να γίνει υγρό καθαριστικό προσώπου ακολουθώντας τα βήματα που σας δείχνω στο βίντεο που υπάρχει ΕΔΩ

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

1 μεζούρα (στο βίντεο είναι 2 κουταλιές της σούπας) υγρή βάση σαπουνιού
2 μεζούρες νερό 
1/2 κουταλάκι γλυκερίνη
10 σταγόνες έλαιο τριαντάφυλλου

10 σταγόνες υαλουρονικό οξύ

Αναλυτικά τα βήματα και η εκτέλεση στο βίντεο της συνταγής

Για περισσότερα καλλυντικά μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο μου χειροποίητα καλλυντικά οδηγείες ΕΔΩ



Νεκταρία Βλασση
 blogger - youtuber 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Τι είναι το σπορείο και πως το φτιάχνω

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε την λέξη "σπορείο" στην κηπουρική.

Τι είναι όμως το σπορείο θα αναρωτηθεί κάποιος που ξεκινάει για πρώτη φορά με την κηπουρική.

Δημιουργώ σπορείο σημαίνει ότι ξεκινάω σε δοχεία μόνος μου τα φυτά μου από σπόρο.

Το να ξεκινάς τα φυτά σου από σπόρο μόνος σου έχει πολλά πλεονεκτήματα. 

Μπορείς να καλλιεργήσεις ποικιλίες από λαχανικά η λουλούδια που ίσως δεν μπορείς να βρεις έτοιμα φυτά στα φυτώρια. 

Ξέρεις τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών σου από την αρχή και όχι από ένα σημείο και μετά.

Το κόστος του κήπου μας είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνο που θα είχαμε αν αγοράζαμε έτοιμα φυτά.

Μας δίνει την χαρά να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός σπόρου να γίνεται φυτό.

Για να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο χρειαζόμαστε

 Σπόρους: Τους προμηθευόμαστε από κάποιο κατάστημα σπόρων η κρατάμε από τα δικά μας φυτά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. 

Γλαστράκια: Μικρά κυπελλάκια σπορείου που μπορεί να είναι μεμονωμένα η ολόκληρος δίσκος με θήκες η παλετάκια κοκοφοίνικα που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά εγώ.

 Χώμα: Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας αφράτο χώμα καθόλου βαρύ που θα το βρούμε σε φυτώρια η θα το φτιάξουμε μόνοι μας με  70% μειγμα τύρφης και 20% κομποστ αν φτιάχνουμε μόνοι μας. Καλό θα ήταν να προσθέσουμε στο μειγμα και 10% περλίτη στο μειγμα.

Γεμίζουμε  τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.

Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι με διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

Το σπορείο μπορούμε να το κάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου με κορυφή το τέλος του χειμώνα που κάνουμε τα καλοκαιρινά μας λαχανικά σε σπορείο μέσα στο σπίτι  για να τα έχουμε έτοιμα την Άνοιξη που θα ζεστάνει ο καιρός για να τα βγάλουμε έτοιμα στον κήπο.

Το σπορείο μας εξασφαλίζει οικονομία σπόρου και δεν πάνε χαμένοι κάποιοι σπόροι που ρίχνοντας τους απευθείας στο χώμα μπορεί να σπάσουν η να φαγωθούν από πουλιά η μυρμήγκια κ.τ.λ.

Αφού ετοιμάσουμε το σπορείο κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία βλάστησης που συνίσταται για κάθε φυτό και φροντίζουμε να μην στεγνώσει το χώμα. Να είναι πάντα υγρό αλλα όχι πλημμυρισμένο.

Συνήθως τα φυτά του σπορείου είναι έτοιμα για να μπουν στον κήπο όταν έχουν 4-5 κανονικά φύλλα και ύψος περίπου 5 εκατοστά.

Φυσικά για να φυτέψουμε τα φυτά στην οριστική τους θέση πρέπει η θερμοκρασία να ευνοεί το φυτό να είναι δηλαδή αυτή στην οποία θα αναπτυχθεί.

 Εγώ για να μπορέσω να βγάλω τα μικρά φυτά μου εύκολα έχω προμηθευτεί ένα σετ μίνι εργαλεία κήπου που πολύ με έχουν βοηθήσει τα τελευταία χρόνια στην μεταφύτευση.

Νεκταρία Βλασση blogger - youtuber
 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ ΕΔΩ
ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΔΩ 

Καλλιεργώ κήπο αρωματικών

Πως αποθηκεύουμε τα αυγά μας και πόσες μέρες διατηρούνται εντός η εκτός ψυγείου

Τα φρέσκα αυγά από τις κότες μας, διαφέρουν  κατά πολύ από τα αυγά του εμπορίου σε πολλά σημεία. Το βαθύ πορτοκαλί του κρόκου και οι διάφορε...

Μάθε πως...