Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

ΗΛΙΑΝΘΟΣ


Πολύ πολύ αγαπημένο φυτό για τον καλοκαιρινό λουλουδόκηπο αλλά και λαχανόκηπο είναι ο ηλίανθος. Βλέποντας μια εικόνα ηλίανθου  ακόμα και το καταχείμωνο η ψυχή μας πλημυρίζει καλοκαίρι.
Το εντυπωσιακό φυτό ήρθε στον κήπο μου πριν από 6 χρόνια με 2-3 σποράκια που έφτασαν στα χέρια μου από φίλο. Στην αρχή δεν ήξερα και από φόβο μήπως τα χάσω τα φύτεψα σε μια γλάστρα μέτριου μεγέθους .
Βγήκαν τρία τα οποία μεγάλωναν με ιλιγγιώδης ρυθμούς . Άρχισαν να στρεσάρονται από φόβο μήπως τα χάσω ξανά τα μετέφερα σε μεγαλύτερη γλάστρα  που τελικά έχασα τα δυο. Άρα το φυτό δεν αρέσκεται σε μεταφυτεύσεις.

Τώρα ξέρω ότι μπορείτε να ξεκινήσετε το φυτό σε κυπελάκι μέσα στο θερμοκήπιο και να το μεταφέρετε στον κήπο όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά.
Υπάρχουν άπειρα χρώματα από κίτρινο χρυσό έως σκούρο πορτοκαλί – καφέ. Σε ύψος έχουμε του γιγαντίους τους μέτριους και τους νάνους, που φυτεύονται σε απόσταση 1 μέτρου, 60 εκατοστών, 30 εκατοστών αντίστοιχα μεταξύ τους έτσι ώστε να μεγαλώσουν φυσιολογικά.
Τα φυτά δεν αγαπούν τα ζιζάνια μέχρι να φτάσουν τα 50 εκατοστά, μετά θα αγνοήσουν  τα πάντα γύρω τους και θα μεγαλώσουν κανονικά και μέσα σε χόρτα.
Τα άνθη τους πάντα πάνε με την φορά του Ήλιου, και χρειάζονται μια στήριξη αν ζείτε σε περιοχή με ανέμους που μπορεί να τα ρίξουν κάτω.
Έχετε υπόψη σας ότι έχουν τεράστια φύλλα και δημιουργούν σκιά γύρω τους.
Ποτίζετε τους τακτικά για να έχετε την μεγίστη απόδοση. Δεν αγαπούν το κρύο αλλά αντέχουν σε περιόδους έντονης ζέστης. Προσελκύουν μέλισσες και πεταλούδες από μακριά λόγο του ύψους και του χρώματος που έχουν.
Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα. Φυσικά οι σπόροι του τρώγονται αποξηραμένοι και η μικρότεροι μπορούν να γίνουν και πτηνοτροφή.

Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και αναπτύσσεται εύκολα, για αυτό είναι κατάλληλο φυτό και για κάποιον αρχάριο.
Ει ναι φυτό που αγαπούν οι μέλισσες και από αυτό παράγουν ξανθό μέλι αλλά δυστυχώς για αυτές η συνεχή επαφή τους με το φυτό σε μεγάλη κλίμακα προκαλεί προβλήματα στα σμήνη που μειώνονται σημαντικά.
Το φυτό ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι άψητοι σπόροι του είναι θρεπτικοί, έχουν λίγες θερμίδες και ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Προστατεύουν από τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά και τη χολή. Προλαμβάνουν και ανακουφίζουν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και βελτιώνουν την όραση. Βοηθούν στην απόχρεμψη, στο βήχα, το κρυολόγημα και τις ασθένειες των βρόγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ