Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Ασπιρίνη στα φυτά


Ασπιρίνη στα φυτά;;; Και όμως ναι…
Όταν οι μαμάδες μας έβαζαν ασπιρίνη στα κομμένα άνθη στο βάζο εμείς γελούσαμε… ίσως γιατί ποτέ δεν πήραμε  στα σοβαρά αυτές τις γυναίκες που χωρίς να ξέρουν το λόγο έκαναν ενέργειες πως αυτή πολύ πολύ σωστές.

Μια ασπιρίνη  στο νερό ανθοδοχείου  διατηρεί τα κοπτόμενα άνθη φρέσκα για περισσότερο χρονικό διάστημα και απαλλαγμένα από ασθένειες. Κι αυτό γιατί η ασπιρίνη αναστέλλει μία τραυματική από το κόψιμο των ανθέων παραγόμενη ουσία που επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων. Από την άλλη μεριά απορροφούμενη από τα φρέσκα άνθη διεγείρει το αμυντικό τους σύστημα.

Επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η δραστική ουσία της ασπιρίνης, μπορεί να προστατέψει τα φυτά από την παρουσία ή την επιβλαβή δράση διαφόρων παράσιτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ψεκασμός των φυτών με ένα διάλυμα που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί τα προστατέψει. Πρόκειται για ένα απλό διάλυμα που μπορεί να φτιάξει κάποιος εύκολα ακόμη και στο σπίτι του αφού περιέχει νερό και ασπιρίνη.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και προσθέτοντας μια ασπιρίνη στ λάκκο φυτεύματος ενός φυτού  η ψεκάζοντας ανά διαστήματα τα φυτά μας με διάλυμα 2 λίτρων νερό με 1-1 ½  δισκίου ασπιρίνης. ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται δύο-τρεις φορές τον μήνα.

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν το δικό τους μίγμα από χημικά τύπου ασπιρίνης, τα οποία ενεργοποιούν τη δημιουργία πρωτεϊνών που τονώνουν τις βιοχημικές τους άμυνες και μειώνουν τις βλάβες.
Τα φυτά εκκρίνουν χημικές τύπου ασπιρίνης  ουσίες για να στείλουν μήνυμα σε άλλα γειτονικά φυτά, όταν π.χ. δέχονται επίθεση εντόμων ή ζώων. Τα φυτά μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ατμόσφαιρας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ