Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

ΑΜΠΕΛΟΨΗ - ΑΜΠΕΛΩΨΙΣ


Ελάτε να γνωρίσουμε την αμπελοψη την αναρριχώμενη. Ένα φαινομενικά αδιάφορο φυτό που εγώ προσωπικά το βρίσκω πολύ αγαπητό.
Είναι όπως είπαμε ένα αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Αναρριχάται εύκολα πάνω σε τοίχους η πέργολες δημιουργώντας με τα πλατιά  πεντάλοβα φύλα του εκπληκτική σκιά.
Ιδανικό για την πόλη  μιας και έχει εξαιρετική αντοχή και αναπτύσσετε εύκολα σε όλα τα κλήματα και χώματα.
Ευδοκιμεί τόσο στην σκιά όσο και στον ήλιο χωρίς κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο τα φύλα του παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα πριν πέσουν για τον χειμώνα.
Η αμπελοψις δεν είναι κισσός άρα αποφεύγουμε τα προβλήματα υγρασίας που μπορεί να μας δημιουργήσει ένας κισσός. Και φυσικά το ριζικό της σύστημα δεν είναι όπως του κισσού που εισχωρεί παντού. Μια μικρή τρύπα στο τσιμέντο μπορεί να γίνει έφορο έδαφος για μια αμπελοψη που θα μας χαρίσει την σκιά της.
Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε μια ευρύχωρη γλάστρα στο μπαλκόνι και να πρασινίσει τα κάγκελα του μπαλκονιού η να ανέβει σε μια πέργολα και δημιουργήσει μια πράσινη όαση στο μπαλκόνι μας.
Δεν χρειάζεται πολλά πράγματα πέρα από το να την ποτίζουμε τακτικά . Μπορεί να προσκολληθεί και σε τοίχο με κάποιες μικροσκοπικές βεντούζες που έχει στον ξυλώδη βλαστό του.
Δεν μαζεύει σαύρες η ποντίκια στο φύλλωμα της όπως ο κισσός. Επίσης από όσο έμαθα προσφέρει θερμομόνωση στους τοίχους του σπιτιού.

Μια απλή μικρή ριζουλα μπορεί να γίνει ένα καταπράσινο θαύμα στο σπίτι σας όπου εσείς το θελήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΔΩ ΣΧΟΛΙΆΖΕΙΣ