Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Σινάπι


Το σινάπι παρά την ιδιαίτερη προς πικρή γεύση του είναι από τα αγαπημένα μου χόρτα. Η ιδιαίτερη μυρωδιά του και η δυνατή γεύση του μου άρεσε από παιδί.
Φυτρώνει σχεδόν παντού και έχει περίπου 10 διαφορετικά ειδή.
Τα περισσότερα είδη κατατάσσονται στα ζιζάνια για τους αγρότες. Η λαψάνα όπως λένε στα χωριά είναι ένα είδος ζιζανίου – σιναπιού που έχει τις μισές ευεργετικές ιδιότητες από το φαγώσιμο σινάπι.
Από τα άνθη του που είναι έντονο κίτρινο μπουκετάκι παίρνουμε το σπόρο που φτιάχνουμε την γνώστη σε όλους μουστάρδα.
Οι τρυφεροί βλαστοί του και τα φύλλα τρώγονται βραστοί σαν χόρτα είτε σκέτοι η σε συνδυασμό με αλλά χόρτα.
Φυτρώνει μόνο του αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί άνετα μέσα σε λαχανόκηπους και μάλιστα πολύ εύκολα.
Το σπέρνουμε δυο φορές το χρόνο σε ηλιόλουστες  θέσεις του λαχανόκηπου μια τον Σεπτέμβριο και μια τον Ιανουάριο. Είναι χειμερινό λαχανικό για αυτό αυτοποτήζεται με την βροχή. Αν όμως το σπείρετε τον Ιανουάριο για ανοιξιάτικη συγκομιδή τότε σε ξερικές περιόδους χρειάζεται λίγο πότισμα.
Αν αφήσετε τα λουλούδια του να σποριάζουν θα συλλέξετε τον σπόρο της επόμενης γενιάς και  μπορείτε επίσης να τους αφήσετε να πέσουν στον χώμα που θα φυτρώσουν μόνοι τους ξανά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Το σινάπι είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά

Σήμερα καλλιεργούν το σινάπι στους λαχανόκηπους μόνο για τα τρυφερά φύλλα τους που γίνονται πολύ νόστιμα βραστά με λάδι και ξύδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ