Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Κολοκυθιά – κολοκυθάκια
Από τα πιο διάσημα λαχανικά του καλοκαιρινού λαχανόκηπου τα κολοκυθάκια κατέχουν ξεχωριστή θέση στα πιάτα μας το καλοκαίρι είτε σαν σαλάτα είτε σαν κύριο πιάτο.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσετε βραστά, μουσακά, τηγανιτά, πίτες, κολοκυθοκευτέδες μαγειρευτά με πατατουλες, κ.α.
Τις κολοκυθιές τις σπέρνουμε η από νωρίς μέσα σε σπορίο η πιο αργά κατευθείαν στο χωράφι όταν ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά. Είναι φυτό που αγαπά την ζέστη και έτσι δεν ευνοείται από το κρύο. Είναι όμως από τα φυτά που βγαίνουν πρώτα από όλα εκτός θερμοκηπίου νωρίς την Άνοιξη.
Τα σπόρια θα βλαστήσουν σε 7-10 ημέρες. Και θα πρέπει να μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερο χώρο πριν βγάλουν τέταρτο φύλλο για να μην στρεσαριστούν οι ρίζες του φυτού.
Θέλει αρκετό νερό και υγρό χώμα άλλα προσπαθούμε να μην βρέχουμε τα φύλλα του γιατί προσβάλετε εύκολα από μυκητίασης ασθένειες.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια μικρά για να είναι πιο νόστιμα και έτσι αναγκάζουμε το φυτό να παράγει περισσότερα.
Αν θέλετε να κρατήσετε σπόρο από κάποιο φυτό θα αφήσετε το κολοκυθάκι να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και να γίνει τεράστιο. Να ξέρετε όμως ότι το φυτό αυτό δεν θα δώσει σημαντική παράγωγη από εκεί και πέρα γιατί παίρνει όλη την δύναμη ο σπόρος.
Μπορείτε να βρείτε αρκετές ποικιλίες κολοκυθιάς από άσπρο, κίτρινο πράσινο αχνό, σκούρο πράσινο, στρογγυλό για γεμιστά η μακρουλό.
Τα φυτά θέλουν αρκετό χώρο να αναπτυχτούν και οι γεωπόνοι προτείνουν να μην τα φυτεύουμε μαζί με άλλα φυτά εγώ όμως στο μεικτό κήπο μου το έχω φυτέψει αρκετές φόρες μαζί με άλλα φυτά δίνοντας του φυσικά το χώρο του χωρίς προβλήματα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ