Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Κενταύρια - Cornflower


Δεν είναι λουλούδι είναι βότανο και από τα 500 είδη Κενταύριας που υπάρχουν στην Ευρώπη τα 71 ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα.
Προσωπικά το καλλιεργώ στον κήπο μου γιατί λατρεύω τα μικροσκοπικά μπλε λουλούδια του που δημιουργούν μια πολύ εκλεπτυσμένη αντίθεση μέσα στα άλλα λουλούδια.
Όπως τα περισσότερα βότανα είναι ανθεκτικό φυτό και προσελκύει μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο μου.
Το ξενικό του όνομα είναι Cornflower (λουλούδι των καλαμποκιών)  . Φτάνει το μισό μέτρο ύψος και τα άνθη του είναι μπλε, ροζ η άσπρα τα οποία είναι εξαιρετικά για βάζο η αποξηραμένα.
Στην τιτανομαχία ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των κενταύρων. Ο Ηρακλής όμως τον πλήγωσε κατά λάθος στο πόδι με ένα βέλος ποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας τότε χρησιμοποίησε το φυτό της Κενταύριας  σαν βότανο για να γιατρέψει την πληγή του.
Οι νεότεροι βοτανολόγοι  συστήνουν ένα αφέψημα από φύλλα ως πολλή χρήσιμη λοσιόν για τα μάτια.
Όταν ο Ναπολέων εξανάγκασε τη βασίλισσα Λουΐζα της Πρωσίας να απομακρυνθεί από το Βερολίνο, αυτή έκρυψε τα παιδιά της σ' ένα χωράφι σπαρμένο με σιτηρά και για να κάθονται ήσυχα και αθόρυβα τα έβαλε να πλέκουν στεφάνια με κενταύριες. Αργότερα, ένα από τα παιδιά της, ο  Γουλιέλμος, έγινε αυτοκράτορας της Γερμανίας. Αναπολώντας τη γενναιότητα της μητέρας του, έκανε την κενταύρια εθνικό σύμβολο.
Τα  άνθη του έχουν διάμετρο 2-3 εκατοστά είναι βρώσιμα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας.
Επίσης είναι θαυμάσια χρωστική για γλυκά και σαπούνια.
έχει στυπτικές, βακτηριοκτόνες, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές και διουρητικές ιδιότητες. Ξεκουράζει τα μάτια και θεραπεύει τα κόκκινα βλέφαρα (φτιάχνετε αφέψημα το οποίο χρησιμοποιείτε σαν κολλύριο)


Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη και τα φύλλα του φυτού. Τα συλλέγουμε από Ιούνιο έως Αύγουστο. Οι σπόροι του φυτού ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ