Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Παπαρούνα λουλούδι


Η παπαρούνα είναι το φυτό της θεάς Δήμητρας που η παρουσία του μέσα στα σπαρτά την Άνοιξη, ήταν δείγμα της παρουσίας της θεάς.
Ανήκει στην οικογένεια των  Παπαβερίδων (Papaveraceae) και περιλαμβάνει πολλά  είδη υπάρχουν δέκα ποικιλίες παπαρούνας μόνο στην Ελλάδα.
Η χριστιανική παράδοση παρουσιάζει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από το σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες οι οποίες έδωσαν το κατακόκκινο χρώμα της.
είναι φυτά μονοετή με φύλλα πτεροσχιδή και οδοντωτά.
Αν θέλετε να την καλλιεργήσετε σπέρνετε σπόρους νωρίς την Άνοιξη.
Η παπαρούνα έχει ιδιότητες κατευναστικές και εφιδρωτικές, γι αυτό και χρησιμοποιήθηκε από παλιά ως φαρμακευτικό φυτό. Η κοινή παπαρούνα περιέχει ένα αλκαλοειδές, τη ροϊαδίνη, που είναι ηρεμιστική. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, ανόργανα και οργανικά οξέα. Το έγχυμα των ανθέων της, αλλά και το δραστικότερο σιρόπι τους πίνεται ως αντιβηχικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό.
οι παπαρουνόσποροι, νοστιμίζουν ψωμιά και γλυκά από πολύ παλιά. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι στα τραπέζια τους παρουσίαζαν εκλεκτές πίτες από μέλι, αλεύρι και σπόρους παπαρούνας.
Εκτός από τις άγριες που συναντάμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή στους αγρούς τις πατρίδας μας  υπάρχουν κι άλλα είδη ένα από αυτά καλλιεργώ εδώ και 20 χρόνια ασταμάτητα στον κήπο μου σαν καλλωπιστικό άνθος.
Ένας φίλος αστυνομικός μου είπε κάποτε ότι είναι η οπιούχα αλλά δεν ξέρω γιατί δεν το έψαξα ούτε με ενδιαφέρει φυσικά.
Απλά λατρεύω το κατακόκκινο τεράστιο λουλούδι της που είναι εντυπωσιακό ανάμεσα στα αλλά φυτά μου.
Κάθε χρόνο μαζεύω τους σπόρους και τους σπέρνω ξανά νωρίς την άνοιξη.
Βγάζει πολλά άνθη αλλά τα πέταλα αντέχουν μόνο μερικές ημέρες. Πέφτοντας αφήνουν ένα κουκούλι που μέσα σε αυτό υπάρχουν οι σπόροι της επομένης γενιάς.
Το φυτό σπέρνεται εκεί που θα μείνει γιατί η μεταφύτευση το στρεσάρει και δεν επιβιώνει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ