Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Γλαδιόλα


Οι γλαδιόλες φυτρώνουν από ένα υπόγειο τμήμα που μοιάζει αρκετά με κρεμμύδι. Κάθε χρόνο ένα νέο κρεμμύδι φτιάχνεται με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων του φυτού παραγκωνίζοντας το παλιό, που το χρησιμοποίει για προστασία σαν ξερό χάρτινο περιτύλιγμα γύρω στο νέο κρεμμύδι.

Συνήθως γύρω από τον κορμό μετά το πέρας της ανθοφορίας και αφού ξεραθούν και τα φύλλα σχηματίζονται μικροσκοπικά κρεμμυδάκια τα οποία χρησιμοποιούμε για τον πολλαπλασιασμό του φυτού και μας δίνουν νέα φυτά.
Τα κρεμμύδια την γλαδιόλας τα φυτεύουμε Μάρτιο αφού έχουν περάσει τα μεγάλα κρύα. Το έδαφος μέσα πρέπει να είναι ζεστό και μόνο αυτήν την εποχή ανεβαίνει η θερμοκρασία. Δεν ξεφλουδίζουμε ποτέ τα ξερά μέρη του κρεμμυδιού. Τις φυτεύουμε 3 φορές πιο βαθιά από το μέγεθος του βολβού τους, σε ηλιόλουστες θέσεις.
Θέλουν ανάλαφρο χώμα για να μπορέσουν τα φύλλα να βρουν δίοδο και να βγουν στην επιφάνεια άνετα, για αυτό καλό είναι να σκαλίσουμε το χώμα που θα τις βάλουμε σε βάθος περίπου 15 εκατοστά.
Μην φυτέψετε τους βολβούς πολύ ρηχά γιατί τα φυτά σας θα ξεριζωθούν γέρνοντας από το βάρος την εποχή της ανθοφορίας. Για αυτό το λόγο καλό είναι  να μπήξουμε στο χώμα κοντά στο βολβό ένα πασαλακι κατά την φύτευση που θα χρησιμεύει πρώτον σαν σημαδούρα για τον βολβό και δεύτερον σαν στήριξη όταν το φυτό ανθήσει.
Τα φυτά σας θα ανθοφορήσουν περίπου 3 μήνες μετά την φύτευση του βολβού οπότε προγραμματίζετε την φύτευση τους.
Θέλουν τακτικό πότισμα αλλά μην το παρακάνετε και σαπίσετε τους βολβούς.
Καλό είναι τα φυτά να φυτεύονται σε γλάστρες για να ελέγχετε καλύτερα τους βολβούς αν τώρα θέλετε στο χώμα μάλλον πρέπει να τις βγάλετε από εκεί μόλις το φυτό ξεραθεί εντελώς να τις φυλάξετε σε σκοτεινό στεγνό μέρος και να τις φυτέψετε ξανά την επομένη Άνοιξη.
Οι πολλές βροχές του χειμώνα είναι πολύ πιθανό να σαπίσουν τους βολβούς και εσείς να απογοητευτείτε την επομένη χρονιά.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ