Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Η μέλισσα


Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε τι προσφέρει η μέλισσα θα σου απαντήσει πολύ απλά… « το μέλι».
Δεν είναι όμως μόνο αυτό…
Οι μέλισσες μας δίνουν ακόμα  το κερί, γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό. Το βασικότερο για όλους μας όμως είναι η επικονίαση.
ο Αλβέρτος Αϊνστάιν είχε πει ότι "αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει". Και θα ήταν ανόητο εκ μέρους μας να μην πιστέψουμε κάτι τέτοιο όταν η μέλισσα με την καθημερινότητα της συμβάλει σημαντικά στην ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των φυτών λειτουργώντας ως μηχανικοί μεταφορείς της γύρης.

Κατά την εποχή  της ανθοφορίας, καθώς οι μέλισσες επισκέπτονται τα λουλούδια για να συλλέξουν το νέκταρ συμβάλλουν στην άμεση γονιμοποίηση των φυτών. Κολλάει στα πίσω ποδαράκια τους και μάλιστα στα ειδικά διαμορφωμένα καλαθάκια μικρή ποσότητα γύρης, η οποία μεταφέρεται  από τους ανθήρες ενός άνθους  και εναποθέτειται στη συνέχεια στο στίγμα του ίδιου ή άλλου άνθους του ίδιου είδους φυτού.
Η μεταφορά γύρης από, που διεκπεραιώνουν οι μέλισσες ονομάζεται επικονίαση και ολοκληρώνει τη διαδικασία της γονιμοποίησης περίπου του 65% του συνόλου των φυτών. Μια μέτρια αποικία υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση που επιτελούν τα μέλη της παρά για την παραγωγή μελιού.
Άρα λοιπόν αν σκοτώσουμε τις μέλισσες όπως συστηματικά κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τα φυτοφάρμακα τότε ποιος θα κάνει αυτήν την τόσο σπουδαία δουλειά????
Στο βίντεο που ακολουθεί με εξέπληξε η ταχύτητα που δουλεύουν αυτοί οι ακούραστοι εργάτες της φύσης. Σας το αναρτώ για να το μεταδώσετε στα παιδιά σας, στους φίλους σας και γενικά όπου νομίζετε εσείς.
Χωρίς αυτές η ζωή μας είναι αβέβαιη μιας και οι σπόροι μας θα είναι άγονοι. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα σταθείτε αδιάφοροι απέναντι σε μια εργάτρια που φροντίζει για την τροφή της προσφέροντας σας την δική σας τροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ